তুরিজম মন্ত্রালয়
তুরিজম মন্ত্রালয়না দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিজকী মখাদা “লেসর নোন্ন স্তোরিজ ওফ ইন্দিয়া’স স্ত্রগল অগেন্স দি ব্রিতিশ” হায়না মিংথোনবা ৪৭শুবা ৱেবিনার লান্থোকখ্রে
“জালিয়নৱালা বাঘ: এ তর্নিং পোইন্ত ইন দি ফ্রীদম স্ত্রগল” হায়না মিংথোনবা মথংগী ৱেবিনার হয়েং পাঙথোক্লগনি
13 AUG 2020 7:57PM by PIB Imphal
ভারতনা নিংখা তমখিবগী ৭৪শুবা নুমিৎ পালন তৌনবা শেম শারবা অসিদা, তুরিজম মন্ত্রালয়গী দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিজনা “লেসর নোন্ন স্তোরিজ ওফ ইন্দিয়া’স স্ত্রগল অগেন্স দি ব্রিতিশ” হায়না মিংথোনবা ৱেবিনার ওগস্ত ১২, ২০২০দা খুদোল তমখ্রে।
দেখো অপনা দেশ ৱেবিনারশিংগী ৪৬শুবা সিরিজ, “লেসর নোন্ন স্তোরিজ ওফ ইন্দিয়া’স স্ত্রগল অগেন্স দি ব্রিতিশ” অসি মিস অকিলা রামন অমসুং মিস নয়ন্তরা নায়রনা লান্থোকখ্রে। অঙাংশিং অমসুং অহলশিংগী ওইবা ৱারীদা য়ুম্ফম ওইবা খোঙনা কোইয়না চৎতুনা য়েংবা, ওদিও তুর, লোকেল এক্সপিরিয়েন্সশিং লৈনবা অমসুং লর্নিং প্রোগ্রামশিং দিজাইন তৌবা ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা স্তোরীত্রেলস কৌবা কম্পনী অসিগী মখোয় অনিনা মীহুৎ ওইখি। মখোয়গী ৱারীশিং অসিনা ভারতকী ইতিহাস, নাৎ অমসুং হিংবগী মওংশিং উৎলি। ৱেবিনার অসিদা মখোয়গী থৌরম লান্থোক্লিবশিংনা ভারতনা ব্রিরিশকী মায়োক্তা হৌখিবা নিংতম লানগী মীয়াম্না খঙদবা ৱারীশিং খঙহল্লি। দেখো অপনা দেশ ৱেবিনার সিরিজ অসিনা এক ভারত শ্রেশথা ভারতকী মখাদা ভারতকী জাতি মখল কয়ানা খুন্দরিবা অসি উৎনবা হোৎনরি।
১) সিবাগঙ্গা- ভেলু নচিয়ার
ৱারী অসি সিবাগঙ্গাদা মুথু ভদুগনাথা পেরিয়া ওদয়া তেভরনা পানবা মতমদা থোকখি। মহাক্না রামান্থাপুরমগী রাজকুমরী ভেলু নচিয়ারগা পুন্সি লৈপুন শেমখি। নিংথৌ মুথুনা মহাক্কা য়ুমলোন্নবা লৈবাক্কী শক্তি লৈরবা নিংথৌ আর্কোৎকা মুক্নখি। মতম অসিদা খা ভারত্তা ব্রিতিশকী শক্তি হেনগৎলকখি অমসুং আর্কোৎকী নৱাবকা ব্রিতিশকা অফবা মরী অমা লৈনখি। ১৭৭২দা, ব্রিতিশনা সিবাগঙ্গাদা লান্দারক্তুনা নৱাব অসিবু খুদুম চন্নবা হোৎনখি। মুথুনা মখোয়গা য়ানবা পুরক্নবা মীহুৎ থাখি। ব্রিতিশনা মখোয়গা ৱারী শাবদা অয়াবা পীরক্লে খন্দুনা সিবাগঙ্গাদা লান্মীশিংনা লায়থোকখি। খুদোংচাবা অসি লৌদুনা ব্রিতিশ লান্মীনা খুদুম চনশিনখি অমসুং নিংথৌ মুথু য়াওনা পুম্নমক হাৎখি।
