কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারতকী মর্চেন্দাইস ত্রেদঃ সেপ্তেম্বর, ২০২০গী প্রিলিমিনরী দেতা
সেপ্তেম্বর ২০২০গী ভারতকী মর্চেন্দাইস এক্সপোর্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. ২৬.০২ ওইখিবদুগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৭.৪০ ওইদুনা চাদা ৫.২৭গী পোজিতিব গ্রোথ লৈখি
সেপ্তেম্বর ২০২০গী ভারতকী মর্চেন্দাইস ইম্পোর্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. ৩৭.৬৯ ওইখিবদুগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩০.৩১ ওইদুনা চাদা ১৯.৬০গী হন্থখি
ভারত অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা সেপ্তেম্বর ২০১৯দা লৈখিবা ত্রেদ দিফিসিৎ ১১.৬৭গা চাংদম্নবদা ত্রেদ দিফিসিৎ য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২.৯১ লৈদুনা চাদা ৭৫.০৬ ফগৎখিবা নেৎ ইম্পোর্তর ওইখি
সেপ্তেম্বর ২০২০দা লৈখিবা নোন পেত্রোলিয়ম অমসুং নোন-জেম অমসুং জ্যুলরী এক্সপোর্তকী ভেল্যু অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা লৈখিবা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৯গা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২১.১ লৈদুনা চাদা ১১.১২গী পোজিতিব গ্রোথ লৈখি
সেপ্তেম্বর ২০২০দা লৈখিবা নোন ওইল অমসুং নোন-গোল্দ ইম্পোর্তনা ২০১৯গী য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৫.১৪গা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২১.৮০ লৈদুনা নেগেতিব গ্রোথ চাদা ১৩.২৯ লৈখি
সেপ্তেম্বর ২০১৯গা চান্দম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা পোজিতিব গ্রোথ লৈখিবা মকোক থোংবা পোৎলম ৫দিঃ অতোপ্পা সেরিএল (৩০৪.৭১%), আ
02 OCT 2020 2:17PM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর ২০২০গী ভারতকী মর্চেন্দাইস এক্সপোর্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. ২৬.০২ ওইখিবদুগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৭.৪০ ওইদুনা চাদা ৫.২৭গী পোজিতিব গ্রোথ লৈখি। এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১দা লৈখিবা এক্সপোর্তনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১২৫.০৬নি, মসিনা মমাং চহীগী মতম অসিমক্তদা লৈখিবগা চাংদম্নবদা নেগেতিব গ্রোথ চাদা ২১.৪৩ উৎলি। সেপ্তেম্বর ২০২০গী ভারতকী মর্চেন্দাইস ইম্পোর্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. ৩৭.৬৯ ওইখিবদুগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩০.৩১ ওইদুনা চাদা ১৯.৬০গী হন্থখি। এপ্রিল সেপ্তেম্বর ২০২০-২১দা লৈখিবাই মর্চেন্দাইস ইম্পোর্তনা মমাং চহীগী মতম অসিমক্তদা লৈখিবা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৪৮.০৮কা চাংদম্নবা মতমদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৪৮.৬৯ ওইখি, মসিনা চাদা ৪০.০৬কী নেগেতিব গ্রোথ উৎলি। ভারত অসি সেপ্তেম্বর ২০২০দা সেপ্তেম্বর ২০১৯দা লৈখিবা ত্রেদ দিফিসিৎ ১১.৬৭গা চাংদম্নবদা ত্রেদ দিফিসিৎ য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২.৯১ লৈদুনা চাদা ৭৫.০৬ ফগৎখিবা নেৎ ইম্পোর্তর ওইখি।
সেপ্তেম্বর ২০২০দা লৈখিবা নোন পেত্রোলিয়ম এক্সপোর্তকী ভেল্যু অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯গা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৩.৮১ ওইদুনা পোজিতিব গ্রোথ চাদা ৫.৪৪ লৈখি। সেপ্তেম্বর ২০২০দা লৈখিবা নোন পেত্রোলিয়ম অমসুং নোন-জেম অমসুং জ্যুলরী এক্সপোর্তকী ভেল্যু অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা লৈখিবা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৯গা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২১.১ লৈদুনা চাদা ১১.১২গী পোজিতিব গ্রোথ লৈখি। এপ্রিল সেপ্তেম্বর ২০২০-২১দা লৈখিবা অপুনবা নোন পেত্রোলিয়ম অমসুং নোন-জেম অমসুং জ্যুলরী এক্সপোর্তকী ভেল্যু অসি ২০১৯-২০দা লৈখিবা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১১৮.৬৫কা চাংদম্নবা মতমদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১০৪.৩৫ লৈদুনা চাদা ১২.০৫ হন্থখি।
