পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়
এছিয়াৰ দীৰ্ঘতম সুৰংগ পথ-জোজিলা সুৰংগৰ কাম আৰম্ভ
সুৰংগটোৱে সকলো-বতৰতে ১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথেৰে শ্ৰীনগৰ উপত্যকা আৰু লেহৰ মাজৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰিব
15 OCT 2020 2:03PM by PIB Guwahati
আনুষ্ঠানিক বিস্ফোৰণেৰে আজি জম্মু-কাশ্মীৰত জোজিলা সুৰংগৰ কাম আৰম্ভ হয়। এই সুৰংগটোৱে সকলো-বতৰতে ১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথেদি শ্ৰীনগৰ উপত্যকা আৰু লেহ (লাডাখ মালভূমি)ৰ মাজত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব আৰু জম্মু-কাশ্মীৰ (এতিয়া জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল)ৰ সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক-সাংস্কৃতিক সংহতি স্থাপন কৰিব। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে ড্ৰাছ ও কাৰ্গিলেদি শ্ৰীনগৰ আৰু লেহক ১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথেৰে সংযোগ কৰি জোজিলা গিৰিপথ (বৰ্তমানে বছৰত ৬ মাহৰ বাবে যাতায়াতৰ সুবিধা আছে)ৰ তলেদি প্ৰায় ৩০০০ মি উচ্চতাত ১৪.১৫ কিঃমিঃ দৈৰ্ঘ্যৰ সুৰংগ নিৰ্মাণ। ই হৈছে বাহন চালনাৰ বাবে বিশ্বখনৰ অন্যতম অতিশয় বিপদসংকুল পথ ও এই প্ৰকল্পটোও ভৌগলিক-কৌশলগতভাৱে স্পৰ্শকাতৰ।
এই প্ৰকল্পটো প্ৰথমে ২০০৫ ত আৰম্ভ হয় আৰু ২০১৩ ত বিআৰঅ’ৰদ্বাৰা ইয়াৰ বিস্তৃত প্ৰকল্প প্ৰতিবেদন (ডিপিআৰ) যুগুত কৰা হৈছিল। বিঅ’টি (এনুইটি) ম’ডত ইয়াক যুগুত কৰা যায়। চাৰিবাৰকৈ প্ৰকল্পটো আৰম্ভ কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা সত্বেও সফলতা লাভ কৰিবপৰা নহৈছিল। ২০১৬ৰ জুলাইত ইপিচি ম’ডত এই প্ৰকল্পটো ৰূপায়ণৰ বাবে এনএইচআইডিচিএলক দায়িত্ব দিয়া যায়। সেই অনুসৰি ইয়াৰ কামৰ দায়িত্ব ন্যস্ত কৰা যায় মেছাৰ্ছ আইটিএনএল (আইএলওএফএছ)ৰ ওপৰত। ১৯-৫-২০১৮ত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে লেহত আধাৰশিলা স্থাপন কৰে আৰু কামৰ আৰম্ভণি ঘটে। ২০১৯ৰ জুলাইলৈকে এই কামত অগ্ৰগতি লাভ কৰা হয় আৰু তাৰ পাছত মেছাৰ্ছ আইএলওএফএছৰ আৰ্থিক সমস্যা হয় আৰু প্ৰকল্পটো বন্ধ হৈ পৰে। সেয়েহে, ১৫-০১-২০১৯ত যোগাযোগ বিচ্ছিন্ন হৈ পৰে।
