Ministry of Science & Technology
“During the current COVID-19 crisis, major focus has been put forth on fostering R&D support to industries and academia towards development of diagnostic kits, therapeutics, vaccines and other interventions like efficient sanitization methods, facial mask, Contactless Digital Sanitation etc.”-- Dr Harsh Vardhan
24 SEP 2020 4:42PM by PIB Delhi
During the current COVID-19 crisis, Government of India has been working towards development of innovative technological interventions in terms of devices, diagnostics, vaccines, therapeutics & other related interventions through its various concerned Ministries and Departments. In past few months, major focus has been put forth on fostering R&D support to industries and academia towards development of diagnostic kits, therapeutics, vaccines and other interventions like efficient sanitization methods, facial mask, Contactless Digital Sanitation etc. The budget allocated to different schemes for R&D is Rs.379.53 Crore. The details of these activities are given in Annexure-A.
The technological interventions supported through various Ministries and their Departments in terms of diagnostics, therapeutics, PPEs, masks, sanitizers etc. are being used across the
country in order to protect people from this COVID virus.
The various PPE, Masks and Diagnostic kits have been deployed across the country including the Government offices.
Annexure -A
A. Department of Biotechnology (DBT):
The Department of Biotechnology (DBT) and its public sector undertaking Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) have collaborated across the healthcare innovation ecosystem ranging from biotech companies to entrepreneurs coming up with innovations to academic institutions to address the COVID-19 global health care crisis. A call on COVID-19 Research Consortium was announced to support R&D proposals on devices, diagnostics, therapeutics, vaccine candidates and other interventions.
1. Devices & Diagnostics: The Department has supported Infectious disease lab (I-Lab), which is a mobile lab for COVID-19 testing under the National Biopharma Mission to the Andhra Pradesh Med Tech Zone (AMTZ), Vishakapatnam in order to further enable testing access to rural India.
The I-lab was launched by the Minister S&T, MoHFW & MoES on 18thJun 2020. This can perform both RT-PCR and ELISA tests. The first lab is attached to THSTI hub and had performed about 5000 tests in the Faridabad region. The Department is supporting17 proposals in the area of Diagnostics with a total cost of 1000.93 lakhs.
2. Therapeutics: Considering the present COVID crisis, the Department is supporting 13 proposals in the area of Therapeutics with a total cost of Rs. 964.035 Lakhs. Of these, some of the targeted leads are very much promising.
3. Vaccine: Recognizing the critical requirement for a safe and efficacious vaccine for COVID-19, in effective control of the pandemic, the Government of India, is supporting vaccine development activities.
Currently, nearly 30 vaccine candidates for COVID-19, based on multiple technologies / platforms are under development in India, by both academia and industry. Of these, the Department of Biotechnology is supporting 8 proposals by industry and 2 by academia for candidate vaccine development and associated research resources. A total cost of INR 75 crore has been allocated for supporting vaccine development efforts. Availability of vaccine is subject to successful completion of Phase III clinical trials.
4. Other interventions: In the area of Other Interventions, the Department is supporting 5 proposals with a total cost of Rs. 86.88 Lakhs.
5. Herbal Formulations: The Department is implementing3 Sub-Networks under “DBT-AYUSH Network Programme on R&D Activities related to SARS-CoV-2 Virus and COVID-19 Disease” at a total cost of Rs.595.44 lakhs to be shared equally by DBT and National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH with an aim to screen selected traditional knowledge-based medicinal plants and classical formulations for anti-SARS-CoV-2 activities in cell culture models of virus infection. Studies are also planned to be carried out on preclinical and pharmacokinetics evaluation of selected AYUSH herbal extracts / formulations for mitigating SARS-CoV2 and associated pathologies.
The Department in collaboration with Biotechnology Industry Research Assistance Council
(BIRAC) announced a Joint call on "Anti- SARS-CoV-2 /nCoV-2 Virus Studies using Botanical Ingredients and Traditional Formulations". Under this call, total 229 proposals were received for further processing.
1. COVID-19 Bio-bank: As per the directives of Cabinet Secretary of National COVID-19 Bio- repositories and recent ICMR notification, the Department is also supporting COVID-19 Bio- repositories at following centers with a total cost of Rs. 1099.00 Lakhs:
S.N
Institute
1.