সেপ্তেম্বর ২০২০গী ওইল ইম্পোর্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৯.০৯ লৈখিবদুগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৫.৮২ ওইদুনা চাদা ৩৫.৯২ হন্থখি। এপ্রিল সেপ্তেম্বর ২০২০-২১দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৬৫.২০গা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩১.৮৫ ওইদুনা চাদা ৫১.১৪ হন্থনা ফংখি। সেপ্তেম্বর ২০২০গী নোন-ওইল ইম্পোর্ত অসি সেপ্তেম্বর ২০১৯দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৮.৬১ লৈখিবগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৪.৪৮ ওইদুনা চাদা ১৪.৪১ হন্থখি। এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১দা লৈখিবা নোন-ওইল ইম্পোর্ত অসি মমাং চহীগী মরম অসিমক্তদা লৈখিবা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৮২.৮৮গা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১১৬.৮৩ ওইদুনা চাদা ৩৬.১২ হন্থনা ফংখি। সেপ্তেম্বর ২০২০দা লৈখিবা নোন ওইল অমসুং নোন-গোল্দ ইম্পোর্তনা ২০১৯গী য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২৫.১৪গা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ২১.৮০ লৈদুনা নেগেতিব গ্রোথ চাদা ১৩.২৯ লৈখি। এপ্রিল-সেপ্তেম্বর ২০২০-২১দা লৈখিবা নোন-ওইল অমসুং নোন-গোল্দ ইম্পোর্ত অসি এপ্রিল সেপ্তেম্বর ২০১৯-২০দা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১৫৫.৬৬ লৈখিবগা চাংদম্নবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১০৪.৮৫ লৈদুনা নেগেতিব গ্রোথ ৩২.৬৪ লৈখি।
সেপ্তেম্বর ২০১৯গা চান্দম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা পোজিতিব গ্রোথ লৈখিবা মকোক থোংবা পোৎলম ৫দিঃ অতোপ্পা সেরিএল (৩০৪.৭১%), আইরন ওর (১০৯.৫২%), চেঙ (৯২.৪৪%), ওইল মিল্স (৪৩.৯০%), কার্পেৎ (৪২.৮৯%), সেরামিক্কী পোত্থোক অমসুং গ্লাসৱেইয়র (৩৫.৯২%), ওইল দীদ (৩৫.৪২%), সেরিএল প্রিপরেসন অমসুং মিসলেনস প্রোসেস আইতেম (৩৩.৫৪%), দ্রগ অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল (২৪.৩৬%), খুৎনা শাবা কার্পেৎ য়াওদবা হেন্দিক্রাফশিং (২১.৪০%), শা, শঙ্গোম অমসুং য়েন ঙানুগী পোত্থোক (১৯.৯৬%), লৈমাইগী কবরিং য়াওনা জুৎ পুথোকপা (১৮.৬২%), লশিংগী ফি/মেদ অপ, হেন্দলুমগী পোত্থোক (১৪.৮২%), হিদাক মনা (১১.০৯%), তেক্সতাইল নৌনা শাদোকপা (১০.২১%), মরু মরাং (১০.০৭%), প্লাস্তিক অমসুং লিনোলিয়ম (৬.৫০%), পেত্রোলিয়মগী পোত্থোক (৪.১৭%), ইঞ্জিনীয়রিংগী পোত্থোক (৩.৭৩%), ওর্গানিক অমসুং ইনওর্গানিক কেমিকেল (২.৮৭%), কোফী (০.৭৯%) অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্কী পোত্থোক (০.০৪%)নি।
মমাং চহীগী থাসিগা চাংদম্নবদা সেপ্তেম্বর ২০২০দা নেগেতিব গ্রোথ লৈখিবা মকোক থোংবা পোৎলম ৫দিঃ সিল্ভর (-৯৩.৯২%), কত্তন রো অমসুং ৱেস্ত (-৮২.০২%), ন্যুস্প্রিন্ত (-৬২.৪৪%), সনা (-৫২.৮৫%), ত্রান্সপোর্ত ইক্বিপমেন্ত (-৪৭.০৮%), শউন অমসুং শউনগী পোত্থোক (-৪৩.৮০%), অমসুং সল্ফর অমসুং অনরোস্তেদ আইরন পার্তশিং (-৪০.৪৭%)নি।
মর্চেন্দাইস ত্রেদঃ সেপ্তেম্বর, ২০২০গী প্রিলিমিনরী দেতা
শম্লপ্পা ৱারোল
য়ু.এস.দি. বিলিয়ন্দা পীবা ভেল্যু
অপুনবা
নোন-পেত্রোলিয়ম
নোন-পেত্রোলিয়ম অমসুং নোন জেমস অমসুং জ্যুলরী
২০১৯-২০
২০২০-২১
হোংখিবা %
২০১৯-২০
২০২০-২১
হোংখিবা %
২০১৯-২০
২০২০-২১
হোংখিবা %
এক্সপোর্ত
২৬.০২
২৭.৪
৫.২৭
২২.৫৯
২৩.৮১
৫.৪৪
১৯.০০
