উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে ৰাষ্টজোৰা অভিযান হাতত লোৱাৰ আহ্বান উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কন্যাৰ প্ৰতি থকা ভেদভাৱ দূৰ কৰাৰ ববে সামাজিক চিন্তাধাৰাৰ সলনি কৰাৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ৰাজনৈতিক দলসমূহক সংসদ আৰু বিধানসভাত মহিলাসকলৰ বাবে আসন সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহমত পোষণৰ আহ্বান জনায়
মহিলাসকলৰ আৰ্থিক স্বাৱলম্বিতাৰ বাবে অভিভাৱকসকলক তেওঁলোকৰ সম্পত্তিৰ সমান ভাগৰ অধিকাৰৰ পোষকতা
জনপ্ৰতিনিধিসকলক লিংগ বৈষম্যতাৰ গম্ভীৰতাৰ সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টিৰ আহ্বান
এখন সমৃদ্ধিশালী আৰু সুস্থ ভাৰত নিৰ্মাণৰ যজ্ঞত প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয় অংশগ্ৰহণৰ আহ্বান
23 AUG 2020 10:40AM by PIB Guwahati
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী এম. ভেংকায়া নাইডুৱে মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰজোৰা অভিযান হাতত লোৱাৰ আহ্বান জনাই কোনো এগৰাকী কন্যাই যাতে বিদ্যালয় শিক্ষাৰ পৰা বঞ্চিত নহয়, সেই সুনিশ্চিত কৰিবলৈ কয়৷
তেওঁ অৱশ্যে বেটী বচাও বেটী পঢ়াওৰ দৰে কাৰ্যসূচীৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ পৰা বুলি উল্লেখ কৰে যদিও কন্যাসকলক সৈ সামাজিক চিন্তাধাৰা সলনি কৰাত আৰু অধিক প্ৰয়াস কৰাৰ আৱশ্যকতা আছে বুলি কয়৷
“মহিলাসকলৰ ক্ষেত্ৰত ভেদভাৱ দূৰ কৰি তেওঁলোকক সবলীকৰণ কৰক” শীৰ্ষক নিজৰ ফেচবুক পোষ্টত শ্ৰী নাইডুৱে লিখে যে দেশৰ মুঠ জনসংখ্যাৰ প্ৰায় ৫০ শতাংশই মহিলা৷ ৰাজনীতিকে ধৰি সকলো ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকক সমান সুবিধা নিদিয়ালৈকে দেশৰ প্ৰগতি অসম্ভৱ৷ সেইবাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতি আমি নিজৰ আচৰণ আৰু কৰ্মৰ মাজত ভেদভাৱ দূৰ কৰিব লাগিব৷ এয়া আমাৰ লক্ষ্য হোৱা উচিত৷
তেওঁ ৰাজনৈতিক দলসমূহক সংসদ আৰু বিধানসভাত মহিলাসকলৰ বাবে আসন সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহমত পোষণৰ আহ্বান জনায়৷ মহিলাসকলৰ আৰ্থিক স্বাৱলম্বিতাৰ বাবে অভিভাৱকসকলক তেওঁলোকৰ সম্পত্তিৰ সমান ভাগৰ অধিকাৰৰ পোষকতা কৰে৷
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কিছু দিন পূৰ্বে জনসংখ্যা আৰু বিকাশ সম্পৰ্কীয় ভাৰতীয় সাংসদসকলৰ সংগঠন(আইএপিপিডি)ৰ দ্বাৰা লিংগ অনুপাতৰ সন্দৰ্ভত প্ৰস্তুত কৰা “ভাৰতত জন্মৰ সময়ত লিংগ অনুপাত” শীৰ্ষক এক প্ৰতিবেদন উন্মোচন কৰিছিল৷ এই প্ৰতিবেদন অনুসৰি ২০০১-২০১৭ ৰ মাৰ সময়ছোৱাত দেশত কন্যা শিশুৰ জন্মৰ সংখ্যা কম আছিল৷
এই লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰি উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ইয়াক সংশোধন কৰাৰ বাবে জন প্ৰতিনিধি, সংবাদ মাধ্যম আৰু চৰকাৰৰে ধৰি সকলো অংশীদাৰক যুদ্ধোত্তৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰাৰ আহ্বান জনায়৷
তেওঁ জনপ্ৰতিনিধিসকলক ইয়াৰ গম্ভীৰতাৰ সম্পৰ্কে জন সজাগতা সৃষ্টি কৰাৰ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকক যৌতুকৰ দৰে কু-প্ৰথাৰ বিৰোধিতা কৰা তথা পুত্ৰ সন্তানত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ দৰে চিন্তাধাৰা দূৰ কৰিবলৈ কয়৷
ভ্ৰূণ পৰীক্ষণ(পিচি আৰু পিএনডিটি) আইন কঠোৰভাৱে বলবৎ কৰাৰ প্ৰতি জোৰ দি উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে মহিলা আৰু কন্যাৰ প্ৰতি কোনো ধৰণৰ বৈষম্য গ্ৰহণযোগ্য হোৱা অনুচিত৷
নতুন ভাৰতত দুখীয়া, নিৰক্ষণ তথা অন্য সামাজিক কু-প্ৰথাৰ বিৰু্দ্ধে নাগৰিকসকলক সামগ্ৰিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে লিখে যে প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে, বিশেষকৈ যুৱ প্ৰজন্মই এনে এক সমৃদ্ধিশালী আৰু সুস্থ ভাৰত নিৰ্মাণৰ যজ্ঞত সহযোগ কৰাৰ বাবে আগবাঢ়ি অহা উচিত, য’ত কোনো বৈষম্য নাথাকে৷

Vice President's Secretariat