তাৰ পাছত, ২০২০ৰ ফেব্ৰুৱাৰীত, পথ পৰিবহণ ও ঘাইপথ মন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰীয়ে সমগ্ৰ প্ৰকল্পটো বিস্তৃতভাৱে পৰ্যালোচনা কৰে। ব্যয় হ্ৰাস কৰা আৰু অগ্ৰাধিকাৰমূলকভাৱে প্ৰকল্পটো সমাধা কৰাৰ লক্ষ্যৰে, সমগ্ৰ বিষয়টো পথ পৰিবহণ ও ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ৰ ডিজি (আৰডি) ও এছএছ শ্ৰী আই.কে পাণ্ডেৰ অধ্যক্ষতাত বিশেষজ্ঞ গোটলৈ হস্তান্তৰিত কৰা যায়। এই বিশেষজ্ঞ গোটটোৱে প্ৰকল্পটোৰ মডেলিটিৰ ৰূপায়ণৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায় আৰু অতি কম সময়ৰ ভিতৰত আৰু নিম্ন ব্যয় সাপেক্ষে প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ কৰাৰ মতপোষণ কৰে।
সুৰংগ বিশেষজ্ঞ আৰু আন পক্ষসমূহৰ সৈতে আলোচনাৰ পাছত, এই বিশেষজ্ঞ গোটটোৱে ১৭-৫-২০২০ত ইয়াৰ প্ৰতিবেদন দাখিল কৰে আৰু এই প্ৰতিবেদনখনিত ২৩-০৫-২০২০ত পথ পৰিবহণ ও ঘাইপথ মন্ত্ৰীয়ে অনুমোদন জনায়। এই প্ৰতিবেদনখনিয়ে সামৰি লোৱা মূল বৈশিষ্ট্যসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ’লঃ
1. পেৰেলেল এগ্ৰেছ/এছকেপ পাছেজ অবিহনে টু-লেন বাই-ডাইৰেকশ্যনেল ছিংগল টিউব টাণেল নিৰ্মাণ।
2. ৩ ৰপৰা ২ লৈ কনচট্ৰাকশ্যন ছাফ্ট হ্ৰাস।
3. সুৰংগটোত ডিজাইন স্পীড প্ৰতি ঘন্টাত ৮০ কিঃমিঃ।
4. জোজিলা সুৰংগৰপৰা আৰম্ভ হোৱা জেদ-মৰ্থ টানেলৰ সমাপ্তিৰপৰা ১৮ কিঃমিঃ (মুঠ পথ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ১২ কিঃমিঃ)ৰ সংযোগী পথ সংযোগ য’ত কেটচ ডেম, স্ন’ গেলাৰী, কাট ও ক’ভাৰ, ডিফ্লেক্টৰ ডেম ইত্যাদিৰ দৰে হিমবাহ সুৰক্ষা গাঁথনি থাকিব যাৰ জৰিয়তে সুৰংগ দুটাৰ মাজত সকলো-বতৰতে যোগাযোগ সম্ভৱ হৈ উঠিব।
5. আধুনিকীকৰণৰ ব্যয় ৪৪২৯.৮৩ কোটি টকা ধাৰ্য্য কৰা হৈছে ও ই বৰ্তমানে ভ্ৰমণৰ সময় ৩.৫ ঘন্টাৰপৰা সুৰংগটোৰে যাত্ৰা কৰিলে মাত্ৰ ১৫ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰিব।
6. সকলো বতৰতে যোগাযোগৰ অৰ্থে হিমবাহ সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ সৈতে জোজিলা সুৰংগ আৰু জেদ-মৰ্থৰপৰা জোজিলালৈ সংযোগী পথৰ সংহতকৰণ।
প্ৰকল্পটোৰ পৰিৱৰ্তিত ৰূপৰেখাঃ
ক্ৰঃ নং
মূল বৈশিষ্ট্য
1.
দৈৰ্ঘ্য
জোজিলা সুৰংগৰ দৈৰ্ঘ্য = ১৪.১৫ কিঃমিঃ আৰু সংযোগী পথৰ দৈৰ্ঘ্য = ১৮.৬৩ কিঃমিঃ
প্ৰকল্পটোৰ মুঠ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ৩২.৭৮ কিঃমিঃ।
1.
