ৰেল মন্ত্ৰালয়
সমাগত উত্সৱৰ সময়ত ৰে’ল ষ্টেশ্যনসমূহত বাঢ়ি অহা ভিৰৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত নিৰাপত্তা, সমাগম প্ৰবন্ধন, ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় বিধি-নিৰ্দেশনাৰ বলবত্কৰণ, মানৱ সৰবৰাহ আৰু অন্যান্য প্ৰবন্ধনসমূহৰ পৰ্যালোচনা কৰিলে ৰে’লৱে’ বোৰ্ডে
16 OCT 2020 7:13PM by PIB Guwahati
সমাগত উত্সৱকালীন পৰিৱেশত দেশৰ ৰে’ল ষ্টেশ্যনসমূহত মানুহৰ সমাগম বৃদ্ধি পোৱাতো নিতান্তই স্বাভাৱিক। হঠাতে বৃদ্ধি পোৱা ভিৰত সমাগম প্ৰবন্ধনকে ধৰি অন্যান্য ব্যৱস্থাসমূহ সুচাৰুৰূপে পৰিচালনা কৰাতো আক্ষৰিক অৰ্থতে প্ৰত্যাহ্বানমূলক যদিও শেহতীয়া ভাবে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ই আৰু অধিক দুৰূঢ় হৈ উঠিছে। সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিত এনে ব্যৱস্থাৱলীক কঠোৰ ভাবে বলবত্ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে। সেয়ে ৰে’লৱে’ বোৰ্ডৰ অধ্যক্ষগৰাকীয়ে আজি (১৬-১০-২০২০) বোৰ্ডৰ সদস্য(অভিযান আৰু বাণিজ্যিক উন্নয়ণ) আৰু ৰে’ল সুৰক্ষা বাহিনীৰ সঞ্চালক প্ৰধানৰ লগতে মাণ্ডলিক আৰু সংমাণ্ডলিক পৰ্যায়ৰ ক্ষেত্ৰ পৰিচালনাৰে জড়িত অন্যান্য জ্যেষ্ঠ বিষয়া বৰ্গৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং ব্যৱস্থাৰে পৰিস্থিতিৰ বুজ লোৱাৰ লগতে বিভিন্ন প্ৰবন্ধন সম্পৰ্কীয় প্ৰস্তুতিৰ সমীক্ষা কৰে।
ৰে’ল ষ্টেশ্যনসমূহৰ লগতে ৰে’লগাড়ীসমূহত যাতে ক’ৰোনাৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰিব পৰা যায় সেই কথা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ৰে’ল কৰ্তৃপক্ষই জাৰি কৰা বিধি নিৰ্দেশনা মানি চলাৰ বাবে যাত্ৰীসকলৰ মাজত ব্যপক সজাগতা অভিযান চলোৱাৰ বাবে ক্ষেত্ৰ পৰিচালনাৰে জড়িতসকলক নিৰ্দেশ দিয়া হয়। সংশ্লিষ্টসকলক ক’ভিড-১৯ সম্পৰ্কীয় বিধি নিৰ্দেশনাও কঠোৰ ভাবে মানি চলাৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ সঁকীয়াই দিয়া হৈছে।
উতসৱকালীন পৰিৱেশত ষ্টেশ্যনসমূহত বাঢ়ি অহা সমাগমলৈ চাই দেশৰ সকলো ৰে’ল মণ্ডলতে মহিলা যাত্ৰীসকলৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক সতৰ্কমূলক বিধি-ব্যৱস্থা অৱলম্বনত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। ৰে’ল যাত্ৰীসকৰ নিৰাপত্তা দিশটো অধিক কটকটীয়া কৰি তোলাৰ উদ্দেশ্যে ‘মেৰী সহেলী’ শীৰ্ষক এক নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে মহিলা যাত্ৰীসকলৰ মাজত স্বস্তিৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ লগতে অধিক প্ৰভাৱশালী ৰূপত মহিলা যাত্ৰীসকলৰ নিৰাপত্তাৰ দিশতো চোৱা-চিতা কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে।
সেইদৰে মানৱ সৰবৰাহৰ দৰে অপৰাধজনিত কৰ্ম-কাণ্ড ৰোধ কৰাৰ বাবে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে।
আনহাতে ৰে’লৰ টিকটৰ দালালৰ বিৰুদ্ধে অভিযান অব্যাহত ৰখাৰ বাবেও সংশ্লিষ্টসকলক নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।

Ministry of Railways
Railway Board reviews security, crowd management, enforcement of COVID protocol, action against human trafficking and other arrangements in covid times as footfalls increase at railway stations and festival season arrives
16 OCT 2020 7:13PM by PIB Delhi
Railway stations and trains will witness manifold increase in footfall during the upcoming festive season. To face the challenges posed by increased footfall effectively, especially during the pandemic wherein COVID protocol also needs to be rigorously enforced, Chairman-cum-CEO/Railway Board, Member (Operations and Business Development) and DG/RPF interacted with officers of the field formation at zonal and divisional levels through a video conference on 16/10/2020.
Field formations were asked to launch intensive awareness campaign among the travelling passengers regarding the guidelines issued by Railway administration to prevent the spread of corona virus in railway stations and trains. They were also asked to strictly enforce the COVID protocol.
Since the footfall in stations and trains is slated to increase during the festival season, need was felt to launch a focused initiative across all zones for the safety and security of women passengers. To provide better safety and security to lady passengers travelling by trains, a new initiative “Meri Saheli” was launched. This initiative is aimed to instil a sense of security among the lady passengers and respond effectively to any security related issue faced or seen by lady passengers.
It was felt that offenders involved in human trafficking may try to indulge in trafficking of women and children taking advantage of the festive season rush as they are most vulnerable to this crime. Action plan to curb the menace of human trafficking during the upcoming festive season was discussed. It was decided that a sustained and concerted drive will be launched to identify and apprehend the traffickers.
Field formations have been directed to continue their drive against touts cornering reserved railway tickets and selling it to needy passengers at a premium.