লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মখল কয়াগী মহৈ মরোংশিংগী প্রদক্সন কোস্ত অমসুং এম.এস.পি.
23 SEP 2020 1:47PM by PIB Imphal
২০১৬দগী ২০২০ ফাওবগী মথৌ তাবা খারিফ অমসুং রবি মহৈ মরোংশিংগী পোত্থোক পুথোকপগী অচংমল অমসুং মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইজ (এম.এস.পি.)দা হেনগৎপগী পর্সন্তেজকী অকুপ্পা মরোল অদু এনেক্সর Iদা পীরি।
দা এম.এস. স্বামিনাথন্না লুচিংবা নেস্নেল কম্মিসন ওন ফার্মর্স (এন.সি.এফ.)না হায়খি মদুদি মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইজ (এম.এস.পি.) অসি পোত্থোক পুথোকপগী অচংমলগী চাংচৎতা লৈরিবা অদুগী চাদা ৫০দগী তাদনা ওইগদবনি হায়না লেপখি। অদুম ওইনমক মতম অদুগী সরকারনা নেস্নেল পোলিসী ফোর ফার্মর্স , ২০০৭কী ৱারেপ লৌখিবা মতমদা মসিগী পোত্থোক পুথোকপগী অচংমলগী চাদা ৫০ রিতর্ন লাকহন্নবা রিকম্মেন্দেসন অসি য়াওখিদে।
২০১৮-২৯গী কেন্দ্রগী বজেৎনা পোত্থোক পুথোকপদা চংবা মমলগী শরুক অমা মখাইগী চাংদা এম.এস.পি. অসি থম্নবা হান্না লেপথোক্লবা ৱাখল্লোন অমা লাউথোকখি। মখা তারকপা ওইবা সরকারনা মথৌ তাবা খারিফ অমসুং রবি মহৈ মরোংশিং অমদি অতোপ্পা ললোন ইতিক তৌরিবা মহৈ মরোংশিংগী এম.এস.পি হেনগৎহনবগা লোয়ননা লৌউ-শিংউগী চহি ২০২৮-১৯গী ওল-ইন্দিয়া ৱেতেদ এবরেজ কোস্ত ওফ প্রদক্সনগী য়ামদ্রবা চাদা ৫০গী রিতর্ন লাকহনগনি। চপ মান্নবা ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইরগা জুন ১, ২০২০দা ২০২০-২১গী মথৌ তাবা খারিফ মহৈ মরোং পুম্নমক্কী অমসুং সেপ্তেম্বর ২১, ২০২০দা ২০২০-২১গী মথৌ তাবা রবি মহৈ মরোং পুম্নমক্কী এম.এস.পি. হেনগৎনবা লাউথোকখি। ২০১৮-১৯দগী ২০২০-২১ ফাওবগী মথৌ তাবা খারিফ অমসুং রবি মহৈ মরোং পুম্নমক্কী এম.এস.পি., পোত্থোক পুথোকপদা চংবা মমল অমসুং অচংমলদা লাকপা রিতর্ন অদু এনেক্সর- IIদা পীরি।
মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা অইবা পাউখুম ওইনা পীখি।
এনেক্সর I
প্রদক্সনগী মমল হেনগৎলকপগী পর্সেন্তেজ মমল*
সিরিএল নম্বর
পোৎলম
মখল
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
খারিফ মহৈ মরোংশিং
১
ফৌ
কমন
২.৫
৬.৯
৪.৪
৩.৬
গ্রেদ
'এ'^
-
-
-
-
২
জোৱার
হাইব্রিদ
২.৩
৩.৭
৪.০
৪.৯
মালদন্দি^
-
-
-
-
৩
বাজ্রা
৩.৬
২.৬
৪.৩
৯.৪
৪
রাগী
২.৭
৭.৪
৩.৮
৮.৮
৫
চুজাক
২.৭
৮.১
৮.৩
৩.৫
৬
মাইরোংবী (অর্হার)
