নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নুপীদা চত্থবা মীওৎ মীনৈ হেনগৎপা
22 SEP 2020 2:07PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা লোকদাউন হেক হৌখিবদগী, নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱিমিন (এন.সি.দব্ল্যু.)না এদ কেম্পেন অমা ইলেক্ত্রোনিক মীদিয়া অমসুং সোসিএল মীদিয়াদা মীওৎ মীনৈ মাইওক্নরিবা নুপীশিংনা চোংথোরক্তুনা পাউ পীনবগীদমক হৌদোকখি। মখা তানা, রিগুলার মোদতা ফংলবা কপ্লেন্তশিং পায়বগী মথক্তা, এন.সি.দব্ল্যু.না ৱাৎসপ নম্বর ৭২১৭৭৩৫৩৭২সু তাং ১০.০৪.২০২০দা মীওৎ মীনৈ চত্থবগী কেস রিপোর্ত তৌরক্নবগীদমক হাংদোকখি। এন.সি.দব্ল্যু.না পীরিবা অহেনবা মোদ অসিদা হৌখিবা চহী কয়াদগী মীওৎ মীনৈ খাংদুনা লাক্লবা নুপীশিংদগীসু পাউ লাকখি। এন.সি.দব্ল্যু.না ফংলিবা ৱাকৎশিং অসি অৱাবা মাইওক্নরিবা মীওইশিংগা পুলিস অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবশিংগা লোইননা তঙাইফদবা মতেং পীদুনা মতেং পাংখি।
"প্রোতেক্সন ওব ৱিমিন অগেনস্ত দোমেস্তিক ভাইওলেন্স"কী কাংলুপতা মার্চ ২০২০দগী সেপ্তেম্বর ২০, ২০২০ ফাওবদা এন.সি.দব্ল্যু.না থাগী ওইনা অমসুং রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা ফংখিবা কমপ্লেন্তশিংগী মশীং এনেক্সর "১"দা পীরি। এন.সি.দব্ল্যু.না নুপীশিংগী মথক্তা চত্থবা ক্রাইম অমসুং মখোয়গী হক মৎপীবগী থাগী ওইনা অমসুং রাজ্যগী ওইনা মার্চ ২০২০দগী ফংখিবা অপুনবা ৱাকৎশিং এনেক্সর-২দা পীরি।
'পুলিস' অমসুং 'পব্লিক ওর্দর' হায়বসি ভারত সংবিধানগী তরেৎশুবা সেদ্যুলগী মতুং ইন্না রাজ্যগী মথৌনি। নুপীশিংগী মথক্তা চত্থবা মীওৎ মীনৈ য়াওনা লো অমসুং ওর্দর, মীয়ামগী পুন্সি অমসুং লন-থুম কনবগী থবক অসি মরুওইনা রাজ্য সরকার অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী একমিনিস্ত্রেসনশিংগী মথৌনি। অদুবু নুপীশিংবু অৱাংবা থাক্তা ঙাকপী শেনবীনবগীদমক, কেন্দ্র সরকার অসিনা হৌখিবা থা তরুক্লোমসিদা খোংথাং কয়া লৌখৎখি। সরকার অসিনা ৱান স্তোপ সেন্তর (ও.এস.সি.), য়ুনিবর্সেলাইজেসন ওব ৱিমিন হেল্পলাইন (দব্ল্যু.ঐচ.এল.), উজ্জ্বালা হোম, স্বাধরগ্রেহ, ইমর্জেন্সী সেস্পোন্স সপ্পোর্ত সিস্তেম (112) অমসুং 'দি প্রোতেক্সন ওব ৱিমিন ফ্রোম দোমেস্তিক ভাইওলেন্স এক্ত, ২০০৫', 'দি দাউরি প্রোহিবিসন এক্ত, ১৯৬১', 'দি প্রোহিবিসন ওব চাইল্দ মেরিএজ এক্ত, ২০০৬' অসিনচিংবা নুপীশিংদা মীৎয়েং পীবা ওথোরিতী অমসুং স্কিমশিং অসি মথৌ পায়খৎনবা অমসুং হায়রিবা মতমশিং অসিদা নুপীশিংদা মতেং পীনবগীদমক হোৎনখি। সরকার অসিনা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগী মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংদা হীরম অসিগী মতাংদা সেন্সিতাইজেসন প্রোগ্রাম কয়াসু পায়খৎখি।