NCR-Biotech Science Cluster,
1. Translational Health Science and Technology Institute (THSTI), Faridabad and
2. Regional Centre for Biotechnology (RCB), Faridabad
2.
Institute for Stem Cell Science and Regenerative Medicine (inStem), Bangalore
3.
Institute of Life Sciences (ILS), Bhubaneswar
4.
National Centre for Cell Science (NCCS), Pune
5.
Institute of Liver and Biliary Sciences (ILBS), New Delhi (DBT-supported Bio- repository)
1. Under National Biopharma Mission, the Department is supporting technology driven solutions and interventions to address COVID-19 pandemic broadly in the area of vaccines, devices and diagnostics and therapeutics with a total investment of Rs. 222.crores. The details of technologies under support are as follows:
Segment
Technologies Supported
Vaccines
Vaccine - Development of recombinant vector vaccine
Vaccine - Phase III trial of rBCG vaccine
Vaccine - DNA vaccine
Vaccine - Development of Rabies vector based vaccine
Production of spike protein and receptor binding domain protein of SARS CoV-2 for Diagnostic use
Vaccine evaluation animal model platform
Diagnostics (n= 8 Diagnostic kits and 2 manufacturing Facilities
Diagnostic Technology (RT PCR test)
Diagnostic Technology - (Colorimetric test)
Diagnostic Technology (Lateral Flow assay based antigen detection test kit)
Diagnostic Technology (ELISA kit)
Diagnostic Technology (Swab testing)
Diagnostic Technology (Rapid point of care detection kit)
Diagnostic Technology (Scale up of virus detection kits)
Diagnostic Technology (Lateral flow platform for viral antigen detection)
Medi Tech Facility for manufacturing reagents and raw materials for diagnostic kits
Medi Tech Facility - Manufacturing facility for kits, ventilators and probes
Therapeutics (n = 2)
Antibody development from convalescent patient blood and equine sources
Antibody development from convalescent patient blood
1. Biotechnology Industry Research AssistanceCouncil(BIRAC) support:
1. Under the BIRAC’s Fast tracked Review and Funding support under COVID-19 fund, 5 Start-ups have been approved.
2. BIRAC - Research Consortium: BIRAC is supporting technology driven solutions and interventions to address COVID-19 pandemic broadly within the area of vaccines, diagnostics and devices, therapeutics, Drugs and any other interventions. Under the BIRAC - Research Consortium Budget, a total investment of Rs. 10crores has been committed for COVID-19.
1. Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) is supporting various activities in this area. Under New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI) Scheme, six projects are being implemented at Rs. 965.600 lakh. Under a special Call, 36 projects are being implemented at Rs. 2541.54 lakh. The following activities are being supported through CSIR:
1. Diagnostics:
FELUDA: CSIR-IGIB has developed indigenous novel Covid-19 diagnostic kit called FELUDA (FNCAS9 Editor-Linked Uniform Detection Assay), a CRISPR-Cas9 based test licensed to TATA Sons. FELUDA has been approved by the Drug Controller General of India (DCGI). This is the only third CRISPR based technology in the world to obtain regulatory approval for the detection of Coronavirus. The other methods using Cas12 and Cas13 proteins were developed by scientists at the University of California, Berkeley (UCB) and MIT in the USA. This method uses the FnCAS9 enzyme which was characterized and adapted for Covid19 detection at CSIR-IGIB. The detection relies on a simple visual readout using paper-based detection chemistry. It is rapid, sensitive and specific. The entire method takes up to an hour, does not need high-end instrumentation and can aid in scaling up the testing quickly in the country.
1. Drug Development:
• Favipiravir: CSIR-IICT has developed and patented the synthesis of Favipiravir. It has transferred the process to Cipla for manufacturing. Cipla has brought the drug to the market. Further, CSIR transferred the process to another 5 companies on non- exclusive basis. This product is approved by DCGI as drug for mild and moderate patients of Covid-19
• Remdesivir: CSIR-IICT has developed process technology and handed over to companies that have got a license from Gilead. CSIR technology has resulted in providing this drug at an affordable price to patients.
1. Personal Protective Equipment (PPE):
• Coverall: CSIR-NAL has developed high quality PPEs and transferred the technology to MAFL, Bengaluru. It has gone through stringent testing at South India Textile Research Association (SITRA), Coimbatore and has been certified to ASTM F1670/F1670M-08(2014) for use. After certification, about one lakh pieces have been supplied to Government. The current capacity of the production is 7000/day which can be enhanced to 30,000/day depending upon requirement.