০.১
২.৪
৩.৪
৫.৯
৭
হৱাই মুক
১.৮
৫.৪
৮.৫
১.১
৮
উরাদ
৩.৭
-৮.৯
৫.৩
১.১
৯
লশিং
ময়াইওইবা স্তেপল
৪.৯
১৩.৪
৪.৮
২.০
অশাংবা স্তেপল^
-
-
-
-
১০
লৈবাক হৱাই
১.৭
-৬.৩
৩.২
৪.১
১১
নুমিৎলৈ মরু
৬.০
০.১
৩.২
৪.৯
১২
নুং হৱাই
নাপু মচু
৪.৬
১৪.৫
৬.৮
৯.১
১৩
সিসামম
১.৪
-২.৯
২.৪
৩.৭
১৪
নাইগরমরু
৭.০
১৬.২
০.২
১.১
রবী মহৈ মরোংশিং
১
গেহু
১.৫
২.৫
৬.০
৬.৬
২
য়াম
৫.২
৩.৬
১.৮
৬.৯
৩
চনা
৫.৫
৯.৮
৭.২
৬.২
৪
হৱাই মুসোরি
৭.৯
৮.৮
৭.০
৭.৭
৫
রেপমরু অমসুং হঙ্গাম
৯.৯
১৩.৫
৪.২
৫.০
৬
কুশুমলৈ
-০.৩
২.৫
৫.৪
৫.৩
*খুনেকশিং নেকপগী, শনগারী/মেছিন নেকপা, লমগী লিজকী ভরা পীবদা চংখিবা, মরুশিং, হরশিং, মেন্যুরশিং, লৌখোঙ শেম্বগী শেলশিং, ইমপ্লিনেন্তশিং অমসুং ফার্ম শেমগৎপদা মমল হন্থরকপা, ৱার্কিং কেপিতেলগী শেন্দোই, পম্পশিং শীজিন্নবগী দিজল/মৈ অসিনচিংবা মেতরিএল ইনপুৎশিংদা চংবা শেল, অতোপ্পা মচা-মশুদা চংবা অমসুং ইমুংগী মীনা থবক শুবগী অপুনবা ভেল্যু হায়রিবশিং অসিদা চংবা পীথোকখিবা শেল পুম্নমক য়াওরগা।
^ ফৌ (গ্রেদ A), জোৱার (মালদন্দি), লশিং (অশাংবা স্তেপল) অমসুং য়ুবী অকংবা (বোল)গী মমল তোঙান্না শেমদে।
এনেক্সর I মখাচত্থরকপা.
এম.এস.পি. হেনগৎলকপগী পর্সেন্তেজ (%)
সিরিএল নম্বর
পোৎলম
মখল
২০১৬-১৭
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
খারিফ মহৈ মরোংশিং
১
ফৌ
কমন
৪.৩
৫.৪
১২.৯
৩.৭
গ্রেদ
'এ'^
৪.১
৫.৩
১১.৩
৩.৭
২
জোৱার
হাইব্রিদ
৩.৫
৪.৬
৪২.৯
৪.৯
(মালদন্দি)^
৩.৮
৪.৫
৪২.৩
৪.৯
৩
বাজ্রা
৪.৩
৭.১
৩৬.৮
২.৬
৪
রাগী
৪.৫
১০.১
৫২.৫
৮.৭
৫
চুজাক
৩.০
৪.৪
১৯.৩
৩.৫
৬
মাইরোংবী (অর্হার)
৯.২
৭.৯
৪.১
২.২
৭
হৱাই মুক
৭.৭
৬.৭
২৫.১
১.১
৮
উরাদ
৮.১
৮.০
৩.৭
১.৮
৯
লশিং
ময়াইওইবা স্তেপল
১.৬
৪.১
২৮.১
২.০
অশাংবা স্তেপল^
১.৫
৩.৮
২৬.২
১.৮
১০
লৈবাক হৱাই
৪.৭
৫.৫
৯.৯
৪.১
১১
নুমিৎলৈ মরু
৩.৯
৩.৮
৩১.৪
৪.৯
১২
নুং হৱাই
নাপু মচু
৬.৭
৯.৯
১১.৪
৯.১
১৩
সিসামম
৬.৪
৬.০
১৭.৯
৩.৮
১৪
নাইগরমরু
৪.৮
৫.৯
৪৫.১
১.১
রবী মহৈ মরোংশিং
১
গেহু
৬.৬
৬.৮
৬.১
৪.৬
২
য়াম
৮.২
৬.৪
২.১
৫.৯
৩
চনা
১৪.৩
১০.০
৫.০
৫.৫
৪
হৱাই মুসোরি
১৬.২
৭.৬
৫.৩
৭.৩
৫
রেপমরু অমসুং হঙ্গাম
১০.৪
৮.১
৫.০
৫.৪
৬
কুশুমলৈ
১২.১
১০.৮
২০.৬
৫.৫
এনেক্সর II
মমল*, এম.এস.পি. অমসুং রিতর্ন ওভর প্রাইস
(ক্বিনতল অমগী মমল)
পোৎলম
২০১৮-১৯
২০১৯-২০
২০২০-২১
খারিফ মহৈ মরোংশিং
মমল
এম.এস.পি.