পাউদম অসি কেন্দ্রগী নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎথৌরাং মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীখি।
এনেক্সর-১
"প্রোতেক্সন ওব ৱিমিন অগেনস্ত দোমেস্তিক ভাইওলেন্স"কী কাংলুপতা মার্চ ২০২০দগী সেপ্তেম্বর ২০, ২০২০ ফাওবদা এন.সি.দব্ল্যু.না থাগী ওইনা অমসুং রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা ফংখিবা কমপ্লেন্তশিংগী মশীং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
মার্চ
এপ্রিল
মে
জুন
জুলাই
ওগস্ত
সেপ্তেম্বর
(২০.০৯.২০২০ ফাওবদা)
ৱাৎসপকী থোংদা লাকপশিং
অপুনবা
১
অন্ধ্র প্রদেশ
১
২
১
১
৫
৪
৩
১৩
৩০
২
অসম
৪
৬
৩
২
-
২
-
১৪
৩১
৩
বিহার
৬
২০
৩১
৩১
৪৩
২৯
১৬
৭৮
২৫৪
৪
চন্দিগর
-
১
১
৩
-
১
-
২
৮
৫
ছতিশগর
৩
৫
১
৪
৩
৫
১
১২
৩৪
৬
দাদ্রা অমসুং নাগর হাবেলি
-
-
-
-
-
-
-
৪
৪
৬
দিল্লী
৬৩
৬০
৯৪
৭৬
১১৯
১১৫
৭৬
১৮১
৭৮৪
৭
গোৱা
১
১
-
-
১
-
-
২
৫
৮
গুজরাৎ
৬
৪
৬
১১
২
৮
১
১৭
৫৫
৯
হরিয়ানা
২২
১৩
১৫
২৭
৪১
১৯
১৭
৭৫
২২৯
১০
হিমাচল প্রদেশ
৩
৪
৪
৫
২
২
২
৭
২৯
১১
জম্মু অমসুং কাশ্মির
১
১
২
৬
৩
৩
-
৬
২২
১২
ঝার্খন্দ
৬
৬
৭
১২
৯
১০
৪
৩৩
৮৭
১৩
কর্নাতাকা
৫
১৮
১২
২১
১৭
১১
৪
৪৯
১৩৭
১৪
কেরলা
২
৫
২
৪
৩
৩
১
১৩
৩৩
১৫
মধ্য প্রদেশ
৪
১৭
৭
১৬
৩৬
১৮
৫
৪৬
১৪৯
১৬
মহারাস্ত্রা
১৭
৪৫
৬০
৫৯
৫৬
৫৬
২২
১৪৩
৪৫৮
১৭
মনিপুর
-
-
১
-
-
-
-
-
১
১৮
মেঘালয়
১
-
-
-
-
-
-
-
১
নাগালেন্দ
-
-
-
-
-
-
-
১
১
১৯
ওরিশা
৩
২
১
২
৩
৯
১
১২
৩৩
২০
পোন্দিচেরী
-
-
-
১
-
-
-
-
১
২১
পঞ্জাব
৫
১০
১০
১৪
১৯
১৩
৫
২৭
১০৩
২২
রাজস্থান
১০
১৫
৮
১১
৩০
২৭
৫
৬৭
১৭৩
২৩
তমিল নাদু
১১
১০
১৩
১৪
১৭
১০
১৬
৪৬
১৩৭
২৪
তেলঙ্গানা
৪
৪
৭
৯
৭
৫
-
১৫
৫১
ত্রিপুরা
-
-
-
-
-
-
-
২
২
২৫
উত্তর প্রদেশ
১১০
৪৭
৮৫
১১০
২০৮
১৬৩
৫৫
১৯০
৯৬৮
২৬
উত্তরাখন্দ
-
৩
৩
৬
১২
১৩
৩
১১
৫১
২৭
নোংচুপ বেঙ্গাল
১০
১৬
১৯
১৬
২৪
১২
৫
৮০
১৮২
২৮
অতোপ্পা
২৯৭
২৯৭
অপুনবা
২৯৮
৩১৫
৩৯৩
৪৬১
৬৬০
৫৩৭
২৪৩
১৪৪৩
৪৩৫০
এনেক্সর-২
এন.সি.দব্ল্যু.না থাগী ওইনা অমসুং রাজ্যগী ওইনা মার্চ ২০২০দগী ফংখিবা অপুনবা ৱাকৎশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য
মার্চ
এপ্রিল
মে
জুন
জুলাই
ওগস্ত
সেপ্তেম্বর