কামৰ সুযোগ
• বাল্টাল আৰু মিনামাৰ্গৰ মাজত এগ্ৰেছ/এছকেপ পাছেজ অবিহনে ১৪.১৫০ কিঃমিঃ দৈৰ্ঘ্যৰ বাই-ডাইৰেকশ্যনেল টাণেল।
• জেদ-মৰ্থ টাণেল আৰু জোজিলা টাণেলৰ মাজত ১৮.৬৩ কিঃমিঃৰ সংযোগী পথ। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে সংযোগী পথত ৪৩৩ মিঃ আৰু ১৯৫৮ মিঃ দৈৰ্ঘ্যৰ দুটা টাণেল। মুঠ পথ দৈৰ্ঘ্য হৈছে ১২ কিঃমিঃ।
• কেটচ ডেম, স্ন’ গেলাৰী, কাট ও ক’ভাৰ, ডিফ্লেক্টৰ ডেম ইত্যাদিৰ দৰে পথ সুৰক্ষা ও হিমবাহ সুৰক্ষা গাঁথনি।
1.
নিৰ্মাণৰ সময়সীমা
জোজিলা সুৰংগ = ৬ বছৰ
সংযোগী পথ = ২.৫ বছৰ
মানচিত্ৰই জোখ-মাখ দেখুৱাইছেঃ
অনুমোদনৰ লগে-লগেই, এনএইচআইডিচিএলে ১০-৬-২০২০ত নিবিদা আহ্বান কৰে। সকলো তিনি নিবিদাকাৰীৰ কাৰিকৰী যোগ্যতাৰ লগে-লগেই, ২১-৮-২০২০ত ফাইনেন্সিয়েল বিড মুকলি কৰা হয় আৰু ৪৫০৯.৫০ কোটি টকাৰ উদ্ধৃত হাৰত মেছাৰ্ছ মেঘা ইঞ্জিনিয়াৰিং ও ইনফ্ৰাচট্ৰাকচাৰ লিমিটেডক কামৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হয় আৰু ২৫-০৮-২০২০ত লেটাৰ অৱ একচেপটেন্স (LOA) জাৰি কৰা যায়।
ডিপিআৰ অনুসৰি ২৩৩৫ কোটি টকাৰে জোজিলা সুৰংগৰপৰা জেদ-মৰ্থ টাণেল (১৮.৬৩ কিঃমিঃ)লৈ সংযোগী পথ সকলো বতৰৰ বাবে উপযোগী পথ হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে।
প্ৰকল্পটোৰ তাৎপৰ্যঃ
(i) জোজিলা সুৰংগ নিৰ্মাণৰ জৰিয়তে শ্ৰীনগৰ, ড্ৰাছ, কাৰ্গিল আৰু লেহ অঞ্চলৰ মাজত সকলো-বতৰতে সুৰক্ষিত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ পথ প্ৰশস্ত হৈ পৰিব। কৌশলগত দৃষ্টিকোণেৰে পথটোৰে সকলো-বতৰতে সুৰক্ষিত যোগাযোগ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ।
(ii) জোজিলা সুৰংগ নিৰ্মাণে অঞ্চলটোৰ সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক-সাংস্কৃতিক সংহতি স্থাপন কৰিব যি পূৰ্বতে শীত কালত ছমাহ পৰ্যন্ত তুষাৰপাতৰ আবেষ্টনীত থকাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দেশখনৰপৰা বিচ্ছিন্ন হৈ আহিছিল।
(iii) সমগ্ৰ বছৰটো পথেৰে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বাবে জোজিলা সুৰংগৰ বিকল্প নাই। এই সুৰংগটো সম্পূৰ্ণ হৈ উঠাৰ লগে-লগে আধুনিক ভাৰতৰ ইতিহাসত অভূতপূৰ্ব সফলতা হিচাপে খোদিত হৈ ৰ’ব। দেশখনৰ প্ৰতিৰক্ষাৰ দৃষ্টিকোণেৰেও ই অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ হিচাপে বিবেচিত হৈছে। মূলতঃ লাডাখ, গিলগিট আৰু বাল্টিস্তান অঞ্চলেৰে থকা আমাৰ সীমান্তত ব্যাপক সামৰিক কাৰ্যকলাপৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ই এটা মূল ভূমিকা পালন কৰিব।
(iv) জোজিলা সুৰংগ প্ৰকল্পই কাৰ্গিল, ড্ৰাছ আৰু লাডাখ অঞ্চলৰ জনতাৰ ৩০ বছৰীয়া দাবী পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব।
(v) এই প্ৰকল্পটোৱে ১ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ শ্ৰীনগৰ-কাৰ্গিল-লেহ অঞ্চলেদি হিমবাহ অবিহনেই যাত্ৰা কৰাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰি তুলিব।
(vi) জোজিলা পাছ অতিক্ৰম কৰা ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰিব এই প্ৰকল্পটোৱে। তদুপৰি ই ৩ ঘন্টাৰো অধিক ভ্ৰমণ সময় ১৫ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰি তুলিব।