% রিতর্ন ওভর প্রাইস
মমল
এম.এস.পি.
% রিতর্ন ওভর প্রাইস
মমল
এম.এস.পি.
% রিতর্ন ওভর প্রাইস
ফৌ (কমন)
১১৬৬
১৭৫০
৫০
১২০৮
১৮১৫
৫০
১২৪৫
১৮৬৮
৫০
(গ্রেদ A) ^
১৭৭০
১৮৩৫
১৮৮৮
জোৱার (হাইব্রিদ)
১৬১৯
২৪৩০
৫০
১৬৯৮
২৫৫০
৫০
১৭৪৬
২৬২০
৫০
(মালদন্দি) ^
২৪৫০
২৫৭০
২৬৪০
বাজ্রা
৯৯০
১৯৫০
৯৭
১০৮৩
২০০০
৮৫
১১৭৫
২১৫০
৮৩
রাগী
১৯৩১
২৮৯৭
৫০
২১০০
৩১৫০
৫০
২১৯৪
৩২৯৫
৫০
চুজাক
১১৩১
১৭০০
৫০
১১৭১
১৭৬০
৫০
১২১৩
১৮৫০
৫৩
মাইরোংবী (অর্হার)
৩৪৩২
৫৬৭৫
৬৫
৩৬৩৬
৫৮০০
৬০
৩৭৯৬
৬০০০
৫৮
হৱাই মুক
৪৬৫০
৬৯৭৫
৫০
৪৬৯৯
৭০৫০
৫০
৪৭৯৭
৭১৯৬
৫০
উরাদ
৩৪৩৮
৫৬০০
৬৩
৩৪৭৭
৫৭০০
৬৪
৩৬৬০
৬০০০
৬৪
লশিং (ময়াই ওইবা স্তেপল)
৩৪৩৩
৫১৫০
৫০
৩৫০১
৫২৫৫
৫০
৩৬৭৬
৫৫১৫
৫০
(অশাংবা স্তেপল) ^
৫৪৫০
৫৫৫০
৫৮২৫
লৈবাক হৱাই
৩২৬০
৪৮৯০
৫০
৩৩৯৪
৫০৯০
৫০
৩৫১৫
৫২৭৫
৫০
নুমিৎলৈ মরু
৩৫৯২
৫৩৮৮
৫০
৩৭৬৭
৫৬৫০
৫০
৩৯২১
৫৮৮৫
৫০
নুং হৱাই (নাপু মচু)
২২৬৬
৩৩৯৯
৫০
২৪৭৩
৩৭১০
৫০
২৫৮৭
৩৮৮০
৫০
সিসামম
৪১৬৬
৬২৪৯
৫০
৪৩২২
৬৪৮৫
৫০
৪৫৭০
৬৮৫৫
৫০
নাইগরমরু
৩৯১৮
৫৮৭৭
৫০
৩৯৬০
৫৯৪০
৫০
৪৪৬২
৬৬৯৫
৫০
রবী মহৈ মরোংশিং
গেহু
৮৬৬
১৮৪০
১১৩
৯২৩
১৯২৫
১০৯
৯৬০
১৯৭৫
১০৬
য়াম
৮৬০
১৪৪০
৬৭
৯১৯
১৫২৫
৬৬
৯৭১
১৬০০
৬৫
চনা
২৬৩৭
৪৬২০
৭৫
২৮০১
৪৮৭৫
৭৪
২৮৬৬
৫১০০
৭৮
হৱাই মুসোরি
২৫৩২
৪৪৭৫
৭৭
২৭২৭
৪৮০০
৭৬
২৮৬৪
৫১০০
৭৮
রেপমরু অমসুং হঙ্গাম
২২১২
৪২০০
৯০
২৩২৩
৪৪২৫
৯০
২৪১৫
৪৬৫০
৯৩
কুশুমলৈ
৩২৯৪
৪৯৪৫
৫০
৩৪৭০
৫২১৫
৫০
৩৫৫১
৫৩২৭
৫০
*খুনেকশিং নেকপগী, শনগারী/মেছিন নেকপা, লমগী লিজকী ভরা পীবদা চংখিবা, মরুশিং, হরশিং, মেন্যুরশিং, লৌখোঙ শেম্বগী শেলশিং, ইমপ্লিনেন্তশিং অমসুং ফার্ম শেমগৎপদা মমল হন্থরকপা, ৱার্কিং কেপিতেলগী শেন্দোই, পম্পশিং শীজিন্নবগী দিজল/মৈ অসিনচিংবা মেতরিএল ইনপুৎশিংদা চংবা শেল, অতোপ্পা মচা-মশুদা চংবা অমসুং ইমুংগী মীনা থবক শুবগী অপুনবা ভেল্যু হায়রিবশিং অসিদা চংবা পীথোকখিবা শেল পুম্নমক য়াওরগা।
^ ফৌ (গ্রেদ A), জোৱার (মালদন্দি), লশিং (অশাংবা স্তেপল) অমসুং য়ুবী অকংবা (বোল)গী মমল তোঙান্না শেমদে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Production Cost and MSP of Various Crops
23 SEP 2020 1:47PM by PIB Delhi
The details of percentage increase of cost of production and Minimum Support Price (MSP) of mandated kharif and rabi crops from 2016 to 2020 are given at Annexure I.
