Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh has a warm and friendly meeting with Russian Defence Minister General Sergei Shoigu in Moscow;
Discusses issues of defence cooperation between India and Russia
03 SEP 2020 9:53PM by PIB Delhi
Raksha Mantri, Shri Rajnath Singh, accompanied by delegation including Defence Secretary and other senior officials is visiting Moscow to participate in the 75th Anniversary Event to commemorate Victory Day by the Russian Federation in the meeting of Defence Ministers of Shanghai Cooperation Organisation (SCO), Collective Security Treaty Organisation (CSTO) and Commonwealth of Independent States (CIS) countries.
Today, Raksha Mantri had a one-hour meeting with Russian Defence Minister, Gen. Sergei Shoigu, at the Russian Ministry of Defence. The meeting was marked by the traditional warmth and friendship, characteristic of the Special & Privileged Partnership between India and the Russian Federation in which Military Technical Cooperation and Military-to-Military cooperation constitutes an important pillar.
Defence Minister General Shoigu conveyed his warm appreciation to Raksha Mantri for his participation in the 75th Anniversary of Victory Day Parade at Red Square on 24 June 2020, and his participation in the joint meeting of the SCO, CIS & CSTO countries. His meeting with RM was the first meeting he was having with visiting Defence Ministers.
The meeting covered a broad range of areas of cooperation between the two countries. It was noted that this meeting coincides with the Indra Naval Exercises to be conducted by the Indian and Russia navies off the Straits of Malacca over the next two days. Raksha Mantri noted that these exercises demonstrated the common interests of both countries in maritime security in the Indian Ocean Region. There was substantial commonality in positions with respect to challenges at the regional and international levels in the areas of peace and security, reflective of the deep trust and confidence that both sides enjoy as Strategic Partners.
Raksha Mantri conveyed appreciation for the steadfast support provided by Russia consistent with the defence and security needs of India, and in this context, particularly noted the timely manner in which the Russian had responded to requests for procurement of particular weapon systems. Both sides would continue to maintain contacts to ensure the timely delivery.
Raksha Mantri briefed General Shoigu on the 'Make-in-India' defence programme in the context of Prime Minister Narendra Modi's Aatma Nirbhar Bharat vision. Both sides welcomed the advance stage of discussions for the establishment in India of an India-Russian Joint Venture for the production of AK203 assault rifles which are considered one of the most modern weapons available for infantry forces. This provides very positive basis for further engagement of Russian defence industry in 'Make in India' programme. General Shoigu reiterated commitment of the Russian side to engage actively with our MOD to ensure the success of 'Make in India' programme including substantial participation in the forthcoming Aero India Exhibition to be held in February next year.
