সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সরকারনা কেরলাদা মেদিকেল দিভাইস পার্ক শাগদৌরি
বাইও-মেদিকেল পার্ক অসিনা মেদিকেল ইমপ্লান্তশিং অমসুং এক্সত্রাকোর্পোরিয়েল দিভাইশিং য়াওবা রিক্স ৱাংবা মেদিকেল দিভাই সেক্তর অসিদা স্পিসিয়েলাইজ তৌরগনি; হিরম অসিদা অত্মনির্ভর ভারতকী মংলান অদু মংফাওনবা ঙম্লগনি
22 SEP 2020 1:44PM by PIB Imphal
কেরলানা মেদিকেল দিভাইস ইন্দস্ত্রী খুদম ওইনা আর. অমসুং দি. সপোর্ত, তেস্তিং অমসুং ইভালুয়েসনদা অঙম্বা থাক্তা মতেং পীন্নবগীদমক রিক্স ৱাংবা মেদিকেল দিভাই সেক্তরদা মীৎয়েং থমদুনা লৈবাক অসিদা অহানবা মেদিকেল দিভাই পার্ক অমা য়াম্না থুনা শারগনি৷
ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন তেক্নোলোজীগী(দি.এস.তি.) ওতোনোমস ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা শ্রী চিত্রা তিরুনেল ইন্সতিত্যুত ফোর মেদিকেল সাইন্সেস এন তেক্নোলোজী(এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.)অমসুং কেরলা সরকারগী ইন্দস্ত্রীয়েল অমসুং ইনভেস্তমেন্ত প্রোমোতিং এজেন্সী, কেরলা স্তেত ইন্দস্ত্রীয়েল দিভেলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ(কে.এস.আই.দি.সি.)না পুন্না খুৎশম্নদুনা শেমগৎকদৌরিবা মেদিকেল দিভাই পার্ক, মেদস্পার্ক অসি থিরুভনন্থপুরমগী থোন্নাকলদা লৈরিবা লাইফ সাইন্স পার্ক্তা শেমগৎলগনি৷
মসিগী মেদিকেল দিভাই পার্ক অসি এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.না মহাক্কী লৈজবা খঙজবা পুম্নমক পুথোক্তুনা মেদিকেল ইমপ্লান্তশিং অমসুং এক্সত্রাকোর্পোরিয়েল দিভাইশিং য়াওবা রিক্স ৱাংবা মেদিকেল দিভাই সেক্তরদা মীৎয়েং থম্লগনি৷
মেদিকেল দিভাই ইন্দস্ত্রী অমনা দরকার লৈরিবা সর্ভিসশিং আর. অমসুং দি., তেস্তিং অমসুং মেদিকেল দিভাইশিং ইভালুয়েসন তৌনবা, মেনুফেকচরিং সপোর্ত, তেক্নোলোজী ইন্নোভেসন অমসুং নোলেজ দিসসেমিনেসন হায়রিবা ময়াম অসিদা মপুং ফানা মতেং পাংন্নবগীদমক সপোর্ত সিস্তেম অমা মেদিকেল দিভাই পার্ক অসিনা শেম্লগনি৷
হায়রিবা সর্ভিসশিং অসি মেদস্পার্ক অসিগী মনুংদা লৈরিবা মেদিকেল দিভাই ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদগী শিজিন্নবা য়াগনি৷ মসিনা মেদিকেল দিভাই সেক্তর লমজিংদুনা চৎলিবা অপিকপা অমসুং ময়াই ওইরপ চাওবা মেদিকেল দিভাই ইন্দস্ত্রীশিং কান্নহল্লগনি৷
কেরলা সরকারগী মুখ্য মন্ত্রী পিনরায়ি ভিজয়ননা ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী তাং ২৪ শাগোলশেল নুমিৎতা মেদিকেল দিভাই পার্ক অসিগী উরেপ উয়ুং তম্লগনি৷
“শ্রী চিত্রনা বাইওমেদিকেল দিভাই সেক্তর অসিদা চহী ৩০ হেন্না মরু ওইনা কন্ত্রিব্যুসন তৌখ্রে অমসুং হায়রিবা হিরম অসিদা লমজিংবা মী ওমা ওইরে৷ মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা বাইওমেদিকেল দিভাই ইন্দস্ত্রীদা মাইলস্তোন অমা ওইরগনি অমসুং মসি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অত্মনির্ভর ভারতকা মপুং ফানা চৎমিন্নরি”, হায়দুনা নিতি অয়োগকী মেম্বর অমসুং এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.গী প্রসিদেন্ত দা.ভি.কে.সারসৱতনা ফোংদোকখ্রে৷
“হায়রিবা মেদিকেল পার্ক অসিগা লৈবাক অসিদা পুথোরকখিবা অতোপ্পা হায়রপ মান্নবা প্রোজেক্তশিং অদুগা খেন্নরিবা অদুদি হায়রিবা পার্ক অসিদি এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.না এক্সপর্তাইজ অমসুং এক্সপরিয়েন্সকী মফমনি হায়না খল্লিবা মেদিকেল ইমপ্লান্তশিং অমসুং এক্সত্রাকোর্পোরেল দিভাইশিং য়াওরিবা রিক্স ৱাংবা মেদিকেল দিভাই সেক্তরদা হেন্না মীৎয়েং চংলগনি,” হায়দুনা দি.এস.তি.গী সেক্রেতরী অশুতোশ শর্মনা ফোংদোকখ্রে৷