ৱারী অসিগী মরু ওইবা শরুক্তি ভেলু নচিয়ারনা থৌনা ফনা লান শোক্নখিবা অদুনি। মহাক্না মহাক্কী মপুংরোইবা হাৎখিবগী লমন শীংনিংখি। মথৌনা লৈবা লান্মী মরুদুগী মচিল-মনাওনা মশিং য়াম্লবা মরৈবাকনিংবশিংগা লোয়ননা মহাকপু মতেং পাংখি। ভেলু নচিয়ারবু মহাক্কী ঙাক শেন্নবা থম্লিবা লান্মীশিংগী লুচিংবনা ঙাকশেনখি। ব্রিতিশনা মহাকপু ফাখি অমদি ভেলু নচিয়ারগী মরমদা হায়দোরক্নবা ওৎনৈখি।
উদাইয়লনা হনবা লৈখিদে অমসুং থৱায় থাখি। থৌনা লৈরবা ভেলুনা নুপীশিংগী ওইবা বত্তালিয়ন অমা শেমখি অমসুং উদাইয়ল রেজিমেন্ত হায়না থোনখি। মথৌনা লৈবা পুকচেল শেংবা কুয়িলিনা মসিবু লুচিংখি। ভেলু নচিয়ারনা মাইসুরগী নিংথৌ হায়দর অলিগা উন্নদুনা মহাক্কী মতেং পাংনবা হায়জখি। হায়দর অলিনা মহাক্কী লান্মী ৫,০০০ থাদুনা ভেলু নচিয়ারনা সিবাগঙ্গা ফংনবা হোৎনবদা মতেং পাংখি।
অদুবু মতম অদুদা সিবাগঙ্গা অসি ব্রিতিশতা খুশিন্নদুনা মফম অসিদা লানবন খাখিরম্মি। কুয়িলিনা নু্পী গুরিলাশিং থাজিনখি মখোয়না ব্রিতিশশিংবু ফাজিন্দুনা থম্লিঙৈদা , মহাক্না খুলাই থম্ফমদা চংখি অমসুং পুম্নমক মৈনা তুম্না চাকহনখি। থবক অসি পাঙথোকপদা মহাক্না থৱায় থাখি।
ভেলু নচিয়ারনা সিবাগঙ্গাগী মহারানী ওইনা চহি তরা পানখি। ১৯৪৭দা নিংথৌ পানবা লৈবাকশিং পুনশিনখিবা অদু ফাওবদা সিবাগঙ্গা অসি মহাক্কী ইমুং মনুংগী মখাদা লৈখি। ভারত সরকারনা ২০০৮তা মহাকপু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা স্তাম্প অমা শেমখি।
২) মুম্বাই- বেঞ্জামিন হোর্নিমন
হোর্নিমন সর্কল গার্দেন্স অসি মুম্বাইগী চিনখ্রবা ফোর্ত জিলাদা লৈবা সাউদ মুম্বাইগী খ্বাইদগী চাউবা লৈকোন অমনি। মসিগী মমিং অসি দি বোম্বে ক্রোনিকলস কৌবা পাউচে অমগী ব্রিতিশ ইদিতর বেঞ্জামিন হোর্নিমনবু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা ওনখিবনি।
দি বোম্বে ক্রোনিকলস অসি সর ফেরোজশাহ মেহেতানা হৌদোকখি। মসিগী ইদিতর ওইবনা হোর্নিমন্না কোলোনিএলিজমগী মায়োক্তা ৱা ঙাংখি। মহাক্না বোম্বে ক্রোনিকল শীজিন্নদুনা ইন্দিয়ন নেস্নেলিস্তকী মরমশিংদা ৱা ঙাংখি।
