রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
জোজিলা তনেল – এসিয়াগী খ্বাইদগী শাংবা তনেল লম্বীগী থবক হৌরে
তনেল অসিনা এন.ঐচ.-১দা স্রিনগর তম্পাক অমসুং লেহগী মরক্তা নোংজু-নুংশা খায়দনা শম্নহল্লগনি
15 OCT 2020 2:03PM by PIB Imphal
জে. এন্দ কে.দা লৈবা জোজিলা তনেলগী থবক ঙসিদগী হৌনবী মতুং ইন্না চীং থুগাইদুনা হৌখ্রে‍। তনেল অসিনা এন.ঐচ.-১দা স্রিনগর তম্পাক অমসুং লেহ (লদাখ)কী মক্তা নোংজু-নুংশা খায়দনা শম্নহন্দুনা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা (হৌজিক্না জে. এন্দ কে. অমদি লদাখ য়ু.তি. ওইখ্রবা) শেন্মিৎলোন অমসুং সোসিও-কলচরেলগী হীরম খুদিংমক্তা পুনশিন্নবা পুরক্কনি‍। মসিদা দ্রাস অমসুং কার্গিল ফাওদুনা স্রিনগর অমসুং লেহ শক্নহল্লিবা এন.ঐচ.-১গী জোজিলা পাসকী (হৌজিক চহি অমদা শুপ্নতগী থা ৬খক শীজিন্নবা য়ারিবা) মখাদা মিতর ৩০০০ ৱাংবা মফমদা কি:মি: ১৪.১৫ শাংবা তনেল হুৎপগী থবক য়াওরি‍। মসি গারী থৌবদা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী শাথিবা লম্বী মশাংশিংগী মরক্তা অমা ওইরি অমদি প্রোজেক্ত অসিসু জিও-স্ত্রেতেজিকেল্লি সেন্সিতিব ওইবা অমসু ওইরি‍।
প্রোজেক্ত অসিগী ৱাখল্লোন অহানবা ওইনা ইং ২০০৫তা পুথোরকখিবনি অদুগা দি.আর.ও.না বি.ও.তি. (এনুইতী) মোদতা ইং ২০১৩দা দিতেল প্রোজেক্ত রিপোর্ত (দি.পি.আর.) শেমখিবনি‍। প্রোজেক্ত অসি শিন্ননবা মরিরক হোৎনখিবদা মায় পাকখিদ্রবনি‍। মতুংদা প্রোজেক্ত অসি ২০১৬গী জুলাই থাদা এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.দা ই.পি.সি. মোদতা পায়খৎনবা শিন্নখিবনি‍। মদুগী থবক্না এম./এস. আই.তি.এন.এল. (আই.এল. এন্দ এফ.এস.)তা পীখিবনি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লেহদা উরেপ উয়ুং তমখি অদুগা থবক অদু ১৯.৫.২০১৮দা হৌখি‍। থবক অদু জুলাই ২০১৯ ফাওবা চঙশিনখি, অমদি মদুগী মতুংদা এম.এস. আই.এল. এন্দ এফ.এস. শেনথুমগী খুদোংচাদবা মায়োক্নখি অমদি প্রোজেক্ত অদু লেপ্তুনা লৈখি‍। অসুম্না থিকা অদু ১৫.০১.২০১৯দা ককথৎখি‍।
