সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মহৈ তম্লিবা অঙাঙশিংবু অনৌবা ৱাখল্লোনগীদমক পুক্নীং থৌগৎপা হায়বসি ইনোভেসন পিরামিদকী য়ুম্ফম পাকথোকহল্লি
২০২০-২১গী ওনলাইন নোমিনেসন জুন ১, ২০২০দগী হৌরে; মহৈরোইশিংনা মখোয়গী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং ওনলাইন পোর্তেল www.inspireawards-dst.gov.in দা থাগৎপা য়াগনি
13 SEP 2020 2:17PM by PIB Imphal
লেসিস কেরোলগী এলিসনা মহাক্কী অঙকপা মফমদা পাক চাউবা অম হেক্তগী লম্বীদা চৎপা য়ানবা মহাকপু পীকথহনবা য়াবা থক্নবা মহী অমা ফংখি‍। ৱাখলনা শাগৎপা ঙম্বা মতিক লৈবা অঙাঙশিংনা মখোয়গী অকোয়বদা লৈরিবা ৱাফমশিংগী অনৌবা পাম্বৈ কয়া পুথোকপা ঙম্ম‍ী‍।
লৈঙাক্কী থৌরাংনা অসিগুম্বা ৱাখলনা শাগৎপা অসি পোকহন্দুনা নুংতিগী থেংনরিবা খুদোংচাদবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইদুনা পুথোক্ননবা অঙাঙশিংদা পুক্নীং থৌগৎলিবা ইনোভেসনগী পিরামিদ পাকথোকহল্লি‍। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসি দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীনা তরাম্না ওক্লি, অমদি মচং ওইবা ৱাখল্লোনশিং দিস্ত্রিক, স্তেত, অমদি লৈবাক্কী থাক্তা পাঙথোকপা একজিবিসনশিংদা লমজিংবিবগী ঙাক্লৌগা লোয়ননা লুপা ১০,০০০গী শেন্ফমগী মনা পীরি‍।
ভারতকী খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদগী অঙাঙ লাখ কয়ানা – শাফবা চাকখুমগী খুৎলায়শিং, তুং কোইবা বাইও-তোইলেতশিং নৎত্রগা ফত্ত-হৌদি মেনেজমেন্তকী পাম্বৈনচিংবা – মখোয়না থেংনরকপা প্রোব্লেমশিংগী অনৌবা পাম্বৈ কয়া পুথোরক্লি‍।
মিলিয়ন মাইন্দ্স ওগমেন্তিং নেসনেল এস্পিরেসন্স এন্দ নোলেজ (মানক) প্রোগ্রাম দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)না নেসনেল ইনোভেসন ফাউন্দেসন (এন.আই.এফ.)কা খুৎশম্নরগা ২০১৭দা হৌদোকখিবনি‍। প্রোব্লেমশিং মশক খঙদোক্তুনা পাম্বৈ পুথোকপা ঙমগদবা ইনোভেতিব ওইবা মহৈরোইশিংগী পাইপলাইন অমা শেম্নবা মসিনা নহা ওইরিবা পুক্নীংশিংগী ৱাখল্লোনগী পাঙ্গলদা অহেনবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
লৈবাকসিদা লৈরিবা মহৈ তম্ফমশঙ লাখ ৬তগী হৈথোই শিংথোইরবা পুক্নীং কয়াগী পাঙ্গল লোকশিন্নবা পান্দমদা, দি.এস.তি.না লৈঙাক্কী অমদি লনাই মহৈ তম্ফমশঙশিংদগী মহৈরোইশিংবু কমন ওইবা প্রোব্লেমশিংগী ৱারোইশিন পীবা ঙমগদবা মশাগী ওইবা অমদি অনৌবা ৱাখল্লোনশিং থারক্নবা কৌরি‍।
হায়রিবা ৱাখল্লোনশিং অসি মহৈ তম্ফমশঙ, দিস্ত্রিক অমদি স্তেতকী থাক্তা চেকশিন্না খন্দোক খঞ্জিন তৌদুনা অমদি তাকপী তম্বিদুনা লৈবাক্কী থাক্কী অথোই অহেন তান্নবদা য়াওনবগীদমক খল্লকপনি‍।
খ্বাইদগী ফজবা ৱাখল্লোনশিং খ্বাইদগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদগী হেক হেক লাকই‍। হৌখিবা চহীদা মনা ফংখিবা ৱাখল্লোন অমা মধ্য প্রদেশকী ছিন্দ্বারা দিস্ত্রিক্তা লৈবা গোভর্নমেন্ত এম.এস. (নুপীমচাশিংগজী) আস্রম বিছুৱাদগী ক্লাস ৮গী মহৈরোই সুলোচনা ককোদিয়ানা থাজিল্লকখি‍। লু নান্দবা মওংদা তোইলেত শেংদোকপনা মীয়ামগী হকশেলগী ওইবা খুদোংচাদবা ফীভম কয়া থেংনরিবসি খঙলবা মতুংদা মহাক্না মশা মথন্তা তোইলেত শেংদোকচনবা মেচিন অমা শেম্নবগী ৱাখল্লোন অমা পুথোরকখি‍। তোইলেত শেংদোক্নবা ব্রস অদু তোইলেত মশাদা পানশিল্লগা মদু লৈদুনা মশা মথন্তা তোইলেত শেংদোকহল্লি‍।
মশাগী ওইবা খুদোংচাদবা ফীভম অমনা খা অন্দমানগী নিল ইথৎতা লৈবা গোভর্নমেন্ত সিনিয়র সেকেন্দরী স্কুলগী ক্লাস ৯গী মহৈরোই সয়ান অখতর সৈখকী মফমদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পোকহনখি‍। মহাক্কী মমাদু এল.পি.জি. সিলিন্দরগী মখুম হাংদোক্নবা নাইলোনগী লং চিংথোক্লুবদা খুৎশা শোকখি। হায়রিবা খুদোংচাদবা ৱাফম অসি কোকহন্নবগীদমক্তা মহাক্না এল.পি.সি. সিলিন্দরগী মখু হাংদোক্নপা প্লাস্তিক (সেফতী) কেপ ওপনর অমা শেমখি‍।
লৈবাকসিগী স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী পুম্নমক্তগী মহৈরোই লাখ ৩.৮ হেনবনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ২০১৯দা থাজিল্লকখি, অমদি হায়রিবা মশীং অসি চহী খুদিংগী হেনগৎলক্লি‍। মসিগী মনুংদা খরখক্তমক প্রোতোতাইপ শেমগৎনবা লুপা ১০,০০০গী শেনগী তেংবাঙ পীরি‍। দি.এল.ই.পি.সি.) (দিস্ত্রিক লেভেল একজিবিসন এন্দ প্রোজেক্ত কম্পিতিসন) অমসুং মখা তাবা এস.এল.ই.পি.সি. (স্তেত লেভেল একজিবিসন এন্দ প্রোজেক্ত কম্পিতিসন) মথাঙ কয়া লান্থোক্লবা মতুংদা মখোয়গী মরক্তগী খরা লৈবাক্কী থাক্কী অথোই অহেন তান্নবদা শরুক য়ানবা খনগৎলি‍।
চহী অসিদা ২০২০-২১গী ওইনা ওনলাইন নোমিনেসন জুন ১, ২০২০দগী হৌরে‍। মহৈরোইশিং কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মহৈ তম্ফমশঙশিংদা কাবা য়াদবনা, দি.এস.তি.না মখোয়দা হায়রিবা মতম অসি অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোক্তুনা ওনলাইন পোর্তেল www.inspireawards-dst.gov.in. দা থাজিল্লক্নবা পুক্নীং থৌগৎলি‍।