(২০.০৯.২০২০ ফাওবদা)
ৱাৎসপকী থোংদা লাকপা নুপীদা ওৎপগী ৱাকৎ
অপুনবা
-
অন্দমান অমসুং নিকোবার ইথৎ
১
-
-
-
-
-
-
-
১
-
অন্ধ্র প্রদেশ
১০
১৪
১১
১৫
১৮
১৬
১০
১৩
১০৭
-
অরুনাচল প্রদেশ
-
-
-
-
১
-
-
-
১
-
অসম
৭
১০
৬
৭
৫
৭
১
১৪
৫৭
-
বিহার
৫২
৫৪
৭৮
১০৬
১৩৮
৯৮
৫৬
৭৮
৬৫৯
-
চন্দিগর
৪
৩
২
৬
৭
৭
৪
২
৩৫
-
ছতিশগর
৫
১৭
৭
১২
১৯
১৫
৬
১২
৯৩
-
দাদ্রা অমসুং নাগর হাবেলি
-
-
৩
১
-
-
-
৪
৮
-
দামন অমসুং দিউ
-
-
১
১
২
-
-
-
৪
-
দিল্লী
১৫৪
১২৮
২১৭
২৪০
৩৩৮
২৭৮
১৬৭
১৮১
১৬৯৭
-
গোৱা
২
৩
১
-
১
১
-
২
১০
-
গুজরাৎ
১৪
১৫
১৬
২৯
২২
২০
৮
১৭
১৪১
-
হরিয়ানা
৭৬
৪০
৭৩
১০৩
১৮১
১১৭
৬৭
৭৫
৭৩১
-
হিমাচল প্রদেশ
৫
৬
৯
১১
৯
৭
৬
৭
৬০
-
জম্মু অমসুং কাশ্মির
২
৬
৫
১৩
১০
১১
৩
৬
৫৫
-
ঝার্খন্দ
১১
১৩
১৯
৩৬
৩৭
৩১
১৯
৩৩
১৯৯
-
কর্নাতাকা
২৬
৩৫
৫৬
৫৩
৪৫
৪০
১৮
৪৯
৩২২
-
কেরলা
৬
১০
২৩
১৩
১২
১৮
১১
১৩
১০৬
-
লকশদ্বীপ
-
-
-
-
১
-
-
-
১
-
মধ্য প্রদেশ
৫১
৩৪
৫৬
৬৮
১০৬
৭১
৫০
৪৬
৪৭৯
-
মহারাস্ত্রা
৫২
৯৫
১১৮
১৫৬
১২৭
১১৬
৫৮
১৪৩
৮৬৫
-
মনিপুর
-
২
১
-
২
-
-
-
৫
-
মেঘালয়
২
-
-
১
২
১
-
-
৬
-
নাগালেন্দ
-
-
-
-
-
-
-
১
১
-
ওরিশা
৯
৯
৯
১২
১৪
২০
৬
১২
৯১
-
পোন্দিচেরী
-
-
-
২
৩
-
-
-
৫
-
পঞ্জাব
২১
২৬
৪২
৩৭
৫৬
৪৮
২৫
২৭
২৮১
-
রাজস্থান
৪৮
৩৯
৮৩
৮২
১১৮
৯৬
৪০
৬৭
৫৭২
-
তমিল নাদু
৩২
২৭
৪৬
৬৪
৪৭
৪১
৩৯
৪৬
৩৪১
-
তেলঙ্গানা
১৭
১০
২০
২৩
২২
১৯
৮
১৫
১৩৪
-
ত্রিপুরা
-
-
-
-
-
২
-
২
৪
-
উত্তর প্রদেশ
৬৯৯
১৫৯
৫৩০
৮৭৬
১,৪৬১
৯৬৬
৬০০
১৯০
৫,৪৭০
-
উত্তরাখন্দ
১৭
৯
২১
৩৩
৫৫
৪১
১৫
১১
২০১
-
নোংচুপ বেঙ্গাল
২৪
৩৬
৪৭
৪৩
৫৫
৪১
১৮
৮০
৩৪২
-
অতোপ্পা
-
-
-
-
-
-
-
২৯৭
২৯১
-
অপুনবা
১,৩৪৭
৮০০
১,৫০০
২,০৪৩
২,৯১৪
২,১২৮
১,২৩৫
১৪৪৩
১৩,৪১০

Ministry of Women and Child Development
Increase in Domestic Violence against Women
22 SEP 2020 2:07PM by PIB Delhi
From the beginning of lockdown due to Covid 19 pandemic, the National Commission for Women (NCW) launched an Ad campaign through electronic media and social media inviting women who have suffered any kind of violence to come forward and report it. Further, in addition to handling complaints received through regular modes, NCW has also launched a WhatsApp number 7217735372 on 10.04.2020 for reporting domestic violence cases. The additional modes provided by NCW facilitated reporting of cases, including from women who had been experiencing violence at home for past several years. The complaints received by NCW are acted upon by coordinating with victims, police and other authorities to provide necessary assistance.
