Ministry of Textiles
Number and Per Capita Income of Handloom Weavers
17 SEP 2020 1:50PM by PIB Delhi
According to 4th All India Handloom Census 2019-2020, total number of handloom worker households is 31,44,839. However number of handloom worker households as per 3rd Handloom Census of India 2009-2010 was 27,83,271.
As per 3rd handloom census:
Average earning of Handloom Households (Rs/Annum, 2009-10): Rs. 36498 (i.e. Rs. 3042 per Month). According to the 3rd Handloom Census it was estimated that 99% of all weaver households earned less then Rs 5000 per month.
As per 4th Handloom Census:
Number of handloom workers household by income:
S.No
By Income per Month (In Rs.)
Total (%)
1
Less than 5000
21, 09,525 (67.1%)
2.
5001-10,000
8, 24,021 (26.2%)
3.
10,001-15000
1, 40,509 (4.5 %)
4.
15,0001- 20000
29,989 (1.0%)
5.
Above 20,001
40,795 (1.2%)
Further, to promote handloom sector, the Office of the Development Commissioner for Handlooms, Ministry of Textiles, is implementing the following schemes across the country:-
1. National Handloom Development Programme (NHDP)
2. Comprehensive Handloom Cluster Development Scheme (CHCDS)
3. Handloom Weavers’ Comprehensive Welfare Scheme (HWCWS)
4. Yarn Supply Scheme (YSS)
Under the above schemes, financial assistance is provided for raw materials, purchase of looms and accessories, design innovation, product diversification, infrastructure development, skill upgradation, lighting units, marketing of handloom products and loan at concessional rates.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Textiles Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.

তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
হেন্দলুম ফিলা-লোনশা তৌবাশিংগী মশিং অমদি পর কেপিতা ইনকম
17 SEP 2020 1:50PM by PIB Imphal
৪শুবা ভারত পুম্বগী হেন্দলুমগী সেন্সস ২০১৯-২০২০গী মতুং ইন্না হেন্দলুম ৱর্করগী ইমুংশিংগী অপুনবা মশিং অসি ৩১,৪৪,৮৩৯নি। অদুম ওইনমক ৩শুবা ভারত পুম্বগী হেন্দলুমগী সেন্সস ২০০৯-২০১০গী মতুং ইন্না হেন্দলুম ৱর্করগী ইমুংশিংগী অপুনবা মশিং অসি ২৭,৮৩,২৭১ ওইখি।
৩শুবা হেন্দলুমগী সেন্সসকী মতুং ইন্না:
হেন্দলুমগী ইমুংশিংনা তানবা শেনফম(লুপা/চহিদা, ২০০৯-১০)গী চাংচৎ: লুপা ৩৬৪৯৮ (থাদা লুপা ৩০৪২). ৩শুবা হেন্দলুম সেন্সসকী মতুং ইন্না অপুনবা ফিলা-লোনশা তৌবা ইমুংগী চাদা ৯৯না থোদা লুপা ৫০০০ তাল্লি হায়না হোৎপদা ফংখি।
৪শুবা হেন্দলুমগী সেন্সসকী মতুং ইন্না:
চাগাগী মতুং ইন্না হেন্দলুম ৱর্করশিংগী মশিং:
মশিং
থাগী ওইবা চাগা (লুপাদা)
অপুনবা (%)
৫০০০দগী হন্থবা
২১, ০৯,৫২৫ (৬৭.১%)
২.
৫০০১-১০,০০০
৮, ২৪,০২১ (২৬.২%)
৩.
১০,০০১-১৫০০০
১, ৪০,৫০৯ (৪.৫ %)
৪.
১৫,০০০১- ২০০০০
২৯,৯৮৯ (১.০%)
৫.
২০,০০১গী মথক্তা
৪০,৭৯৫ (১.২%)
মখা তানা হেন্দলুমগী সেক্তর অসি শৌগৎনবগীদমক্তা তেক্সতাইল্স মন্ত্রালয়গী দিভেলপমেন্ত কম্মিস্নর ওফ হেন্দলুম্সকী ওফিসনা লৈবাক অসিদা মখাগী স্কীমশিং অসি থবক পাংথোকহল্লি:-
১. নেস্নেল হেন্দলুম দিভেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (এন.ঐচ.দি.পি.)
২. কম্প্রিহেন্সিব হেন্দলুম ক্লস্তর দিভেলপমেন্ত স্কীম (সি.ঐচ.সি.দি.এস.)
৩. হেন্দলুমৱিভর্স’ কম্প্রিহেন্সিব ৱেলফেয়র স্কীম (ঐচ.দব্লয়ু.সি.দব্লয়ু.এস.)
৪. য়ার্ন সপ্লাই স্কীম (ৱাই.এস.এস.)
মথক্কী স্কীমশিং অসিগী মখাদা পোৎচাকশিং ফংহন্নবা, কোনশিং অমদি মরু ওইবা পোৎলমশিং লৈনবা, দিজাইন অদু ইনৌ-নৌবা মওংদা ওইহন্নবা, পোত্থোকশিং মখল-মখা থোক্না খাইদোক্নবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা, হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহন্নবা, মৈ থান্নবগী য়ুনিৎশিং, হেন্দলুমগী পোত্থোকশিং কৈথেলদা থানবা অমসুং কন্সেসনগী ওইবা মমলদা লোন পীনবা শেলগী তেংবাংশিং ফংহনখ্রে।
পাউ অসি তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানীনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীখিবা অইবা পাউখুম অমা ওইনা পীখিবনি।