Ministry of Science & Technology
Global climate events over last 3200 years may have caused variations in Indian Summer Monsoon impacting landscape, vegetation and socio-economic growth: A recent study by WIHG
01 OCT 2020 4:03PM by PIB Delhi
Global climatic events like the Roman Warm Period, Medieval Climate Anomaly, and the Little Ice Age may have had significant impacts on India’s landscape, vegetation, and socio-economic growth, with abrupt shifts in the Indian Summer Monsoon (ISM) coinciding with these climatic events.
A new study by the Wadia Institute of Himalayan Geology (WIHG), an autonomous institute of the Department of Science & Technology (DST), Government of India, shows wet monsoon conditions in the North-Western Himalaya between 1200 and 550 BCE. This condition prevailed till 450 AD, coinciding with the Roman Warm Period (RWP). It was followed by reduced precipitation and a weak ISM till 950 AD and then strengthened during the Medieval Climate Anomaly (MCA) between 950 and 1350 AD. During the Little Ice Age, there was a pronounced reduction in monsoon precipitation
The study carried out with lake sediments from Rewalsar Lake, a freshwater lake from Mandi district of Himachal Pradesh, could resolve the long debate among scientists about whether such events were local or global. Sediments from this lake preserve signature that can be used as proxies to understand monsoon variability in the past.
In the recent study published in the journal ‘Quaternary International’, researchers obtained grain size data, stable isotope ratios of carbon and nitrogen, total organic carbon (TOC), and total nitrogen data from the sediments of the lake. They retrieved a sediment core of 15-meter length from the center of the lake at a water depth of about 6.5 meters using piston corer, which was used as a sample. The chronology of Rewalsar Lake sediment was then established based on the Accelerator Mass Spectrometry (a form of mass spectrometry to separate a rare isotope from an abundant neighbouring mass) (AMS) 14C radiocarbon dates of fourteen samples and the age ranges from approximately 2950 years to 200 years ago.
Calculation of Total organic carbon TOC, Total Nitrogen TN, and depleted Carbon isotope ratio values during the interval 1200 to 550 BCE indicated wet monsoon conditions in the North-Western Himalaya. This condition prevailed till 450 AD, coinciding with the Roman Warm Period (RWP). This was followed by reduced precipitation and a weak ISM till 950 AD. The ISM became comparatively stronger during the Medieval Climate Anomaly (MCA) between 950 to 1350 AD. During the Little Ice Age, there was a pronounced reduction in ISM precipitation, as indicated by relatively low C/N ratio and decreased TOC content. The findings pointed out to revival of wet climatic conditions with a strong ISM around 1600 AD following the Little Ice Age, which prevails in present times. The variability of ISM in historical past needs to be ascertained to understand present, and future behaviour of ISM as climate shifts and water supply has dictated flourish and demise of ancient civilizations.