• Face Mask: CSIR constituents laboratories have developed following face masks:
1. High Efficiency Hydrophobic Three-Layered Facemask: The facemask is composed of two/three hydrophobic non-woven polypropylene (PP) layers in the outer and inner side and a 'High Efficiency Particulate Air' filter in the middle. The performance of the developed mask certified from SITRA, Coimbatore.
2. Poly Ti:A Biopolymer Coated Medical Grade Mask: It is a two layered masks that use biopolymer (Bacterial cellulose) coated mask, which are having much higher surface area and very fine nanofiber of cellulose to trap viruses and bacteria. It is developed using the patented technology of CSIR-NCL on Bacterial cellulose. The performance of the developed mask certified from SITRA, Coimbatore.
3. Reusable Face Mask with Antimicrobial Coating: It is a tri-layered mask which consists of the hydrophobic outer layer that repels the liquid aerosol and the middle bactericidal layer to kill the microbes that comes in contact with the masks thereby providing dual protection benefits to the end-users. The inner hydrophilic layer absorbs the hot air, sweat and facilitates improved breathability. These masks and the coatings have been designed and formulated to sustain up to 30-50 washes. The properties of the masks have been certified by SITRA, Coimbatore.
C. AYUSH: Ayush Sanjivani mobile app developed by Ministry of AYUSH has been launched
to generate data on acceptance and usage of AYUSH advocacies and measures among the
population and its impact in prevention of COVID-19 targeting 05 million populations. This mobile app is also having advisories related to need for self-care measures for immunity boosting and various Ayurvedic immunity promoting measures during COVID-19 crisis.
D. Indian Council of Medical Research (ICMR): has validated 866 diagnostic commodities
for COVID-19. Out of this, 443 have been approved. Additionally, alternate indigenous
testing platforms like TrueNat and CBNAAT have also been validated and approved for use.
These platforms have improved access to testing at district and primary health center level.
Also, newer Rapid Antigen Tests have been validated and approved for use. This has
increased access to testing at field level. Indigenization of technologies for COVID-19 testing as well as handholding of indigenous manufacturers has tremendously helped in upscaling testing in India.
E. Department of Science and Technology (DST):
DST has announced a call on COVID -19 under Technology Development Board (TDB)
and approved proposals and financial support for diagnostics development.
This information was given in a written reply by the Minister of Science and Technology, Earth Sciences, and Health & Family Welfare, Dr Harsh Vardhan in Lok Sabha on September 23, 2020.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
"হৌজিক লৈরিবা কোরোনা লানফম অসিগী মনুংদা মরুওইবা মীৎয়েং ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াদা আর.এন্দ দি.গী মতেং পীদুনা লাইওং খঙদোক্নবা কিৎ, তেরাপ্যুতিক, ভেক্সিন, অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্বেন্সনশিং হায়বদি সেনিতেসন মেথদ, ফেসিএল মাস্ক, কন্তেক্লেস দিজিতেল সেনিতেসন অসিনচিংবদা চাউখৎনবা হোৎনখি।" দা. হর্শ ভর্ধন
24 SEP 2020 4:42PM by PIB Imphal
হৌজিক লৈরিবা কোরোনা লাংফম অসিগী মনুংদা, ভারত সরকারনা দিভাইসেস, দাইগ্নোস্তিক, ভেক্সিন, থেরাপ্যুতিকশিং চাউখৎনবা মীৎয়েং থমখি। হৌখিবা থা খরসিদা, ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াদা আর.এন্দ দি.গী মতেং পীদুনা দাইগ্নোস্তিক কিৎ, থেরাপ্যুতিক, ভেক্সিন, অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্বেন্সনশিং হায়বদি সেনিতেসন মেথদ, ফেসিএল মাস্ক, কন্তেক্লেস দিজিতেল সেনিতেসন অসিনচিংবদা চাউখৎনবা হোৎনখি। আর. এন্দ দি.গীদমক তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংদা কাইথখিবা শেনফম্না লুপা করোর ৩৭৯.৫৩নি। থবক থৌরমশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর ১.দা পীরি।
মীওই কয়াবু কোবিদ ভাইরস্তগী ঙাকথোক্নবগীদমক লৈবাক অসিদা মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগশিংনা মতেং পাংদুনা পুথোকপা দাইগ্নোস্তিক্স, থেরাপ্যুতিক্স, পি.পি.ই., মাস্ক, সেনিতাইজর অসিনচিংবা তেক্নোলোজীগী খুজিল থৌরাংশিং শীজিন্নরি।
পি.পি.ই, মাস্ক অমসুং দাইগ্নোস্তিক কিৎ কয়া অমা সরকারগী লোইশঙশিং য়াওনা মফম কয়াদা থাদরি।
এনেক্সর ১.
