কল্চর মন্ত্রালয়
লাইচৎ মনুংদা আর্তিস্তশিংবু মতেং পাংনবগীদমক কলচর মন্ত্রালয়না আর্তিস্ত কম্ম্যুনিতীগীদমক তোঙান-তোঙানবা কেন্দ্রগী থৌশিলশিংগী মখাদা লুপা লাখ ৫৪৬২.৬৯গী শেন্থং কাইথখ্রেঃ শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল
জোনেল কলচরেল সেন্তরশিংনা আর্তিস্তশিংদা শেলগী মতেং ওইনা লুপা লাখ ৯২৭.৮৩ পীখ্রে
14 SEP 2020 6:34PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ লাকপনা মরম ওইদুনা আর্তিস্তকী কম্ম্যুনিতী পুম্নমক্না শেলগী ওইবা অৱাবা কয়া মাইওক্নৈ অমসুং মখোয়গী হিংবগী পাম্বৈ মাংনরি। আর্তিস্তশিং অসিবু মতেং পাংনবগীদমক, কলচর মন্ত্রালয়না মখাগী কেন্দ্রগী থৌশিলশিং অসিগী মখাদা শেন্থং কয়া আর্তিস্তশিং অসিগীদমক কাইথখিঃ
(লুপা লাখতা)
সেরিএল নম্বর
থৌশিলগী মমিং
পীখিবা শেন্থং
১.
রিপর্তরী গ্রান্ত স্কিমগী মখাদা শেলগী মতেং পীবা
১৫১৭.০৪
২.
বুধিস্ত/তিবেতান আর্ত অমসুং কলচর চাউখৎনবগীদমক শেলগী মতেং কাইথবা
১৩২৯.০০
৩.
কলচরেল ফংসন অমসুং পুথোকপগী গ্রান্ত স্কিম
৮৮৬.০০
৪.
আর্ত অমসুং কলচর য়োকখৎনবগীদমক স্কোলার্শিপ অমসুং ফেলোশিপ পীবগী থৌশিল
৮৮১.০০
৫.
লৈবাক্কী থাক্তা শরুক য়ারিবা কলচরেল ওর্গানাইজেসনশিংদা পীবা শেলগী তেংবাং
৪২৭.২৫
৬.
হিমালয়গী কলচরেল হেরিতেজ য়োকখৎপা অমসুং চাখৎনবগীদমক শেলগী তেংবাং পীনবা থৌশিল
১৬৫.০০
৭.
আর্তিস্তশিংগী পেন্সন অমসুং মেদিকেল এদ পীনবা থৌশিল
১৬০.০০
৮.
সেবা ভোজ য়োজনাগী মখাদা শেলগী তেংবাং
৭৪.০০
৯.
স্তদিও থিএতর শেমগৎপা য়াওনা বিল্দিং গ্রান্তকীদমক পার্ফোর্মিং আর্ততা কলচরেল এক্তিবিতীশিংগীদমক শেলগী তেংবাং
২৩.৪০
অপুনবা
৫৪৬২.৬৯
জোনেল কলচরেল সেন্তর (জেদ.সি.সি.)না আর্তিস্তশিংদা লুপা লাখ ৯২৭.৮৩গী শেলগী তেংবাং পীখি।
সঙ্গীৎ নাতক একাদেমী (এস.এন.এ.)সু নেসনেল একাদেমী ওব ম্যুজিক, দেন্স অমসুং দ্রামা ওইবগা লোইননা মখাগী প্রোগ্রামশিং অসি চৎলিবা লাইচৎ অসিগী মনুংদা পাঙথোকখি। হায়রিবা ভর্চুএল ওইনা পাঙথোকপা থৌরম অসিনা তোঙান-তোঙানবা জোনরাদগী লাকপা আর্তিস্তশিংদা কান্নবা পীখিঃ
১. একাদেমী অসিনা মখোয়গী ম্যুজিক, দেন্স, দ্রামা, ফোল্ক অমসুং ত্রাইবেল আর্ত অমসুং পপেত্রীগী ফেলোশিং অমসুং এৱার্দীশিংগা লোইননা চয়োল খুদিংগী ৱেবিনার পাঙথোকখি। একাদেমী অসিনা মায় পাক্না ৱেবিনার ৩২দা আর্তিস্ত ৩২না শেলগী কানবা ফংবগা লোইননা পাঙথোকখি।
২. দীকশা হায়বসি ওনলাইন ত্রেনিংগী পরিং অমনি, মসিদা কথক, কুতিয়াত্তম, মনিপুরি, সত্রিয়া, ছৌ য়াওরি। হৌজিক ফাওবদা, দীকশাগী থৌরম ১৫ শীনখ্রে অমসুং চাউরাক্না লুপা লাখ ১১গী শেন্থং সেনিয়র আর্তিস্ত, গুরু অমসুং মখোয়গী একোম্পেনীশিংগীদমক কাইথখ্রে।
