সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
এ.আর.সি.আই. সাইন্তিসশিংনা মঙ্গে অমসুং লশিংগী অরেম-অখাক্তগী সুপরকেপাসিতর ইলেক্ত্রোদ ওন্থোক্লে
21 AUG 2020 12:36PM by PIB Imphal
মঙ্গে মরু অমসুং লশিংগী অরেম-অখাক্তগী অথুবদা মতমদা মমল য়াম্দবা ইনর্জি তুংশিন্নবা সুপরকেপাসিতর ওন্থোক্তুনা শিজিন্নবা য়াহল্লগনি – ইন্দিয়াগী সাইন্তিসশিংবু থাগৎপা ফোংদোক্লি মদুদি অরেম-অখাক্তগী মমল য়াম্না চংদবা সুপরকেপাসিতর শেমগৎতুনা শিজিন্নবা য়াহল্লি। মসিনা ইলেক্ত্রিক্কী গারী অমসুং হাইব্রিদ গারী মরুওইনা সুপরকেপাসিতর শিজিন্নদুনা ব্রেকিং সিস্তেম অমসুং স্তার্ত-স্তোপ্তা মতেং পাংগনি।
সুপরকেপাসিতর অসিগী মচাং থীবগী মখাপোন্না ময়াম্না পাম্নরিবা থিনরিবা সুপরকেপাসিতর অসিগীদমক ইন্তরনেসনেল এদভান্স রির্সস সেন্তর ফোর পাৱর মেতালুরজি অমসুং ন্যু মেতরিএলস (এ.আর.সি.আই.), ভারত সরকারগী সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত মথন্তা লেপচবা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা পৈশা ইচং চংদবা ইলেক্ত্রোদ খর মীয়াম্না ইরাই লাইনা শিজিন্নবা ঙম্বা সুপরকেপাসিতর দিভাইস অমা মঙ্গে মরু অমসুং লশিংগী অরেম-অখাক্তগী পুথোক্লি। মখোয়না অরেম-অখাক্তশিং অসি পোরস য়াম্না ৱাংবা কার্বোন ফাইবরশিং অসিদগী শিজিন্নবা য়ারবা অমসুং হায়রিবা পোরস য়াম্না ৱাংবা কার্বোন ফাইবরশিং অসিনা মথৌ নিংথিনা পাংথোকপা সুপরকেপাসিতর ইলেক্ত্রোদ ওইনা শিজিন্নৈ। হন্দক্তা মখোয়না পুথোকখিবা থবকশিং অসি ‘জর্নেল ওফ মেতরিএলস সাইন্স:মেতরিএল ইন ইলেক্ত্রোনিক্স’দা ফোংখি
বাইওমাস অরেম-অখাক্তশিং অসিদগী শেমখিবা ইলেক্ত্রোদ মচাকশিং অসি রেপিদ তেস্তিং প্রোতোকোল শিজিন্নদুনা সাইন্তিসশিংনা এ.আর.সি.আই.-চেনাইদা লৈবা সেন্তর ফোর ফ্যুইল তেক্নোলোজি তেস্ত তৌদুনা সুপরকেপাসিতর অসিগী ইলেক্ত্রোদ অসি চান্নগদরা হায়না য়েংখ্রে। প্রোতোকোল অসিদা ইলেক্ত্রোকেমিকেল ইমপিদেন্স স্পেক্ত্রোসকোপি (ই.আই.এস.) অমসুং ইমপিদেন্স রেকোর্দ তৌই (ভোল্তেজ অমদা করেন্তগী সরক্যুইত য়াওবা ওন্নবা পেরামিতর অমা) অপিকপা পর্তুবেসন অমসুং কেপাসিতেন্স (ইলেক্ত্রিক চার্জ হোংবগী রেসিও সিস্তেম অমগী ইলেক্ত্রিক পোতেন্সিএল) ইলেক্ত্রোলাইত আইওন ময়াম অমা ইলেক্ত্রোদ মমায়দা, হায়বদি দবল-লায়র কেপাসিতেন্স।
এ.আর.সি.আই.গী সাইন্তিসশিংনা পোর করেতরস্তিক তেস্ত তৌবদা মসি শিজিন্নৈ অমসুং মঙ্গে মরুদগী শেম্লিবা কার্বোন মেতরিএলগী স্তাবিলিতি অমসুংসু পরকেপাসিতর শিজিন্নবগী চান্নবা য়েংগনি।
দাইনামিক ইলেক্ত্রোকেমিকেল ইমপিদেন্স স্পেক্ত্রোসকোপি (দি.ই.আই.এস.) অসি এ.আর.সি.আই.গী তিম অমনা য়েংশিল্লবা মতুংদা অকনবা লায়র অনিগী কেপাসিতেন্স ভেল্যু ওইবা অমা শিজিন্নৈ মসিনা খুদম ওইনা হাই সরফেস এরিয়া (2645 m2 g-1) পুং ১গী মনুংদা চাংয়েং তৌদুনা, পোৎশক অসিবু সুপরকেপাসিতর ইলেক্ত্রোদ ওইনা শিজিন্নবদা য়ারে হায়বা উৎলি।
দাইনামিক ইলেক্ত্রোকেমিকেল ইমপিদেন্স স্পেক্ত্রোসকোপি রেপিদ স্ক্রিনিং প্রোসেদ্যুর তৌদুনা সুপরকেপাসিতর ইলেক্ত্রোদ মেতরিয়েল য়েংননবগীদমক
https://link.springer.com/article/10.1007/s10854-019-02686-y
মরিকচুম্বা পাউগীদমক উন্নবিয়ু দাঃ এন. রাজালক্সমী rajalakshmi@arci.res.in,
(কন্ত্রিব্যুতর: দাঃ ভি. রামন, তি. রামেশ অমসুং দাঃ এল. রাম গোপাল রেদি)

Ministry of Science & Technology
ARCI scientists convert tamarind waste & cotton waste to supercapacitor electrodes
21 AUG 2020 12:36PM by PIB Delhi
