হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯গী মতাংদা গ্রুপ ওফ মিনিস্তরস (জি.ও.এম.)কী ২০শুবা মীফম লুচিংখ্রে
ভারতকী ফেতেলিতী রেৎ অসি মালেমগী খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মনুং চল্লিঃ দাঃ হর্শ বর্ধন
দাঃ বিনোদ পাউল, নিতিয়ায়োগকী মেম্বর (হেলথ)না জি.ও.এম.দা ভারত্তা বেক্সিন শাবগী মতাংদা খঙহনখ্রে
29 AUG 2020 3:36PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রীনা দাঃ হর্শ বর্ধন্না ঙসি লুচিংদুনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা গ্রুপ ওফ মিনিস্তরস (জি.ও.এম.)কী ২০শুবা মীফম ফমখ্রে। মীফম অসিদা মহাক্কী শরুক য়াখিবশিং অদুদি এক্সতর্নেল এফিয়ার্স মন্ত্রী দাঃ এস. জয়শঙ্কর, সিবিল এবিএসন মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি, রাজ্য, শিপ্পিং (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রী শ্রী মনশুখ লাল মান্দাবিয়া, রাজ্যগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবে অমসুং হোম এফিয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যানন্দা রাইনি। নিতি আয়োগকী মেম্বর (হেলথ) দাঃ বিনোদ পোলসু মীফমদুদা বর্চুএলগী খুত্থাংদা শরুক য়াখি।
মীফম হৌদোকপদা দাঃ হর্শ বর্ধন্না কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা খুৎশম্নদুনা পায়খৎপা খোঙথাং কয়াগী মরমদা অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, “মমাংগী জুলাই ৩১দা পাঙথোখিবা জি.ও.এম.গী মীফম অদুগী থা অমগী মতুংদা ঐখোয়না লায়না অসিবু লাকশিন্নবা মশক থোকপা থবক কয়া পাঙথোকপা ঙমখ্রে। মীওই লাখ ২৬.৪মুক নাবা ফখ্রে। লৈবাক্কী ফেতেলিতী রেৎ অসি খ্বাইদগী নেম্বা ১.৮১%গী মশিংদা লৈরি অমসুং মসিগী মতুং ইন্না নাবা ফবগী চাংসু ৭৬.৪৭%দা ফগৎলে”। মহাক্না জি.ও.এম.দা মখা তানা হায়খিবদা মতিক চাবা হেলথ ফেসিলিতী কয়া অমা শেমগৎপগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিগী হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচরসু য়াম্না ফগৎলে হায়খি। মসিগা লোয়ননা অনাবা ০.২৯% খক্তমক বেন্তিলেতরদা লৈরি, ১.৯৩%না আই.সি.য়ু.দা লৈরে অমসুং অনাবা ২.৮৮%না ওক্সিজেন থাজিন্দুনা লৈরি হায়খি। লৈবাক অসিদা অপুনবা ওইনা হৌজিক লেব ১৫৭৬ লৈরি অমসুং তেস্তিং তৌবগী মশিং য়াম্না হেনগৎখিবগা লোয়ননা নোঙমদা তেস্ত লাখ ১০ তৌবগী পান্দমসু ফংবা ঙম্লে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল লাখ ৯ হেন্না তেস্ত তৌখিবগা লোয়ননা তেস্ত তৌবগী অপুনবা মশিং কোতি ৪ হেনবা ঙমখ্রে হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। দাঃ হর্শ বর্ধন্না জি.ও.এম.দা হায়খিবগী মতুং ইন্না কেন্দ্র সরকারনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা এন.-৯৫ ফেস মাস্ক লাখ ৩৩৮ হেনবা, পি.পি.ই. চাউরাক্না লাখ ১৩৫ অমসুং বেন্তিলেতর ২৭,০০০ পীখ্রে।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা হকশেল মন্ত্রালয়দা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং অমসুং লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী কোবিদকী চৎন-কাঙলোন অমসুং চেকশিন থৌরাংগী হীরম য়াওবা এস.ও.পি. অমা শেম্নবা খঙহনখ্রে হায়খি। জি.ও.এম.না লাক্কদৌরিবা কুমহৈশিংগী মতমশিংগী মতাংদা মিৎয়েং চংলদুনা মীয়াম্না তেক্ত কায়দবা অমসুং কোবিদকা চানবা লিচৎ চৎনবসু হায়খ্রে।
