কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারতকী ফোরেন ত্রেদ: সেপ্তেম্বর ২০২০
15 OCT 2020 5:58PM by PIB Imphal
এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১*দা ভারতকী অপুনবগী এক্সপোর্তশিং (অমসুং সর্ভিসশিংগী পুনশিল্লবা) অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২২১.৮৬ ওইরবা য়াই মর্চেন্দাইজ হায়না পান্নরি, হৌখিবা চহিগী মতম অসিমক্তদা ওইখিবা অদুগা য়েংনবদা চাদা (-)১৬.৬৬গী নেগেতিব গ্রোথ উবা ফংলি। এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১*দা অপুনবগী ইম্পোর্তশিং অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২০৪.১২ ওইরবা য়াই হায়না পান্নরি, হৌখিবা চহিগী মতম অসিমক্তদা ওইখিবা অদুগা য়েংনবদা চাদা (-)৩৫.৪৩গী নেগেতিব গ্রোথ উবা ফংলি।
*খঙজিনগদবা: i) আর.বি.আই.না ফোঙবা খ্বাইদগী নৌবা সর্ভিসেস সেক্তরগী দেতা অসি অগস্ত ২০২০গীনি। সেপ্তেম্বর ২০২০গী দেতা অসিদা চাউরকপা অমনি, মসি আর.বি.আই.গী মথংগী রিলিজতা য়ুম্ফম ওইরগা শেমদোক্কনি ii) ব্রেকেৎ মনুংদা লৈরিবা মশিং অসি গ্রোথ রেৎনি মায়োক্নবদা লৈরিবা অদুনা হৌখিবা চহিগী মতম অসিমক্তদা ওইখিবা অদুনি।
I. মর্চেন্দাইজ ত্রেদ
এক্সপোর্তশিং (অমুক হন্না এক্সপোর্ত তৌবা য়াওনা)
• সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৬.০২ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা এক্সপোর্ত তৌখিবা অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৭.৫৮ ওইখি। লুপাদা হোৎপা মতমদা সেপ্তেম্বর ২০১৯দা লুপা করোর ১,৮৫,৬৪২.৩২ ওইবা অসিগা চাংদম্নবদা এক্সপোর্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা লুপা করোর ২,০২,৬৯৪.০৭ ওইদুনা পোজিতিব গ্রোথ চাদা ৯.১৯ রেজিস্তর তৌখি।
• সেপ্তেম্বর ২০১৯গা য়েংনবদা সেপ্তেম্বর ২০২০গী মনুংদা পোজিতিব গ্রোথ ফংবগী রেকোর্দ তৌখিবা মরু ওইবা পোৎলমশিং/পোৎলমগী কাংলুপ অদুদি অতোপ্পা মখলগী সিরিএল (৩৩৭.২২%), আইরন ওর (১০৯.৬৫%), চেং (৯৩.৮৬%), ওইল মীলশিং (৪৭.৫২%), কার্পেৎ (৪২.৮৯%), কেরামিক প্রদক্ত অমসুং গ্লাসৱেয়র (৩৬.১৭%), থাও মরুশিং (৩৫.৬৯%), সিরিএল শেম্বা অমসুং অতোপ্পা প্রোসেস তৌবা আইতেমশিং (৩৩.৫৭%), দ্রগ অমসুং ফার্মাকোতিকেল্স (২৪.৩৮%), হেন্দিক্রাফ খুৎনা শাবা কার্পেৎ য়াওদনা (২১.৮২%), শা-ঙা, শঙ্গোম অমসুং পোলত্রীগী পোত্থোকশিং (১৯.৯৭%), লিমোন শাবা ফ্লোর কভরিং য়াওরগা (১৮.৬৪%), লংজমগী লং/ফী/মেদ-অপশিং, হেন্দলোমগী পোত্থোক অসিনচিংবা (১৫.৩৯%), মরু মরাং (১১.৪৪%), হীদাক মনা (১১.০৯%) অমসুং তেক্সতাইল পুম্নমক্কী আর.এম.জি. (১০.২২%).