মতুগী মতুংদা, ফেব্রুৱারী ২০২০দা, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মন্ত্রী শ্রী নিতিন গারকরিনা প্রোজেক্ত পুম্বা অমুক হন্না মচা খায়না য়েংশিনখি‍। শেন চঙবা হন্থহন্নবা অমদি পন্থরুরবা প্রোজেক্ত অদু অহেনবা মীৎয়েঙ চঙদুনা পায়খৎনবগীদমক ৱাফম অদু দি.জি. (আর.দি.) অমসুং এস.এস., এম.ও.আর.তি.ঐচ. শ্রী আই.কে. পান্দেনা লুচিংবা এক্সপর্ত গ্রুপ অমদা শিন্নখি‍। এক্সপর্ত গ্রুপ অদুনা খ্বাইদগী তেনবা মতমদা অমদি খ্বাইদগী শেন চঙদনা প্রোজেক্ত অদু লোইশিন্নবা প্রোজেক্ত কনফিগরেসনগী অমদি পায়খৎপগী ৱাফমশিং সজেসন পীখি‍।
তনেল এক্সপর্তশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিং মমুৎ তানা তানরবা মতুংদা, এক্সপর্ত গ্রুপ অদুনা মখোয়গী রিপোর্ত ১৭.৫.২০২০দা লানখৎখি অমদি মদুবু আর.তি.ঐচ. মন্ত্রীনা ২৩.০৫.২০২০দা অয়াবা পীখি‍। রিপোর্ত অদুদা পনবা য়াবা মখাগী ৱাফমশিং অসি য়াওরি‍:
১. খমব্রাংনবা থোকফম/নান্থোকফম লম্বী য়াওদনা লেন অনিগী নাকল অনিগী ওইবা সিঙ্গল ত্যুব তনেল শাবা‍।
২. কন্সত্রক্সন সাফ্ত ৩দগী ২দা হন্থহনবা‍।
৩. তনেল অসিগী দিজাইন খোঙজেল পুংদা কি:মি: ৮০ ওইহনবা
৪. জি.-মোর তনেল লোইশিনফমদগী জোজিলা তনেল হৌরকফম ফাওবদা তনেল অনিসিইগী মরক্তা নোংজু নুংশা খায়দনা শম্নহন্নবা কেতচ দামশিং, উন গেলরী, কৎ অমসুং কভর, দিফ্লেক্তর দামনচিংবা উন নিংখায়বদগী ঙাকথোক্নবা স্ত্রকচর য়াওবা কি:মি: ১৮গী (অপুনবা লম্বীগী অশাংবা কি:মি: ১২) এপ্রোচ লম্বী হাপচিনবা‍।
৫. শেমদোক্লবা চঙগদবা শেনফম অসি লুপা করোর ৪৪২৯.৮৩ ওইখি অমদি মসিনা চৎপগী মতম হৌজিক পুং ৩.৫ হেন্না চঙলিবসিদগী তনেল অসিদা চৎপদা মিনত ১৫দা হন্থহনগনি‍।
৬. জোজিলা তনেল অমসুং জি.-মোরদগী জোজিলা ফাওবগী মরক্তা নোংজু নুংশা খায়দনা শম্নহন্নবগীদমক উন নিংখায়বদগী ঙাকথোক্নবা ফীভম য়াওবা এপ্রোচ লম্বীগী পুনশিল্লবা প্রোজেক্ত পায়খৎপা‍।
প্রোজেক্তকী শেমদোক্লবা কনফিগরেসন:
সে. নম্বর
পনবা য়াবা ৱাফমশিং
১.
অশাংবা
জোজিলা তনেলগী অশাংবা = কি:মি: ১৪.১৫ অমসুং এপ্রোচ লম্বীগী অশাংবা = কি:”মি: ১৮.৬৩
অপুনবা প্রোজেক্তকী অশাংবা কি:মি: ৩২.৭৮নি‍।
২.
থব্ক্কী স্পোক
• বালতল অমসুং মিনামার্গকী মরক্তা থোকফম/নান্থোকফম লম্বী য়াওদবা কি:মি: ১৪.১৫০ শাংবা মা্য়কৈ অনিগী ওইবা তনেল
• জি-মোর অমসুং জোজিলাগী মরক্তা কি:মি: ১৮.৬৩ শাংবা এপ্রোচ লম্বী অমদি এপ্রোচ লম্বী অসিদা মিতর ৪৩৩ অমসুং মিতর ১৯৫৮ শাংবা তনেল অনি য়াওনা‍। লম্বীগী নেত অশাংবা কি:মি: ১২নি‍।
• কেতচ দামশিং, উন গেল্লরীশিং, কৎ অমসুং কভর, দিফ্লেক্তর দাম্নচিংবা লম্বীগী শাফনবা অমসুং উন নিংখায়বদগী ঙাকথোক্নবা স্ত্রকচরশিং‍।
৩.
