রেলৱে মন্ত্রালয়
রেলৱেনা সেফতী অমসুং সেক্যুরিতী ফগৎহন্নবা লৌখৎলকখিবা পাম্বৈশিং
21 SEP 2020 5:27PM by PIB Imphal
রেলৱেদা নিতি-নিয়ম শেন্নবা হায়বসি রাজ্য অমগী হিরম অমা ওইবনা, ক্রাইমবু ঙাকশেনবা, কেস থোক্লকপশিং রেজিস্তর তৌবা, রেলৱে লৈবা মফমশিং অমসুং অচেনবা ত্রেনশিংদা লো অমসুং ওর্দর মনুং হঞ্জিন্না থিজন্নবা অমসুং য়েংশিনবা হায়বসি রাজ্য সরকারশিংনা গোভর্নমেন্ত রেলৱে পুলিস (জি.আর.পি.)/ দিস্ত্রিক্ত পুলিসকী খুত্থাংদা চৎথগদবা আইনগী ওইবা মথৌনি। অদুবু, রেলৱে প্রতেক্সন ফোর্স (আর.পি.এফ)না জি.আর.পি.গী থৌওংশিংদা, পেসেঞ্জর এরিয়া অমসুং পেসেঞ্জেরশিং অমসুং অতৈ-অতৈ মরী লৈনবা মরমশিংদা অমুক্কসু হেন্না প্রোতেক্সন অমসুং সেক্যুরিতী পীনবা মতেং পাংলি।
রাজ্যশিংদা এফ.আই.আর অমসুং ক্রাইমশিংগী রেজিস্ত্রেসন তৌনবা মখল-মখলগী পাম্বৈ কয়া লৈরি। অদুবু, চেল্লীবা ত্রেন তোংলিবা পেসেঞ্জরশিংবু মতেং পাংনবগীদমক, ক্রাইম অমা রিপোর্ত তৌনবগীদমক, তি.তি.ই., গার্দ নত্রগা ত্রেন এস্কোর্তিং স্তাফ আর.পি.এফ./ জি.আর.পি.দা ফার্স্ত ইন্ফোর্মেসন রিপোর্ত (এফ.আই.আর.) ফংবীগনি। ফোর্ম অদু মেল্লবা মতুংদা হায়রিবা ওফিসিয়েলশিং অসিদা জুরিসদিক্সনগী খাইদনা অথুবা মতমদা য়েংশিন্নবগীদমক মথংগী পুলিস স্তেসনদা কেস অদু রেজিস্তর তৌনবা পীশিনখিবা য়াগনি। করিগুম্বা থোক্লিবা থৌদোক অদু মখোয়গী জুরিসদিক্সন মনুং চন্দ্রবদি, কেস অদু জিরো এফ.আই.আর.গী মনুং চন্না রেজিস্তর তৌগনি অমসুং জুরিসদিক্সন পাইরিবা মরী লৈনবা গোভর্নমেন্ত রেলৱে পুলিস স্তেসনদা ত্রান্সফর তৌখিগনি। মখাতাবা লৌখৎকদবা এক্সন অদু লৈরিবা আইনগী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না পুলিসনা লৌখৎকনি।
রেলৱে লৈবা মফমশিং অমসুং অচেনবা ত্রেনশিংদা ক্রাইমবু ঙাকথোক্নবা, কেসশিং রেজিস্ত্রেসন তৌনবা, মদু ইনভেসস্তিগেত তৌনবা অমসুং লো অমসুং ওর্দর ঙাক শেন্ননবা থাক খুদিংমক্তা পুলিস/জি.আর.পি. ওথোরিতিশিংগা চাং নাইনা লেংমান্ননা থবক পাংথোকই। রেলৱেনা গোভর্নমেন্ত রেলৱে পুলিসকা মানরগা নুপী পেসেঞ্জরশিংগা য়াওনা পেসেঞ্জরশিংগী সেফতি অমসুং সেক্যুরিতিগীদমক মখাদা পিরিবা পাম্বৈ কয়া অসি লৌখৎলি :-
১. লম্বিশিং / মফমশিংদা, ত্রেনশিংদু নুংতিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যগী গোভর্নমেন্ত রেলৱে পুলিসনা এসকোর্ত তৌবগা
২. ইন্দিয়ন রেলৱেজকী সেক্যুরিতী হেল্পলাইন নম্বর ১৮২না অৱাবা নংলবা পেসেঞ্জরশিংগীদমক সেক্যুরিতীগা মরী লৈননা মতেং পাংনবগীদমক থবক তৌই।
৩. মখল কয়াগী সোসিয়েল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিং মিং ওইনা পল্লবদা ত্বীতর, ফেসবুকনচিংবশিংগী খুত্থাংদা রেলৱেজনা পেসেঞ্জরশিংদা অমুক্কসু হেন্না সেক্যুরিতী ফগৎহন্নবা অমসুং মখোয়না সেক্যুরিতীগী মতাংদা ৱারিবা অদু কোকহন্না চাং নাইনা মখোয়গা পাউ ফাওনরি।
৪. পব্লিক এদ্রেস সীস্তেম খুত্থাংদা হুরানবা, মুনখিবা, দ্রগ্নচিংবশিংদগী চেকশিন্নবা পেসেঞ্জরশিংদা খংহন্নবা ইতৎ-তৎনা লাউথোক্লি।
৫. ক্লোস সর্ক্যুইত তেলিভিসন (সি.সি.তি.ভি) নেতৱার্ক, এক্সেস কন্ত্রোলনচিংবশিংগী খুত্থাংদা খুদোংথিনীংঙাই ওইবা স্তেসনশিংবু সর্ভিলেন্স তৌনবা ইন্তিগ্রেতেদ সেক্যুরিতী সীস্তেম (অই.এস.এস.) অসি রেলৱে স্তেসন ২০২দা সর্ভিলেন্স মেকানিজম্বু অমুক্কসু হেন্না ফগৎহন্নবা সেঙ্কসন তৌখ্রে।