Fig. A multi-proxy record of climate change from the Rewalsar lake (Mandi, Himachal Pradesh), showing (bottom to top) a) End Member (EM3) values, b) Total organic carbon (TOC) (wt.%), c) Carbon isotope ratios (δ13Corg) ratio, d) Total Nitrogen (TN), e) Nitrogen isotope ratio (δ15N), f) Corg/N ratio, g) Globigerina bulloides percentages from the Arabian Sea (RC2730) (Anderson et al., 2002), h)
(Publication Link: https://doi.org/10.1016/j.quaint.2020.08.033)

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মালেমগী অইং-অশাগী থবক থৌরমশিংনা হৌখিবা চহি ৩২০০ অসিদা ইন্দিয়ন সম্মর মোনসুনদা খঙহৌদনা অওনবশিং লাকহল্লি: ৱাদিয়া ইন্সিতিত্যুত ওফ হিমালয়ন জিওলোজীগী অনৌবা স্তদী অমা
01 OCT 2020 4:03PM by PIB Imphal
রোমন ৱার্ম পিরিয়দ, মিদীভেল ক্লাইমেৎ এনোমলী অমসুং লিতল আইস এজ অসিগুম্বা মালেমগী লৈরিবা অইং-অশাগী থবক থৌরমশিং অসিনা ভারতকী লৈরিবা লমগী অমদি মনা-মশিং থাবগী মওং, অমসুং খুন্নাইগী অমদি শেন্মীৎলোন খোঙজেলদা চাউনা চৈথেং পীবতা নত্তনা মসিগী অইং-অশাগী থবক থৌরমশিং অসিগা লোয়ননা খঙহৌদনা অওনবশিং থোকহল্লি।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী (দি.এস.তি.)গী ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা ৱাদিয়া ইন্সিতিত্যুত ওফ হিমালয়ন জিওলোজী (দবল্যু.আই.ঐচ.জি.্যু.আই.ঐশিং অসিগা লোয়ননা অহনবা)কী অনৌবা স্তদী অমনা বি.সি.ই. ১২০০ অমসুং ৫৫০কী মরক্কী অৱাং-নোংচুপ হিমালয়গী ৱেৎ মোনসুনগী ফীভমশিং তাকলি। রোমন ৱার্ম পিরিয়দকা (আর.দবল্যু.পি.) চান্ননা মসিগী ফীভম অসিদা এ.দি. ৪৫০ ফাওবা লৈখি। মসিগী মতুংদা উন/নোং তাবা হন্থরকখি অমসুং এ.দি. ৯৫০ ফাওবা আই.এস.এম পাথরকখি অদুগী মতুংদা এ.দি. ৯৫০ অমসুং ১৩৫০গী মরক্তা মিদীভেল ক্লাইমেৎ এনোমলী (এম.সি.এ.)গী মনুংদা মপাঙ্গল কনখৎলকখি। লিতল আইস এজকী মতমদা নোং তাবগী চাং অসি অঙকপা ফংনা হন্থখি।
হিমাচল প্রদেশকী মন্দি জিলাদা লৈরিবা থুমহি চেন্দবা ঈশিংগী পাৎ অমা ওইরিবা রিৱালসর পাৎকী ঈশিং মনুংগী সেদিমেন্তশিং অসিদা পাঙথোকপা স্তদী অসিনা হায়রিবা থবক-থৌরমশিং অসি লোকেল নত্রগা গ্লোবেললা হায়বগী মতাংদা সাইন্তিস্তশিংগী মরক্তা মতম শাংনা য়েৎনদুনা লৈরিবা অসি কোকহনবা ঙম্লগনি। পাৎ অসিগী সেন্দিমেন্তশিং অসিনা হৌখিবা মতমদা ওইখিবা মোনসুন ভেরাইএবিলিতী খঙবা ঙম্বা প্রোক্সীশিং ওইনা শীজিন্নবা য়াবা খুদম-চাংদম য়োক্তুনা থম্লি।