National Commission on Farmers (NCF) headed by Dr. M.S. Swaminathan had recommended that the Minimum Support Price (MSP) should be at least 50 percent more than the weighted average cost of production. However, when the National Policy for Farmers, 2007 was finalized by the then Government, this recommendation of providing 50 per cent returns over cost of production was not included.
The Union Budget for 2018-19 had announced the pre-determined principle to keep MSP at a level of one and half times of the cost of production. Accordingly, Government has increased the MSPs for all mandated Kharif, Rabi and other commercial crops with a return of atleast 50 per cent over all India weighted average cost of production from agricultural year 2018-19. In line with the same principle, Government has announced the increase in MSP for all mandated kharif crops of year 2020-21 on 1st June, 2020 and for all mandated rabi crops of year 2020-21 on 21st September 2020. The details of MSP, cost of production and return over cost of production for all mandated kharif and rabi crops from 2018-19 to 2020-21 are given at Annexure II.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha today.
****
APS/SG/RC
Annexure I
Percentage increase in Cost of Production*
Sl. No.
Commodity
Variety
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
KHARIF CROPS
1
PADDY
Common
2.5
6.9
4.4
3.6
Grade 'A'^
-
-
-
-
2
JOWAR
Hybrid
2.3
3.7
4.0
4.9
Maldandi^
-
-
-
-
3
BAJRA
3.6
2.6
4.3
9.4
4
RAGI
2.7
7.4
3.8
8.8
5
MAIZE
2.7
8.1
8.3
3.5
6
TUR(ARHAR)
0.1
2.4
3.4
5.9
7
MOONG
1.8
5.4
8.5
1.1
8
URAD
3.7
-8.9
5.3
1.1
9
COTTON
Medium Staple
4.9
13.4
4.8
2.0
Long Staple^
-
-
-
-
10
GROUNDNUT
1.7
-6.3
3.2
4.1
11
SUNFLOWER SEED
6.0
0.1
3.2
4.9
12
SOYABEAN
Yellow
4.6
14.5
6.8
9.1
13
SESAMUM
1.4
-2.9
2.4
3.7
14
NIGERSEED
7.0
16.2
0.2
1.1
RABI CROPS
1
WHEAT
1.5
2.5
6.0
6.6
2
BARLEY
5.2
3.6
1.8
6.9
3
GRAM
5.5
9.8
7.2
6.2
4
MASUR (LENTIL)
7.9
8.8
7.0
7.7
5
RAPESEED & MUSTARD
9.9
13.5
4.2
5.0
6
SAFFLOWER
-0.3
2.5
5.4
5.3
*Includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc,miscellaneous expenses & imputed value of family labour.