ভারতনা মালেমগী ইনোভেসন ইন্দেক্সতা খোঙজেল য়াঙনা কাখৎলকপগা লোয়ননা লৈঙাক্না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং চাংয়েং তৌবা পাম্বা নহা ওইরিবা মীয়াম মরক্তা অনৌবা ৱাখল্লোনগী চৎনবী অমা থুনা য়াঙনা য়োকখৎনবগীদমক হোৎনরি‍। হায়রিবা ইহৌ অসি ভারতকী তরং তরংবা তুংগী ফীভম অমগী মঙলানগা লোয়ননা লৈবাকসিগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা থুনা শন্দোরক্লি‍।

Ministry of Science & Technology
Encouraging school children to innovate is broadening the base of innovation pyramid
Online nominations for the year 2020-21 for MANAK programme of Deptt of S&T have resumed; students can submit their innovative ideas at the online portal www.inspireawards-dst.gov.in
13 SEP 2020 2:17PM by PIB Delhi
Children with imaginative minds can come up with innovative solutions to problems in and around them.Government efforts are triggering this imagination and broadening the base of the pyramid of innovation that encourages children to come up with solutions for day to day problems based on science and technology. Such ideas are being solicited by the Department of Science and Technology (DST), and meritorious ideas are rewarded with the award money of Rs 10,000 with option of showcasing it to district, state, and national level exhibition along with mentoring support.
Lakhs of children from remotest parts of India are coming up with innovative solutions for problems they encounter – be they be safe kitchen devices, sustainable bio-toilets, or waste management solutions.
The Million Minds Augmenting National Aspirations and Knowledge (MANAK) programme was launched by the Department of Science and Technology (DST) in partnership with the National Innovation Foundation (NIF) in 2017. It emphasises on the power of ideas in young minds to create a pipeline of innovative students who can recognise problems and find solutions to them.
Aiming to harness the power of bright minds spread across 6 lakhs school in the country, DST invites students from government and private schools to send original and innovative ideas having potential to solve common problems.
These ideas go through a tough screening and mentoring process at the school level, district, and state level to be selected for the National level competitions.
Some very bright ideas often come from the remotest of places. Last year an award-winning submission was by Sulochana Kakodiya, a class 8 student from Govt. MS (Girls) Ashram Bichhua in Chhindwara, District in Madhya Pradesh. Realizing that people suffered health-related issues due to unhygienic manual cleaning of toilets, she came up with an idea of developing an automatic toilet cleaning machine. The brushes for cleaning the toilet are fixed inside the toilet itself, and they can automatically clean the toilet by rotating them.
A personal problem triggered the innovative spark in Sayan Akhtar Shaik, a class 9th student of Government Senior Secondary School, Neil Island of South Andaman. His mother suffered a cut in her finger while she was trying to open the plastic cap by pulling the nylon thread, which is attached with the LPG cylinder. To resolve this problem, encountered in most households once and for all, he developed a plastic (safety) cap opener of LPG cylinder.
More than 3.8 lakh students from all States and Union Territories of the country have submitted their ideas in 2019, and the number is increasing every year. Out of these, a few are provided with financial support of Rs 10,000 each for developing prototypes. After a series of DLEPC (District Level Exhibition and Project Competition) and subsequent SLEPC (State Level Exhibition and Project Competition), some of them are selected to exhibit their ideas at a national level competition.
This year online nominations for 2020-21 have resumed from 1st June 2020. Since students are not able to attend schools due to COVID 19, DST has encouraged them to use this time for generation of innovative ideas which can be submitted to the online portal www.inspireawards-dst.gov.in.
As India rises rapidly in the global innovation index, government efforts are rapidly promoting a culture of innovation among young people who are daring to experiment with their ideas. The movement that has been sparked is fast spreading to the remote parts of India’s with dreams for a bright future for the country.