ক. দিপার্ত্মেন্ত ওব বাইওতেক্নোলোজী (দি.বি.তি.):
বাইওতেক্নোলোজী বিভাগ (দি.বি.তি.) অমসুং মসিগী পব্লিক সেক্তর অন্দর্তেকিং ওইরিবা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বিরাক)না কোবিদ-১৯ হকশেলগী লাংফম লাকশিনবা ঙম্নবগীদমক হোৎনরিবা বাইওতেক কম্পেনীশিংদগী হৌদুনা ওন্ত্রপ্রিনরশিংদগীনা একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগা হকশেলগী ইন্নোবেসন পুথোকপা ইকোসিস্তেমগা পুন্দুনা হোৎনরি। কোবিদ-১৯ রিসর্চ কন্সোর্তিয়ম অমা দিভাইসেস, থেরাপ্যুতিক, ভেক্সিন কেন্দিদেৎ অমসুং অতোপ্প থৌরাংশিংগী আর. এন্দ. দি. প্রোপোজেলশিংদা মতেং পাংনবা লাওথোকখি।
১. দিভাইস অমসুং দাইগ্নোস্তিক্সঃ নেসনেল বাইওফার্মা মিসনগী মখাদা লৈবা কোবিদ-১৯ তেস্তিং মোবাইস লেব ইনফেক্সিয়স দিজিজ লেব (আই.-লেব)পু দিপার্ত্মেন্ত অসিনা অন্ধ্র প্রদেশ মেদ তেক জোন (এ.এম.তি.জেদ.), বিশাখাপত্নমদা খুঙ্গংগী লমশিংদা মখা তানা তেস্ত তৌবা য়ানবগীদমক মতেং পাংখি।
আই.লেব অসি এস. এন্দ তি., এম.ও.ঐচ.এফ.দব্ল্যু. অমসুং এম.ও.ই.এস. মন্ত্রীনানা জুন ১৮, ২০২০দা হৌদোকখি। মসিনা আর.তি.-পি.সি.আর. অমসুং এলিসা তেস্ত অনীমক পাঙথোকপা ঙম্মি। অহানবা লেব অসি তি.ঐচ.এস.তি.আই. হব হাপচিন্নবনি অমসুং মসিনা তেস্ত ৫০০০ ফরিদবাদ রিজন্দা পাঙথোকখি। দিপার্ত্মেন্ত অসিনা লাইওং খঙদোকপগী মতাংদা লুপা লাখ ১০০০.৯৩ চঙনা প্রোপোজেল ১৭ মতেং পাংখি।
২.থেরাপ্যুতিক্সঃ হৌজিক লৈরিবা কোবিদ লাংফম অসিদা, দিপার্ত্মেন্ত অসিনা থেরাপ্যুতিক্সকী মতাংদা লুপা লাখ ৯৬৪.০৩৫ চঙনা প্রোপোজেল ১৭ মতেং পাংলি।
৩. ভেক্সিনঃ কোবিদ-১৯গী অশোই অঙাম য়াওদ্রবা ভেক্সিন অমগী তঙাইফদবা লৈরিবসি য়েংদুনা ভারত সরকারনা ভেক্সিন পুথোকপগী থবকশিংদা মতেং পাংলি।
হৌজিক্কী ওইনা কোবিদ-১৯গী ভেক্সিন কেন্দিদেৎ ৩০ মলতিপল তেক্নোলোজী/প্লেৎফোর্মগী মতুং ইন্না একাদেমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রী অনীমক্না ভারত্তা শেম শারি। মসিগী মনুংদগী, বাইওতেক্নোলোজী বিভাগনা ইন্দস্ত্রীনা পীরকপা প্রোপোজেল ৮ শৌগৎলি অমসুং একাদেমিয়ানা পীরকপা ২ কেন্দিদেৎ ভেক্সিন ওইনা শেমগৎনবা মতেং পাংলি। অপুং লুপা করোর ৭৫সু ভেক্সিন পুথোকপগীদমক কাইথখ্রে। ভেক্সিন ফংবগী ফিবমদি ফেজ ৩ ক্লিনিকেল ত্রাইএল লোইরবা মতুংদা ওইগনি।