মতম অসিদা ১৯১৯দা জালিয়নৱালা বাঘ মাসক অমরিৎসরদা থোকখি। ব্রিতিশনা থৌদোক অসিগী মতুংদা ইরাং হৌরক্কনি খঙখি। মখোয়না খুদক্তা প্রেসশিং থিংজিনখি। হোর্নিমন্না অথিংবা অসিগী মায়োক্তা লৈখি। মহাক্না পঞ্জাবতগী মাসক অসিগী হকথেংননা থেংনহৌবদগী পাউ অদু লৌদুনা মদু ফোঙখি। মহাক্না থৌদোক অসিগী পাউ মথং মথং ফোঙখি অমদি মসিনা ব্রিতিশবু শাউহনখি। মখোয়না হোর্নিমনবু ইংলেন্দদা থাদোকখি। হোর্নিমন্না মহাক্কা লোয়ননা ব্রিতিশকী তমথিরবা মওং মতৌশিংগী রিপোর্তশিং অমসুং ফোতোশিং পুখি অমসুং ৱারীশিং অসি ব্রিতিশ মীয়ামদা ফোঙদোক্তুনা খঙহনখি। পুম্নমক অসিনা কোলোনিএল লৈঙাক্কী তমথিরবা অশেংবশিং অদু মীমাংদা পুথোকখি। জালিয়নৱালা বাঘ মাসক অসি পার্লিয়ামেন্তদা পুথোকখি অমসুং তোঙান তোঙানবা ব্রিতিশকী রাজনিতিৱালশিংনা য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। হোর্নিমন্না ভারত্তা ব্রিতিশ লৈঙাকনা চত্থরিবা ওৎনৈবশিং অসিগী মতাংদা য়ানিংদবা ফোঙদোক্তুনা ইংলেন্দগী ইরকপা লেপখিদে। ১৯২৬তা মহাক্কী দিপোর্তেসন ওর্দর অদু অশোইবা অমা পুথোক্তুনা ভারত্তা অমুক হল্লক্তুনা মহাক্কী থবক মখা চত্থখি।
ঙসিসু হোর্নিমন সর্কলদা গুজরাতিদা নম্বা পাউচে, বোম্বে সমাচারগী ওফিস ওইরম্বা অঙাংবা মচুগী দলান অমা উবা ফংগনি। এসিয়া পুম্বগী খ্বাইদগী লিরবা হৌজিক ফাওবা চল্লাইরিবা পাউচে অমনি। মসি ১৮২২দা হৌখি অমসুং হৌজিক চহি ২০০গী ময়া শুরক্লে, ঙসি মসিবু বোম্বে সমাচার হায়না খঙনরি। হায়রিবা দলান অসি বোম্বে ক্রোনিকল হৌদোকখিবা মফম অদুনি অমসুং মফম অসিদা হোর্নিমন্না থবক শুখি।
ভারতকী নিংখা তম্বা ফংলবা মতুংদা হোর্দিমন ১৯৪৮তা শীখি। মরম অসিনা ভারত্তা ফ্রী প্রেসকী শক্তি তাক্লম্বা ইংলিশমেন অসিবু ইকাই খুম্নবা উৎতুনা - বোম্বে ক্রোনিকলনা মথৌ তৌখিবা সর্কল অসি হোর্নিমন সর্কল হায়না মমিং ওনখি।
৩) ভারতপু কন্ত্রোল তৌনবা লোয়শঙশিং
ব্রিতিশ ইস্ত ইন্দিয়া কম্পনী অসি ইন্দিয়ন সবকন্তিনেন্তগী শরুকশিংনা শাসন তৌরিবা লনাইগী কম্পনী অমনি। ইস্ত ইন্দিয়া কম্পনী অসি লন্দনগী বোর্দ ওফ দিরেক্তরশিংদা রিপোর্ত তৌরিবা প্রাইবেৎ লিমিতেদ কম্পনী অমনি। তপ্না-তপ্না মখোয়না ভারত্তা লৈবাক লৌশিনবা হেনগৎলক্তুনা, মখোয়না ভারত্তা শাসন তৌবা হেন্না খুদোংচাদবা থেংনখি। মরম অসিনা ভারতপু য়েংশিন্নবা অমদি শক্তি পায়নবা জুদিসিয়রী, রেলৱেজশিং, আর্মী অমসুং ইংলিশ এজুকেসন য়াওনবা মখোয়না ব্রিতিশকী লোয়শঙ খরা লিংখৎখি।
A) জুদিসিয়রী-
ব্রতিশনা ভারতকী লেগেল সিস্তেম অসি শীজিন্নবদা য়াম্না ৱারমখি। মরম অসিনা মখোয়না মখোয়গী মশাগী আইন অদু ভারত্তা পুরকখি অমসুং কোর্ত অহুম লিংখৎখি, মদ্রাস, বোম্বে অমসুং কলকত্তা প্রসিদেন্সীশিংদা অমমম লৈহনখি। কোর্তশিং অসিনা প্রসিদেন্সীশিং অসিগী সুপ্রিম কোর্ত ওইনা মথৌ তৌখি। সহর অহুম অসিদা ফজরবা কোর্তকী বল্দিংশিং ঙসিসু উবা ফংলি।