The month-wise and State-wise data indicating number of complaints registered with NCW under the category “Protection of women against domestic violence”, received from March 2020 till 20th September, 2020 is given at Annexure “I”. Month-wise and State-wise data of total complaints registered/ received by NCW relating to crime against women and deprivation of their rights, since March, 2020 is given at Annexure-II.
‘Police’ and ‘Public Order’ are State subjects under the Seventh Schedule to the Constitution of India. Maintenance of law and order, protection of life and property of citizens including prevention of domestic violence against women is primarily the responsibility of the State Governments and Union Territory Administrations. Nevertheless, giving high priority to safety of women, the Central Government has also taken a number of initiatives in this regard during the last six months. The Government has ensured that their schemes of One Stop Centres (OSCs), Universalisation of Women Help Line (WHL), Ujjawala Homes, SwadharGreh, Emergency Response Support System (112) and various authorities under women centric laws such as ‘The Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005’, ‘The Dowry Prohibition Act, 1961’, ‘The Prohibition of Child Marriage Act, 2006’ etc. remain operational and available for providing assistance to women during the aforesaid period. The Government has also undertaken sensitisation programs for the concerned officials of States and UTs for this purpose.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.
****
APS/SG/RC
Annexure-I
The State-wise and month-wise data indicating number of complaints registered with NCW under the category “Protection of Women against domestic violence”, received during the last six months, i.e. from March 2020 till 18th September, 2020
S.