• সেপ্তেম্বর ২০১৯গা য়েংনবদা সেপ্তেম্বর ২০২০গী মনুংদা নেগেতিব গ্রোথ ফংবগী রেকোর্দ তৌখিবা মরু ওইবা পোৎলমশিং/পোৎলমগী কাংলুপ অদুদি কাজু (-৪৪.২৫%), অতাংবা নুং অমসুং সনা-লুপাগী লিক-কোন (-২৪.৬৭%), মেন-মেদ লং/ফী/মেদ-অপশিং অসিনচিংবা (-৯.১২%), মাইকা, কোয়লা অমসুং অতোপ্পা ওর, প্রোসেস তৌরবা মিনরেলশিং য়াওনা মিনরেলশিং (-৬.৭১%), সমুদ্রগী ওইবা পোত্থোকশিং (-৫.৪১%), শউন অমসুং শউন পোত্থোকশিং (-৩.৩৬%), চা (-২.২৭%) অমসুং উহৈ অমদি মনা-মশিং (-১.৪৪%).
• অপুনবা এক্সপোর্ত তৌবগী শেনফম অসি এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০১৯-২০গী মতমগী মনুংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৫৯.১৬ (লুপা করোর ১১,১৩,৮৮৬.১৭) ওইবা অসিগা য়েংনবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১গী মতমদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১২৫.২৫ (লুপা করোর ৯,৩৮,৫২৯.৯৪) ওইদুনা দোলরদা চাদা (-)২১.৩১গী নেগেতিব গ্রোথ অমা রেজিস্তর তৌরি (লুপাদা চাদা (-)১৫.৭৪গী নেগেতিব গ্রোথ)
• নন-পেত্রোলিয়ম অমসুং নন-জেম্স অমসুং জ্বেলরীগী এক্সপোর্তশিংদা সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৯.০০ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২১.২৭ ওইদুনা চাদা ১১.৯৪গী পোজিতিব গ্রোথ অমা রেজিস্তর তৌরি। নন-পেত্রোলিয়ম অমসুং নন-জেম্স অমসুং জ্বেলরীগী এক্সপোর্তশিংদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০১৯-২০গী মতমগী মনুংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১১৮.৬৫ ওইবা অসিগা য়েংনবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১গী মতমদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১০৪.৪১ ওইখি অমদি চাদা (-)১১.৯২ হন্থখি।
ইম্পোর্তশিং
• সেপ্তেম্বর ২০১৯দা ইমপোর্তশিংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩৭.৬৯ (লুপা করোর ২,৬৮,৮৯১.০৯) ওইখিবা অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩০.৩১ (লুপা করোর ২,২২,৭০৮.১৫) ওইদুনা দোলরদা চাদা (-) ১৯.৬০ হন্থদুনা তারকখি অমসুং লুপাদা চাদা (-)১৭.১৮ তাখি। অপুনবা ইম্পোর্ত তৌবগী শেনফম অসি এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০১৯-২০গী মতমগী মনুংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৪৮.০৮ (লুপা করোর ১৭,৩৫,৫৫০.৯৯) ওইবা অসিগা য়েংনবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১গী মতমদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৪৮.৬৯ (লুপা করোর ১১,১৪,৬৮৬.৫৮) ওইদুনা দোলরদা চাদা (-)৪০.০৬গী নেগেতিব গ্রোথ অমা রেজিস্তর তৌরি অমসুং লুপাদা চাদা (-)৩৫.৭৭গী নেগেতিব গ্রোথ ফংখি।