শেমগৎ শাগৎপগী মতম
জোজিলা তনেল – চহি ৬
এপ্রোচ লম্বী = চহি ২.৫
পরিং উৎলিবা মেপ:
অয়াবা ফংলবা মতুংদা, এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.না ১০.৬.২০২০দা বিদ কৌখি‍। বিদ্দর অহুম্মক তেক্নিকেলগী অয়াবা ফংলবা মতুংদা শেনথুমগী বিদ ২১.৮.২০২০দা হাংদোকখি অমদি এম./এস. মেঘা ইঞ্জিনিয়রিং এন্দ ইনফ্রাস্ত্রচর লিমিতেদতা মখোয়না কোত তৌরকপা মমল লুপা করোর ৪৫০৯.৫০দা থবক অদু পীখি অমদি লেতর ওফ এক্সেপ্তেন্স (এল.ও.এ.) ২৫.০৮.২০২০দা পীখি‍।
জোজিলা তনেলদগী জি-মোর তনেল ফাওবগী এপ্রোচ লম্বীবু (কি:মি: ১৮.৬৩) নোংজু নুংশা খায়দনা শীজিন্নবা য়াহন্নবগীদমক চঙগদবা শেনফম দি.পি.আর.গী মতুং ইন্না লুপা করোর ২৩৩৫তা লেপখি‍। জোজিলা তনেল শেম শাবগী শেনফম চহিদা চাদা ৫গী চাংদা হেনগৎলকপগী য়েংলগা লুপা করোর ৬৫৭৫.৮৫তা অমদি প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা চঙগদবা শেনফম্না লুপা করোর ৮৩০৮তা এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.না লেপখি‍। মতৌ অসুম্না জোজিলা তনেল অমসুং জি-মোর ফাওবগী এপ্রোচ য়াওরবা পুনশিল্লবা প্রোজেক্তকী শেনফম লুপা করোর ১০৬৪৩দা লেপথোকখি‍। হৌজিক পুনশিল্লবা প্রোজেক্তকী লেপথোক্লিবা শেনফম অসি লুপা করোর ৪৫০৯.৫কী তেন্দর ফংলিবা অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা চাংদম্নবদা প্রোজেক্তকী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৬৮০৮.৬৩ ওইরগনি‍। মতৌ অসুম্না প্রোজেক্ত অসি রিমোদেল তৌরবা অমদি থোকফম তনেল লৌথোকখ্রগা তনেল হুৎপদা তৌথোরকপা নুংশিং চঙফমশিং শেম্বদা শীজিন্নরবা মতুংদা মথি মকুমশিং পৈশিনবগী খুদোংচাদবা ফীভম ফহনখিবগী মথক্তা লুপা করোর ৩৮৩৫কী চাংদা শেন চঙবা হন্থরকপা য়াই হায়না পারি‍।
প্রোজেক্ত অসিগী মরুওইবশিং:
(১) জোজিলা তনেল শেম্বনা স্রিনগর, দ্রাস, কার্গিল অমসুং লেহ রিজনগী মরক্তা নোংজু-নুংশা খায়দনবা শাফবা মওংদা শম্নহল্লগনি‍। নোংজু নুংশা খায়দনা শাফনা শম্নহনগদবা লম্বী অসি লাল্লোং য়াৎপগী মীৎয়েঙদসু য়াম্না মরুওইবা ওইরি‍।
(২) জোজিলা তনেল শেম্বনা নিংথমথাগী মতমদা উন য়াম্না তাবনা মরম ওইরগা থা তরুক্লোম লৈবাক্কী মফম অতৈগা শম্নদনা লৈরিবা মফমশিং অসিদা শেন্মিৎলোন অমসুং সোসিও-কলচরেলগী ওইবা হীরম খুদিংমক্তা পুনশিন্নবা পুরক্কনি‍।
(৩) হৌজিক্কী ওইনা জোজিলাদা তনেল অমা হুৎপনা চহি চুপ্পা শম্নগদবা লম্বী অমী অমত্তা ঙায়রবা পাম্বৈ ওইরি‍। তনেল অসিনা লোইশিল্লকপা মতমদা অনৌবা ভারতকী পুৱারীদা মশক নাইবা এচিবমেন্ত অমা ওইরগনি‍। মসি লৈবাক্কী ঙাকশেলগীদমকসু লদাখ, গিলঘিৎ অমসুং বালিস্তানগী ঐখোয়গী ঙমখৈগী মফমশিংদা থোক্লিবা লান্মীগী পাক চাউরবা থৌওংশিং অসিগী য়েংবদা চাউনা মরুওইবা অমসু ওইগনি‍।
(৪) জোজিলা তনেল প্রোজেক্তনা কার্গিল, দ্রাস অমসুং লদাখ রিজনগী মীয়ামগী চহি ৩০গী অপামবা ফংহল্লগনি‍।
(৫) প্রোজেক্ত অসিনা এন.ঐচ.-১গী স্রিনগর-কার্গিল-লেহ শরুক্তা চত্থোক চৎশিন তৌবদা উন নিংখায়বগী খুদোংচাদবা থেংনহল্লরোই‍।
(৬) প্রোজেক্ত অসিনা জোজিলা পাস লান্দুনা চৎলিবশিংদা শাফবা ফীভম পীদুনা চৎপগী মতম পুং ৩ হেন্না চঙলমবদগী মিনত ১৫দা হন্থহল্লগনি‍।