No
State
March
April
May
June
July
August
September
(till 20.09.2020)
Received through Whasapp
Total
1
Andhra Pradesh
1
2
1
1
5
4
3
13
30
2
Assam
4
6
3
2
-
2
-
14
31
3
Bihar
6
20
31
31
43
29
16
78
254
4
Chandigarh
-
1
1
3
-
1
-
2
8
5
Chhattisgarh
3
5
1
4
3
5
1
12
34
6
Dadar&Nagar Haveli
-
-
-
-
-
-
-
4
4
6
Delhi
63
60
94
76
119
115
76
181
784
7
Goa
1
1
-
-
1
-
-
2
5
8
Gujarat
6
4
6
11
2
8
1
17
55
9
Haryana
22
13
15
27
41
19
17
75
229
10
Himachal Pradesh
3
4
4
5
2
2
2
7
29
11
Jammu and Kashmir
1
1
2
6
3
3
-
6
22
12
Jharkhand
6
6
7
12
9
10
4
33
87
13
Karnataka
5
18
12
21
17
11
4
49
137
14
Kerala
2
5
2
4
3
3
1
13
33
15
Madhya Pradesh
4
17
7
16
36
18
5
46
149
16
Maharashtra
17
45
60
59
56
56
22
143
458
17
Manipur
-
-
1
-
-
-
-
-
1
18
Meghalaya
1
-
-
-
-
-
-
-
1
Nagaland
-
-
-
-
-
-
-
1
1
19
Odisha
3
2
1
2
3
9
1
12
33
20
Pondicherry
-
-
-
1
-
-
-
-
1
21
Punjab
5
10
10
14
19
13
5
27
103
22
Rajasthan
10
15
8
11
30
27
5
67
173
23
Tamil Nadu
11
10
13
14
17
10
16
46
137
24
Telangana
4
4
7
9
7
5
-
15
51
Tripura
-
-
-
-
-
-
-
2
2
25
Uttar Pradesh
110
47
85
110
208
163
55
190
968
26
Uttarakhand
-
3
3
6
12
13
3
11
51
27
West Bengal
10
16
19
16
24
12
5
80
182
28
Miscelleanous
297
297
Total
298
315
393
461
660
537
243
1443
4350
Annexure-II
Month-wise and State-wise data of complaints registered/ received by NCW since March 2020
S.No.
State
March
April
May
June
July
August
September
(till 20.09.2020))
Domestic Violence complaints Received through Whasapp
Total
1.
Andaman and Nicobar Islands
1
-
-
-
-
-
-
-
1
1.
Andhra Pradesh
10
14
11
15
18
16
10
13
107
1.
Arunachal Pradesh
-
-
-
-
1
-
-
-
1
1.
Assam
7
10
6
7
5
7
1
14
57
1.
Bihar
52
54
78
106
138
98
56
78
659
1.
Chandigarh
4
3
2
6
7
7
4
2
35
1.
Chhattisgarh
5
17
7
12
19
15
6
12
93
1.
Dadra and Nagar Haveli
-
-
3
1
-
-
-
4
8
1.
Daman & Diu
-
-
1
1
2
-
-
-
4
1.
Delhi
154
128
217
240
338
278
167
181
1697
1.
Goa
2
3
1
-
1
1
-
2
10
1.
Gujarat
14
15
16
29
22
20
8
17
141
1.
Haryana
76
40
73
103
181
117
67
75
731
1.
Himachal Pradesh
5
6
9
11
9
7
6
7
60
1.
Jammu and Kashmir
2
6
5
13
10
11
3
6
55
1.
Jharkhand
11
13
19
36
37
31
19
33
199
1.
Karnataka
26
35
56
53
45
40
18
49
322
1.
Kerala
6
10
23
13
12
18
11
13
106
1.
Lakshadweep
-
-
-
-
1
-
-
-
1
1.
Madhya Pradesh
51
34
56
68
106
71
50
46
479
1.
Maharashtra
52
95
118
156
127
116
58
143
865
1.
Manipur
-
2
1
-
2
-
-
-
5
1.
Meghalaya
2
-
-
1
2
1
-
-
6
1.
Nagaland
-
-
-
-
-
-
-
1
1
1.
Odisha
9
9
9
12
14
20
6
12
91
1.
Pondicherry
-
-
-
2
3
-
-
-
5
1.
Punjab
21
26
42
37
56
48
25
27
281
1.
Rajasthan
48
39
83
82
118
96
40
67
572
1.
Tamil Nadu
32
27
46
64
47
41
39
46
341
1.
Telangana
17
10
20
23
22
19
8
15
134
1.
Tripura
-
-
-
-
-
2
-
2
4
1.
Uttar Pradesh
699
159
530
876
1,461
966
600
190
5,470
1.
Uttarakhand
17
9
21
33
55
41
15
11
201
1.
West Bengal
24
36
47
43
55
41
18
80
342
1.
Miscellaneous
-
-
-
-
-
-
-
297
291
1.
Total
1,347
800
1,500
2,043
2,914
2,128
1,235
1443
13,410