৩. য়োগ পর্ব্দা – ম্যুজিক, দেন্স, দ্রামা, ফোল্ক অমসুং ত্রাইবেল আর্ত অমসুং পপেত্রিগী কুমহৈ অসিদা শরুক য়াখিবা আর্তিস্তশিংগীদমক লুপা লাখ ১৬.০০ কাইথখি।
কলচর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা ওর্গানাইজেসন অয়াম্বনা মখাগী ওনলাইন প্রোগ্রামশিং অসি পাঙথোক্নরিঃ
• কলচর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা জোনেল কলচরেল সেন্তর তরেৎনা ফোল্ক অমসুং ত্রাইবেল আর্তিস্তশিং য়াওনা মখোয়গী হৈশিংবশিং ৱেবিনার, ৱার্কশোপ, লাইব পার্ফোমেন্সশিং সোসিএল মীদিয়া হেন্দল ফেনবুকনচিংবদা উত্তুনা ওনলাইন প্রোগ্রাম কয়া পাঙথোকখি। জেদ.সি.সি.না লেপ্পা হৌজিক লৈরিবা কাংলোন অমসুং মমলদা মথক্তা পনলিবা থৌরমশিং অসিগীদমক আর্তিস্তশিংদা শেন্থং কাইথখি।
• জেদ.সি.সি.না মন্ত্রালয় অসিগী থৌশিলশিং অসিদগী মপুং ফানা কানবা ফংনবগীদমক হেল্প লাইন অমসু হাংদোকখি।
• এক্সন প্লান অমসু মন্ত্রালয় অসিনা কাইথরিবা শেন্থংশিং অসি ফংহন্নবগীদমক ভর্চুএল মোদতা শরুক য়ারিবা আর্তিস্তশিং অসিগীদমক হৌদোকখি।
• রাজ্যশিংদগী লাকপা ফোল্ক আর্তিস্তশিংদা মখোয়গী পার্ফোমেন্সকীদমক ওনলাইন প্লেৎফোর্ম পীখি।
• জেদ.সি.সি.না মেম্বর ওইবা রাজ্যশিং অমসুং আর্তিস্তশিংবু রেজিস্তর তৌদবা আর্তিস্তশিংবু রাজ্যগী থৌশিলশিংগী মখাদা রেজিস্তর তৌদুনা আর্তিস্তশিংদা শেলগী মতেং অসি ফংনবা মতেং লৌখি।
• জেদ.সি.সি.না এন.জি.ও.শিংগা পুন্দুনা রেজিস্তর তৌরবা আর্তিস্তশিংবু ভর্চুএল প্লেৎফোর্মদা পুখৎনবা হোৎনখি।
• এস.এন.এ.না 'অভিব্যক্তি'গী মখাদা থৌরম, কুমহৈ অসিনচিংবা কয়া মখোয়গী আর্কাইবতগী সোসিএল মীদিয়া প্লেৎফোর্মদা উৎলি।
• ওক্তোবরদগীদি, এস.এন.এ.না ম্যুজিক, দেন্স, দ্রামা, ফোল্ক অমসুং ত্রাইবেল অমসুং পপেত্রিগী ফিজিকেল মওংদা পাংথোকপা কুমহৈশিংগী মথক্তা জনুৱারীদগী ভর্চুএল কুমহৈ পাঙথোক্লগনি।
ই-পাউ অসি কলচর অমসুং তুরিজমগী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেলনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Culture
In order to help artists during pandemic the Ministry of Culture released a grant of Rupees 5462.69 Lakh to artist community under various central sector schemes: Shri Prahlad Singh Patel
Zonal Cultural Centres have given financial assistance of Rs. 927.83 lakhs to artists
14 SEP 2020 6:34PM by PIB Delhi
Due to Covid-19 pandemic in the country, the entire artist community faced a financial crisis and lost their means of livelihood. To help these artists, the Ministry of Culture ensured speedy and timely release of the grants to the artists under the following various Central Sector Schemes:
(Rs. in lakh)
Sl. No.