Raksha Mantri extended an invitation for General Shoigu to visit India for the next meeting of the Inter-Governmental Commission for Technical & Military Cooperation which is expected to be held towards the end of this year.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
মোস্কোদা রসিয়াগী রক্ষা মন্ত্রী জেনেরেল সেরগৈ সোইগুনা রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহ তরাম্না ওকখ্রে
ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্তা ঙাকশেনগী মতেং পাংন্নবা ৱাফমশিং খন্নখি
03 SEP 2020 9:53PM by PIB Imphal
রসিয়ান ফেদেরেসন্না শীনবা ভিক্তোরি দেগী ৭৫সুবা নিংশিং থৌরম শরক য়ানবা রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা লুচিংবা দিফেন্স সেক্রেতরি অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসিএলশিং য়াওবা মীহুৎ কাংবু অমা মোস্কোদা লৈরি অমসুং মখোয়না সংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন(এস সি ও), কল্লেক্তিব সেকুরিতি ত্রিতি ওর্গনাইজেসন(সি এস তি ও) অমসুং কম্মনৱেল্থ ওফ ইন্দিপেন্দেন্ত স্তেৎস(সি আই এস) লৈবাকশিংগী রক্ষা মন্ত্রীশিংগা উনগনি।
ঙসি রক্ষা মন্ত্রীনা রসিয়াগী রক্ষা মন্ত্রী জেনেরেল সেরগৈ সোইগুগা পুং ১ ৱারি শানখি। মীফম অদুদা ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা মিলিতরি তেক্নিকেলগী মতেং পাংনবা অমসুং মিলিতরি মশেল মতেং পাংনবগী মতাংদা অখন্নবা অমসুং মরপ-মপাং ওইবা মরীগী শক্তম উবা ফংখি।
২০২০গী জুন ২৪দা রেদ ইসক্বারদা পাংথোকখিবা ৭৫সুবা ভিক্তোরি দে পেরেদতা শরক য়াখিবা অমসুং এস.সি.ও, সি.আই.এস অমসুং সি.এস.তি.ও লৈবাকশিংগী অপুনবা মীফমদা শরক য়াবগীদমক রক্ষা মন্ত্রী জেনেরেল সেরগৈ সোইগুনা রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহ থাগৎখি। মহাক্না রক্ষা মন্ত্রী রাজনাথ সিংহগা উনবা অসি লৈবাক অদুদা লাকখিবা রক্ষা মন্ত্রীশিংগা উনবগী অহানবনি।
মীফম অদুদা লৈবাক অসিগী মরক্তা মতেং পাংন্নবা হিরমশিংগী মতাংদা খন্নখি। মসিগী মীফম অসি হৌজিক স্ত্রাইতস ওফ মালাকাদা ভারত অমসুং রসিয়াগী নেভিশিংগী মরক্তা পাংথোক্লিবা নুমিৎ নিনিগী ইন্দ্রা নেভেল এক্সরসাইজ মনুংদনি। ভারত মহাসাগর লমদমদা সমুদ্রগী শরক ঙাকশেন্নবা লৈবাক অনিনা পাম্লিবা অদু হায়রিবা লান তম্বা অসিনা ময়েক শেংনা উৎলে হায়না রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফোংদোকখি।শান্তি অমসুং ঙাকশেনগী হিরমশিংদা লমদম অসিগী অমসুং মালেমগী ওইনা শিংনরকপশিং পুন্না থেংন্নবা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা অচেৎপা থাজনবশিং মীফম অদুদা মমি তাখি।
ভারতকী ঙাকশেনগী দরকার ওইবশিং মতেং পাংবগীদমক রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং অকক্নবা খুৎলায় খর লৈনবা হোৎনবদা রসিয়ানা মতম চানা মতেং পাংলকপদা থাগৎখি। মতম চানা খুৎলায়শিং ফংহন্নবা নাকল অনিনা মখা তানা লেপ্তনা পাউ ফাউনগনি।
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী অত্মানির্ভর ভারত পান্দমগী মখাদা পায়খৎলিবা ‘মেক-ইন-ইন্দিয়া’ দিফেন্স প্রোগ্রামগী মতাংদা রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা জেনেরেল সোইগুদা পাউদমখি। লান্মীগী খ্বাইদগী ফবা খুৎলায়শিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা একে-২০৩ রাইফলশিং পুথোক্নবা ভারত-রসিয়াগী অপুনবা থৌরাং অমা ভারত্তা পায়খৎলিবা থবকশিং নাকল অনিনা তরাম্না ওকখি। মসিনা ‘মেক-ইন-ইন্দিয়া’ দিফেন্স প্রোগ্রামদা রসিয়াগী দিফেন্স ইন্দস্ত্রিশিং মখা তানা থবক তৌনবগী খুদোংচাবশিং পীরগনি। ‘মেক-ইন-ইন্দিয়া’ দিফেন্স প্রোগ্রাম মাইপাক্নবা ঐখোয়গী দিফেন্স মিনিস্ত্রিদা রসিয়ানা মতেং পাংগনি হায়না জেনেরল সোইগুনা থাজবা পীখি অমসুং মথং চহিগী ফেবুৱারিদা পাংথোক্কদবা এরো ইন্দিয়া একজিবিসন্দা শরক য়াগনি হায়খি।
চহি অসিগী অরোইবা শরক্তা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌরিবা তেক্নিকেল অমসুং মিলিতরগী মতেং পাংন্নবা ইন্তর-গভর্নমেন্তেল কমিসন্দা শরক য়ানবা ভারত্তা লাক্নবা রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা জেনেরেল সোইগুদা চেবাউ পীখি।