• হৌখিবা চহিগী থা অসিমক্কা য়েংনবদা সেপ্তেম্বর ২০২০গী মনুংদা নেগেতিব গ্রোথ ফংবগী রেকোর্দ তৌখিবা মরু ওইবা পোৎলমগী কাংলুপ অদুদি:
ক্রুদ ওইল অমসুং নন-ওইল ইম্পোর্তশিং:
• থাও ইমপোর্ত তৌবদা সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৯.০৯ (লুপা করোর ৬৪,৮১৫.৬০) ওইখিবা অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৫.৮৩ (লুপা করোর ৪২,৮১২.৩৫) ওইদুনা দোলরদা চাদা ৩৫.৮৮ হন্থখি (লুপাদা চাদা ৩৩.৯৫ তাখি)। হৌখিবা চহিগী চপ মান্নবা মতম অসিগী মনুংদা থাও ইমপোর্ত তৌবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৬৫.২০ (লুপা করোর ৪,৫৬,১০৮.৬৪) ওইবা অসিগা য়েংনবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১গী মতমদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩১.৮৬ (লুপা করোর ২,৩৮,৯৯৫.৭০) ওইদুনা দোলরদা চাদা ৫১.১৪ তাখি (লুপাদা চাদা ৪৭.৬০ তাখি)।
• ৱার্ল্দ বেঙ্কতগী ফংবা দেতাগী মতুং ইন্না হীরম অসিগা মরী লৈননা মালেমগী ব্রেন্তকী মমল অসি (য়ু.এস.দোলর/বি.বি.এল.) অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯গা য়েংনবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা ৩৪.০৮% হন্থখ্রে।
• নন-ওইল ইমপোর্ত তৌবদা সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৮.৬১ (লুপা করোর ২,০৪,০৭৫.৪৯) ওইখিবা অসিগা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৪.৪৮ (লুপা করোর ১,৭৯,৮৯৫.৮০) ওইদুনা দোলরদা চাদা ১৪.৪৩ তাখি (লুপাদা চাদা ১১.৮৫ তাখি)। এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০১৯-২০দা নন-ওইল ইমপোর্ত তৌবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৮২.৮৮ (লুপা করোর ১২,৭৯,৪৪২.৩৫) ওইবা অসিগা য়েংনবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১গী মতমদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১১৬.৮৩ (লুপা করোর ৮,৭৫,৬৯০.৮৮) ওইদুনা দোলরদা চাদা ৩৬.১২ তাখি (লুপাদা চাদা ৩১.৫৬ তাখি)।
• সেপ্তেম্বর ২০১৯দা নন-ওইল অমসুং নন-গোল্দগী ইম্পোর্তশিংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৭.৩৩ ওইখিবা অসিগা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা নন-ওইল অমসুং নন-গোল্দগী ইম্পোর্তশিংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৩.৮৮ ওইদুনা চাদা (-) ১২.৬৩গী নেগেতিব গ্রোথ অমা রেকোর্দ তৌরি। এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০১৯-২০দা নন-ওইল অমসুং নন-গোল্দগী ইম্পোর্তশিংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৬৭.০৮ ওইখিবা অসিগা চাংদম্নবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১দা নন-ওইল অমসুং নন-গোল্দগী ইম্পোর্তশিংদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১১০.০৫ ওইদুনা চাদা (-) ৩৪.১৩গী নেগেতিব গ্রোথ অমা রেকোর্দ তৌরি।