• vii. এই প্ৰকল্পটোৱে স্থানীয় লোকৰ বাবে নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
জোজিলা সুৰংগৰ সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্যঃ
1. কেৰিয়েজৱেৰ দুয়োকাষে ৭৫০ মিটাৰৰ দূৰে-দূৰে জৰুৰীকালীন লে-বাই স্থাপন কৰা হ’ব। কেৰিয়েজৱেৰ দুয়োফালে ছাইডৱাক থাকিব। ১২৫ মিটাৰৰ দূৰে-দূৰে জৰৰীকালীন কল নীচেছ আৰু হাইড্ৰেন্ট নীচেছ থাকিব।
2. সকলো চালকৰ বাবে মেনুৱেল ফায়াৰ এলাৰ্ম পুছ বাটন আৰু পৰ্টেবল ফায়াৰ এক্সটিংগুইচাৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
1. জৰুৰীকালীন কল নীচেছত এটা টেলিফোন স্থাপন কৰা থাকিব।
2. ফায়াৰ হাউড্ৰেন্ট আৰু হাইড্ৰেন্ট নীচেছ, ফায়াৰ এক্সটিংগুইচাৰ।
3. টাণেল লাইটিং চিষ্টেমঃ টাণেল লাইটিং চিষ্টেম হৈছে সুৰংগটোৰ যান-বাহনৰ সুৰক্ষাৰ বাবে অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু নিম্ন-উল্লেখিত প্ৰয়োজনীয়তাসমূহ ই পূৰণ কৰিবঃ
• এন্ট্ৰেন্স লাইটিং (সুৰংগটোৰ উভয় মূৰতে আশ্ৰয় অঞ্চলত)
• ইন্টেৰিঅ’ৰ লাইটিং (সমগ্ৰ সুৰংগটোতে)
• লে-বাই লাইটিং
6. ভিডিঅ’ ছাৰ্ভিলেন্স চিষ্টেম
• চিচিটিভি-কেমেৰাঃ টাণেলটোত ছাৰ্ভিলেন্স কেমেৰা হিচাপে টাণেলটোৰ বেৰত ইয়াক সংস্থাপন কৰা হ’ব। কমিউনিকেশ্যন লাইনৰ জৰিয়তে ডাটা আৰু ভিডিঅ’ মেছেজ সম্প্ৰচাৰ কৰা হ’ব। ইয়াৰ অৰ্থে ট্ৰেন্সচিভাৰ আৰু মিডিয়া কনভাৰ্টাৰ নিয়োগ কৰা হ’ব।
1. ভৱনত ফায়াৰ এলাৰ্ম প্ৰণালী
2. টাণেলটোত স্বয়ংক্ৰিয় ফায়াৰ ডিটেকশ্যন আৰু ছাপ্ৰেশ্যন প্ৰণালী
নিজা নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰণালীৰে লিনিয়াৰ হিট ডিটেকশ্যন প্ৰণালীয়ে এছচিএডিএ প্ৰণালীক সংযোজিত কৰিব।
1. জৰুৰীকালীন টেলিফোন নীচেছ
ইইউ ষ্টেণ্ডাৰ্ড অনুসৰি, জৰুৰীকালীন কল নীচেছ স্থাপন কৰা হ’ব। সুৰংগটোৰ ১২৫ মিটোৰতকৈয়ো কম দূৰত্বতত ইয়াক স্থাপন কৰা যাব। সকলো লে-বাইতো এই সুবিধা উপলব্ধ থাকিব। এই জৰুৰীকালীন পইন্টসমূহ নিম্ন উল্লেখিত সুবিধাসমূহৰে সমৃদ্ধ হ’বঃ
• ফায়াৰ এলাৰ্ম পুছ বাটন
• ফায়াৰ এক্সটিংগুইচাৰ
10. এটা কেন্দ্ৰীয় নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষৰ সৈতে যান-বাহন নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰণালী।

Ministry of Road Transport & Highways
Work begins on Zozila Tunnel – the longest tunnel road in Asia
Tunnel will ensure all-weather connectivity between Srinagar valley and Leh on NH-1
15 OCT 2020 2:03PM by PIB Delhi
Work on the Zozila Tunnel in J&K began today with ceremonial blasting. The tunnel will provide all-weather connectivity between Srinagar valley and Leh (Ladakh plateau) on NH-1, and will bring about an all-round economic and socio–cultural integration of Jammu & Kashmir (Now UTs of J&K and Ladakh). It involves construction of a 14.15 Km long tunnel at an altitude of about 3000 m under Zojila pass (presently motorable only for 6 months in a year) on NH-1 connecting Srinagar and Leh through Dras & Kargil. It is one of the most dangerous stretch in the world to drive a vehicle & this project is also geo-strategically sensitive.