৪. অতোপ্পা থৌরাংশিং: অতোপ্পা থৌরাংগী ওইনা বিভাগ অসিনা লুপা লাখ ৮৬.৮৮কী ওইবা প্রোপোজেল ৫ মতেং পাংলি।
৫. হর্বেল ফোর্ম্যুলেসনঃ বিভাগ অসিনা সব নেৎৱার্ক ৩ "সার্স-কোব-২ ভাইরস অমসুং কোবিদ-১৯ দিজিজকা মরী লৈনবা দি.বি.তি.-আয়ুশ নেৎৱার্ক প্রোগ্রাম ওন আর. এন্দ দি. এক্তিবিতীজ" হায়বসিগী মখাদা দি.বি.তি. অমসুং নেসনেল মেদিসিনেল প্লান্ত বোর্দ (এন.এম.পি.বি.), আয়ুশ মন্ত্রালয়না মহৌশাগী লৈজরম্বা হিদাক্কী পাম্বীশিং খঙদোক্নবা অমসুং এন্তি-সার্স-কোব-২ এক্তিবিতীজকী ক্লাসিকেল ফোর্মুলেসনগী সেল কলচর মোদেল পুথোক্নবগীদমক লুপা লাখ ৫৯৫.৪৪ থাদখি। সার্স-কোব২ অমসুং মরী লৈনবা পেথোলোজীশিং লাকশিন্নবগীদমক অখন্নবা আয়ুশ হর্বেল এক্ত্রেক্ত/ফোর্ম্যুলেসন প্রিক্লিনিকেল অমসুং ফার্মাকোকিনেতিক্সকী স্তদীশিং পাঙথোক্নবা হোৎনরি।
বিভাগ অসিনা বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বিরাক)না "এন্তি-সার্স-কোব-২/এঙ্কোব-২ ভাইরস স্তদীজ য়ুজিং বোতানিকেল ইনগ্রিদিএন্তস অমসুং ত্রেদিসনেল ফোর্ম্যুলেসন" মতাংদা কৌখি। মসিগী মখাদা, প্রোপোজেল ২২৯ মখা তানা থিজিন্নবা লাকখি।
১.
১. কোবিদ-১৯ বিও-বেঙ্কঃ নেসনেল কোবিদ-১৯ বাইও-রিপোজিতরীগী কেবিনেৎ সেক্রেতরী অমসুং হন্দক্কী অনৌবা আই.সি.এম.আর. নোতিফিকেসনগী মতুং ইন্না বিভাগ অসিনা কোবিদ-১৯ বাইও-রিপোজিতরীশিং মখাগী সেন্তরশিং অসিদা অপুনবা লুপা লাখ ১০৯৯.০০গী মতেং পাংলিঃ
সেরিএল নম্বর
ইন্সতিত্যুৎ
১.
এন.সি.আর.-বাইওতেক সাইন্স ক্লস্তর,
ক. ত্রান্সলেসনেল হেল্থ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুৎ (তি.ঐচ.এস.তি.আই.), ফরিদাবাদ অমসুং
খ. রিজনেল সেন্তর ফোর বাইওতেক্নোলোজী (আর.সি.বি.) ফরিদবাদ
২.
ইন্সতিত্যুৎ ওব স্তেম সেল সাইন্স অমসুং রিজেনেরেতিব মেদিসিন (ইন্সতেম), বেঙ্গলোর
৩.
ইন্সতিত্যুৎ ওব লাইফ সাইন্স (আই.এল.এস.), ভুবনেস্বর
৪.
নেসনেল সেন্তর ফোর সেল সাইন্স (এন.সি.সি.এস.), পুনে
৫.
ইন্সতিত্যুৎ ওব লিবর অমসুং বিলিয়রী সাইন্সেস (আই.এল.বি.এস.), নৈ দিল্লী (দি.বি.তি.-সপ্পোর্তেদ বাইও-রিপোজিতরী)
১.
