Ministry of Health and Family Welfare
Impact of COVID-19 pandemic on rural healthcare
20 SEP 2020 8:20PM by PIB Delhi
“Public Health and Hospitals” being a State subject the primary responsibility of implementation of various health care schemes including National Health Mission lies with respective States.
The Ministry is continuously monitoring the implementation of their National Programmes & giving the required guidance to States/ UTs from time to time. States/UTs are being provided required technical and financial assistance for managing the COVID-19 Public Health Challenge from time to time.
All the States/ UTs are provided with necessary financial support under India COVID-19 Emergency Response and Health System Preparedness Package, with flexibility to use the resources based on their context and priorities. During FY 2020-21, funds of Rs 4256.81 crore have been released to the States/ UTs as on 10.09.2020.
“Public health and hospitals” being a State subject, the primary responsibility of ensuring the availability of doctors at public health facilities lies with the respective State governments.
To address the healthcare challenges, particularly in rural areas, the National Rural Health Mission (NRHM) was launched in 2005 to supplement the efforts of the State/UT governments to provide accessible, affordable and quality healthcare to all those who access public health facilities. Currently, NRHM is a sub-mission of National Health Mission (NHM).
NHM support is provided to States/ UTs for setting up of new facilities as per norms and upgradation of existing facilities for bridging the infrastructure gaps and to fill up the vacancies of Human Resource on contractual basis based on the requirement posed by them.
The States are also encouraged to adopt flexible norms for engaging specialists for public health facilities. These include ‘contracting in’ and ‘contracting out’ of specialist services and engaging specialists outside the government system for service delivery at public facilities under NHM.
States have also been allowed to offer negotiable salaries to attract Specialists including flexibility in strategies such as ''You quote, we pay".
Financial support is also provided to States for providing hard area allowance, performance-based incentives, providing accommodation and transport facilities in rural and remote areas, sponsoring training programmes, etc to engaged human resources to address the issue of shortage of doctors and specialists in the public health facilities.
The Minister of State (Health and Family Welfare), Sh Ashwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the Rajya Sabha here today.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
খুঙ্গংগী হেল্থকেয়রদা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী শাফু
20 SEP 2020 8:20PM by PIB Imphal
“পব্লিক হেল্থ অমসুং হোস্পিতাল” অসি রাজ্যগী হিরম অমা ওইবনা তোঙান তোঙানবা হেল্থকেয়র স্কিমশিং খুদম ওইনা নেস্নেল হেল্থ মিসন য়াওনা চৎনহনবা হায়বসি রাজ্য সরকারশিংগী মশা মশাগী তৌদ্রবা য়াদ্রবা থৌদাং অমা ওই৷
মন্ত্রালয় অসিনা চৎনরিবা নেস্নেল প্রোগ্রামশিং অসি লেপ্পা লৈতনা য়েংশিল্লি অমসুং মতম মতমগী মতুং ইন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা দরকার লৈরিবা গাইদেন্স পীরি৷ রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা মতম মতমগী মতুং ইন্না কোবিদ-১৯ পব্লিক হেল্থ চেলেঞ্জ অসি থেংন্ননবগীদমক তেক্নিকেল অমসুং শেল-থুমগী ওইবা হিরমদা মতেং পাংলি৷
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং পুম্নমক ভারত কোবিদ-১৯ ইমর্জেন্সী রেস্পোন্স অমসুং হেল্থ সিস্তেম প্রিপেয়র্দনেস পেকেজকী মখাদা লৈরিবা রিসোর্স অদু মখোয়গী লৈরিবা ফিভম অমসুং অথু অহান অদুগী মতুং ইন্না তঙাই ফদবা শেলগী তেংবাং পীরি৷ এফ.ৱাই.২০২০-২১গী মনুংদা ১০.০৯.২০২০ ফাওবদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লুপা কোতি ৪২৫৬.৮১গী শেনফম পীখ্রে৷
“পব্লিক হেল্থ অমসুং হোস্পিতাল্স” অসি রাজ্যগী হিরম অমা ওইবনা পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা দোক্তরশিং ফংহনবা হায়বসি রাজ্য সরকারশিং অদুগী মশা মশাগী তৌদ্রবা য়াদ্রবা থৌদাং অমা ওই৷
হেল্থ চেলেঞ্জ অসি মরু ওইনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা থেংন্নবগীদমক পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিং দরকার লৈরিবা মীওইশিংদা অফবা, মমল তাংদবা অমসুং ক্বালিতী লৈবা হেল্থকেয়র ফংহন্ননবগীদমক্তা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংন্নবগীদমক্তা ২০০৫দা নেস্নেল রুরেল হেল্থ মিসন(এন.আর.ঐচ.এম.) লোঞ্চ তৌখি৷ হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা এন.আর.ঐচ.এম. অসি নেস্নেল হেল্থ মিসন(এন.ঐচ.এম.)গী সব-মিসন অমা ওইরি৷
নোর্মশিংগী মতুং ইন্না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা অমসুং লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অহোবশিং অসি মেনশিন্নবা অমসুং মখোয়না পুখৎলকখিবা দরকার লৈরিবশিং অদুগী মতুং ইন্না কন্ত্রেকচুয়েল বেসিস্তা হ্যুমেন রিসোর্সকী অহাংবশিং অসি মেনশিন্নবা এন.ঐচ.এম. সপোর্ত পীরি৷
পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংগীদমক স্পিসিয়েলিস থমদুনা ফ্লেক্সিবল নোর্মশিং লৈহন্ননবগীদমক রাজ্যশিংগী পুক্নিং চিংশিনখ্রে৷. মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি স্পিসিয়েলিস সর্ভিসশিং‘কন্ত্রেক্তিং ইন’ অমসুং ‘কন্ত্রেক্তিং আওত’ তৌহন্দুনা অমসুং এন.ঐচ.এম.গী মখাদা পব্লিক ফেসিলিতীশিং অসিদা সরকারগী সিস্তেম অসিগী মপানদগী স্পিসিয়েলিসশিং কৌশিন্দুনা মথৌ নিংথীনা তৌহনগদবনি৷
লাল্লোংশিং খুদম ওইনা ''য়ু কোত, ৱি পে" অসি মতম কুইনা চৎন্নবগীদমক স্পিসিয়েলিসশিংগী পুক্নিং চিংশিন্ননবগীদমক মতিক চাবা তলব পীনবা রাজ্যশিংদা খঙহনখ্রে৷
পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা হ্যুমেন রিসোর্স হাপচিন্দুনা দোক্তর অমসুং স্পিসিয়েলিসশিংগী অৱাৎপা অসি মেনশিন্নবা লৈরিবা মীওইশিংদা এলাউৱেন্স পীদুনা, পর্ফোমেন্সকী মতুং ইন্না ইন্সেন্তিব পীদুনা, একোমোদেসন ফংহন্দুনা অমসুং খুঙ্গং অমসুং মনুং চংশিনবা মফমশিংদা চত্থোক চশিনগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা, ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং তৌননবগীদমক রাজ্যশিংদা শেলগী মতেংসু পাংখ্রে৷
রাজ্যগী মন্ত্রী(হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী অশৱিনি কুমার চৌবেহনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ৱারোল অমা ওইনা পীশিনখি৷