The project was first conceived in 2005 and its Detailed Project Report (DPR) was prepared by BRO in year 2013 on BOT (Annuity) mode. Attempts to award the project four times weren’t successful. The Project was eventually given to NHIDCL in July 2016 for implementation on EPC mode. Its work was awarded to M/s. ITNL (IL&FS). Prime Minister Shri Narendra Modi laid foundation stone at Leh and commenced the work on 19.5.2018. The work progressed up to July 2019, and thereafter M/s. IL&FS went into financial problems and the project was stuck. Hence, the contract was terminated on 15.01.2019.
Thereafter, in February 2020, Shri Nitin Gadkari, Minister for Road transport & Highways, reviewed this whole project in detail. In order to reduce the cost and to execute the languishing project on priority, referred the matter to an expert group under the Chairmanship of Shri I.K Pandey, DG (RD) & SS, MoRTH. The Expert group suggested modalities of project configuration and implementation, to achieve project completion in least possible time and cost.
After due consultation with tunnel experts and other stakeholders, the expert group submitted its report on 17.5.2020, which was approved by the Minister, RTH on 23.05.2020. The salient features of the report include the following:
1. Construction of two-lane Bi-directional single tube tunnel without parallel egress/escape passage.
2. Reduction in construction shafts from 3 to 2.
3. The Design Speed in tunnel to be 80 KMPH.
4. Adding approach road of 18 km (Net road length is 12 KM) from end of Z-Morh tunnel to start of Zozila tunnel with Avalanche protection structures such as Catch Dams, Snow Galleries, Cut & Cover, Deflector Dam, etc. to make it an all-weather connection between two tunnels.
5. The modified cost worked out was Rs. 4429.83 crore & it would reduce the travel time from more than 3.5 Hours currently to just 15 Minutes to travel through the tunnel.
6. To take up integrated project of Zozila tunnel and approach road from Z-Morh to Zozila with avalanche protection for all weather connectivity.
Modified configuration of project:
Sr. No.
Salient Features
1.
Length
Zojila Tunnel length = 14.15 Km and Approach road length = 18.63 Km.
Total project length is 32.78 km.
1.
Scope of Work
• 14.150 km long Bi-directional tunnel without Egress/escape passage between Baltal and Minamarg.
• 18.63 Km approach road between Z-Morh tunnel and Zojila tunnels including two tunnels of length 433m and 1958m in approach road.Net Road length is 12 KMs.
• Road safety & avalanche protection structures such as Catch Dams, Snow Galleries, Cut & Cover, Deflector Dam etc.