‘ক্বাতর্নরী ইন্তরনেস্নেল’গী জর্নেলদা ফোঙখিবা অনৌবা স্তদীদা রিসর্চরশিংনা পাৎ অসিগী সেন্দিমেন্তশিংদগী গ্রেন সাইজ দেতা, কার্বোন অমসুং নাইত্রোজেনগী স্তেবল আইসোতোপকী রেসিওশিং, তোতেল ওর্গানিক কার্বোন (তি.ও.সি.), অমসুং তোতেল নাইত্রোজেন দেতা ফংখি। পাৎ অসিগী ময়াইদগী পিস্তন কোরর শীজিন্নদুনা মিতর ৬.৫রোম লুথবা ঈশিং মনুংদগী মিতর ১৫ শাংবা সেন্দিমেন্ত কোর অমা ফংখি, মসি সেম্পল অমা ওইনা শীজিন্নখি। রিৱালসর পাৎকী ক্রোনোলোজী অসি মতম অদুদা সেম্পল তরামরিগী এসেলরেতর মাস স্পেক্তোমিত্রী ( পুন্না লৈমিন্নরিবা মরাং কয়ানা লৈবা মাস অমদগী অতাংবা আইসোতোপ অমা খায়দোক্নবা মাস স্পেক্ত্রোমিত্রী অমগী মওং) (এ.এম.এস.)কী ১৪সি রেদিওকার্বোন দেৎশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা লেপখি অমসুং চহিশিং অদু চাউরাক্না চহি ২৯৫০দগী চহি ২০০গী মমাংগী ওইখি।
বি.সি.ই. ১২০০দগী ৫৫০গী মতমগী মনুংদা ফংখিবা তোতেল ওর্গানিক কার্বোন তি.ও.সি., তোতেল নাইত্রোজেন তি.এন, অমসুং দিপ্লেৎ তৌরবা কার্বোন আইসোতোপ রেতিওগী ভেল্যুশিং অসিনা অৱাং-নোংচুপ হিমালয়গী ৱেৎ মোনসুনগী ফীভমশিং তাকখি। রোমন ৱার্ম পিরিয়দকা (আর.দবল্যু.পি.) চান্ননা মসিগী ফীভম অসিদা এ.দি. ৪৫০ ফাওবা লৈখি। মসিগী মতুংদা উন/নোং তাবা হন্থরকখি অমসুং এ.দি. ৯৫০ ফাওবা আই.এস.এম পাথরকখি। এ.দি. ৯৫০ অমসুং ১৩৫০গী মরক্তা মিদীভেল ক্লাইমেৎ এনোমলী (এম.সি.এ.)গী মনুংদা মপাঙ্গল কনখৎলকখি। সি/এন রেসিও চাং য়াম্না তাবা অমসুং তি.ও.সি. কন্তেন্ত হন্থবা অসিনা লিতল আইস এজকী মতমদা নোং তাবগী চাং অসি অঙকপা ফংনা হন্থখি হায়বা তাকখি। লিতল আইস এজকী মতুং তারকপা ওইনা এ.দি. ১৬০০ রোমদা অকনবা আই.এস.এম. অমগা লোয়ননা ৱেৎ ক্লাইমেৎকী ফীভমশিং অমুক হন্না হৌজিক্কী মতম অসিদা হল্লক্লে হায়না থীজিনবদা ফংখিবশিং অসিনা পুথোকখি। আই.এস.এম.গী হৌজিক অমদি তুংলমচৎতা ওইরক্কদবা মওং-মতৌশিং খঙনবা য়েলহৌঙৈগী হৌখ্রবা মতমশিংদা ওইখিবা আই.এস.এম.গী ভেরাইএবিলিতী অসি খঙদোকপা মথৌ তাই মরমদি য়েলহৌঙৈগী সিবিলাইজেসনশিং লৈরম্বা অমদি মুৎখিবা অসি অইং-অশাগী অহোংবশিং অমসুং ৱাতর সপ্লাইনা তাক্লি।
ফিগর. রিৱালসর পাৎ (মন্দি, হিমাচল প্রদেশ)তগী (মনিংদগী মথক ফাওবা ) উৎলিবা অইং-অশাগী অহোংবগী মল্তী-প্রোক্সী রেকোর্দ অমা a) এন্দ মেম্বর (ই.এম.৩) ভেল্যুশিং, b) তোতেল ওর্গানিক কার্বোন (তি.ও.সি.) (দবল্যু.তি. %) c) কার্বোন আইসোতোপ রেসিওশিং (δ১৩কোর্গ) রেসিও, d) তোতেল নাইত্রোজেন (তি.এন.), e) নাইত্রোজেন আইসোতোপ রেসিও (δ১৫এন), f) কোর্গ/এন. রেসিও, g) অরাবিয়ন সীদগী গ্লোবিজেরিনা বুল্লোইদশিংগী পর্সেন্তেজ (আর.সি. ২৭৩০) (এন্দর্সন এত. অল. ২০০২) ঐচ)
(ফোংবগী লিঙ্ক: https://doi.org/10.1016/j.quaint.2020.08.033)