II. সর্ভিসেসকী ত্রেদতা
এক্সপোর্তশিং (রিসিপশিং)
• আর.বি.আই.না ওক্তোবরগী তাং ১৫, ২০২০দা থোকখিবা খ্বাইদগী নৌবা প্রেস রিলিজকী মতুং ইন্না অগস্ত ২০১৯গা চাংদম্নবদা দোলরদা চাদা (-)৯.৮৮কী নেগেতিব গ্রোথ অমা রেজিস্তর তৌদুনা অগস্ত ২০২০দা এক্সপোর্তশিং তৌবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৬.৪৪ (লুপা করোর ১,২২,৭৬৮.০৭) ওইখি। সেপ্তেম্বর ২০২০*গী ওইনা সর্ভিসেস এক্সপোর্তকী ওইবা য়াবা শেনফম অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৬.৩৪ ওই।
ইম্পোর্তশিং (পেমেন্তশিং)
• আর.বি.আই.না ওক্তোবরগী তাং ১৫, ২০২০দা থোকখিবা খ্বাইদগী নৌবা প্রেস রিলিজকী মতুং ইন্না অগস্ত ২০১৯গা চাংদম্নবদা দোলরদা চাদা (-)২০.০৬কী নেগেতিব গ্রোথ অমা রেজিস্তর তৌদুনা অগস্ত ২০২০দা ইম্পোর্তশিং তৌবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৯.৬০ (লুপা করোর ৭১,৬৬২.৬২) ওইখি। সেপ্তেম্বর ২০২০*গী ওইনা সর্ভিসেস ইম্পোর্তকী ওইবা য়াবা শেনফম অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৯.৪৯ ওই।
III.ত্রেদ বেলেন্স
• মর্চেন্দাইজ: সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১১.৬৭ দেফিসিৎ তাখিবা অদুগা য়েংনবদা সেপ্তেম্বর ২০২০গী ত্রেদ দেফিসিৎ অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২.৭২ ওইখি।
• সর্ভিসেস: আর.বি.আই.না ওক্তোবরগী তাং ১৫, ২০২০দা থোকখিবা খ্বাইদগী নৌবা প্রেস রিলিজকী মতুং ইন্না অগস্ত ২০২০গী সর্ভিসেস (মদুদি নেৎ সর্ভিসেস এক্সপোর্ত) অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৬.৮৪ ওইখি। সেপ্তেম্বর ২০২০*গী ওইনা ওইবা য়াবা ত্রেদ বেলেন্স অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৬.৮৫ ওইখি।
• অপুনবগী ত্রেদ বেলেন্স: মর্চেন্দাইজ অমসুং সর্ভিসেস পুন্না লৌরগা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০১৯-২০ য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪৯.৯১গী দেফিসিৎ ওইখিবা অসিগা য়েংনবদা এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১*গী অপুনবা ত্রেদ সর্প্লস অসি য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৭.৭৪ ওইখি।
*খঙজিনগদবা: আর.বি.আই.না ফোঙবা খ্বাইদগী নৌবা সর্ভিসেস সেক্তরগী দেতা অসি অগস্ত ২০২০গীনি। সেপ্তেম্বর ২০২০গী দেতা অসিদা চাউরকপা অমনি, মসি আর.বি.আই.গী মথংগী রিলিজতা য়ুম্ফম ওইরগা শেমদোক্কনি
মর্চেন্দাইজ ত্রেদ
এক্সপোর্তশিং & ইম্পোর্তশিং : (য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন)
(প্রোবিজনেল)
সেপ্তেম্বর
এপ্রিল-সেপ্তেম্বর
এক্সপোর্তশিং (অমুক হন্না এক্সপোর্ত তৌবা য়াওনা)
২০১৯-২০
২৬.০২
১৫৯.১৬
২০২০-২১
২৭.৫৮
১২৫.২৫
%গ্রোথ ২০২০-২১/ ২০১৯-২০