Tamarind seeds and cotton waste may soon be used to make low-cost supercapacitors for energy storage – thanks to the efforts of a group of Indian scientists who have used such waste biomass to develop materials for making cost-effective supercapacitor devices. This can pave the way towards affordable electric vehicles and hybrid vehicles which bank on supercapacitors significantly for their application in braking systems and start-stop cycles.
Responding to the intense hunt for supercapacitor materials to meet the widespread demand for supercapacitors, Scientists at the International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy & New Materials (ARCI), an autonomous institute of the Department of Science and Technology (DST), Govt. of India, have developed a couple of cost-effective electrode material for making affordable supercapacitor devices, from waste biomass like tamarind seeds and industrial cotton waste. They have converted the waste materials into highly porous carbon fibres by activation process and then utilised the porous carbon fibres to make high-performance supercapacitor electrodes. The findings of their recent work have been published in the ‘Journal of Materials Science: Materials in Electronics.’
The electrode materials made from the biomass waste has been tested with the help of a rapid testing protocol developed by Scientists at Centre for Fuel Cell Technology, ARCI-Chennai to evaluate different porous electrode materials for their suitability in supercapacitors. The protocol involves Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS) and records the impedance ( a parameter used to measure the opposition that a circuit presents to a current when a voltage is applied) offered by a material under a small perturbation and the capacitance (ratio of the change in electric charge of a system to the corresponding change in its electric potential) formed by the arrangement of electrolyte ions over the electrode surface, which is called as double-layer capacitance.
The ARCI scientists used it to test the pore characteristics and stability of the activated carbon material prepared from tamarind seed and its suitability for supercapacitor application.
The Dynamic Electrochemical Impedance Spectroscopy (DEIS) results observed by the ARCI team exhibited a superior double layer capacitance value at all the applied potentials for the optimized sample with high surface area (2645 m2 g-1) within 1 hour of the experiment, validating that the material could be used for supercapacitor electrode.
Dynamic Electrochemical impedance spectroscopy as a rapid screening procedure to identify supercapacitor electrode material
[Publication link:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10854-019-02686-y
For more details contact Dr N. Rajalakshmi at rajalakshmi@arci.res.in,
(Contributor: Dr V. Raman, T. Ramesh and Dr L. Ram Gopal Reddy)]