নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপনা অঙাংশিং শিবা
17 SEP 2020 3:55PM by PIB Imphal
মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপা হায়বসি অঙাংশিং শিহনবগী হকথেংনবা মরম অমত্তা নত্তে। অদুম ওইনমক মসিনা অনাবা ঙাকথোকপা অসি হন্থহন্দুনা অনাবগী মওং অমদি শিবগগী চাং হেনগৎহল্লি। মচি ওইবা চিঞ্জাক পীজদনা য়োকপা অঙাংশিং অসিনা অতৈ চুম্নগী অঙাংশিংদগী হেন্না লায়না লৌনগল্লি। অপুনবা চহি মঙাগী মনুংদা লৈবা অঙাংশিং শিবগী চাং অসি পোকপদা ভাইরিবা অঙাং মশিং লিশিংদা ৭৪.৩(এন.এফ.ঐচ.এস.-৩)দগী ৪৯.৭(এন.এফ.ঐচ.এস.-৪)ফাওবা হন্থহনখ্রে।
সরকারনা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী ৱাফম অসি লুনা লৌরি অমদি মচি ওইবা চিঞ্জাক্কা মরি লৈনবা মখল-মখা কয়াগী স্কীমশিং/থৌরাংশিং অসি রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা থবক পাংথোকহল্লি। লৈবাক অসিগী মীরোল্লিবী নুপীশিং অমসুং খোমজিংলিবী নুপীশিং অমদি অঙাংশিং(চহি ০-৬ ফাওবা)দা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ৱাৎপগী মতাংদা ৱা খংহন্নবগী পান্দমদা মতেং ওইহন্নবা মন্ত্রালয় অসিনা ইন্তিগ্রেতেদ চাইল্দ দিভেলপমেন্ত সর্ভসেস স্কীম(আই.সি.দি.এস.)কী মখাদা প্রধানমন্ত্রী মাতৃ বন্দনা য়োজনা, আঙ্গবৱাদীগী থবকশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিংগী স্কীম অসি থবক পাংথোকহনখ্রে।
মসিদা নত্তনা সরকারনা ১৮.১২.২০১৭দা পোশন অভিয়ান হৌদোকখ্রে। পোশন অভিয়ানগী পান্দম অসি চহি ০-৬ ফাওবগী অঙাংশিং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচাশিং, মীরোল্লিবী নুপীশিং অমসুং খোমজিংলিবী নুপীশিংদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা মচি ওইবগী থাক অসি ফগৎহন্নবনি। অভিয়ান অসিদা পায়খৎলিবা অচৌবা থবকশিং অসি তোঙান-তোঙানবা থৌরাংশিং অসি শোইদনা ফগৎহনবা, সর্ভিসশিং ফংহন্নবা অমদি তেংবাং পীবা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ময়াম্না খংনরবা এপ্লিকেসন সোফ্তৱেয়র থবক তৌহনবা ঙম্বা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, মচি ওইবা চিঞ্জাক্কী হিরমশিং অসি মীশিংদা খংহন-হৈহন্নবা জন অন্দোলন ওইহল্লকপা কাংলুপকী ওইবা খোংজং অমদি অচুম-অরান তাক্তুনা মিৎকুপ-নাহুম শিংহনবা, মমাং থানা থবক পাংথোক্লিবশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা, পান্দমশিং ফংবা ঙম্নবা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতৌরীশিংদা ইন্সেন্তিব পীবনচিংবনি
পাও অসি ৱিমেন এন্দ চাইল্দ দিবেলপমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতী জুবিন ইরানীনা ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Women and Child Development
Malnutrition Deaths among Children in the Country
17 SEP 2020 3:55PM by PIB Delhi
Malnutrition is not a direct cause of death among children. However, it can increase morbidity and mortality by reducing resistance to infections. Malnourished children are more vulnerable to any infection than normal children. The overall under five mortality rate has reduced from 74.3 (NFHS-3) to 49.7 (NFHS-4) deaths per thousand live births.
The Government has accorded high priority to the issue of malnutrition and is implementing several schemes/programmes through States/UTs to address various aspects related to nutrition. This Ministry implements Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana, Anganwadi Services and Scheme for Adolescent Girls under the Umbrella Integrated Child Development Services Scheme (ICDS) as direct targeted interventions to address the problem of malnutrition among Pregnant Women and Lactating Mothers and Children (0-6Years of age) in the country.
Further, the Government has set up POSHAN Abhiyaan on 18.12.2017. The goals of POSHAN Abhiyaan are to achieve improvement in nutritional status of Children from 0-6 years, Adolescent Girls, Pregnant Women and Lactating Mothers in a time bound manner. The major activities undertaken under this Abhiyaan are ensuring convergence with various other programmes; Information Technology enabled Common Application Software for strengthening service delivery and interventions; Community Mobilization and Awareness Advocacy leading to Jan Andolan to educate the people on nutritional aspects; Capacity Building of Frontline Functionaries, incentivizing States/ UTs for achieving goals etc.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Women and Child Development, Smt. Smriti Zubin Irani in Rajya Sabha today.