1.
Construction Period
Zozila Tunnel = 6 Years
Approach road = 2.5 Years
Map showing the alignment:
Consequent to approval, NHIDCL invited the bids on 10.6.2020. Consequent upon Technical qualification of all three bidders, financial bids were opened on 21.8.2020 and M/s. Megha Engineering & Infrastructure Limited was awarded the work for its quoted rate of Rs 4509.50 crore, and the Letter of Acceptance (LOA) was issued on 25.08.2020.
The capital cost of approach road from Zozila Tunnel to Z-Morh tunnel (18.63 Km) to make the road all weather was worked out to be Rs.2335 Crores as per the DPR. The construction cost of Zozila tunnel was worked out at Rs. 6575.85 Crores after considering the escalation @ 5% per annum and the total capital cost of the project as Rs.8308 Crs by NHIDCL. Thus the total integrated cost of the project including Zozila tunnel and approaches upto Z- Morh tunnel works out to Rs.10643 Crores. Now comparing to the present cost of the integrated project, based on the tender received at Rs. 4509.5 Crs, the total capital cost of the project would be Rs. 6808.63. Thus, after re-modelling of the project and reaping the benefit of integrated project management by segregating the egress tunnel & utilizing the excavated rock material in construction of approaches, generated from tunnel boring, resulted in an anticipated saving of Rs. 3835 crore besides resolving the issue of muck disposal to a great extent.
Significance of the project:
(i) The construction of Zojila Tunnel will provide all-weather safe connectivity between Srinagar, Dras, Kargil and Leh regions. The all-weather safe connectivity of the road is immensely important from the strategic point of view.
(ii) The construction of Zozila Tunnel shall bring about all round economic and socio-cultural integration of these regions which remains cut-off from rest of the country during winters due to heavy snowfall for about six months.
(iii) A tunnel in Zozila is the only viable alternative at present for a full year connectivity road. This tunnel when completed will be a landmark achievement in the history of modern India. It will also be of great importance to the Defence of the country, in view of the fact that massive military activities along our borders in Ladakh, Gilgit and Baltistan regions are taking place.
(iv) Zozila Tunnel project shall bring to fruition, 30 years of overwhelming public demand of Kargil, Drass and Ladakh region.
(v) This Project will make the travel on Srinagar-Kargil-Leh Section of NH-1 free from avalanches.
(vi) Project would enhance the safety of the travelers crossing Zozila Pass and would reduce the Travel time from more than 3 hours to 15 minutes.
1. Project will generate employment to the locals.
Safety features of Zozilla Tunnel:
1. Emergency lay-bys are located at intervals of 750 m staggered on both sides of the carriageway. There are sidewalks on both sides of the carriageway. Emergency call niches and hydrant niches are situated at intervals of 125 m.
2. Manual fire alarm push buttons and portable fire extinguishers shall be at the disposal of all drivers.
3. A telephone shall be installed at the emergency call niches.
4. Fire Hydrants and Hydrant Niches, Fire Extinguishers.
5. Tunnel Lighting Systems: The Tunnel Lighting System represents the most significant part of the tunnel traffic safety and shall cover the following needs:
• Entrance lighting (in the accommodation sections at both ends of the tunnel)
• Interior lighting (through the whole tunnel)
• Lay-bys lighting
6. Video Surveillance system.
• CCTV-Cameras: The surveillance cameras in the tunnel shall be installed on the tunnel wall and the cameras in the area before and after the tunnel are installed on a pole. Data and video mage shall be transmitted through the communications lines. To achieve this, transceivers and media converter shall be employed.
7. Fire Alarm System in buildings
8. Automatic Fire Detection and suppression System in the tunnel
Linear heat detection systems shall be connected the SCADA system through its own control system.
9. Emergency Telephone Niches
Emergency call niches shall be located, according to the EU standard, in the tunnel at intervals of less than 125 m each to other in the tunnel and in all lay-bys. The emergency points shall have the following equipment:
• Fire alarm push buttons
• Fire extinguishers
10. Traffic control system with a central control room.