২. নেসনেল বাইওফার্মা মিসনগী মখাদা বিভাগ অসিনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ লাকশিন্নবগীদমক তেক্নোলোজীনা পীবা পাম্বৈশিং অমসুং ইন্তর্ভেন্সনশিং পুথোক্নবা দিভাইস অমসুং দাইগ্নোস্তিক অমসুং থেরাপ্যুতিকপু লুপা করোর ২২২ চঙনা থিজিল্লি। শৌগৎলিবা তেক্নোলোজীশিংগী অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
সেগমেন্ত
তেক্নোলোজী সপ্পোর্তেদ
ভেক্সিন
ভেক্সিন- রিকম্বিনেন্ত ভেক্তর ভেক্সিন পুথোকপা
ভেক্সিন- আর.বি.সি.জি. ভেক্সিনগী ফেজ ৩
ভেক্সিন- দি.এন.এ. ভেক্সিন
ভেক্সিন- রেবিস ভেক্তর বেজ ভেক্সিন- পুথোকপা
স্পাইক প্রোতিন অমসুং রিসেপ্তর বাইন্দিং দোমেন প্রোতিন ওব সার্স কোব-২ দাইগ্নোস্তিক্সতা শীজিন্ননবা পুথোকপা
ভেক্সিন এভালুএসন এনিমেল মোদেল প্লেৎফোর্ম
দাইগ্নোস্তিক্স ( এন=৮ দাইগ্নোস্তিক কিৎ অমসুং মেন্যুফেকচরিং ফেসিলিতী ২)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী (আর.তি. পি.সি.আর. তেস্ত)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী – (কোলোরিমেত্রিক তেস্ত)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী (লেতরেল ফ্লো এসে বেজ এন্তিজেন দিতেক্সন তেস্ত কিৎ)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী (এলিসা কিৎ)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী (স্বাব তেসিং)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী – (রেপিদ পোইন্ত ওব কেয়র দিতেক্সন কিৎ)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী (ভাইরস দিতেক্সন কিৎ শেমগৎপা)
দাইগ্নোস্তিক তেক্নোলোজী (ভাইরেল এন্তিজেন দিতেক্সনগী লেতরেল ফ্লো প্লেৎফোর্ম)
রিএজেন্ত অমসুং রো মতিরিএল অমসুং প্রোবশিং শানবগী মেদি তেক ফেসিলিতী
কিৎ, ভেন্তিলেতর অমসুং প্রোব শানবগী মেদি তেক ফেসিলিতী
থেরাপ্যুতিক্স (এন=২)
কনভালেন্সেন্ত পেসেন্ত ব্লদ অমসুং ইক্বিন সোর্সশিংদগী এন্তিবোদী শেমগৎপা
কনভালেন্সেন্ত পেসেন্ত ব্লদতগী এন্তিবোদী শেমগৎপা
১.
৩. বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সি (বিরাক) সপ্পোর্তঃ
ক) বিরাক্কী কোবিদ-১৯ ফন্দগী মখাদা ফাস্ত ত্রেক রিভ্যু অমসুং ফন্দিং সপ্পোর্ত, স্তার্ত অপ ৫ অয়াবা পীখ্রে।
খ) বিরাক – রিসর্চ কন্সোর্তিয়মঃ বিরাক হায়বসি কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগীদমক তেক্নোলোজীনা পীবা ভেক্সিন, দাইগ্নোস্তিক অমসুং দিভাইস, থেরাপ্যুতিক, দ্রগ অমসুং অতোপ্পা ইন্তর্ভেন্সনগী পাম্বৈ্নি। বিরাক- রিসর্চ কন্সোর্তিয়ম বজেৎ কী মখাদা অপুনবা লুপা করোর ১০ কোবিদ-১৯গীদমক কাইথখ্রে।