২১.১১
১১.১২
ইম্পোর্ত
৩৭.৬৯
৩০.৩১
-১৯.৬
২৮.৬১
২৪.৪৯
-১৪.৪১
২৫.১৪
২১.৮০
-১৩.২৯
দিফিসিৎ
-১১.৬৭
-২.৯১
-৭৫.০৬
-৬.০২
-০.৬৭
-৮৮.৮৭
-৬.১৪
-০.৬৮
-৮৮.৮৫
মকোক থোংবা পোৎলম্না অমুক হোংবা
য়ু.এস.দি. বিলিয়ন্দা পীবা ভেল্যু
তোপ ইঙ্ক্রিজ
তোপ দিক্লাইন
পোৎকী কাংলুপ
হোংখিবা ভেল্যু
হোংখিবা %
পোৎকী কাংলুপ
হোংখিবা ভেল্যু
হোংখিবা %
এক্সপোর্ত
দ্রগস অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল
৪৩৮.৮৮
২৪.৩৬
জেমস অমসুং জ্যুলরী
-৮৮৪.৫৪
-২৪.৬৬
চেঙ
৩৪৫.৭৭
৯২.৪৪
খুৎনা শাবা য়ার্ন/ফেবস/মেদঅপনচিংবা
-৩৬.০৯
-৯.১৩
ইঞ্জিনীয়রিং গুদ
২৪৪.১৬
৩.৭৩
মেরিনগী পোত্থোক
-৩৪.৪০
-৫.৪১
ইম্পোর্ত
ইলেক্ত্রোনিক্কী পোৎলম
১৯৬.৭৩
৩.৪৬
পেত্রোলিয়ম, ক্রুদ অমসুং পোত্থোক
-৩২৬৩.৫৩
-৩৫.৯২
মেতাল ফেরস ওর অমসুং অতোপ্পা মিনরেল
১৭৬.১৪
৪২.৮০
মেচিনরী, ইলেক্ত্রিকেল অমসুং নোন-ইলেক্ত্রিকেল
-১৩০২.৫৭
-৩৬.৭৬
মেদিসিনেল অমসুং ফার্মাস্যুতিকেল পোত্থোক
১৩৬.৩৭
২৭.৫৮
ত্রান্সপোর্ত ইক্বিপমেন্ত
-৭৭২.৩৩
-৪৭.০৮

Ministry of Commerce & Industry
INDIA’S MERCHANDISE TRADE: Preliminary Data for September, 2020
India’s merchandise exports in September 2020 were USD 27.40 billion, as compared to USD 26.02 billion in September 2019, a positive growth of 5.27%
India’s merchandise imports in September 2020 was USD 30.31 billion, as compared to USD 37.69 billion in September 2019, a decline of 19.60%
India is net importer in September 2020, with a trade deficit of USD 2.91 billion, as compared to trade deficit of USD 11.67 billion in September 2019, a substantial improvement of 75.06%
Value of non-petroleum and non-gems and jewellery exports in September 2020 was USD 21.11 billion, as compared to USD 19 billion in September 2019, a positive growth of 11.12%
Non-oil and non-gold imports were USD 21.80 billion in September 2020, as compared to non-oil and non-gold imports of USD 25.14 billion in September 2019, a negative growth of 13.29%
Top 5 commodities of export which have recorded positive growth during September 2020 vis-à-vis September 2019 are: Other cereals (304.71%), Iron ore (109.52%),
Rice (92.44%), Oil meals (43.90%), Carpet (42.89%)
Top 5 commodity groups of import showing negative growth in September 2020 over the corresponding month of last year are: Silver (-93.92%), Cotton Raw and Waste (-82.02%), Newsprint (-62.44%), Gold (-52.85%), Transport equipment (-47.08%)
02 OCT 2020 2:17PM by PIB Delhi
India’s merchandise exports in September 2020 were USD 27.40 billion, as compared to USD 26.02 billion in September 2019, showing a positive growth of 5.27 per cent. Exports during April-September 2020-21 were USD 125.06 billion, exhibiting a negative growth of 21.43 per cent over the same period last year. The value of merchandise imports in September 2020 was USD 30.31 billion, as compared to USD 37.69 billion in September 2019, a decline of 19.60 per cent. Merchandise imports during April-September 2020-21 were USD 148.69 billion, as compared to USD 248.08 billion during the same period last year, exhibiting a negative growth of 40.06 per cent. India is thus a net importer in September 2020, with a trade deficit of USD 2.91 billion, as compared to trade deficit of USD 11.67 billion, showing a substantial improvement of 75.06 per cent.