জি.ও.এম.দা ভারত্তা হৌজিক ওইরিবা কোবিকদকী ফিভমশিংগী মতাংদা পাউদমখি। মালেমগী ফিভমগা চাংদম্নবদা ভারতনা য়াম্না ময়েক শেংনা খ্বাইদগী নেম্বা কেস পর মিলিয়ন (২৪২৪) অমসুং দেথ পর মিলিয়ন (৪৪) লৈ অমসুং মসিগী মতুং ইন্না মালেমগী ওইবা চাংচৎ অসি মথংশিৎনা ৩১৬১ অমসুং ১০৭.২নি। রিসোর্সকী অকক্নবা লৈবা অমসুং মীওই কুংনা তাবগী মওং অসি লৈন-লৈনা ভারতনা মতম চানা লোকদাউন থমখিবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংবু লেপ্পা লৈতনা ফগৎহনবগী থৌওংশিং অসিনা ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা কেস পর মিলিয়ন অমসুং দেথ পর মিলিয়ন অসি য়াম্না নেম্না থম্বা ঙম্লি। লৈবাক অসিগী মনুংদা ঙসি ফাওবগী ওইনা রাজ্য ৮দা (মহারাস্ত্রা, করনাতকা, আন্ধ্রা প্রদেশ, তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, নোংচুপ বেঙ্গোল, ওরিশা অমসুং তেলঙ্গানা)না অপুনবা এক্তিব কেসকী ৭৩% লৈরি। মসিগী মথক্তা রাজ্য ৭ (মহারাস্ত্রা, দিল্লী, করনাতকা, আন্ধ্রা প্রদেশ, তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোল)না লৈবাক অসিগী অপুনবা লৈখিদবা মশিংগী ৮১% লৈরি। বাই-দাইরেক্সেল তি.বি. অমসুং কোবিদ স্ক্রীনিং হীরমগী ফোঙখিবা গাইদলাইন নোৎকী মতাংদা অমসুং ভাইরস শন্দোকপা থিংনবা অমসুং মোর্তেলিতী রেৎ অসি ১%গী মখাদা থম্নবা পাউতাকশিংগা লোয়ননা তেস্তিং হেনগৎহন্নবা খন্নখিবা রাজ্যশিংগা লোয়ননা কেবিনেৎনা লুচিংদুনা ফমখিবা মীফমগী মতাংদা জি.ও.এম. পাউদমখি।
এন.সি.দি.সি.গী দাইরেক্তর দাঃ সুর্জিত শিংহনা আই.দি.এস.পি. (ইন্তিগ্রেতেদ দিজিজ সর্বেলিএন্স প্রোগ্রাম) নেৎৱর্ক্কী খুত্থাংদা লায়চৎ মনুংদা ভারত্তা সর্বেলিএন্সকী মতাংদা পাঙথোকখিবা থবকশিংগী অকুপ্পা রিপোর্ত অমা পুথোকখি। মহাক্না রাজ্যশিংনা থেংনখিবা খুদীংচাদবা কয়া অমসুং রাজ্যশিংদগী তমখিবা পরা কয়াগী মতাংদা পনখি। মহাক্না রাজ্য খরগী কোবিদকী ত্রাজেক্তরীগী মতাংদা ৱাফম খরা থমখি অমসুং মখোয়গী রেস্পোন্স অমসুং শেন্নবগী থৌওংশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খিবগী মতুং ইন্না মাস্ক উপ্পা, ফিজিকেল দিস্তেন্সিং তৌবা অমসুং নিংশা হোনবগী পথাপ নাইবগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহনবগী তঙাই ফদবা অদুমক লৈরি হায়নসু হায়খি। মতৌ অসুম্না ঐখোয়গী লমচত-শাজৎ শেমদোকপা অসিনা কোবিদ শেন্নবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি।
মেদিকেল ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্ত প্লানগী ইম্পা ৱর্দ গ্রুপ-১গী চেয়রপর্সন দাঃ বিনোদ কে. পোলনা জি.ও.এম.দা ভারত্তা অমসুং মালেম পুম্বদা কোবিদ বেক্সিন শারিবা অসিগী মতাংদা খঙহনখি। মহাক্না হায়খিবদা ভারতকী ২ য়াওনা অপুনবা কেন্দিদেৎ ২৯ অসি ক্লিনিকেল ত্রাএল তৌরি অমসুং মসিগী মনুংদগী ৬তি ফেস-৩দা লৈরে। ভারত্তা হৌজিক আই.সি.এম.আর.না ফংখিবা মথৌ তৌদ্রবা ভাইরস্তা য়ুম্ফম ওইবা ভারত বাইওতেক্কী বেক্সিন অসিগা লোয়ননা ভাইরেল দি.এন.এ.