Vice President calls for a national movement to empower women
Vice President stresses the need for a change in societal mindset to end discrimination against girls
Urges all political parties to reach consensus on providing reservation to women in parliament and state legislatures
Emphasizes the need for giving equal property rights to women in parents property for their economic emancipation.
Vice President asks elected representatives to draw the attention of people to the alarming aspect of skewed sex ratio.
Vice President calls upon every citizen to join in the Yagna of building a prosperous and happy India
23 AUG 2020 10:40AM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M Venkaiah Naidu today called for a national movement for women’s empowerment and to ensure that no girl child is left out of school.
While observing that the flagship scheme ‘Beti Bachao, Beti Padhao’ has undoubtedly created a positive impact, Shri Naidu said that much more needs to be done to change the societal mindset.
In a Facebook Post titled “End Discrimination, Empower Women”, Shri Naidu pointed out that with women constituting about 50 percent of India’s population, progress cannot be achieved unless they are given equal opportunities in all spheres, including the political arena. “We need to show in action and in deeds that gender discrimination no longer exists—that should be our goal”, he stressed.
Urging all political parties to arrive at a consensus at the earliest on the long-pending proposal to provide adequate reservation to women in parliament and state legislatures at the earliest, Shri Naidu also emphasized the need for giving equal property rights to women for their economic emancipation.
The Vice President recently released a report- ‘Status of Sex Ratio at Birth in India’ which mentioned that there has not been any change in the sex ratio at birth in India from 2001-2017--the number of girl children born is much less than what is the general or natural norm. It was brought out by the Indian Association of Parliamentarians for Population and Development (IAPPD).
Referring to the report, he said it is an alarming issue that needs to be addressed on a war footing by all the stakeholders—from the society at large to parliamentarians, government, policy makers, opinion leaders, media organizations and various organizations working to empower women.
Urging elected representatives at all levels to draw the attention of people in their respective areas to the alarming aspect of skewed sex ratio, Shri Naidu called upon every citizen to act as a warrior in completely eradicating social evils like dowry system and in eliminating 'son preference' mindset.
Stressing the need for rigorous implementation of Pre-conception & Pre-natal Diagnostics Techniques (PC & PNDT) law to bring about a balance in the sex ratio, the Vice President said there should be zero tolerance towards any kind of discrimination or violence against girls and women.
Calling upon the people to collectively declare a war on poverty, illiteracy and other social hurdles coming in the way of building a New India, Shri Naidu wanted every Indian citizen, particularly the youth to join in the Yagna of building a prosperous and happy India where there will be no discrimination of any kind.