(৭) প্রোজেক্ত অসিনা লমদমদুগী মীয়ামদা থবক পীগনি‍।
জোজিলা তনেলগী পনবা য়াবা ৱাফম খরা:
১. অথু-অকাইগী থৈদোকফম কেরিএজৱেগী নাকল অনিমক্তা মিতর ৭৫০রোম লাপ্ননা ল‍ৈ‍। কেরিএজৱেগী নাকল অনিমক্তা চৎফম লৈ‍। মিতর ১২৫ লাপ্ননা অথু অকাইগী কোল তৌনবা নিচ অমসুং হাইদ্রেন্ত নিচ লৈরি‍।
২. মৈহৌ লাংপোক তাক্নবা মেনুএল পুস বত্তন অমসুং অপীকপা ফাইয়র এক্সতিংগুইসরশিং দ্রাইভর ফুদিংমক্তা ফংহনগনি‍।
৩. ইমর্জেন্সী কোল নিচশিংদা তেলিফোন অমমম খিনগনি‍।
৪. মৈগী হাইদ্রেন্ত অমসুং হাইদ্রেন্ত নিচশিং, ফাইয়র এক্সতিংগুইসরশিং‍।
৫. তনেলগী মৈ থান্নবগী সিস্তেম: তনেল লাইতিং সিস্তেম অসিনা তনেলগী চত্থোক চৎশিনগী শাফনবগী খ্বাইদগী মরুওইবা শরুক ওইরি অমদি মখাগীশিং অসি য়াওগনি:
চঙফমগী মৈ থানবা (তনেলগী মচিন অনিমক্তা লৈবা একোমোদেসন সেক্সনশিংদা)
মনুংগী মৈ থানবা (তনেল পুম্বা)
থৈদোকফমগী মৈ থানবা
৬. ভিদিও সর্ভিলেন্স সিস্তেম
সি.সি.তি.ভি.-কেমেরাশিং: তনেল অসিগী সর্ভিলেন্স কেমেরাশিং তনেলগী ফক্লাঙদা পানগনি অমদি তনেল য়ৌদ্রিঙৈ অমসুং লান্থোক্লবা মতুংগী কেমেরাশিং উয়ুংশিং য়ুংদুনা পানগনি‍। দেতা অমসুং ভিদিও মেজশিং কম্ম্যুনিকেসন লাইনশিংগী খুত্থাঙদা থাগনি‍। মসি ফংনবগীদমক, ত্রান্সভরশিং অমসুং মিদিয়া কনভর্তরশিং হাপকনি‍।
৭. শঙশিংদা মৈহৌ লাংপোক্কী এলার্ম সিস্তেম
৮. তনেল মনুংদা এতোমেতিক ফাইয়র দিতেক্সন অমসুং সপ্রেসন সিস্তেম
লাইনিয়র হিত দিতেক্সন সিস্তেম মশাগী ওইবা কন্ত্রোল সিস্তেমগী খুত্থাঙদা এস.সি.এ.দি.এ. সিস্তেমগা শক্নগনি‍।
৯. ইমর্জেন্সী তেলিফোন নিচশিং
ইমর্জেন্সী কোল নিচশিং, ই.য়ু. স্তেন্দর্দকী মতুং ইন্না, তনেল মনুংদা মিতর ১২৫দগা হন্থনা কান্নরগা অমদি থৈদোকফম খুদিংমক্তা লৈগনি‍। ইমর্জেন্সী পোইন্তশিং অসিদা মখাগী মচাকশিং অসি লৈগনি:
ফাইয়র এলার্ম পুস বত্তনশিং
ফাইয়র এক্সতিংগুইসরশিং
১০. সেন্ত্রেল কন্ত্রোল রুম অমগা শম্নবা ত্রাফিক কন্ত্রোল সিস্তেম‍।

Ministry of Road Transport & Highways
Work begins on Zozila Tunnel – the longest tunnel road in Asia
Tunnel will ensure all-weather connectivity between Srinagar valley and Leh on NH-1
15 OCT 2020 2:03PM by PIB Delhi
Work on the Zozila Tunnel in J&K began today with ceremonial blasting. The tunnel will provide all-weather connectivity between Srinagar valley and Leh (Ladakh plateau) on NH-1, and will bring about an all-round economic and socio–cultural integration of Jammu & Kashmir (Now UTs of J&K and Ladakh). It involves construction of a 14.15 Km long tunnel at an altitude of about 3000 m under Zojila pass (presently motorable only for 6 months in a year) on NH-1 connecting Srinagar and Leh through Dras & Kargil. It is one of the most dangerous stretch in the world to drive a vehicle & this project is also geo-strategically sensitive.