দা য়ুম্ফম ওইবা জাইদস কেদিলাগী কেন্দিদেৎ অসি ফেস-২গী ত্রাএলদা লৈরি। সীরম ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়ানা শেম্বা ওক্সফোর্দ বেক্সিন কেন্দিদেৎ অসি মহারাস্ত্রা অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংদা ফেস-৩গী ত্রাএল চত্থবা হৌখ্রবনি। দাঃ পাউলনা জি.ও.এম. কোবিদ-১৯গী বেক্সিন পীনবগী নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপকী থবকশিংগী হৌজিক্কী ওইবা ফিভমগী মতাংদসু পাউদমখি। কাংলুপ অসিদা বেক্সিন পুথোকপগী থবক পায়খৎপা অমসুং ত্রাএল তৌবা অমসুং বেক্সিন থম্বগী হীরম য়াওবা থবকশিং শেন্নবগী থৌদাং পীরি। মসিগা লোয়ননা শেলথুমগী মতাংদা থেংনবা খুদোঙচাদবশিং, রিস্ক মেনেজমেন্ত, মতিক চাবা বেনিফিশরী খনবা অমসুং মখোয়গী মথং মনাও খায়দোকপা, পুত্থোক পুশিনগী মতাংদা খন্নবা, স্কেল অপ তৌবা, দিজিতেল সীস্তেমশিং, বেনিফিশরী কাংলুপ খনবগী কাঙলোন শেম্বা অমসুং বেক্সিন অমা অরোয়বা ওইনান খনবগী সাইতিফিক ওইবা ৱাহন্থোক পীবগী হীরমশিংসু কাংলুপ অসিদা শিন্নরি। হৌজিক ফাওবদা এক্সপর্ত গ্রুপ অসিগী মীফম অহুম্লক ফমখ্রে।
হেলথ সেক্রেতরী রাজেশ ভুশন্না হকশেল মন্ত্রালয়না লায়চৎ অসিগী মনুংদা মেন্তেল হেলথকী মতাংদা পাঙথোকপা থবকশিংগী মতাংদসু জি.ও.এম. পাউদমখি। মহাক্না হায়খিবা অতোপ্পা ৱাফমশিংগী মনুংদা কেস মশিং ৱাংখৎলকপা অমসুং মোর্তেলিতী রেৎ ৱাংবা রাজ্যশিংগসু কেন্দ্র সরকারগী হকথেংননা পাউ ফাওনরি হায়নসু হায়খি। হায়রিবা থৌওংশিং অসি পুন্সি কনবা অমসুং নাবা থুনা ফহনগদবা খোঙথাংশিংনা তেংবাংলি হায়খি।
তেক্সতাইলগী সেক্রেতরী শারী রবি কপুর, নিতি আয়োগকী সি.ই.ও. শ্রী অমিতাভ কান্ত, আই.সি.এম.আর.গী দি.জি. দাঃ বলরাম ভারগবা, দি.জি.এফ.তি. ফোরেন ত্রেদকী দি.জি.শ্রী অমিৎ য়াদব, হোম এফিয়ার্সকী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী অনিল মালিক, এম.ই.এ.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী দম্মু রবি অমসুং আই.তি.বি.পি. ঐচ.ক্যু.গী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা সরকারগী সেনিয়র ওফিসারশিংনা থৌরম অসিদা বর্চুএলগী খুত্থাংদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan chairs 20th meeting of Group of Ministers (GOM) on COVID-19
India has one of the lowest global COVID fatality rates: Dr Harsh Vardhan
Dr. Vinod Paul, Member (Health) NitiAayog apprises GoM on Vaccine Development in India
29 AUG 2020 3:36PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare chaired the 20th meeting of the high-level Group of Ministers (GoM) on COVID-19, here today. He was joined by Dr S. Jaishankar, Minister of External Affairs, Sh. Hardeep S. Puri, Minister of Civil Aviation, Sh. MansukhLalMandaviya, Minister of State, Shipping (Independent Charge), Chemicals and Fertilizers, Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health & Family Welfare and Sh. NityanandRai, Minister of State, Home Affairs. Dr. Vinod Paul, Member (Health) NitiAayog, joined virtually.