খ) কাউন্সিল ওব সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চ (সি.এস.আই.আর.) না হীরম অসিগী মতাংদা থবক থৌরম কয়া শৌগৎলি। অনৌবা মিলেনিয়ম ইন্দিয়ন তেক্নোলোজী লিদর্শিপ ইনিসিএতিব (এন.এম.আই.তি.এল.আই.) স্কিমগী মখাদা, প্রোজেক্ত তরুক লুপা লাখ ৯৬৫.৬০০ কাইথোক্তুনা পায়খৎলি। অখন্নবা কোল অমগী মনুংদা প্রোজেক্ত ৩৬ লুপা লাখ ২৫৪১.৫৪ পায়খৎলি। মখাগী থবক থৌরমশিং অসি সি.এস.আই.আর.গী মখাদা পায়খৎলি।
অ) দাইগ্নোস্তিক্সঃ
ফেলুদাঃ সি.এস.আই.আর.-আই.জি.আই.বি.না ফেলুদা (এন.এন.সি.এ.এস. ৯ ইদিতর য়ুনিফোর্ম দিতেক্সন এসে) কৌবা ইন্দিজেনস ওইবা অনৌবা কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক কিৎ অমা পুথোক্লে, হায়রিবসি সি.আর.আই.এস.পি.আর. – কাস৯দা য়ুম্ফম ওইবা তাতা সন্সতা তেস্ত লাইসেন্স পীবনি। ফেলুদা অসি দ্রগ কন্ত্রোল্লর জেনরেল ওব ইন্দিয়া (দি.সি.জি.আই)না অয়াবা পীবনি। মসিনা অহুমশুবা সি.আর.আই.এস.পি.আর.দা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী অহানবা কোরোনাভাইরস খঙদোক্নবগী অয়াবা পীরবা তেক্নোলোজীনি। অতোপ্পা কাস ১২ অমসুং কাস ১৩ প্রোতিন শীজিন্নবা মেথদশিং য়ুনিবর্সিতী ওব কেলিফোর্নিয়া, বর্কেলী (য়ু.সি.বি.) অমসুং এম.আই., য়ু.এস.এ.না পুথোকপনি। মসিগী মেথদ অসিনা সি.এস.আই.আর.- আই.জি.আই.বি.দা পুথোকপা কোবিদ-১৯ দিতেক্সন এফ.এন.কাস ৯ এঞ্জাইম শীজিন্নৈ। খঙদোকপা অসি ইচম চম্বা চে শীজিন্নবা দিতেক্সন কেমিস্ত্রী শীজিন্নৈ। মসি রেপিদ, সেন্সিতিব অমসুং স্পেসিফিক ওই। থৌওং অসি পুং ১খক্তমক চঙই, অৱাংবা থাক্কী খুৎলাই চঙদে অমসুং মসিনা লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌবদা থুজিলহনবা ঙমগনি।
খ) দ্রগ দিবেলপমেন্তঃ
• ফেবিপিরাবিরঃ সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি.না ফেবিপিরাবিরগী সিন্থেসিস পুথোক্তুনা পেতেন্ত লৌখ্রে। মসিনা সিপ্লাদা শানবগীদমক শিন্নখি। সিপ্লানা হিদাক অসি কৈথেলদা পুথোকই। মখা তানা, থৌওং অসি কম্পেনী ৫দা অমুক নোন-এক্সক্লুসিব ওইবা মওংদা পীখি। মসিগী পোত্থোক অসি দি.সি.জি.আই.না মাইল্দ অমসুং মোদরেৎ ওইবা কোবিদ-১৯ অনাবশিংদা থাবগী অয়াবা পীরি।
• রেমদেসবিরঃ সি.এস.আই.আর.-আই.আই.সি.তি.না তেক্নোলোজী পুথোক্তুনা জিলিদতগী লাইসেন্স ফংলবা কম্পেনীশিংদা শিন্নরি।
গ) পার্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত (পি.পি.ই.):
• কোবরোলঃ সি.এস.আই.আর.-নাল.না মগুন ৱাংবা পি.পি.ই. শাদুনা এম.এ.এফ.এল., বেঙ্গলুরুদা শিন্নখি। মসি খা ভারত তেক্সতাইল রিসর্চ এসোসিএসন (সিত্রা), কোইম্বেতোরদা তেস্ত তৌখি অমসুং এ.এস.তি.এম. এফ.১৬৭০/এফ১৬৭০এম-০৮ (২০১৪)দা শীজিন্ননবগীদমক শিন্নখি। সর্তিফিকেৎ ফংলবা মতুংদা, লাখ অমরোমগী পিস সরকারদা সপ্লাই তৌখি। হৌজিক নোংমদা ৭০০০ শারি অমসুং নোংমদা তঙাইফদবগী মতুং ইন্না ৩০,০০০ পুথোকপা ঙমগনি।
