Ministry of Women and Child Development
Health Outreach Services during Covid-19
18 SEP 2020 5:23PM by PIB Delhi
The Government has been regularly reviewing the situation in consultation with States/UTs. In order to improve the nutritional status of Women and Children, Ministry of Women and Child Development is implementing Supplementary Nutrition Programme under Anganwadi Services and Scheme for Adolescent Girls under the Umbrella Integrated Child Development Services (ICDS) Scheme to children (6 months to 6 years), Pregnant Women, Lactating Mothers and out-of-school Adolescent Girls (11-14 years). As per the directions issued by Ministry of Home Affairs, under Disaster Management Act, 2005, all the Anganwadi Centres across the country were closed to limit the impact of COVID-19. However, to ensure continuous nutritional support to Anganwadibeneficiaries, Anganwadi Workers and Helpers have been distributing supplementary Nutrition at the doorsteps of the beneficiaries. Further, this Ministry has issued necessary directions to the States/UTs to ensure distribution of food items and nutrition support by Anganwadi workers, once in 15 days, at the doorstep of beneficiaries. In addition, Anganwadi Workers and Anganwadi Helpers have been assisting the local administration in community surveillance, creating awareness or other works assigned to them from time to time.
Ministry of Health and Family Welfare issued the guidance note on “Provision of Reproductive, Maternal, Newborn, Child, Adolescent Health Plus Nutrition (RMNCAH+N) services during & post COVID-19 Pandemic” with States and UTs which states that campaign mode services such as - mass Vitamin a prophylaxis, campaigns for Intensified Diarrhea Control Fortnight (IDCF), National Deworming Day (NDD) and Anemia can be provided on an alternative mechanism like through home delivery of essential services & commodities etc. based on local situations. The continuation of outreach services through modified VHSNDs and Home visits by health workers was recommended in area beyond buffer zone and green zone. The activities in the containment and buffer zone were recommended through the routine visits of COVID workers. Essential medicine like IFA, ORS, calcium and Zinc are home delivered in containment zones. Specific guidance notes on the provision of the outreach services with all States and UTs to ensure continuity of essential outreach services has been issued and Webinars on implementation of outreach services related to Anemia, Nutrition Rehabilitation Centers (NRCs), Special Newborn Care Units (SNCUs), Diarrhoea prevention, NDD and IYCF practices etc have been organized.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child DevelopmentSmt. Smriti Zubin Irani in Lok Sabha today.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯গী মনুংদা পাঙথোকপা হেল্থ আউৎরিচ সর্বিসশিং
18 SEP 2020 5:23PM by PIB Imphal
সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা তানদুনা ফিভম কয়াগী মতাংদা চাং নাইনা য়েংশিন্দুনা লাক্লি। নুপী অমসুং অঙাংশিংনা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংবগী ফিভম ফগৎহন্নবা হায়দুনা নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী মন্ত্রালয়না অঙাংশিং (থা ৬তগী চহি ৬ ফাওবা), মীরোনবী নুপী, খোম পীথক্লিবী মমশিং অমসুং স্কুল তমদ্রবী ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিং (চহি ১১দগী ১৪ ফাওবা)গী ওইবা ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিবেলপমেন্ত সর্বিস (আই.সি.দি.এস.) মপুং ওইবা স্কিমগী মখাদা লৈরিবা ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিংগী ওইবা অঙ্গনৱাদি সর্বিস অমসুং স্কিমগী মখাদা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রাম অমা থবক ওইনা পায়খৎলি। গৃহ মন্ত্রালয়না দিজেজতর মেনেজমেন্ত এক্ত, ২০০৫গী মনুং চন্না থোকখিবা পাউতাক অমগী মতুং ইন্না লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবা অঙ্গনৱাদিগী মফম খুদিংমক অসি কোবিদ-১৯গী চৈথেং হন্থহন্নবা হায়দুনা থিংজিনগদবনি হায়খি। অদুবু অঙ্গনৱাদিগী বেনিফিশরীশিংদা ন্যুত্রিস্নেল সপ্পোর্তশিং লেপ্তনা ফংহনবা ঙম্নবা হায়দুনা অঙ্গনৱাদিগী থৌমীশিংনা বেনিফিশরীশিংগী য়ুম্থোং খুদিংদা চত্তুনা সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন য়েন্থোকপগী থবক চত্থদুনা লাক্লি। মসিগী মখা তাবা ওইনা মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা অঙ্গনৱাদিগী থৌমীশিং অসিনা নুমিৎ ১৫ খুদিংগী বেনিফিশরীশিংগী য়ুম্থোংদা তঙাই ফদবা চানবা চিঞ্জাক অমসুং ন্যুত্রিসনগী তেংবাংশিং য়ৌহনগদবনি হায়খি। মসিগী মথক্তা অহেনবা ওইনা অঙ্গনৱাদিগী থৌমীশিং অমসুং তেংবাংবশিংনা খুন্নাইগী সর্বেলিএন্স তৌবা, করিগুম্না হীরম খরগী মরমদা মীয়ামদা খঙহনবা অমসুং মতম মতমগী ওইনা মখোয়দা হায়বা থবকশিং পাঙথোক্তুনা লোকেলগী লৈঙাক্লোইশিংগী মতেং পাংলি।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না “লায়চৎ মনুং অমসুং মতুংগী ওইবা রীপ্রদক্তিব, মেতর্নেল, ন্যুবোর্ন, চাইল্দ, এদোলেসেন্ত হেল্থ প্লস ন্যুত্রিসন (আর.এম.এন.সি.এ.ঐচ.+এন.)গী সর্বিসশিং ফংহনবা” হায়বগী মতাংদা কাঙলোন অমা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা লোকেলগী ফিভমশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা য়ুম্থোং খুদিংদা তঙাই ফদবা সেবা অমসুং পোৎলমশিং পীবা য়াবা বিতামিন, ইন্তেন্সিফাইদ দাইরিয়া কন্ত্রোল ফোর্ত্নাইৎ (আই.দি.সি.এফ.) কেম্পেন, নেস্নেল দীৱর্মিং দে (এন.দি.দি.) অমসুং এনেমিয়াগুম্বগী মতাংদা কেম্পেন মোদ সর্বিস ওইনা পাঙথোকপগী মরী লৈননা থোকখ্রে। শেমদোক্লবা ভি.ঐচ.এস.এন.দি.এস. অমসুং হকশেলগী থৌমীশিংনা য়ুম্থোং খুদিংদা চৎপা থৌওংগী খুত্থাংদা লেপ্তনা আউৎরিচ প্রোগ্রাম পাঙথোকপা অসি বফর জোনগী ৱাংমা অমসুং গ্রীন জোনশিংদা পাঙথোক্নবা খঙহনখি।
কন্তেনমেন্ত অমসুং বফর জোনগী মনুংদা পাঙথোকপা থৌওংশিংদি কোবিদকী থৌমীশিংনা চাং নাইনা পাঙথোকপা থবকশিংগী খুত্থাংদা ওইগদবনি। আই.এফ.এ., ও.আর.এস., কেলসিয়ম অমসুং জিঙ্ককুম্বা তঙাই ফদবা হিদাকশিংদি কনতেনমেন্ত জোনগী মনুংদা লৈবা য়ুমশিংদা থিনবগী থবক পাঙথোক্লি। তঙাই ফদবা আউৎরিচ সেবা ফংহনবগী মতাংদা থোকপা ৱারোল অমদি তাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা পাউ ফাউখ্রবনি অমসুং এনেমিয়া, ন্যুত্রিসন রিহেবিলিতেসন সেন্তর (এন.আর.সি.), স্পিসিএল ন্যুবোর্ন কেয়র য়ুনিৎ (এস.এন.সি.য়ু.), দাইরিয়া প্রিবেন্সন, এন.দি.দি. অমসুং আই.সি.ৱাই.এফ.কী মতাংদা আউৎরিচ থবকশিং পাঙথোকপগী মতাংদা ৱেবিনার কয়া অমসু শীনখি।
মসিগী ৱারোলশিং অসি নুপী অমসুং অঙাং চাউখৎপগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।