৫.৯৯
-২১.৩১
ইম্পোর্তশিং
২০১৯-২০
৩৭.৬৯
২৪৮.০৮
২০২০-২১
৩০.৩১
১৪৮.৬৯
%গ্রোথ ২০২০-২১/ ২০১৯-২০
-১৯.৬০
-৪০.০৬
ত্রেদ বেলেন্স
২০১৯-২০
-১১.৬৭
-৮৮.৯২
২০২০-২১
-২.৭২
-২৩.৪৪
এক্সপোর্তশিং & ইম্পোর্তশিং : (লুপা করোর)
(প্রোবিজনেল)
সেপ্তেম্বর
এপ্রিল-সেপ্তেম্বর
এক্সপোর্তশিং (অমুক হন্না এক্সপোর্ত তৌবা য়াওনা)
২০১৯-২০
১,৮৫,৬৪২.৩২
১১,১৩,৮৮৬.১৭
২০২০-২১
২,০২,৬৯৪.০৭
৯,৩৮,৫২৯.৯৪
%গ্রোথ ২০২০-২১/ ২০১৯-২০
৯.১৯
-১৫.৭৪
ইম্পোর্তশিং
২০১৯-২০
২,৬৮,৮৯১.০৯
১৭,৩৫,৫৫০.৯৯
২০২০-২১
২,২২,৭০৮.১৫
১১,১৪,৬৮৬.৫৮
%গ্রোথ ২০২০-২১/ ২০১৯-২০
-১৭.১৮
-৩৫.৭৭
ত্রেদ বেলেন্স
২০১৯-২০
-৮৩,২৪৮.৭৭
-৬,২১,৬৬৪.৮২
২০২০-২১
-২০,০১৪.০৮
-১,৭৬,১৫৬.৬৪
সর্ভিসেস ত্রেদ
এক্সপোর্তশিং & ইম্পোর্তশিং (সর্ভিসেস) : (য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন)
(প্রোবিজনেল)
অগস্ত ২০২০
এপ্রিল-অগস্ত ২০২০-২১
এক্সপোর্তশিং (রিসিপশিং)
১৬.৪৪
৮০.২৮
ইম্পোর্তশিং (পেমেন্তশিং)
৯.৬০
৪৫.৯৫
ত্রেদ বেলেন্স
৬.৮৪
৩৪.৩৩
এক্সপোর্তশিং & ইম্পোর্তশিং (সর্ভিসেস) : (লুপা করোর)
এক্সপোর্তশিং (রিসিপশিং)
অগস্ত ২০২০
এপ্রিল-অগস্ত ২০২০-২১
ইম্পোর্তশিং (পেমেন্তশিং)
১,২২,৭৬৮.০৭
৬,০৫,৬৩৩.৪০
ত্রেদ বেলেন্স
৭১,৬৬২.৬২
৩,৪৬,৫৮৬.৯৮
এক্সপোর্তশিং (রিসিপশিং)
৫১,১০৫.৪৫
২,৫৯,০৪৬.৪২
সোর্স: ওক্তোবর ১৫, ২০২০গী আর.বি.আই.গী প্রেস রিলিজ
এস্তিমেৎশিং থুনা য়েংনবগীদমক মসিদা নম্বীয়ু

Ministry of Commerce & Industry
INDIA’S FOREIGN TRADE: September 2020
15 OCT 2020 5:58PM by PIB Delhi
India’s overall exports (Merchandise and Services combined) in April-September2020-21* are estimated to be USD 221.86Billion, exhibiting a negative growth of (-)16.66per cent over the same period last year. Overall imports in April-September 2020-21* are estimated to be USD 204.12Billion, exhibiting a negative growth of (-)35.43per cent over the same period last year.
*Note: i) The latest data for services sector released by RBI is for August 2020. The data for September 2020 is an estimation, which will be revised based on RBI’s subsequent release ii) the figures in bracket are growth rates vis-à-vis corresponding period of last year.
I. MERCHANDISE TRADE
EXPORTS (including re-exports)
• Exports inSeptember2020 were USD27.58Billion, as compared to USD26.02Billion in September 2019, exhibiting a positive growth of 5.99per cent. In Rupee terms, exports were Rs. 2,02,694.07Crore in September2020, as compared to Rs. 1,85,642.32Crore in September2019, registering a positive growth of 9.19per cent.
