থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
মপুরোয়বগা খায়নরবা মচানুপীশিংনা ফেমিলী পেন্সন লৌনবা চৎন-কাংলোনশিং কোমথোকখ্রে: দা. জিতেন্দ্র সিংহ
26 SEP 2020 6:24PM by PIB Imphal
মপুরোয়বগা খায়নরবা মচানুপীশিংনা ফেমিলী পেন্সন লৌনবা চৎন-কাংলোনশিং কোমথোকখ্রে অমসুং হৌজিক মচানুপী অমনা করিগুম্বা মপুরোয়বগা খায়নবা অদু লোইশিন্নদ্রিবা অদুবু মহাক্কী লৈখিদ্রবা মমা-মপাগী থবক/পেন্সনগী মতমদা খায়নবগী পীতিসন ফাইল তৌখ্রবদি ফেমিলী পেন্সন লৌবা য়ারগনি।
পেন্সন অমসুং পেনস্নরশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী বিভাগ, অৱাং নোংপোক্কী য়াইফ-থৌরাং (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (মনিংতম্বা চার্জ) দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায় মমাংদদি চৎন-কাংলোন অসিনা করিগুম্বা মহাক্কী লৈখিদ্রবা মমা মপা ওইরিবা পেন্সন চারিবা নত্রগা মহাক্কী খোঙলোয়না হিংলিঙৈ মতমদা খায়নবা খক্তদা ফেমিলী পেন্সন অসি মপুরোয়বা খায়নরবা মচানুপী অমদা পীবা য়ারম্মি। অনৌবা চেরোল অসিনা পেন্সন চারিবা মীওইশিংগী পুন্সিদা খুদোংচাবা পীবা খক্তা নত্তনা মসিনা খুন্নাই অসিদা লৈরিবা মপুরোয়বা খায়নরবী মচানুপীশিংদসু ইজৎ লৈনা অমদি চপ মান্নবা হকশিং ফংহনবা ঙম্লগনি।
করিগুম্বা দিসএবিলিতী সর্তিফিকেৎ অসি পেন্সন চারিবা মমা-মপানা লৈখিদবা মতুংদা পুথোক্লবসু মমা-মপা ওইরিবা অদুনা হিংলিঙৈদা শোইনাইবা ওইরবদি দিব্যাং অঙাং অমা নত্রগা মচিন-মনাওনা ফেমিলী পেন্সন অসি ফংবা য়াগনি হায়বগী ওর্দর থোকখ্রে। দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি অসিগুম্না দিব্যাং পেন্সনরশিংনা হিংবদা কোমজনবা হেল্পরগী এতেন্দেন্ত এল্লাৱান্স অসি থা অমদা লুপা ৪,৫০০তগী থা অমদা লুপা ৬,৭০০দা হেনগৎহনখ্রে।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি পেন্সন বিভাগনা লৌখৎখিবা খ্বাইদগী শীংথনিংঙাই ওইবা খোঙথাং অসি দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ পীবগী মতাংদনি। মহাক্না হায়খি থবক্তগী পোত্থরবা সিনিয়র সিতিজেনশিংনা মখোয়গী মচাশিংগা লোয়ননা মীরমদা লৈখ্রবশিংনা মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবা অসি য়েংলগা চেরোল অসিনা হায়রি মদুদি মীরমদা লৈখ্রবশিংগী ওইনা লাইফ সর্তিফিকেৎ অমসুং ফেমিলী পেন্সন পীবা হৌবগী মতাংদা অপুনবগী চৎনা কাংলোন পীবগা লোয়ননা মরী লৈনবা মীরমগী বেঙ্ককী ব্রাঞ্চ অমসুং ইন্দিয়ন এম্বেসী/কন্সুলেৎ/হাই কম্মিসন্না লাইফ সর্তিফিকেৎ পীনবা অমসুং ফেমিলী পেন্সন মফম অদুদগী অদুমক পীবা হৌনবা খঙহনখ্রে।
মসিগা লোয়ননা দা. জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি, বেঙ্ক চৎপা ঙমদ্রবা পেন্সনরশিংদা লাইফ সর্তিফিকেৎ অসি ময়ুমদা পীনবা পেন্সন পীরিবা বেঙ্ক পুম্নমক্তা য়াথং পীখ্রে।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Rules relaxed for divorced daughters to receive Family Pension: Dr. Jitendra Singh
26 SEP 2020 6:24PM by PIB Delhi
Rules have been relaxed for divorced daughters to receive Family Pension and now a daughter will be entitled to receive the Family Pension even if the divorce had not finally taken place but the divorce petition had been filed by her during the lifetime of her deceased parent employee/pensioner.
Disclosing this while briefing the media about some of the important reforms brought in by the Department of Pension and Pensioners’ Welfare, Union Minister of State (Independent Charge) Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh said that the earlier Rule provided for payment of Family Pension to a divorced daughter only if the divorce had taken place during the lifetime of deceased parent pensioner or his spouse. The new circular will not only bring ease in the life of pension receiving individuals but also ensure respectable and equitable rights for the divorced daughters in the society.
Orders have also been issued for grant of Family Pension to a Divyang child or sibling even if the Disability Certificate is produced after the death of the pensioner parent but the disability had occurred before the death of the parents. Similarly, to bring ease of living for the Divyang pensioners, Dr Jitendra Singh said, the Attendant Allowance for the helper has been increased from Rs. 4,500 per month to Rs..6,700 per month.
Dr Jitendra Singh said, one of the most noteworthy initiatives taken by the Pension Department is with regard to the Digital Life Certificate. Keeping in view the difficulty faced by the senior citizens who have gone and settled abroad with their children after retirement, he said, circular has been brought out on Consolidated Instructions on Life Certificate and commencement of Family Pension for those living abroad vide which the concerned Bank Branch abroad and the Indian Embassy/ Consulate/High Commission have been instructed to provide Life Certificate and commencement of Family Pension there itself.
At the same time, Dr Jitendra Singh said, all Pension Disbursing Banks have been instructed to provide doorstep Life Certificate to those pensioners who are unable to visit the bank.