ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କୋଭିଡ-19 ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ (ଜିଓଏମ) ବୈଠକ
● ଭାରତରେ କରୋନା ମୃତ୍ୟୁ ବିଶ୍ଵରେ ସର୍ବନିମ୍ନ : ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ
● ଟିକାର ବିକାଶ ନେଇ ନୀତି ଆୟୋଗ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ଡଃ ବିନୋଦ ପଲଙ୍କ ସୂଚନା
29 AUG 2020 3:36PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତ 20ତମ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳ ବୈଠକ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ଏସ. ଜୟଶଙ୍କର, କେନ୍ଦ୍ର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂ ପୁରୀ, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ସାର ଓ ରସାୟନ (ସ୍ଵାଧୀନ ଦାୟିତ୍ଵ) ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନସୁଖ ଲାଲ ମାଣ୍ଡଭିୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନ କୁମାର ଚୌବେ, ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ନୀତି ଆୟୋଗ ସଦସ୍ୟ (ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ) ଡଃ ବିନୋଦ ପଲ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।
ବୈଠକ ଆରମ୍ଭରୁ ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କୋଭିଡ-19ର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକର ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗତ ମାସ 31 ତାରିଖରେ ହୋଇଥିବା ଶେଷ ଜିଓଏମ ବୈଠକଠାରୁ ଆଜି ମଧ୍ୟରେ ରୋଗର ନିରାକରଣ ଦିଗରେ ଯଥେଷ୍ଟ ସଫଳତା ମିଳିଥିବା ସେ କହିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା 26.40 ଲକ୍ଷ ରୋଗୀ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ମୃତ୍ୟୁହାର ହ୍ରାସ ପାଇ 1.81 ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ବେଳେ ସୁସ୍ଥତା ହାର ମଧ୍ୟ 76.47 ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବ୍ୟାପକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଖୁବ ମଜବୁତ ହୋଇଛି । ମାତ୍ର 0.29 ପ୍ରତିଶତ ରୋଗୀ ଭେଣ୍ଟିଲେଟରରେ ଥିବା ବେଳେ 1.93 ପ୍ରତିଶତ ଆଇସିୟୁ ଓ 2.88 ପ୍ରତିଶତ ରୋଗୀ ଅମ୍ଳଜାନ ସହାୟତାରେ ଅଛନ୍ତି । ମୋଟ 1576ଟି ପରୀକ୍ଷାଗାର ଜରିଆରେ ଦେଶରେ 10 ଲକ୍ଷ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ ଲକ୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇପାରିଛି । କେବଳ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 9 ଲକ୍ଷରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ମୋଟ ପରୀକ୍ଷଣ ସଂଖ୍ୟା 4 କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଡଃ ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ଜିଓଏମକୁ ଆହୁରି ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ, 338 ଲକ୍ଷ ଏନ-95 ମାସ୍କ, ପାଖାପାଖି 135 ଲକ୍ଷ ପିପିଇ ଓ ପ୍ରାୟ 27 ହଜାର ଭେଣ୍ଟିଲେଟର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ସଂସଦ ଓ ବିଧାନସଭା ପାଇଁ କୋଭିଡ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏସଓପି ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି । ଜିଓଏମ ପକ୍ଷରୁ ଆଗକୁ ଆସୁଥିବା ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀ ନେଇ ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରାଯିବା ସହ ସମସ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ପ୍ରତିଷେଧକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଜିଓଏମକୁ ଦେଶର ସର୍ବଶେଷ କୋଭିଡ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ବିଶ୍ଵର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଦେଶରେ ନିୟୁତ ପିଛା ସର୍ବନିମ୍ନ ସଂକ୍ରମଣ (2424) ଥିବା ବେଳେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା ନିୟୁତ ପିଛା 44 ରହିଛି । ତେବେ ବିଶ୍ଵରେ ନିୟୁତ ପିଛା ହାରାହାରି 3161 ସଂକ୍ରମିତ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିବା ବେଳେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା 107.2 ରହିଛି । ଏଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ, ଦେଶରେ କମ ସମ୍ବଳ ଓ ଘନ ଜନସଂଖ୍ୟା ସତ୍ଵେ ସମୟୋଚିତ ଲକଡାଉନ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ଵର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ନିୟୁତ ପିଛା ସଂକ୍ରମଣ ଓ ମୃତ୍ୟୁହାରକୁ କମ କରାଯାଇପାରିଛି । ଦେଶରେ 8ଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତାମିଲନାଡୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଓଡିଶା ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ମୋଟ ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ଶତକଡା 73 ଭାଗ ଅଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା 7ଟି ରାଜ୍ୟ ଯଥା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଦିଲ୍ଲୀ, ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ମୋଟ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାର ଶତକଡା 81 ଭାଗ ଅଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଜିଓଏମକୁ ଟିବି ଏବଂ କୋଭିଡ ଚିହ୍ନଟ, ମଧୁମେହ ପରିଚାଳନା ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ମୃତ୍ୟୁହାର ଅଧିକ ଅଛି, ସେଠାରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷାକୁ ବ୍ୟାପକ କରାଯାଇ ମୃତ୍ୟୁହାର ଶତକଡା 1 ଭାଗରୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବୈଠକରେ ଦିଆଯାଇଛି ବୋଲି ଜିଓଏମକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏନସିଡିସିର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡଃ ସୁଜିତ ସିଂ କରୋନା ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସମନ୍ଵିତ ରୋଗ ନିରୀକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ଵାନର ପ୍ରତିକାର ଓ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ରଣନୀତି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶରେ ମାସ୍କ ପରିଧାନ, ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ଵ ଓ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ଜନିତ ନୀତିନିୟମ ପାଳନ ଇତ୍ୟାଦି ନେଇ ବୈଠକରେ ଗୁରୁତ୍ଵାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ଵରେ କୋଭିଡ ଟିକାର ଅଗ୍ରଗତି ନେଇ ଡଃ ଭି କେ ପଲ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଦୁଇ ଜଣ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସମେତ 29 ଜଣ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରୀକ୍ଷଣରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି । ଭାରତ ବାୟୋଟେକ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟୀକା ଦ୍ଵିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରୀକ୍ଷଣରେ ରହିଛି । ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଓ ସିରମ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ଵାରା ବିକଶିତ ଟୀକା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ପରୀକ୍ଷାର ତୃତୀୟ ସ୍ତରରେ ରହିଛି । ଜାତୀୟ ଭେକ୍ସିନ ପ୍ରଶାସନ ପାଇଁ ଗଠିତ ଜାତୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳ ମଧ୍ୟ ଭଲ କାମ କରୁଛି ବୋଲି ଡଃ ପଲ ଜିଓଏମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଗ୍ରୁପ ଟୀକାର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପରୀକ୍ଷଣ, ଏଥିପାଇଁ ଏହାର ପରିବଣ୍ଟନ ଓ ହିତାଧିକାରୀ ଚୟନ ତଥା ଟୀକା ବାଛିବା ନେଇ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ବିଶେଷଜ୍ଞ ଦଳର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 3ଟି ବୈଠକ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରାଜେଶ ଭୂଷଣ ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ମାନସିକ ସ୍ଥିତି ନେଇ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନେଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକରେ କରୋନା ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଓ ମୃତ୍ୟୁହାର ଅଧିକ ହେଉଛି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ।
ବୟାନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ରବି କାପୁର, ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ, ଆଇସିଏମଆର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡଃ ବଳରାମ ଭାର୍ଗଭ, ଡିଜିଏଫଟି ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଯାଦବ, ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ମଲିକ, ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଡି ରବି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ପଦାଧିକାରୀମାନେ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭର୍ଚୁଆଲି ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 20th meeting of Group of Ministers (GOM) on COVID-19
India has one of the lowest global COVID fatality rates: Dr Harsh Vardhan
Dr. Vinod Paul, Member (Health) NitiAayog apprises GoM on Vaccine Development in India
29 AUG 2020 3:36PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare chaired the 20th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19, here today. He was joined by Dr S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Sh. MansukhLalMandaviya, Minister of State, Shipping (Independent Charge), Chemicals and Fertilizers, Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare and Sh. NityanandRai, Minister of State, Home Affairs. Dr. Vinod Paul, Member (Health) NitiAayog, joined virtually.