^ Cost is not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi), Cotton (long staple) and Copra (ball).
Annexure I Contd.
Percentage (%) increase of MSP
Sl. No.
Commodity
Variety
2016-17
2017-18
2018-19
2019-20
KHARIF CROPS
1
PADDY
Common
4.3
5.4
12.9
3.7
Grade’ A’
4.1
5.3
11.3
3.7
2
JOWAR
Hybrid
3.5
4.6
42.9
4.9
Maldandi
3.8
4.5
42.3
4.9
3
BAJRA
4.3
7.1
36.8
2.6
4
RAGI
4.5
10.1
52.5
8.7
5
MAIZE
3.0
4.4
19.3
3.5
6
TUR(ARHAR)
9.2
7.9
4.1
2.2
7
MOONG
7.7
6.7
25.1
1.1
8
URAD
8.1
8.0
3.7
1.8
9
COTTON
Medium Staple
1.6
4.1
28.1
2.0
Long Staple
1.5
3.8
26.2
1.8
10
GROUNDNUT
4.7
5.5
9.9
4.1
11
SUNFLOWER SEED
3.9
3.8
31.4
4.9
12
SOYABEAN
Yellow
6.7
9.9
11.4
9.1
13
SESAMUM
6.4
6.0
17.9
3.8
14
NIGERSEED
4.8
5.9
45.1
1.1
RABI CROPS
1
WHEAT
6.6
6.8
6.1
4.6
2
BARLEY
8.2
6.4
2.1
5.9
3
GRAM
14.3
10.0
5.0
5.5
4
MASUR (LENTIL)
16.2
7.6
5.3
7.3
5
RAPESEED & MUSTARD
10.4
8.1
5.0
5.4
6
SAFFLOWER
12.1
10.8
20.6
5.5
Annexure II
Cost*, MSP and return over cost
(Rs. Per quintal)
Commodity
2018-19
2019-20
2020-21
KHARIF CROPS
Cost
MSP
% Return over Cost
Cost
MSP
% Return over Cost
Cost
MSP
% Return over Cost
PADDY(Common)
1166
1750
50
1208
1815
50
1245
1868
50
(Grade A) ^
1770
1835
1888
JOWAR (Hybrid)
1619
2430
50
1698
2550
50
1746
2620
50
(Maldandi) ^
2450
2570
2640
BAJRA
990
1950
97
1083
2000
85
1175
2150
83
RAGI
1931
2897
50
2100
3150
50
2194
3295
50
MAIZE
1131
1700
50
1171
1760
50
1213
1850
53
ARHAR(Tur)
3432
5675
65
3636
5800
60
3796
6000
58
MOONG
4650
6975
50
4699
7050
50
4797
7196
50
URAD
3438
5600
63
3477
5700
64
3660
6000
64
COTTON (Medium Staple)
3433
5150
50
3501
5255
50
3676
5515
50
(Long Staple) ^
5450
5550
5825
GROUNDNUT
3260
4890
50
3394
5090
50
3515
5275
50
SUNFLOWER SEED
3592
5388
50
3767
5650
50
3921
5885
50
SOYABEAN(Yellow)
2266
3399
50
2473
3710
50
2587
3880
50
SESAMUM
4166
6249
50
4322
6485
50
4570
6855
50
NIGERSEED
3918
5877
50
3960
5940
50
4462
6695
50
RABI CROPS
WHEAT
866
1840
113
923
1925
109
960
1975
106
BARLEY
860
1440
67
919
1525
66
971
1600
65
GRAM
2637
4620
75
2801
4875
74
2866
5100
78
MASUR (LENTIL)
2532
4475
77
2727
4800
76
2864
5100
78
RAPESEED and MUSTARD
2212
4200
90
2323
4425
90
2415
4650
93
SAFFLOWER
3294
4945
50
3470
5215
50
3551
5327
50
*Includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc,miscellaneous expenses & imputed value of family labour.
^ Cost is not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi), Cotton (long staple) and Copra (ball).