৬. পেসেঞ্জরশিংগী হেন্না ফবা সেক্যুরিতীগীদমক্তা আর.পি.এফ.তা লেরিবা ভেকেন্সীশিং অদু হাপচিনখ্রে। লৈরিবা ভেকেন্সীশিং হাপচিন্নবগীদমক্তা রেঙ্ক কয়া অমগী রেক্রুইতমেন্ত দ্রাইবশিং হৌদোকখ্রে। রেক্রুইতমেন্তকী মনুংদা সব-ইন্সপেক্তর (একজিক্যুতিব) ১১২১, কোন্সতেবল (একজিক্যুতিব) ৮৬১৯ অমসুং কোন্সতেবল (এন্সিলরী) ৭৯৮গী ভেকেন্সীশিং অদু খঙহনখি। রেক্রুইতমেন্ত অসি লোইশিনখ্রে অমসুং আর.পি.এফ./আর.পি.এস.এফ.তা পুন্না সব-ইন্সপেক্তর (একজিক্যুতিব) ১১২১, কোন্সতেবল (একজিক্যুতিব) কোন্সতেবল অমসুং কোন্সতেবল (এনসিলরী) ৭৯৬ থবক হাপখ্রে।
৭. পেসেঞ্জরশিংগী সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা কোচ ২৬৮৮ অমসুং রেলৱে স্তেশন ৬২৭দা লেংদবা সি.সি.তি.ভি. কেমেরাশিং পীখ্রে।
৮. ত্রেনশিং অমসুং রেলৱেগী প্রেমাইসেসতা ওথোরাই তৌদবা মীওইশিং চংবগী মায়োক্তা মতম মতমগী মতুং ইন্না দ্রাইবশিং চত্থখ্রে।
৯. রেলৱেজকী চাং নাইনা য়েংশিন্নবা অমসুং সেক্যুরিতী এরেঞ্জমেন্তশিংগী রিভ্যুগীদমক্তা মশা-মশাগী রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী দাইরেক্তর জেনরেল ওফ পুলিস/কমিশনরগী চেয়রমেনশিপ মখাদা রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগীদমক্তা রাজ্যগী থাক্তা লৈবা সেক্যুরিতী কমিতী ওফ রেলৱেজ (এস.এল.এস.সি.আর.) শেমখ্রে।
মখাতানা, রেলৱে প্রেমাইসশিংগা লোইন-লোইননা অচেনবা ত্রেনশিংদা ক্রাইম লৈহন্দবা, কেসশিংগী রেজিস্ত্রেশন তৌবা, মসিগী ইনভেস্তিগেশন অমসুং লোং এন্দ ওর্দরগী মেন্তেনেন্সগিদমক্তা থাক খুদিংমক্‌তা রাজ্যগী পুলিস/জি.আর.পি.ওথোরিতীশিংগা লোইননা অনকপা মরী থমখ্রে।
মসিগী ইনফোর্মেশন অসি রেলৱেজ অমসুং কমর্স অমসুং ইন্দস্তরীগী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙসি লোক সভাদা ৱাহংগী অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Railways
Measures to improve Safety and Security in Railways
21 SEP 2020 5:27PM by PIB Delhi
Policing on Railways being a State subject, prevention of crime, registration of cases, their investigation and maintenance of law & order in Railway premises as well as on running trains are the statutory responsibility of the State Governments, which they discharge through Government Railway Police (GRP)/District Police. However, Railway Protection Force (RPF) supplements the efforts of GRP to provide better protection and security of passenger area & passengers and for related matters.
States are having different mechanisms for lodging of FIR and registration of crimes. However, to facilitate travelling passengers in running trains to report a crime, First Information Report (FIR) forms are available with TTE, Guard or RPF/GRP train escorting staff. After filling the Form may be handed over to one of the said officials for registration of the case at the next Police Station irrespective of the jurisdiction for taking cognizance on it. If the place of occurrence does not fall in their jurisdiction, the case is registered under Zero FIR and transferred to the concerned Government Railway Police Station having jurisdiction. Further course of action is taken by the Police as per extant legal provisions.