Name of the scheme
Grant provided
i.
Financial assistance under Repertory Grant Scheme
1517.04
ii.
Scheme of Financial Assistance for the Development of Buddhist/ Tibetan Art and Culture
1329.00
iii.
Cultural Function and Production Grant Scheme
886.00
iv.
Scheme of Scholarship & Fellowship for promotion of Art & Culture
881.00
v.
Financial Assistance to Cultural Organizations with National Presence
427.25
vi.
Scheme of Financial Assistance for the Preservation & Development of Cultural Heritage of Himalayas
165.00
vii
Scheme of Pension & Medical Aid to Artists
160.00
viii.
Financial assistance under Seva Bhoj Yojna
74.00
ix.
Financial Assistance for Cultural Activities in Performing Arts for Building Grants Including Studio Theatres
23.40
Total
5462.69
Zonal Cultural Centres (ZCCs) have provided financial assistance of Rs. 927.83 lakh to the artists.
The Sangeet Natak Akademi (SNA) being national academy of music, dance and drama have organized the following programmes during the current pandemic. A number of artists from various genres have been benefitted by these virtual activities:
i. The Akademi organizes the Webinar on weekly basis with its Fellows and Awardees in the field of music, dance, drama, folk & tribal arts and puppetry. Akademi has successfully organized 32 webinars by which 32 artists have also been monetarily benefited.
ii. Deeksha is an online training series in various dance forms like Kathak, Kutiyattam, Manipuri, Sattriya, Chhau. As on date, 15 Deeksha programmes have been organized and Rs. 11 lakh apprx. has been released to senior artists, gurus and their accompanists.
iii. An amount of Rs. 16.00 lakh was released to the artists who participated in Yog Parv - a festival of music, dance, drama, folk & tribal arts and puppetry.
Most of the organizations under Ministry of Culture are organizing following online programmes:
• Seven Zonal Cultural Centres (ZCCs) under Ministry of Culture organized online programmes wherein folk and tribal artists showcased their talents through webinars, workshops, live performances on social media handles like facebook etc. Financial assistance is extended to artists as per the existing norms and rates fixed by ZCCs as remuneration of the above programmes.
• ZCCs have opened help lines to enable the artists to avail maximum benefits of the schemes of this Ministry.
• An action plan has been evolved to help artists engaged for events on virtual mode enabling them to avail financial benefits out of the grants released by the Ministry.
• Folk artists from member States are offered online platforms for their performance.
• ZCCs have coordinated with the member States and artists to get unregistered artists registered under various schemes of States for financial assistance to artists.
• ZCCs have collaborated with NGOs to promote registered artists on virtual platforms.
• SNA under the series ‘Abhivyakti’ is showcasing the programmes, festivals etc. from its archives on its social media platform.
• From October onwards, SNA has been planning to virtual festivals of music, dance, drama, folk & tribal and puppetry besides the festivals in physical from January, 2021.
This information was given by the Minister of State (I/c) of Culture and Tourism, Shri Prahlad Singh Patel in a written reply in the Lok Sabha today.