“পার্ক অসি দি.এস.তি.গী বাইওমেদিকেল দিভাই প্রোগ্রামগী তেক্নিকেল রিসর্চ সেন্তর অমসুং কেরলা সরকারগী কে.এস.আই.দি.সি.গা লোইননা সহর অদুদা তোঙান তোঙানবা, একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং হেল্থ কেয়র সেন্তরশিং লৈরিবা ইকোসিস্তেম অদুগী মতৌ লৌদুনা শারিবনি৷ হায়রিবা শেমগৎ শাগৎপা অসি কেন্দ্র সরকারগী তোঙান তোঙানবা দিপার্তমেন্তশিং অমসুং নিতি অয়োগকী মতেং খক্তনা মাই পাকপা ঙমগনি,” হায়দুনা এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.গী দাইরেক্তর দা.অশা কিসোরনা ফোংদোকখ্রে৷
মেদস্পার্কনা কেরলা রাজ্যদা হান্না লৈরম্লিবা রিক্স ৱাংবা মেদিকেল দিভাই মেনুফেকচর অদুগী খুদোংচাবা লৌরগা ভারততা হেন্না ফবা মেদিকেল দিভাই ইন্দস্ত্রী শেমগৎপা ঙম্লগনি৷
হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা কেরলাদা চহীদা লুপা কোতি ৭৫০ হেন্না তানবা মেদিকেল দিভাই কম্পেনী কয়ামরোম লৈ, মখোয় অয়াম্বনা এস.সি.তি.আই.এম.এস.তি.গী তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা চলাইরি৷
মাই পাক্না লোইশিনবা মতমদা, মখাগীশিং অসি মেদস্পার্কতা লৈরগনি:
• ইন্তরনেস্নেল এজেন্সীশিংনা থাজবা মেদিকেল দিভাই তেস্তিং অমসুং ইভালুয়েসন সেন্তর অমা
• আর.অমসুং দি.না মেদিকেল দিভাইতা লমজিংদুনা চৎনবা আর. অমসুং দি. সেন্তর অমা, মসিনা সর্ভিস অদু পার্ক অদুগী মনুংদা পীরগনি
• ত্রেনিং পাংথোক্নবা খুদোংচাবাশিং ফংবা স্কিল অপ-গ্রেদেসন অমসুং রিগুলেতরী ইসুশিং, ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলশিংগী মতেং পাংন্নবা সেন্ত্রেলাইজ নোলেজ সেন্তর অমা
• শেমগৎলিবা অমসুং নৌরিবা কম্পেনীশিং য়োকখৎনবা তেক্নোলোজী ব্যুজিনেজ ইনকুবেসন সেন্তর অমা
• পার্ক নত্রগা লেন্দ মোদুল্স অদুদা মেনুফেকচরিং যুনিৎশিং শেম শানবগীদমক চংলক্লিবা ইন্দস্ত্রীশিংগা ইননবা য়ানা-চেগীদমক মোদুলর মেনুফেকচরিং য়ুনিৎ সেৎ অমা
• মেদস্পার্ককী ব্যুজিনেস মোদেল অসি রেভিন্যু স্ত্রিমদগী লাক্লিবা অদুনা চলাইবদা চংলিবা শেনফম অদু মেনশিনগনি৷ তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংদগী লাক্লিবা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারশিংগী( কেরলা সরকার অমসুং কেন্দ্র) ফন্দিং অদুনা কেপিতেলদা চংবা শেনফম অদু মেনশিনবা ঙম্লগনি অমসুং হৌরকপা মতমদদি চাদিং অদুগা য়েংনবদা লাক্লিবা ইনকমদা ৱাৎলগনি৷
• প্রোজেক্ত অসিনা মীওই ১২০০দা থবক পীবা য়াই হায়না থাজনরি৷ অসিগীসু মথক্তা মতেং পাংলিবা ইন্দস্ত্রীশিং খুদম ওইনা ও.ই.এম. সপ্লাইয়র, সর্ভিস প্রোভাইদর অমসুং মার্কেতিং/পোস্ত মার্কেতিংদা মতেং পাংলিবা থবকশিংদা ৪০০০-৫০০০ ফাওবা থবক পীরগনি৷

Ministry of Science & Technology
Government to set up Medical Devices Park in Kerala
The Biomedical park will specialize in high-risk medical device sector involving medical implants and extracorporeal devices;
Will fulfill vision of Atmanirbhar Bharat in this field
22 SEP 2020 1:44PM by PIB Delhi
Kerala will soon house one of the first medical device parks in the country, focusing on the high-risk medical device sector to provide full range of services for the medical devices industry like R&D support, testing, and evaluation.
