পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
গ্ৰামাঞ্চলৰ স্থানীয় স্বশাসিত সংস্থাসমূহক অনুদান
20 SEP 2020 4:09PM by PIB Guwahati
পঞ্চদশ বিত্তীয় কমিশ্যনে ২০২০-২১ প্ৰতিবেদনত ২৮খন ৰাজ্যৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ স্থানীয় স্বশাসিত সংস্থাসমূহক আৰ্থিক অনুদান দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। পঞ্চায়তী ৰাজ ব্যৱস্থাৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত এই অনুদান দিয়াৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। কমিশ্যনে প্ৰস্তাৱত লগতে জনায় যে পঞ্চম আৰু ষষ্ঠ অনুসূচীভুক্ত অঞ্চলবিলাকৰ বাবে এককালীন অনুদান দিব পৰা যায়। এই অনুদান দুই ধৰণে দিয়া হয়-- বেছিক বা মৌলিক অনুদান আৰু টাইড বা আংশিক অনুদান (৫০ : ৫০)ভিত্তিক। মৌলিক অনুদান স্থানীয় স্বশাসিত সংস্থাসমূহৰ নিৰ্দিষ্ট অঞ্চলভিত্তিক চাহিদা অনুসৰি খৰচ কৰিব পাৰে। অৱশ্যে বেতন বা অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানিক শিতানত খৰচ কৰিব নোৱাৰিব। আনহাতে, টাইড বা সমানুপাতিক হাৰত দিবলগীয়া অনুদান মৌলিক সেৱা যেনে নিষ্কাষন, বৰ্জ্য পৰিচালনা, উন্মুক্ত স্থানত মল ত্যাগ, খোৱা পানী সৰবৰাহ, বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণ আৰু পানীৰ পুনৰ ব্যৱহাৰৰ দৰে কামত খৰচ কৰিব পাৰে। গ্ৰামাঞ্চলৰ স্থানীয় স্বশাসিত সংস্থাসমূহে সমানুপাতিক হাৰত দিয়া অনুদানৰ আধা সম্ভৱ হ'লে দুটা পৰিসেৱাৰ ৰূপায়ণ শিতানত কামত লগাব পাৰে। পঞ্চম বিত্তীয় আয়োগে ২০২০-২১ত মুঠ ৬০ হাজাৰ ৭৫০ কোটি টকা অনুদান দিয়াৰ প্ৰস্তাৱ মঞ্জুৰ কৰিছে। গ্ৰামাঞ্চলৰ স্থানীয় স্বশাসিত সংস্থাসমূহক দুটা সমান কিস্তিত এই অনুদান দিয়া হ'ব।
ইতিমধ্যেই পঞ্চদশ বিত্তীয় আয়োগৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি, মৌলিক অনুদান আৰু সমানুপাতিক হাৰত দিবলগীয়া অনুদান হিচাপে বিত্ত মন্ত্ৰালয়ৰ পক্ষৰ পৰা ৰাজ্যসমূহক যোৱা ১৭ জুন আৰু ১৫ জুলাইত দুটা কিস্তিৰ প্ৰতিবাৰতে ১৫ হাজাৰ ১৮৭ কোটি ৫০ লাখ টকাকৈ দিয়া হৈছিল।
পঞ্চদশ বিত্তীয় আয়োগৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি, ৰাজ্যভিত্তিক যোগান ধৰা আৰু দিবলগীয়া ধনৰ পৰিমাণ তলত দিয়া ধৰণৰঃ
ক্ৰমিক
নং
ৰাজ্য
২০২০-
২১ৰ বাবে
যোগান
প্ৰথম কিস্তি
মুঠ ধনৰ পৰিমাণ
বেছিক
টাইড
| |
১
২
৩
৪
৫
৬
৭
৮
৯
১০
১১
১২
১৩
১৪
১৫
১৬
১৭
১৮
১৯
২০
২১
২২
২৩
২৪
২৫
২৬
২৭
২৮
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
অৰুণাচল প্ৰদেশ
অসম
বিহাৰ
ছত্তিশগড়
গোৱা
গুজৰাট
হাৰিয়ানা
হিমাচল প্ৰদেশ
ঝাৰখণ্ড
কৰ্ণাটক
কেৰালা
মধ্যপ্ৰদেশ
মহাৰাষ্ট্ৰ
মণিপুৰ
মেঘালয়
মিজোৰাম
নগালেণ্ড
উৰিষ্যা
পঞ্জাৱ
ৰাজস্থান
ছিক্কিম
তামিলনাডু
তেলেংগানা
ত্ৰিপুৰা
উত্তৰ প্ৰদেশ
উত্তৰাখণ্ড
পশ্চিম বংগ
সৰ্বমুঠ
২৬২৫
২৩১
১৬০৪
৫০১৮
১৪৫৪
৭৫
৩১৯৫
১২৬৪
৪২৯
১৬৮৯
৩২১৭
১৬২৮
৩৯৮৪
৫৮২৭
১৭৭
১৮২
৯৩
১২৫
২২৫৮
১৩৮৮
৩৮৬২
৪২
৩৬০৭
১৮৪৭
১৯১
৯৭৫২
৫৭৪
৪৪১২
৬৫৬.২৫
৫৭.৭৫
৪০১
১২৫৪.৫
৩৬৩.৫
১৮.৭৫
৭৯৮.৭৫
৩১৬
১০৭.২৫
৪২২.২৫
৮০৪.২৫
৪০৭
৯৯৬
১৪৫৬.৭৫
৪৪.২৫
৪৫.৫
২৩.২৫
৩১.২৫
৫৬৪.৫
৩৪৭
৯৬৫.৫
১০.৫
৯০১.৭৫
৪৬১.৭৫
৪৭.৭৫
২৪৩৮
১৪৩.৫
১১০৩
৬৫৬.২৫
৫৭.৭৫
৪০১
১২৫৪.৫
৩৬৩.৫
১৮.৭৫
৭৯৮.৭৫
৩১৬
১০৭.২৫
৪২২.২৫
৮০৪.২৫
৪০৭
৯৯৬
১৪৫৬.৭৫
৪৪.২৫
৪৫.৫
২৩.২৫
৩১.২৫
৫৬৪.৫
৩৪৭
৯৬৫.৫
১০.৫
৯০১.৭৫
৪৬১.৭৫
৪৭.৭৫
২৪৩৮
১৪৩.৫
১১০৩
১৩১২.৫
১১৫.৫
৮০২
২৫০৯
৭২৭
৩৭.৫
১৫৯৭.৫