• ফেস মাস্কঃ সি.এস.আই.আর.গী কন্সতিত্যুএন্ত লেবোরেতরীশিংনা মখাগী মাস্কশিং অসি পুথোকখিঃ
১. হাই ইফিসিএন্সি হাইদ্রোফোবিক থ্রী লেয়র ফেস্মাস্কঃ ফেস্মাস্ক অইস হাইদ্রোফোবিক নোন ৱুবন পোলিপ্রোপাইলিন (পি.পি.) লেয়র অনী / অহুম্না মনুং অমসুং মপান কুপ্তুনা শাবনি। অমসুং ময়াইদা 'হাই ইফিসিএন্সী পার্তিকুলেৎ এয়র' ফিলতর য়াওরি। শারিবা মাস্ক অসি সিত্রা কোইম্বেতোরনা সর্তিফাইদ তৌই।
২. পোলি তিঃ এ. বাইওপোলিমর কোতেদ মেদিকেল গ্রেদ মাস্কঃ মসি লৈরোল অনী য়াওবা বাইওপোলিমর (বেক্তরিএল সেলুলোজ) কোত তৌবা মাস্কনি, হায়রিবসিগী সর্ফেস এরিয়া অসি ৱাংই অমসুং নেনোফাইবর সেলুলোজনা ভাইরস অমসুং বেক্তরিয়া ফাজিল্লি। সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা শাই। সিত্রা কোইম্বেতোরনা সর্তিফাই তৌবনি।
৩. এন্তিমাইক্রোবাইল কোতিং য়াওবা রিয়ুজেবল ফেস মাস্কঃ মসি লৈরোল অহুম য়াওবা মাস্কনি মসিদা হাইদ্রোফোবিক আউতর লেয়র য়াওরি মসিনা লিক্বিদ এরোসোল অমসুং ময়াই থংবা বেক্তরিএল লেয়রনা মহীকশিং হাৎলি। মনুং থংবা হাইদ্রোফিলিক লেয়রনা অশাবা নুংশিৎ চুপশিনলি, অমসুং নিংশা হোনবা নুংঙাইহল্লি। মাস্ক অসি ৩০-৫০ রক শুবা ফাওবা য়াই। সিত্রা, কোইম্বেতোরনা সর্তিফাই তৌই।
গ) আয়ুশঃ আয়ুশ সঞ্জিবানি মোবাইল এপ আয়ুশ মন্ত্রালয়না শাদুনা আয়ুশকী এদ্ভোকেসী শীজিন্নবগী চাং খঙদোক্নবা পুথোকখ্রে অমসুং মসিনা কোবিদ-১৯ থিংনবা হোৎনবদা মীওই মিলিয়ন ০৫তা পান্দম থম্লি। মসিগী মোবাইল এপ অসিদা ইশানা চেকশিনজনবগী, কলহন্নবগী অমসুং কোবিদ লাংফম মনুংদা আয়ুর্বেদিক হিদাক শীজিন্নবগী মতাংদা য়াওরি।
ঘ) ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওব মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.):না কোবিদ=-১৯গী দাইগ্নোস্তিক কম্মোদিতী ৮৬৬ খঙদোকখ্রে। মসিগী মনুংদগী ৪৪৩না অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, অতোপ্পা ইঞ্জিজিনস তেস্তিং প্লেৎফোর্মশিং ত্রুনাৎ অমসুং সি.বি.এন.এ.এ.তি.সু অয়াবা পীদুনা শীজিন্নরি। প্লেৎফোর্ম অসিনা জিল্লাশিংদা তেস্ত তৌবা হেনগৎলে। অনৌবা রেপিদ এন্তিজেন তেস্তশিংবু অয়াবা পীদুনা শীজিন্নরি।
ঙ) সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ (দি.এস.তি.):
দি.এস.তি.না তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত বোর্দকী মখাদা কোবিদ-১৯গী কোল অমা লাওথোকখি অমসুং প্রোপোজেল অমসুং দাইগ্নোস্তিক্কীদমক শেন্থং লাওথোকখি।
পাউদম অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্স, অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ ভর্ধন্না লোক সভাদা সেপ্তেম্বর ২৩, ২০২০দা পীখিবনি।