Regular coordination is made with the State Police/GRP authorities at all levels for prevention of crime, registration of cases, their investigation and maintenance of law & order in Railway premises as well as on running trains. Following measures are being taken by the Railways in coordination with Government Railway Police to ensure safety and security of passengers including women passengers:-
1. On vulnerable and identified routes/sections, trains are escorted by Railway Protection Force daily in addition to trains escorted by Government Railway Police of different States daily.
2. Security Help Line number 182 is operational over Indian Railways for security related assistance to passengers in distress.
3. Through various social media platforms viz. twitter, facebook etc., Railways are in regular touch with passengers to enhance security and to address their security concern.
4. Frequent announcements are made through Public Address System to educate passengers to take precautions against theft, snatching, drugging etc.
5. An Integrated Security System (ISS) consisting of surveillance of vulnerable stations through Close Circuit Television (CCTV) Network, Access Control etc. has been sanctioned to improve surveillance mechanism over 202 railway stations.
6. For better security of passengers existing vacancies in RPF have been filled up. Recruitment drives have been initiated for various ranks to fill up the existing vacancies. During the ongoing recruitments, 1121 Sub-Inspectors (executive), 8619 Constables (executive) & 798 Constable (Ancillary) vacancies were notified. The recruitment has been completed and total 1121 Sub-Inspectors (executive), 8543 Constables (executive) and 796 Constables (Ancillary) in RPF/RPSF have been empanelled.
7. Fixed CCTV Cameras have been provided in 2688 coaches and 627 Railway stations for enhancing security of passengers.
8. Drives are conducted from time to time against the entry of unauthorized persons in trains and railway premises.
9. State Level Security Committee of Railways (SLSCR) have been constituted for all State/Union Territories under the Chairmanship of respective Director General of Police/ Commissioner of States/Union Territories for regular monitoring and review of security arrangements of the Railways.
Further, close liaison is made by Railways with the State Police/GRP authorities at all levels for prevention of crime, registration of cases, their investigation and maintenance of law and order in Railway premises as well as on running trains.
This information was given by the Minister of Railways and Commerce & Industry, Shri Piyush Goyal in a written reply to a question in Lok Sabha today.