৬৩২
২১৪.৫
৮৪৪.৫
১৬০৮.৫
৮১৪
১৯৯২
২৯১৩.৫
৮৮.৫
৯১
৪৬.৫
৬২.৫
১১২৯
৬৯৪
১৯৩১
২১
১৮০৩.৫
৯২৩.৫
৯৫.৫
৪৮৭৬
২৮৭
২২০৬
৬০,৭৫০
১৫,১৮৭.৫
১৫,১৮৭.৫
৩০,৩৭৫

Ministry of Panchayati Raj
Grant-In-Aid To Rural Local Bodies
20 SEP 2020 4:09PM by PIB Delhi
The Fifteenth Finance Commission (XV FC) in its report for 2020-21 has recommended grants for Rural Local Bodies (RLBs) in 28 States. The grants have been recommended for all tiers of the Panchayati Raj and also to the Fifth and Sixth schedule areas. The grants are provided in two parts, namely, (i) Basic (Untied) Grants and (ii) Tied Grants in the ratio of 50:50. The basic grants are untied and can be used by RLBs for location-specific felt needs, except for salary or other establishment expenditure. The tied grants can be used for the basic services of (a) sanitation and maintenance of Open-Defecation Free (ODF) status and (b) supply of drinking water, rain water harvesting and water recycling. The RLBs shall, as far as possible, earmark one half of these Tied Grants each to these two critical services. However, if any RLB has fully saturated the needs of one category, it can utilize the funds for the other category. The total size of the XV FC Grants allocation recommended is Rs.60,750 crore in 2020-21. Grants to RLBs are to be released in two equal installments.
XV FC Basic (Untied) Grants and Tied Grants of Rs. 15187.50 crores each were released to the States by the Ministry of Finance on 17.6.2020 and 15.07.2020 respectively. State-wise allocations and release of the XV FC Grants is as per Annexure.
*****
APS/SG
Annexure
State-wise allocations and release of Fifteenth Finance Commission (XV FC) Grants during F.Y. 2020-21
(Rs.in Crore)
Sl. No.
State
Allocation
for
2020-21
XV FC 1st installments released by MoF
Total Release
Basic(Untied) Grants
Tied Grants
1
Andhra Pradesh
2625
656.25
656.25
1312.5
2
Arunachal Pradesh
231
57.75
57.75
115.5
3
Assam
1604
401
401
802
4
Bihar
5018
1254.5
1254.5
2509
5
Chhattisgarh
1454
363.5
363.5
727
6
Goa
75
18.75
18.75
37.5
7
Gujarat
3195
798.75
798.75
1597.5
8
Haryana
1264
316
316
632
9
Himachal Pradesh
429
107.25
107.25
214.5
10
Jharkhand
1689
422.25
422.25
844.5
11
Karnataka
3217
804.25
804.25
1608.5
12
Kerala
1628
407
407
814
13
Madhya Pradesh
3984
996
996
1992
14
Maharashtra
5827
1456.75
1456.75
2913.5
15
Manipur
177
44.25
44.25
88.5
16
Meghalaya
182
45.5
45.5
91
17
Mizoram
93
23.25
23.25
46.5
18
Nagaland
125
31.25
31.25
62.5
19
Odisha
2258
564.5
564.5
1129
20
Punjab
1388
347
347
694
21
Rajasthan
3862
965.5
965.5
1931
22
Sikkim
42
10.5
10.5
21
23
Tamil Nadu
3607
901.75
901.75
1803.5
24
Telangana
1847
461.75
461.75
923.5
25
Tripura
191
47.75
47.75
95.5
26
Uttar Pradesh
9752
2438
2438
4876
27
Uttarakhand
574
143.5
143.5
287
28
West Bengal
4412
1103
1103
2206
Total
60,750
15,187.5
15,187.5
30,375