MedSpark, the medical devices park envisaged as a joint initiative of Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences & Technology (SCTIMST), an autonomous institute of the Department of Science and Technology (DST), Govt. of India, and the Kerala State Industrial Development Corporation Ltd (KSIDC), the industrial and investment promotion agency of the Government of Kerala is going to be established in the Life Science Park, Thonnakkal, Thiruvananthapuram.
This medical device park will stand out with its emphasis on the high-risk medical device sector involving medical implants and extracorporeal devices, in which SCTIMST scores with its knowledge.
The Medical Devices Park will create an enabling support system for R&D, testing and evaluation of medical devices, manufacturing support, technology innovation, and knowledge dissemination, all of which are the full range of services that the medical devices industry seeks. These services can be utilized by the medical device industries located within the MedSpark as well from other parts of India. This will benefit small and medium-sized medical devices industries, which dominate the medical devices sector.
Pinarayi Vijayan, Chief Minister, Government of Kerala, will lay the foundation stone for Medical Devices Park on Thursday, 24th September 2020.
“Sree Chitra has made substantial contributions to the biomedical devices sector over the last 30 or more years and has established itself as a pioneer in this field. This is a milestone for biomedical devices industry in the country and is fully aligned with the Honorable Prime Minister’s Vision of Aatmanirbhar Bharat”, said Dr. VK Saraswat, NITI Aayog Member and the President of SCTIMST.
“The aspect that will distinguish this Medical Device Park from the few other similar projects proposed in the country is that it will focus on the high-risk medical device sector involving medical implants and extracorporeal devices, the domain in which SCTIMST has considerable expertise and experience,” Prof. Ashutosh Sharma, Secretary DST commented.
“The park is being established under the Technical Research Centre for Biomedical devices program of the DST, through a knowledge partnership with KSIDC, Government of Kerala, tapping the ecosystem that exists in the city with several research and academic institutions and health care centers. It was possible with the support of various departments of the Central Government and Niti Aayog,” said Dr. Asha Kishore, Director, SCTIMST.
MedSpark can leverage the existing advantage of the Kerala State in the high-risk medical device manufacture and develop it into the most sought after destination for setting up medical device industry in India.
Currently, Kerala has a number of medical device companies with an annual turnover in excess of Rs. 750 crores, most of them operating with technologies transferred from SCTIMST.
When completed, the MedSpark will have:
• A Medical Device Testing & Evaluation Centre accredited to international agencies
• An R&D Resource Centre for facilitating R&D in medical device domain, the services of which would be shared by the entities within the Park
• A centralised Knowledge Centre for skill up-gradation with facilities for conducting training and providing support on regulatory issues, clinical trials, etc.
• A Technology Business Incubation Centre for promoting start-ups and early-stage companies
• A set of Modular Manufacturing Units for lease by the industries coming to the park or land modules for setting up manufacturing units
• The business model for the MedSpark is self-sustaining in which its operational expenses will be generated from its revenue streams. Funding from the state and central governments (both Kerala State and Central) through various schemes will meet the capital expenditure and deficit in income against expenses during the initial stages
• It is expected that the project would provide direct employment to 1200 people. Besides, employment generation up to 4000 – 5000 jobs through the supporting industries like OEM suppliers, service providers, and marketing/post marketing support activities