The project was first conceived in 2005 and its Detailed Project Report (DPR) was prepared by BRO in year 2013 on BOT (Annuity) mode. Attempts to award the project four times weren’t successful. The Project was eventually given to NHIDCL in July 2016 for implementation on EPC mode. Its work was awarded to M/s. ITNL (IL&FS). Prime Minister Shri Narendra Modi laid foundation stone at Leh and commenced the work on 19.5.2018. The work progressed up to July 2019, and thereafter M/s. IL&FS went into financial problems and the project was stuck. Hence, the contract was terminated on 15.01.2019.
Thereafter, in February 2020, Shri Nitin Gadkari, Minister for Road transport & Highways, reviewed this whole project in detail. In order to reduce the cost and to execute the languishing project on priority, referred the matter to an expert group under the Chairmanship of Shri I.K Pandey, DG (RD) & SS, MoRTH. The Expert group suggested modalities of project configuration and implementation, to achieve project completion in least possible time and cost.
After due consultation with tunnel experts and other stakeholders, the expert group submitted its report on 17.5.2020, which was approved by the Minister, RTH on 23.05.2020. The salient features of the report include the following:
1. Construction of two-lane Bi-directional single tube tunnel without parallel egress/escape passage.
2. Reduction in construction shafts from 3 to 2.
3. The Design Speed in tunnel to be 80 KMPH.
4. Adding approach road of 18 km (Net road length is 12 KM) from end of Z-Morh tunnel to start of Zozila tunnel with Avalanche protection structures such as Catch Dams, Snow Galleries, Cut & Cover, Deflector Dam, etc. to make it an all-weather connection between two tunnels.
5. The modified cost worked out was Rs. 4429.83 crore & it would reduce the travel time from more than 3.5 Hours currently to just 15 Minutes to travel through the tunnel.
6. To take up integrated project of Zozila tunnel and approach road from Z-Morh to Zozila with avalanche protection for all weather connectivity.
Modified configuration of project:
Sr. No.
Salient Features
1.
Length
Zojila Tunnel length = 14.15 Km and Approach road length = 18.63 Km.
Total project length is 32.78 km.
1.
Scope of Work
• 14.150 km long Bi-directional tunnel without Egress/escape passage between Baltal and Minamarg.
• 18.63 Km approach road between Z-Morh tunnel and Zojila tunnels including two tunnels of length 433m and 1958m in approach road.Net Road length is 12 KMs.
