লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
কোম্লাগী কল্তিভেশন
21 SEP 2020 2:17PM by PIB Imphal
২০১৯-২০গী অহুমশুবা এদভান্স এস্তিমেতশিংগী মতুং ইন্না, লৈবাক অসিদা কোম্লা (মেন্দরিন কোম্লা/কিন্নো)গী মখাদা লৈবা অপুনবা লম অসি হেক্তর লাখ ৪.৭৯নি। কোম্লা পুথোকপদা মপুং ওইবা রাজ্যশিংদি মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, মহারাস্ত্র, রাজস্থান অমসুং হরিয়ানানি।
লৈবাক অসিদা কোম্লা পুথোকপদা ত্রেন্দ হন্থবা লৈতে, হায়রিবসি মখাগী তেবলদা উবা ফংগনি:-
( লাখ তনদা)
২০১৭-১৮
২০১৮-১৯
২০১৯-২০ (অহুমশুবা এদভান্স এস্তিমেত)
ভারত পুম্বগী প্রোদক্সন
৫১.০১
৬২.৪৩
৬৩.৯৭
মিশন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর (এম.আই.দি.ঐচ.), কেন্দ্রনা স্পোনসর তৌবা স্কীম অসি হৈরাশিং, ইন্সাং-নাপিশিং, মরা অমসুং ত্যুবর ক্রোপশিং, মুশরুম, মরু-মরাংশিং, লৈশিং, মনম নুংশিবা পাম্বিশিং, য়ুবি, কাজু অমসুং কোকোৱা চিংনা হোর্তিকলচর সেক্তরগী মপুং ওইনা চা্খৎলক্নবগীদমক্তা ২০১৪-১৫দগী চৎনবা হৌখ্রে। এম.আই.দি.ঐচ.কী মখাদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিং মনুং চল্লি।
মিশন অসিনা মিৎয়েং কয়া অমা চংদুনা হৈরাশিং অমসুং ইন্সাং-নাপিশিং য়াওনা হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিংগী পোত্থোক অমসুং পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবা মিৎয়েং থম্লি। এম.আই.দি.ঐচ.কী মখাদা থাগদবা মচাক্কী পোত্থাক, ইন্সাং-নাপিগী মরুগী পোত্থোক, হেন্না ফগৎলবা কল্তিভারশিংনা মফমশিং য়ৌহনবা, মাইপাক্ত্রবা হৈকোলশিং অমুক হন্না ইংগৎহনবা, ঙাকশেন্দুনা কলতিভেশন তৌবা, ৱাতর রিসোর্সশিং শেম্বা, ইন্তিগ্রেতেদ পেস্ত মেনেজমেন্ত (আই.পি.এম.) শিজিন্নবা, ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিয়েন্ত মেনেজমেন্ত, ওর্গানিক ফার্মিং, অসিগুম্বা থবক-থৌওংশিং অসিগীদমক্তা তেংবা পীখ্রে, হৈরাশিং অমসুং ইন্সাং-নাপিশিংগী চাউখৎলক্নবগীদমক্তা ওর্গানিক ইনপুতশিংগী ইনসিতু জেনরেশন য়াওনা লৌখৎলকখ্রে।
মিশন অসিগী মখাদা পোস্ত-হার্ভেস্ত মেনেজমেন্ত য়াওনা হোর্তিকলচর চাউখৎনবগী মতাংদা মরী-লৈনবা থবক-থৌওংশিং পাইখৎনবা শেলগী মতেংসু পীখি। পেক হাউস লিংখৎপা, প্রি-কুলিং য়ুনিৎ, কোল্দ স্তোরেজ, মোবাইল পরি-কুলিং, কোল্দ রুম (স্তেজিং), প্রাইমরী/মোবাইল/মিনিমল প্রোসেসিং য়ুনিৎ, রাইপনিং চেম্বর, ইভাপোরেতিভ/লো ইনর্জী কুল চেম্বর, লো কোস্ত প্রিজার্ভেশন য়ুনিৎ, লো কোস্ত ওনিয়ন স্তোরেজ স্তরকচর, পুসা জিরো ইনর্জী কুল চেম্বর য়াওনা পোস্ত-হার্ভেস্ত মেনেজমেন্তকী চাউখৎনবগীদমক্তা প্রোজেক্ত অদুগী কেপিতল কোস্তকী সবসিদী @ ৩৫% (জেনরেল এরিয়াশিংগীদমক্তা) অমসুং ৫০% (চিংগী লমশিং অমসুং ত্রাইবল এরিয়াশিংগীদমক্তা ) পব্লিক অমসুং প্রাইভেত সেক্তর এন্তর্প্রাইসশিং অনিমক্কীদমক্তা ফংহল্লি।
আই.সি.এ.আর.-সেন্ত্রেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ, নাগপুরনা হৌজিক ফাওবদা তেক্নোলোজীদা য়ুমফম ওইবা থৌরমশিংগী এক্সতেন্সন/ত্রান্সফর কয়া অমগী মখাদা লৈবাক পুম্বগী ওইবা মওংদা সাইত্রস থাবা ৪২৬৩৪ অমসুং ওফিসিয়েল ১৪৪৯রোম ত্রেন তৌখ্রে হায়না খঙহল্লকখি। হৌখিনা চহি মঙা অসিগী মনুংদা, নোর্থ ইস্তর্ন অমসুং হিমালয়ান (এন.ই.ঐচ.) রিজনগীদমক্তা ওইবা তেক্নোলোজী মিশন (এম.এম. -I)গী মখাদা, সেন্তরনা পুন্না ত্রেনিং প্রোগ্রাম ২০ শিনখি (ওন কমপস্তা ৫ অমসু ওফ কেমপস্তা ১৫ ), মসিদা নোর্থ-ইস্তর্ন রিজনগী রাজ্য ৮ য়াওখি, মসিদা ‘প্রোদক্সন ওফ দিজীজ ফ্রী প্লান্তিং মেতরিয়েল’ অমসুং ‘সাইত্রস রিজুভেনেশন’গী মতাংদা মরী-লৈনবা রাজ্য সরকারগী ওফিসরশিং অমসুং ফীল্দ ফঙ্কশনরীশিং ত্রেন তৌখি।
আই.সি.এ.আর.-সেন্ত্রেল সাইত্রস রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ, নাগপুরনা ২০০৩দগী, মখোয়না অফবা মাদর স্তোক পুথোক্নবা সাইত্রসকী প্লান্তিং মেতরিয়েল লাখ ৭.০০ পুথোকখ্রে অমসুং সাইত্রস থাবা ৩০০০দা অমসুং সাইত্রস থাবা রাজ্য সরকারশিংদা য়েন্থোকখ্রে।
