AYUSH
AYUSH Sector set to add momentum to the Jan Andolan against Covid-19
Nearly 2000 take the COVID-19 pledge
14 OCT 2020 6:19PM by PIB Delhi
The Ministry of AYUSH has launched the Jan Andolan Campaign on COVID-19. This Andolan is regarding “Public Health Response to COVID-19: Campaign for COVID-Appropriate Behaviour” which has been launched by the Hon. Prime Minister through a tweet on the 8th of this month to encourage people across the country to adopt and encourage other to adopt COVID appropriate behaviours in view of the upcoming festivals and winter season. The Ayush professionals work closely with the public, and hence the sector is gearing up to add momentum to this campaign.
The Jan Andolan Campaign will be driven by people’s participation. In the Ayush Sector, the practitioners and other Ayush professionals will act as catalysts for dissemination of relevant information throughout the country. The campaign emphasizes on “Unlock with Precautions”. The three key messages which are being highlighted across the sector are - “Wear Mask, Follow Physical Distancing, and Maintain Hand Hygiene”.
To make the campaign a success, partnerships are being formed among the Ministry’s attached and subordinate offices and PSUs with private sector industry and academia. Ayush Directorates in States and UTs with Ayush dispensaries supported by the National Ayush Mission of Ministry of AYUSH under them, the States and UTs Ayush Directorates are important stakeholders, and will be a major network for this Ministry for spreading the instant behavioural change communication. The Health Secretaries of States/UTs will be mounting campaigns aligned with these messages.
The network of about 750 Ayush Medical Colleges with their communities of students and teachers will play an important role in this effort. The Chairmen of the Board of CCIM and CCH (the education regulation bodies) respectively have been requested to activate these colleges.
Hospitals and Research Councils of the National Institutes and Research Councils, which are about 150 in number are directly linked to Ministry of AYUSH, will serve as hubs for communication and other related preventive activities. The Heads of these institutions have taken the national responsibility of disseminating information about Covid-appropriate behaviour. PSUs (Manufacturers of Ayush medicines) – IMPCL products like Ayush Immunity Kit produced by IMPCL will be integrated with the campaign.
The Ministry is also promoting the COVID-19 Pledge among all employees of the Government, attached/subordinate offices and grass root organisations, and also among the public. Nearly 2000 people took the pledge under the auspices of the Ministry and this activity will continue in the coming days.

আয়ুশ
কোবিদ-১৯ অসিগী মাইয়োক্তা অয়ুশ সেক্তরনা জন অন্দোলনদা হেন্না মপাঙ্গল লৈনবা হোৎনখ্রে
২০০০রোম্না কোবিদ-১৯ প্লেদজ অসি লৌখ্রে
14 OCT 2020 6:19PM by PIB Imphal