At the outset, Dr. Harsh Vardhan expressed satisfaction at the various coordinated efforts of the Centre Government and those of the States/UTs. He stated “In the month since the last meeting of GoM on 31st July, we have made tremendous strides in containing the disease. As many as 26.4 lakhhave already recovered. The country’s Case Fatality Rate is at its lowest 1.81% and consecutively Recovery Rate has increased to 76.47%.” He further informed the GOM that with creation of sufficient health facilities, the health infrastructure in the country has been amply strengthened. Also, only 0.29% of cases are on ventilators, 1.93% on ICU and only 2.88% of cases are on oxygen. A total of 1576 labs at present have led to an upsurge in testing and the goal of 10 lakhs tests per day has been fulfilled. More than 9 lakh samples were tested in the last 24 hours and this has led to the cumulative total number of tests crossing the 4 crore mark” he added. Dr Harsh Vardhan also informed the GOM that more than 338 lakhs of N-95 masks, nearly 135 lakh of PPEs and about 27,000 ventilators have been provided by the centre to the States/UTs.
The Union Health Minister instructed the Health Ministry to develop SOPs for the Members of Parliament and the Legislative Assembly sessions comprising COVID protocols and preventive measures. The GOM also expressed concern about the forthcoming festival seasons and advised everyone to adopt safe and COVID appropriate behaviour.
The GoM was briefed on the current status of COVID-19 in India. The global comparison clearly depicted that India has one of the lowest cases per million (2424) and deaths per million (44) compared to the global average of 3161 and 107.2 respectively. It was noted that despite being resource constrained and densely populated, timely lockdown and rapid augmentation of infrastructure by India have enabled to keep the case/ million and deaths/million considerably lower compared to other countries. Within the country, eight States (Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, West Bengal, Odisha and Telangana) contribute to around 73% of the active caseload, as of today. Moreover, seven States (Maharashtra, Delhi, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Karnataka, Uttar Pradesh and West Bengal) account for 81% of total deaths. The GoM was briefed on the guidance note issued on the bi-directional TB and COVID screening, diabetes management in COVID facilities, etc., and the meeting chaired by Cabinet Secretary with the States where they were advised to ramp up testing and measures were suggested to contain the spread and reduce mortality below 1%.
Dr. Sujit Singh, Director (NCDC) presented a detailed report on surveillance efforts undertaken in India during the pandemic through the IDSP (Integrated Disease Surveillance Programme) network. He highlighted the challenges faced and the learnings from the various States. He also threw light on the trajectory of COVID in some States and elaborated on their response and management. The major concern areas in the country were highlighted. It was mentioned that there needs to be continued attention on promotion of wearing of masks, physical distancing and respiratory etiquettes. Behaviour change communication therefore assumes priority role in COVID management.
Dr. Vinod K Paul, Chairperson of the Empowered Group-1 on Medical Emergency management plan apprised the GoM of the process of COVID vaccine development in India and around the world. He stated that 29 candidates, including 2 Indian ones, are in Clinical Trials out of which 6 are in Phase III. In India, Bharat Biotech’s vaccine candidate based on inactivated virus procured by ICMR is in Phase II trial along with ZydusCadila’s candidate which is based on viral DNA. The Oxford vaccine candidate developed by Serum Institute of India is already in Phase III trial in Maharashtra and some other States. Dr. Paul also informed the GoMof the progress made by the National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19. The group is tasked with facilitation of vaccine development including issues of trial and stockpiling, sorting out issues of financing, risk-management, selection of potential beneficiaries and their order of reference, envisioning logistics, scale up, digital system, defining principles for selecting beneficiary categories, and defining scientific basis for selecting vaccine. Three meetings of the Expert Group have been held so far.
Sh. Rajesh Bhushan, Health Secretary apprised the GOM on the efforts made by the Health Ministry towards mental health during the pandemic. He also stated that the Central Government was in direct communication with the States that were reporting a surge in cases and those with higher mortality rates. These were being guided towards measures that would result in saving lives and speedy recoveries.
Sh. Ravi Capoor, Secretary (Textiles), Sh. Amitabh Kant, CEO, NitiAayog,Dr.BalramBhargava, DG (ICMR), Sh. AmitYadav, DG, Foreign Trade (DGFT), Sh. Anil Malik, Addl. Secretary (Home Affairs), ShriDammu Ravi, AddlSecy (MEA), and other senior government officials including representatives of ITBP HQ participated through virtual media.