• Major commodities/commodity groups which have recorded positive growth during September 2020 vis-à-vis September 2019 are Other cereals (337.22%), Iron Ore (109.65%), Rice (93.86%), Oil Meals (47.52%), Carpet (42.89%), Ceramic products & glassware (36.17%), Oil seeds (35.69%), Cereal preparations & miscellaneous processed items (33.57%), Drugs & pharmaceuticals (24.38%), Handicrafts excl. handmade carpet (21.82%), Meat, dairy & poultry products (19.97%), Jute mfg. including floor covering (18.64%), Cotton yarn/fabs./made-ups, handloom products etc. (15.39%), Spices (11.44%), Tobacco (11.09%) and RMG of all textiles (10.22%).
• Major commodities/commodity groups which have recorded negative growth during September 2020 vis-à-vis September 2019 are Cashew (-44.25%), Gems & jewellery (-24.67%), Man-made yarn/fabs./made-ups etc. (-9.12%), Mica, Coal & other ores, minerals including processed minerals (-6.71%), Marine products (-5.41%), Leather & leather products (-3.36%), Tea (-2.27%) and Fruits & Vegetables (-1.44%).
• Cumulative value of exports for the period April-September 2020-21 was USD125.25Billion (Rs.9,38,529.94Crore) as against USD159.16Billion (Rs.11,13,886.17Crore) during the period April-September 2019-20, registering a negative growth of (-)21.31per cent in Dollar terms (negative growth of (-)15.74per cent in Rupee terms).
• Non-petroleum and Non-Gems and Jewellery exports in September 2020 were USD21.27Billion, as compared to USD19.00Billion in September2019, registering a positive growth of 11.94per cent. Non-petroleum and Non-Gems and Jewellery exports in April-September 2020-21 were USD104.51Billion, as compared to USD118.65Billion for the corresponding period in 2019-20, which is a decrease of (-)11.92 per cent.
IMPORTS
• Imports in September2020 were USD30.31Billion (Rs.2,22,708.15Crore), which is a decline of(-) 19.60per cent lower in Dollar terms and (-) 17.18per cent in Rupee terms over imports of USD37.69Billion (Rs2,68,891.09Crore) in September2019. Cumulative value of imports for the period April-September 2020-21 was USD148.69Billion (Rs.11,14,686.58Crore), as against USD248.08Billion (Rs.17,35,550.99Crore) during the period April-September 2019-20, registering a negative growth of (-)40.06per cent in Dollar terms and a negative growth of (-)35.77per cent in Rupee terms.
• Major commodity groups of import showing negative growth in September2020 over the corresponding month of last year are:
CRUDE OIL AND NON-OIL IMPORTS:
• Oil imports inSeptember2020 were USD5.83Billion (Rs. 42,812.35Crore), which was 35.88percentlower in Dollar terms (33.95percentlower in Rupee terms), compared to USD9.09Billion (Rs. 64,815.60Crore) in September2019. Oil imports inApril-September 2020-21 were USD31.86Billion (Rs. 2,38,995.70Crore) which was 51.14per cent lower in Dollar terms (47.60percent lower in Rupee terms) compared to USD65.20Billion (Rs. 4,56,108.64Crore), over the same period last year.
• In this connection it is mentioned that the global Brent price ($/bbl) has decreased by 34.08% in September2020 vis-à-vis September2019 as per data available from World Bank.
• Non-oil imports inSeptember2020 were estimated at USD24.48Billion (Rs. 1,79,895.80Crore) which was 14.43per cent lower in Dollar terms (11.85percentlower in Rupee terms), compared to USD28.61Billion (Rs. 2,04,075.49Crore) in September2019. Non-oil imports inApril-September 2020-21 were USD116.83Billion (Rs. 8,75,690.88Crore) which was 36.12per cent lower in Dollar terms (31.56percent lower in Rupee terms), compared to USD182.88Billion (Rs. 12,79,442.35Crore) in April-September2019-20.