অয়ুশ মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ অসিগী মতাংদা জন অন্দোলন কেমপেন্দ লোঞ্চ তৌখ্রে৷ মসিগী অন্দোলন অসি লাক্কদৌরিবা হরাউ কুহ্মৈশিং অমসুং নিংথম থা অসিগী য়েংলগা কোবিদকা চান্নবা শাজৎশিং অদু লৈবাক অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা মীওইশিংনা পাংথোক্নবা অমসুং হেন্না পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা থা অসিগী তাং ৮দা ত্বিতরগী খুৎথাংদা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লোঞ্চ লৌখিবা “কোবিদ-১৯দা পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্স- কোবিদকী কেমপেন্দ- চান্নবা শাজৎশিং” অসিগী মরমদা ওই৷ অয়ুশ প্রোফেস্নেলশিংনা পব্লিক্কা য়াম্না কুপ্না থবক তৌই মরম অদুনা সেক্তর অসিনা হায়রিবা কেমপেন্দ অসিদা হেন্না ফনা লৈনবা হোৎনরি৷
জন অন্দোলন কেমপেন্দ অসি প্রজা মীয়াম শরুক য়াদুনা পাংথোক্কনি৷ লৈবাক অসি শিনবা থুংনা মরী লৈনবা ই-পাউ অসি শন্দোক্নবগীদমক অয়ুশ সেক্তরদা লৈরিবা প্রেক্তিস্নরশিং অমসুং অতোপ্পা অয়ুশ প্রোফেস্নেলশিংনা কেতিলিস্ত অমা ওইনা মথৌ তৌরগনি৷ কেমপেন্দ অসিনা “চেকশিন থৌরাংগা লোইননা এনলোক” অসিদা মরু ওইনা পাংথোকই৷ সেক্তর অসি শিনবা থুংনা খঙহল্লিবা য়াম্না মরু ওইবা মেসেজ অহুম অদুদি-“মাক্স শিজিন্নবা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং মতুং ইনবা অমসুং খুৎ-শা শেংনা হামদোকপা” অসিনা ওই৷
কেমপেন্দ অসি মাই পাকপা অমা ওইন্নবগীদমক মন্ত্রালয় অসিদা এতেচ তৌরিবশিং অমসুং সবওর্দিনেত ওফিসশিং অমসুং পি.এস.য়ু.শিংগা প্রাইভেৎ সেক্তর ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াশিংগা পুন্না খুৎশম্নদুনা পার্তনরশিপ শেম্লি৷ অয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা নেস্নেল অয়ুশ মিসননা সপোর্ত তৌরিবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা অয়ুশ দাইরেক্তোরেৎশিং অমসুং অয়ুশ দিস্পেন্সরিসশিং অসি য়াম্না মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং ওইরি অমসুং ইন্সতেন্ত বিহেভিয়র চেঞ্জ কম্মুনিকেসন অসি শন্দোকপা মতমদা মন্ত্রালয় অসিগী য়াম্না অচৌবা নেতৱর্ক অমা ওইরগনি৷ হায়রিবা মেসেজশিং অসি শিজিন্নদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী হেল্থ সেক্রেতরীশিংনা কেমপেন্দশিং অসি হৌদোকলগনি৷
হোৎনরিবা অসিদা অয়ুশ মেদিকেল কোলেজ ৭৫০গা লোইননা মখোয় মখোয়গী কম্মুনিতী অদুগী মহৈরোই অমসুং ওজাশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি৷ হায়রিবা কোলেজশিং অসি এক্তিবেৎ তৌনবা সি.সি.আই.এম. অমসুং সি.সি.ঐচ.(ইজুকেসন রিগুলেসন বোদীশিং) বোর্দকী চিয়রমেন্দা হায়জখ্রে৷
অয়ুশ মন্ত্রালয়গা হকথেংন্না লিঙ্ক তৌরিবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত অমসুং রিসর্চ কাউন্সিলগী হোস্পিতাল অমসুং রিস্রচ কাউন্সিল ১৫০ অসিনা কম্মুনিকেসন অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা প্রিভেন্তিব এক্তিবিতীশিং অসিগীদমক হব ওইনা মথৌ তৌরগনি৷ ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী হেদশিংনা কোবিদকী চান্নবা বিহেভিয়র অসিগী মতাংদা ই-পাউশিং শন্দোকপদা লৈবাক অসিগী থৌদাং লৌরগনি৷ পি.এস.য়ু.শিং(অয়ুশ মেদিসিন মেনুফেকচররশিং)-আই.এম.পি.সি.এল.না পুথোক্লিবা আই.এম.পি.সি.এল. প্রদক্তশিং খুদম ওইনা অয়ুশ ইম্ম্যুনিতী কিৎ কেমপেন্দ অসিদা পুনশিল্লগনি৷
মন্ত্রালয় অসিনা সরকার অসিগী এমপ্লোইয়ী পুম্নমক্তা, এতেচ/সবওর্দিনেত ওফিসশিং অমসুং গ্রাস রুত ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং প্রজা মীয়ামগী মরক্তা কোবিদ-১৯ প্রেদজ অসি শন্দোক্লি৷ মন্ত্রালয় অসিগী লুচিং মখাদা মীওই ২০০০রোম্না প্লেদজ অসি পাংথোকখ্রে অমসুং হায়রিবা থবকশিং অসি মতুং তারকপদা লেপ্পা লৈতনা চৎথরগনি৷