লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
ভারত পুম্বগী লৌউ শিংউ অমসুং খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর – জুলাই, ২০২০
20 AUG 2020 2:59PM by PIB Imphal
ভারত পুম্বগী লৌউ-শিংউগী শিন্মীশিং অমসুং খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী জুলাই, ২০২০গী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর (বেজ: ১৯৮৬-৮৭=১০০) পোইন্ত ৩ অমসুং ৪ হেনগত্তুনা মথঙশিৎনা ১০২১ (লিশিং অমগা কুনমাথোই) অমসুং ১০২৮ (লিশিং অমগা কুননিপান)দা লৈরে‍। লৌউ-শিংউগী শিন্মীশিং অমসুং খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী জেনেরেল ইন্দেক্স হেনগৎলকপগী চাউনা থৌদাং লৌরিবশিং চীঞ্জাক্তগী মথঙশিৎনা পোইন্ত (+) ২.৪৯ অমসুং পোইন্ত (+) ২.৬৪ লাক্লিবসি মরুওইনা হৱাই মাইরোংবী, মুসোরী, লৈবাক হৱাইগী থাউ, হামেংগী শাদোং, য়েন-ঙানু, মনা মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈনচিংবগী মমল হেনগৎলকপননি‍।
ইন্দেক্সতা ৱাংখৎলকপা/তাথরকপা অসি স্তেত অমগা অমগা খেন্নৈ‍। লৌউ-শিংউগী শিন্মীশিংগী মতাংদদি, স্তেত ১৭দা পোইন্ত ১দগী ১৫ ফাওবা হেনগৎপা থেংনৈ অদুগা স্তেত ৩দনা পোইন্ত ৩দগী ৮ফাওবা হন্থবা থেংনৈ‍। তামিল নাদুনা পোইন্ত ১২১৬ ওইদুনা ইন্দেক্স তেবলদা মকোক তারি অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৭৮৬ ওইদুনা মমৈদা লৈরি‍।
খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী মতাংদনা স্তেত ১৫দা পোইন্ত ১দগী ১৫ ফাওবা হেনগৎপা থেংনৈ অদুগা স্তেত ৪দনা পোইন্ত ১দগী ৫ ফাওবা হন্থবা থেংনৈ‍ অমদি রাজস্থানগী ওইনদি লেংদনা লৈ‍। তামিল নাদুনা পোইন্ত ১২০২ লৈদুনা ইন্দেক্স তেবলগী মকোক্তা লৈরি অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৮৩৮ লৈদুনা মমৈদা লৈরি‍।
স্তেতশিংগী মরক্তা লৌউ-শিংউগী শিন্মীশিংগী খঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর খ্বাইদগী ৱাংনা হেনগৎলকপসি মেঘালয়া স্তেত্তা (পোইন্ত ১৫) থেংনৈ অদুগা খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী ওইনা শঙ্গোম, হামেংগী শাদোং, ঙা অয়াইবা, বিরি, মনা মশি অমসুং উহৈ-ৱাহৈ অমদি বস ভরা হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা জম্মু অমসুং কাশ্মির অমদি মেঘালয়াদা (পোইন্ত ১৪) থেংনৈ‍। মদুগী ওন্ন-তৈনবদা লৌউ-শিংউগী শিন্মীশিং অমসুং খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর খ্বাইদগী য়াম্না হন্থবা অসিনা চেং, হামেংগী শাদোং, ঙা অতেকপা/অয়াইবনচিংবগী মমল হন্থরকপনা মরম ওইরগা ত্রিপুরা স্তেত্তা (মথংশিৎনা পোইন্ত -৮ অমদি পোইন্ত -৫) থেংনৈ‍।
সি.পি.আই.-এ.এল. অমসুং সি.পি.আই.-আর.এল.দা য়ুম্ফম ওইবা পোইন্ত তু পোইন্ত ইনফ্লেসনগী চাং জুন ২০২০দা চাদা ৭.১৬ অমদি চাদা ৭.০০ ওইরমবদগী মথংশিৎনা জুলাই ২০২০দা চাদা ৬.৫৮ অমসুং চাদা ৬.৫৩ ওইরে‍। সি.পি.আই.-এ.এল. অমসুং সি.পি.আই.-আর.এল.গী চীঞ্জাক্কী ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন্না জুলাই ২০২০দা মথংশিৎনা চাদা (+) ৭.৮৩ অমসুং চাদা (+) ৭.৮৯ ওইরে‍।
ওল-ইন্দিয়া কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর (জেনেরেল অমদি গ্রুপ-ৱাইজ)
গ্রুপ
লৌউ-শিংউগী শিন্মীশিং
খুঙ্গঙগী শিন্মীশিং
জুন, ২০২০
জুলাই, ২০২০
জুন, ২০২০
জুলাই, ২০২০
জেনেরেল ইন্দেক্স
১০১৮
১০২১
১০২৪
১০২৮
চীঞ্জাক
৯৭৫
৯৭৮
৯৮০
৯৮৪
ক্বা, সুপারিনচিংবশিং
১৬৭৪
১৬৭৯
১৬৮৬
১৬৯১
থাউ অমসুং মৈ
১০৯৯
১০৯৯
১০৯৪
১০৯৪
ফিরোল, ফমুংগী ফিরোল অমসুং খোঙউপ সেন্দল
১০০৪
১০০৭
১০২৬
১০২৯
অতৈ অতৈ
১০২৫
১০২৯
১০৩০
১০৩৪

Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural And Rural Labourers – July, 2020
20 AUG 2020 2:59PM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of July, 2020 increased by 3 and 4 points to stand at 1021 (One thousand and twenty one) and 1028 (One thousand and twenty eight) points respectively. The major contribution towards the rise in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from food, with (+) 2.49 points and (+) 2.64 points respectively mainly due to rise in prices of arhar dal, masur dal, ground nut oil, meat goat, poultry, vegetables and fruits etc.
The rise/fall in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, it recorded an increase of 1 to15 points in 17 States and a decrease of 3 to 8 points in 3 States. Tamil Nadu State with 1216 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 786 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 1 to 14 points in 15 States and a decrease of 1 to5 points in 4 States while it remained stationary in Rajasthan State. Tamil Nadu State with 1202 points topped the index table whereas Himachal Pradesh State with 838 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers was experienced by Meghalaya State (15 points) and for Rural Labourers it was experienced by Jammu & Kashmir and Meghalaya States (14 points) mainly due to rise in the prices of milk, meat goat, fish dry, bidi, vegetables and fruits and bus fare etc. On the contrary, the maximum decrease in the Consumer Price Index Numbers for Agricultural Labourers and Rural Labourers was experienced by Tripura State (- 8points and -5 points respectively) mainly due to fall in the prices of rice, meat goat, fish fresh/dry etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL decreased to 6.58% and 6.53% in July 2020 from 7.16% and 7.00% respectively in June 2020. Inflation based on food index of CPI-AL and CPI-RL is at (+) 7.83% & (+) 7.89% respectively in July 2020.
All-India Consumer Price Index Number (General & Group-wise)
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
June,2020
July,2020
June,2020
July,2020
General Index
1018
1021
1024
1028
Food
975
978
980
984
Pan, Supari, etc.
1674
1679
1686
1691
Fuel & Light
1099
1099
1094
1094
Clothing, Bedding &Footwear
1004
1007
1026
1029
Miscellaneous
1025
1029
1030
1034