In September 2020, the value of non-petroleum exports was USD 23.81 billion, registering a positive growth of 5.44 per cent over September 2019. The value of non-petroleum and non-gems and jewellery exports in September 2020 was USD 21.11 billion, as compared to USD 19.00 billion in September 2019, registering a positive growth of 11.12 per cent. The cumulative value of non-petroleum and non-gems and jewellery exports in April-September 2020-21 was USD 104.35 billion, as compared to USD 118.65 billion for the corresponding period in 2019-20, exhibiting a decrease of 12.05 per cent.
In September 2020, Oil imports were USD 5.82 billion, as compared to USD 9.09 billion in September 2019, a decline by 35.92 per cent. Oil imports in April-September 2020-21 were USD 31.85 billion, as compared to USD 65.20 billion, showing a decline of 51.14 per cent. Non-oil imports in September 2020 were estimated at USD 24.48 billion, as compared to USD 28.61 billion in September 2019, showing a decline of 14.41 per cent. Non-oil imports in April-September 2020-21 were USD 116.83 billion, as compared to USD 182.88 billion, registering a decline of 36.12 per cent during the same period of the last year. Non-oil and non-gold imports were USD 21.80 billion in September 2020, recording a negative growth of 13.29 per cent, as compared to non-oil and non-gold imports of USD 25.14 billion in September 2019. Non-oil and non-gold imports were USD 104.85 billion in April-September 2020-21, recording a negative growth of 32.64 per cent, as compared to non-oil and non-gold imports of USD 155.66 billion in April-September 2019-20.
Major commodities of export which have recorded positive growth during September 2020 vis-à-vis September 2019 are: Other cereals (304.71%), Iron ore (109.52%), Rice (92.44%), Oil meals (43.90%), Carpet (42.89%), Ceramic products and glassware (35.92%), Oil seeds (35.42%), Cereal preparations and miscellaneous processed item (33.54%), Drugs and pharmaceuticals (24.36%), Handicrafts excl handmade carpet (21.40%), Meat, dairy and poultry products (19.96%), Jute mfg. including floor covering (18.62%), Cotton yarn/fabs./madeups, handloom products etc. (14.82%), Tobacco (11.09%), Rmg of all textiles (10.21%), Spices (10.07%), Plastic and linoleum (6.50%), Petroleum products (4.17%), Engineering goods (3.73%), Organic and inorganic chemicals (2.87%), Coffee (0.79%) and Electronic goods (0.04%).
Major commodities of export which have recorded negative growth during September 2020 vis-à-vis August 2019 are Cashew (-44.25%), Gems & Jewellery (-24.66%), Man-made yarn/fabs./made-ups etc. (-9.13%), Mica, Coal & other ores, minerals including processed minerals (-7.86%), Marine products (-5.41%), Leather & leather products (-3.67%), Fruits and vegetables (-3.00%), and Tea (-2.64%).
Major commodity groups of import showing negative growth in September 2020 over the corresponding month of last year are: Silver (-93.92%), Cotton Raw and Waste (-82.02%), Newsprint (-62.44%), Gold (-52.85%), Transport equipment (-47.08%), Leather & leather products (-43.80%) and Sulphur & Unroasted Iron Pyrts (-40.47%).
MERCHANDISE TRADE : Preliminary Data, September 2020
Summary Value in USD Billion
Total
Non-Petroleum
Non- Petroleum and Non-Gems &Jewellery
2019-20
2020-21
% change
2019-20
2020-21
% change
2019-20
2020-21
% change
Exports
26.02
27.4
5.27
22.59
23.81
5.44
19.00
21.11
11.12
Imports
37.69
30.31
-19.6
28.61
24.49
-14.41
25.14
21.80
-13.29
Deficit
-11.67
-2.91
-75.06
-6.02
-0.67
-88.87
-6.14
-0.68
-88.85
Change by top Commodity Groups Value in USD Million
Top Increase
Top Decline
Commodity group
Change in value
% change
Commodity group
Change in value
% change
Export
DRUGS AND PHARMACEUTICALS
438.88
24.36
GEMS AND JEWELLERY
-884.54
-24.66
RICE
345.77
92.44
MAN-MADE YARN/FABS./MADEUPS ETC
-36.09
-9.13
ENGINEERING GOODS
244.16
3.73
MARINE PRODUCTS
-34.40
-5.41
Import
ELECTRONIC GOODS
196.73
3.46
PETROLEUM, CRUDE & PRODUCTS
-3263.53
-35.92
METAL FERROUS ORES & OTHER MINERALS
176.14
42.80
MACHINERY, ELECTRICAL & NON-ELECTRICAL
-1302.57
-36.76
MEDCNL. & PHARMACEUTICAL PRODUCTS
136.37
27.58
TRANSPORT EQUIPMENT
-772.33
-47.08