At the outset, Dr. Harsh Vardhan expressed satisfaction at the various coordinated efforts of the Centre Government and those of the States/UTs. He stated “In the month since the last meeting of GoM on 31st July, we have made tremendous strides in containing the disease. As many as 26.4 lakhhave already recovered. The country’s Case Fatality Rate is at its lowest 1.81% and consecutively Recovery Rate has increased to 76.47%.” He further informed the GOM that with creation of sufficient health facilities, the health infrastructure in the country has been amply strengthened. Also, only 0.29% of cases are on ventilators, 1.93% on ICU and only 2.88% of cases are on oxygen. A total of 1576 labs at present have led to an upsurge in testing and the goal of 10 lakhs tests per day has been fulfilled. More than 9 lakh samples were tested in the last 24 hours and this has led to the cumulative total number of tests crossing the 4 crore mark” he added. Dr Harsh Vardhan also informed the GOM that more than 338 lakhs of N-95 masks, nearly 135 lakh of PPEs and about 27,000 ventilators have been provided by the centre to the States/UTs.
The Union Health Minister instructed the Health Ministry to develop SOPs for the Members of Parliament and the Legislative Assembly sessions comprising COVID protocols and preventive measures. The GOM also expressed concern about the forthcoming festival seasons and advised everyone to adopt safe and COVID appropriate behaviour.
The GoM was briefed on the current status of COVID-19 in India. The global comparison clearly depicted that India has one of the lowest cases per million (2424) and deaths per million (44) compared to the global average of 3161 and 107.2 respectively. It was noted that despite being resource constrained and densely populated, timely lockdown and rapid augmentation of infrastructure by India have enabled to keep the case/ million and deaths/million considerably lower compared to other countries. Within the country, eight States (Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, West Bengal, Odisha and Telangana) contribute to around 73% of the active caseload, as of today. Moreover, seven States (Maharashtra, Delhi, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Uttar Pradesh and West Bengal) account for 81% of total deaths. The GoM was briefed on the guidance note issued on the bi-directional TB and COVID screening, diabetes management in COVID facilities, etc., and the meeting chaired by Cabinet Secretary with the States where they were advised to ramp up testing and measures were suggested to contain the spread and reduce mortality below 1%.
Dr. Sujit Singh, Director (NCDC) presented a detailed report on surveillance efforts undertaken in India during the pandemic through the IDSP (Integrated Disease Surveillance Programme) network. He highlighted the challenges faced and the learnings from the various States. He also threw light on the trajectory of COVID in some States and elaborated on their response and management. The major concern areas in the country were highlighted. It was mentioned that there needs to be continued attention on promotion of wearing of masks, physical distancing and respiratory etiquettes. Behaviour change communication therefore assumes priority role in COVID management.
Dr. Vinod K Paul, Chairperson of the Empowered Group-1 on Medical Emergency management plan apprised the GoM of the process of COVID vaccine development in India and around the world. He stated that 29 candidates, including 2 Indian ones, are in Clinical Trials out of which 6 are in Phase III. In India, Bharat Biotech’s vaccine candidate based on inactivated virus procured by ICMR is in Phase II trial along with ZydusCadila’s candidate which is based on viral DNA. The Oxford vaccine candidate developed by Serum Institute of India is already in Phase III trial in Maharashtra and some other States. Dr. Paul also informed the GoMof the progress made by the National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19. The group is tasked with facilitation of vaccine development including issues of trial and stockpiling, sorting out issues of financing, risk-management, selection of potential beneficiaries and their order of reference, envisioning logistics, scale up, digital system, defining principles for selecting beneficiary categories, and defining scientific basis for selecting vaccine. Three meetings of the Expert Group have been held so far.
Sh. Rajesh Bhushan, Health Secretary apprised the GOM on the efforts made by the Health Ministry towards mental health during the pandemic. He also stated that the Central Government was in direct communication with the States that were reporting a surge in cases and those with higher mortality rates. These were being guided towards measures that would result in saving lives and speedy recoveries.
Sh. Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Sh. Amitabh Kant, CEO, NitiAayog,Dr.BalramBhargava, DG (ICMR), Sh. AmitYadav, DG, Foreign Trade (DGFT), Sh. Anil Malik, Addl. Secretary (Home Affairs), ShriDammu Ravi, AddlSecy (MEA), and other senior government officials including representatives of ITBP HQ participated through virtual media.