• Non-Oil and Non-Gold imports wereUSD23.88Billion in September2020, recording a negative growth of (-)12.63per cent, as compared to Non-Oil and Non-Gold importsof USD 27.33Billion in September2019. Non-Oil and Non-Gold imports wereUSD110.05Billion in April-September 2020-21, recording a negative growth of (-)34.13per cent, as compared to Non-Oil and Non-Gold importsUSD 167.08Billion in April-September 2019-20.
II. TRADE IN SERVICES
EXPORTS (Receipts)
• As per the latest press release by RBI dated 15thOctober 2020, exports in August2020 were USD 16.44Billion (Rs. 1,22,768.07Crore) registering a negative growth of (-)9.88per cent in dollar terms, vis-à-vis August2019. The estimated value of services export for September2020* is USD 16.34Billion.
IMPORTS (Payments)
• As per the latest press release by RBI dated 15thOctober 2020 imports in August 2020 were USD 9.60Billion (Rs. 71,662.62Crore) registering a negative growth of (-)20.06per cent in dollar terms, vis-à-vis August2019. The estimated value of service import for September2020* is USD 9.49Billion.
III.TRADE BALANCE
• MERCHANDISE: The trade deficit for September2020 was estimated at USD2.72Billion as against the deficit of USD11.67Billion inSeptember2019, which is a decline of (-) 76.66percent.
• SERVICES: As per RBI’s Press Release dated 15thOctober 2020 the trade balance in Services (i.e. Net Services export) for August 2020 is USD6.84Billion. The estimated trade balance in September 2020* is USD 6.85Billion.
• OVERALL TRADE BALANCE: Taking merchandise and services together, overall trade surplus for April-September 2020-21* is estimated at USD17.74Billion as compared to the deficit of USD49.91Billion in April-September 2019-20.
*Note: The latest data for services sector released by RBI is for August2020. The data for September2020 is an estimation, which will be revised based on RBI’s subsequent release.
MERCHANDISE TRADE
EXPORTS & IMPORTS : (US $ Billion)
(PROVISIONAL)
SEPTEMBER
APRIL-SEPTEMBER
EXPORTS(including re-exports)
2019-20
26.02
159.16
2020-21
27.58
125.25
%Growth 2020-21/ 2019-20
5.99
-21.31
IMPORTS
2019-20
37.69
248.08
2020-21
30.31
148.69
%Growth 2020-21/ 2019-20
-19.60
-40.06
TRADE BALANCE
2019-20
-11.67
-88.92
2020-21
-2.72
-23.44
EXPORTS &IMPORTS: (Rs. Crore)
(PROVISIONAL)
SEPTEMBER
APRIL-SEPTEMBER
EXPORTS(including re-exports)
2019-20
1,85,642.32
11,13,886.17
2020-21
2,02,694.07
9,38,529.94
%Growth 2020-21/ 2019-20
9.19
-15.74
IMPORTS
2019-20
2,68,891.09
17,35,550.99
2020-21
2,22,708.15
11,14,686.58
%Growth 2020-21/ 2019-20
-17.18
-35.77
TRADE BALANCE
2019-20
-83,248.77
-6,21,664.82
2020-21
-20,014.08
-1,76,156.64
SERVICES TRADE
EXPORTS & IMPORTS (SERVICES) : (US $ Billion)
(PROVISIONAL)
August 2020
April-August 2020-21
EXPORTS (Receipts)
16.44
80.28
IMPORTS (Payments)
9.60
45.95
TRADE BALANCE
6.84
34.33
EXPORTS & IMPORTS (SERVICES): (Rs. Crore)
(PROVISIONAL)
August 2020
April-August 2020-21
EXPORTS (Receipts)
1,22,768.07
6,05,633.40
IMPORTS (Payments)
71,662.62
3,46,586.98
TRADE BALANCE
51,105.45
2,59,046.42
Source: RBI Press Release dated 15thOctober2020
Please click here for Quick Estimates