• Road safety & avalanche protection structures such as Catch Dams, Snow Galleries, Cut & Cover, Deflector Dam etc.
1.
Construction Period
Zozila Tunnel = 6 Years
Approach road = 2.5 Years
Map showing the alignment:
Consequent to approval, NHIDCL invited the bids on 10.6.2020. Consequent upon Technical qualification of all three bidders, financial bids were opened on 21.8.2020 and M/s. Megha Engineering & Infrastructure Limited was awarded the work for its quoted rate of Rs 4509.50 crore, and the Letter of Acceptance (LOA) was issued on 25.08.2020.
The capital cost of approach road from Zozila Tunnel to Z-Morh tunnel (18.63 Km) to make the road all weather was worked out to be Rs.2335 Crores as per the DPR. The construction cost of Zozila tunnel was worked out at Rs. 6575.85 Crores after considering the escalation @ 5% per annum and the total capital cost of the project as Rs.8308 Crs by NHIDCL. Thus the total integrated cost of the project including Zozila tunnel and approaches upto Z- Morh tunnel works out to Rs.10643 Crores. Now comparing to the present cost of the integrated project, based on the tender received at Rs. 4509.5 Crs, the total capital cost of the project would be Rs. 6808.63. Thus, after re-modelling of the project and reaping the benefit of integrated project management by segregating the egress tunnel & utilizing the excavated rock material in construction of approaches, generated from tunnel boring, resulted in an anticipated saving of Rs. 3835 crore besides resolving the issue of muck disposal to a great extent.
Significance of the project:
(i) The construction of Zojila Tunnel will provide all-weather safe connectivity between Srinagar, Dras, Kargil and Leh regions. The all-weather safe connectivity of the road is immensely important from the strategic point of view.
(ii) The construction of Zozila Tunnel shall bring about all round economic and socio-cultural integration of these regions which remains cut-off from rest of the country during winters due to heavy snowfall for about six months.
(iii) A tunnel in Zozila is the only viable alternative at present for a full year connectivity road. This tunnel when completed will be a landmark achievement in the history of modern India. It will also be of great importance to the Defence of the country, in view of the fact that massive military activities along our borders in Ladakh, Gilgit and Baltistan regions are taking place.
(iv) Zozila Tunnel project shall bring to fruition, 30 years of overwhelming public demand of Kargil, Drass and Ladakh region.
(v) This Project will make the travel on Srinagar-Kargil-Leh Section of NH-1 free from avalanches.
(vi) Project would enhance the safety of the travelers crossing Zozila Pass and would reduce the Travel time from more than 3 hours to 15 minutes.
1. Project will generate employment to the locals.
Safety features of Zozilla Tunnel:
1. Emergency lay-bys are located at intervals of 750 m staggered on both sides of the carriageway. There are sidewalks on both sides of the carriageway. Emergency call niches and hydrant niches are situated at intervals of 125 m.
2. Manual fire alarm push buttons and portable fire extinguishers shall be at the disposal of all drivers.
3. A telephone shall be installed at the emergency call niches.
4. Fire Hydrants and Hydrant Niches, Fire Extinguishers.
5. Tunnel Lighting Systems: The Tunnel Lighting System represents the most significant part of the tunnel traffic safety and shall cover the following needs:
• Entrance lighting (in the accommodation sections at both ends of the tunnel)
• Interior lighting (through the whole tunnel)
• Lay-bys lighting
6. Video Surveillance system.
• CCTV-Cameras: The surveillance cameras in the tunnel shall be installed on the tunnel wall and the cameras in the area before and after the tunnel are installed on a pole. Data and video mage shall be transmitted through the communications lines. To achieve this, transceivers and media converter shall be employed.
7. Fire Alarm System in buildings
8. Automatic Fire Detection and suppression System in the tunnel
Linear heat detection systems shall be connected the SCADA system through its own control system.
9. Emergency Telephone Niches
Emergency call niches shall be located, according to the EU standard, in the tunnel at intervals of less than 125 m each to other in the tunnel and in all lay-bys. The emergency points shall have the following equipment:
• Fire alarm push buttons
• Fire extinguishers
10. Traffic control system with a central control room.