মসিগী ইনফোর্মেশন অসি লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফনবগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিং তোমারনা লোক সভাদা ঙরাং অইবা পাউখুম ওইনা পীরকখি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Cultivation of Oranges
21 SEP 2020 2:17PM by PIB Delhi
As per Third Advance Estimates 2019-20, total land under Orange (Mandarin Orange/Kinnow) in the country is 4.79 Lakh Hectare. Major states involved in Orange production are Madhya Pradesh, Punjab, Maharashtra, Rajasthan and Haryana.
There is no declining trend in Orange production in the country, as may be seen in the table below:-
( in Lakh Tonne)
2017-18
2018-19
2019-20 (3rd Advance Estimate)
All India Production
51.01
62.43
63.97
Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH), a Centrally Sponsored Scheme is being implemented w.e.f. 2014-15, for holistic growth of the horticulture sector covering fruits, vegetables, root and tuber crops, mushrooms, spices, flowers, aromatic plants, coconut, cashew and cocoa. All States and UTs are covered under MIDH.
The Mission envisages production and productivity improvement of horticulture crops including fruits and vegetables through various interventions. Under MIDH, assistance is provided for activities such as production of planting material, vegetable seed production, coverage of area with improved cultivars, rejuvenation of senile orchards, protected cultivation, creation of water resources, adoption of Integrated Pest Management (IPM), Integrated Nutrient Management (INM), organic farming, including insitu generation of organic inputs are taken up for development of fruits and vegetables. Capacity buildings of farmers and technicians are also provided for adopting improved technologies.
Under the Mission, financial assistance is also provided for taking up various activities related to development of horticulture including post-harvest management. For the development of post-harvest management including establishment of Pack house, Pre-cooling unit, Cold Storage, Mobile Pre-cooling unit, Cold Room (Staging), Primary/Mobile/Minimal Processing unit, Ripening Chamber, evaporative/low energy cool chamber, low cost preservation unit, low cost onion storage structure, Pusa Zero Energy Cool Chamber, subsidy @ 35% (for general areas) and 50% (for hilly and tribal areas) of capital cost of the project is available for both public and private sector enterprises.
ICAR-Central Citrus Research Institute, Nagpur has reported that it has so far trained as many as 42634 citrus growers and 2449 officials on countrywide basis under various extension/Transfer of Technology based programmes. During last five years, under the Technology Mission (MM-I) for North Eastern and Himalayan (NEH) region, Centre organized a total of 20 trainings programmes (5- On Campus and 15 Off Campus) covering 8 States of north- eastern region where concerned State Government officers and field functionaries were trained on ‘Production of disease free planting material’ and ‘Citrus Rejuvenation’.
ICAR-Central Citrus Research Institute, Nagpur has reported that since 2003, it has produced 7.00 Lakh planting materials of citrus and distributed to 3000 citrus growers and 16 Citrus growing State Governments to develop a healthy mother stock.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Lok Sabha yesterday.