ৰেচম মন্ত্ৰালয়
শিপিনীৰ সংখ্যা আৰু জনমুৰি আয়
17 SEP 2020 1:50PM by PIB Guwahati
২০১৯-২০ৰ চতুৰ্থ সৰ্বভাৰতীয় হস্ততাঁত পিয়ল অনুৰি দেশত মুঠ তাঁত শিল্পৰ সৈতে জড়িত পৰিয়ালক সংখ্যা্ ৩১,৪৪,৮৩৯৷ অৱশ্যে, ২০০৯-১০ৰ তৃতীয় হস্ততাঁত পিয়ল মুঠ এই সংখ্যা আছিল ২৭,৮৩,২৭১৷
তৃতীয় হস্ততাঁত পিয়ল অনুসৰিঃ
হস্ততাঁতৰ সৈতে জড়িত পৰিয়ালৰ গড় উপাৰ্জন প্ৰতি বছৰত ৩৬,৪৯৮টকা(প্ৰতি মাহত ৩,০৪২টকা)৷ তৃতীয় হস্ততাঁত পিয়ল অনুসৰি সকলো শিপিনী পৰিয়ালে প্ৰতি মাহত ৫,০০০তকৈ কম টকা উপাৰ্জন কৰাৰ লক্ষ্য ধাৰ্য কৰা হৈছিল৷
চতুৰ্থ হস্ততাঁত পিয়ল অনুসৰিঃ
হস্ততাঁত কৰ্মী পৰিয়ালৰ সংখ্যাৰ হিচাপত উপাৰ্জনঃ
ক্ৰ.নং
প্ৰতিমাহত উপাৰ্জন(টকাৰ হিচাপত)
মুঠ(%)
১.
৫,০০০তকৈ কম
২১,০৯,৫২৫(৬৭.১%)
২.
৫,০০১-১০,০০০
৮,২৪,০২১ (২৬.২%)
৩.
১০,০০১-১৫,০০০
১,৪০,৫০৯(৪.৫%)
৪.
১৫,০০০-২০,০০০
২৯,৯৮৯(১.০%)
৫.
২০,০০০ৰ ওপৰত
৪০,৭৯৫(১.২%)
হস্ততাঁত খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে হস্ততাঁত উন্নয়ন আয়ুক্ত কাৰ্যালয়, বস্ত্ৰ মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশত নিম্নোলিখিত আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছে৷ সেইবোৰ হৈছে-
১৷ ৰাষ্ট্ৰীয় হস্ততাঁত উন্নয়ন আঁচনি(এনএইচডিপি)
২৷ ব্যাপক হস্ততাঁত ক্লাষ্টাৰ উন্নয়ন আঁচনি(চিএইচচিডিএছ)
৩৷ হস্তাতাঁত শিপিনী ব্যাপক কল্যান আঁচনি(এইচডব্লিউচিডব্লিউএছ)
৪৷ সূঁতা যোগান আঁচনি(ৱাইএছএছ)
ওপৰোক্ত আঁচনিসমূহৰ অধীনত কেঁচা সামগ্ৰীকে ধৰি অন্যান্য আন্তঃগাঁথনিমূলক উন্নয়নৰ দিশৰ বাবে ৰেহাই হাৰত ঋণ আৰু বিত্তীয় সাহায্য আগবঢ়োৱা হৈছে৷
ৰাজ্যসভাত আজি কেন্দ্ৰীয় বস্ত্ৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি জুবিন ইৰানীয়ে এক প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য সদৰি কৰে৷

Ministry of Textiles
Number and Per Capita Income of Handloom Weavers
17 SEP 2020 1:50PM by PIB Delhi
According to 4th All India Handloom Census 2019-2020, total number of handloom worker households is 31,44,839. However number of handloom worker households as per 3rd Handloom Census of India 2009-2010 was 27,83,271.
As per 3rd handloom census:
Average earning of Handloom Households (Rs/Annum, 2009-10): Rs. 36498 (i.e. Rs. 3042 per Month). According to the 3rd Handloom Census it was estimated that 99% of all weaver households earned less then Rs 5000 per month.
As per 4th Handloom Census:
Number of handloom workers household by income:
S.No
By Income per Month (In Rs.)
Total (%)
1
Less than 5000
21, 09,525 (67.1%)
2.
5001-10,000
8, 24,021 (26.2%)
3.
10,001-15000
1, 40,509 (4.5 %)
4.
15,0001- 20000
29,989 (1.0%)
5.
Above 20,001
40,795 (1.2%)
Further, to promote handloom sector, the Office of the Development Commissioner for Handlooms, Ministry of Textiles, is implementing the following schemes across the country:-
1. National Handloom Development Programme (NHDP)
2. Comprehensive Handloom Cluster Development Scheme (CHCDS)
3. Handloom Weavers’ Comprehensive Welfare Scheme (HWCWS)
4. Yarn Supply Scheme (YSS)
Under the above schemes, financial assistance is provided for raw materials, purchase of looms and accessories, design innovation, product diversification, infrastructure development, skill upgradation, lighting units, marketing of handloom products and loan at concessional rates.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.