হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
হকশেলদা তৌখিবা চাদিং
23 SEP 2020 6:36PM by PIB Imphal
খ্বাইদগী নৌবা নেস্নেল হেল্থ একাউন্তস এস্তিমেতস (২০১৬-১৭)গী মতুং ইন্না, হকশেলগী মতাংদা সরকারনা তৌখিবা চাদিং অদু জি.দি.পি.গী চাদা ১.২ ওইখি।
পব্লিক হেল্থ অমসুং হোসপিতালশিং অসি রাজ্যগী ওইবা হিরম অমনি, অমসুং রাজ্য সরকারনা মরু ওইনা মখোয়-মখোয়গী রাজ্যশিংদা হকশেলগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগীদমক্তা থৌদাং লৌগদবনি। তৌগুম্বসুং, কেন্দ্রনা রাজ্য সরকারশিংদা শেল-থুম অমসুং তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং পীরি। দ নেস্নেল হেল্থ পোলিসী (এন.ঐচ.পি.), ২০১৭না অকক্নবা মতমগী ওইনা জি.দি.পি.গী ২.৫%দা সরকারনা হকশেলগী মতাংদা তৌবা চাদিং অদু হেনগৎহন্নবা হোৎনরি।
সরকার অসিনা হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা অমসুং হেল্থকেয়রগী ক্বালিতী ফগৎহন্নবা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলকখ্রে, খুদম ওইনা নেস্নেল হেল্থ মিশন, অয়ুশমান ভারত হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিং অমসুং পএধান মন্ত্রী জন অরোগ্যা য়োজনা, জনানি শিশু সুরক্সা কার‍্যক্রম, রাস্ত্রিয়া বাল স্বাস্থয়া কার‍্যক্রম, ফ্রী দ্রগস অমসুং ফ্রী দাইগ্নোস্তিক্স সার্বিস ইনিসিয়েতিব, প্রধান মন্ত্রী ভার্তিয়া জনওশাধি পরিয়োজনা, অসিনচিংবশিং অসি য়াওরবা অয়ুশমান ভারত অসি লৌখৎলকখ্রে।
নসএনল হেল্থ পোলিসী ২০১৭না লেবাক অসিগী হকশেলগী লমদা চাউখৎহনবদা হেল্থ রিসর্চকী মরু ওইবা অদু খঙলে অমসুং অনৌবা নোলেজ অমসুং খুদম-চাংদমদা য়ুমফম ওইরগা হেল্থকেয়র লেপ্তনা ফগৎহনবগী মথৌ তাবসু খঙলে। পোলিসী অসিনা লৈবাক অসিদা হেল্থ রিসর্চ কনখৎহনবদা, অণৌবা দ্রগ পুথোকপা অমসুং খঙদোকপা, অমসুং খুৎশম্নদুনা রিসর্চ তৌবদা মতেং পাংলি।
রজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল), শ্রী অশ্বিনি কুমার চোবেনা মসি অইবা পাউখুম ওইনা ঙসি লোক সভাদা পীখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Expenditure on Health
23 SEP 2020 6:36PM by PIB Delhi
As per the latest available National Health Accounts Estimates (2016-17), Government Health Expenditure (Centre and States) was 1.2 percent of GDP
Public Health and Hospitals is a State subject, and the State Governments are primarily responsible for health related issues in their respective States. However, the Centre provides financial and technical support to State Governments. The National Health Policy (NHP), 2017 envisages raising Government health expenditure to 2.5% of GDP in a time-bound manner.
The Government has taken many initiatives to improve access to healthcare and quality of healthcare, such as National Health Mission, Ayushman Bharat comprising Ayushman Bharat Health and Wellness Centres and Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana, Janani Shishu Suraksha Karyakram, Rashtriya Bal Swasthya Karyakram, Free Drugs and Free Diagnostics Service Initiative, Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana, etc
The National Health Policy 2017 recognizes the importance of health research in the development of the nation’s health and the need to constantly improve healthcare based on new knowledge and evidence. The Policy supports strengthening health research in the country, drug innovation and discovery, and research collaborations.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Lok Sabha here today.