কোর্তশিং অসিনা মীপুম খুদিংমক আইনগী মীৎয়েংদা চপ মান্নৈ হায়না লাউথোকখি। অদুবু ভারতকী জজ অমনা য়ুরোপীয়ন অমগী মহুত্তা ৱায়েল পীবা য়ারমখিদে। ভারতকী গভর্নর জেনরেল লোর্দ রিপোন্না ইলবর্ত বিলগা লোয়ননা মসি শেমদোক্নবা হোৎনখি, অদুবু মসি মায় পাকপদি ঙমখিদে।
ইলবর্ত বিলনা ভারত মচাশিংনা মীৎ পাংহন্দুনা মখোয়দা তৌরিবা অরানবশিং অদু পুথোকখি। মসিনা ভারতকী নিংতম লান্দা অচৌবা মতেং অমা ওইখি।
b) রেলৱেজ-
ভারত পুম্বগী ওইনা চেনাইদা লৈরিবা রোয়াপুরম স্তেসন অসিনা খ্বাইদগী লিরবা রেলৱে স্তেসন অমা ওইরি। করিগীদমক ব্রিতিশনা রেলৱেজ সিস্তেম অসি ভারত্তা খুদোল তমখি? মরমদি মখোয়না মফম অসিদা ললোন ইতিক তৌনা অমসুং মখোয়গী পোৎলম-চৈরমশিং থুংনা অমদি মপুং ফানা হোন্দোকপা মথৌ তারমখি। মরম অমনা মখোয়গী লান্মীবু ঙাকশেলগীদমক হোন্দোক হোঞ্জিন তৌনবনি। ১৮৫০কী মতমদা ব্রিতিশনা মখোয়গী রেল লম্বীশিং শেমদুনা মখোয়গী অচৌবা হিথংফমশিংগা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংগা ফাওনহনখি। অদুবু ইন্দিয়ন রেলৱেজ সিস্তেম অসিনা থোকহন্নিংদবা কয়া থোকহল্লকখি।
মতম অদুগী ইন্দিয়ন ত্রেনশিং অসিদা ব্রিতিশশিংগী তোঙানবা কেরিয়েস খাক্তুনা থমখি। অতোপ্পা কেরিয়েজশিং অসিনা ভারতকী প্রজাশিংগী ওইখি – ক্লাস অমসুং কাস্তকী খেৎনবা লৈহন্দনা সোসিএল ক্লাস অমসুং কাস্ত খুদিংমক কম্পার্তমেন্ত অমদা পুন্না তোংহনখি। মসি পুম্নমক অসি ভারত মচাশিংনা য়াবা ঙমখিদে। মীপুম খুদিংমক চপ মান্নৈ হায়বা ৱাখল্লোন অসি অয়াম্বা ভারত মচাশিংদা অনৌবা অমা ওইখি। অদুবু ত্রেন অসিদা তোংদুনা চৎপনা মখোয়দা মসি তম্বীখি। ভারত মচাশিংনা মখোয় মশা অসি ভারত মচা অমনি হায়না খনবা হৌরকখিবা অসি রেলৱেজতগীনি।
য়াম্না নোক্নিংলিবদি, আইন অসিগী মখাদা চপ মন্নবগী ৱাখল্লোন অসি রেলৱেজ কেরিয়েজকী অনিশুবা ক্লাসতগী হৌরক্তুনা জাতি পুম্বদা য়ৌখি। অঙকপা ওইনা, ব্রিতিশশিংনা মখোয়না ভারত খুদুম চন্নবা শিনখিবা অসিনা মখোয়না মায়থিনবা মরম ওইখি।
c) আর্ম ফোর্সেস-
অদোম খঙলবরা মদ্রাস রেজিমেন্ত অসি ইন্দিয়ন আর্মীগী খ্বাইদগী লিরাবা রেজিমেন্ত অমনি হায়বা? মসি মজর স্ত্রিঞ্জর লৌরেন্সনা শেম্লমখি, মহাক্না ভারত মচাশিং খোমজিন্দুনা মখোয়বু লান্মী ওইনা শীজিন্নখি। আর্মী অসি চাউথোক্লক্তুনা ব্রিতিশকী অচৌবা ঙাকশেল ওইখি। অদুবু মফম খরদদি আর্মীশিংনা ব্রিতিশকী মকোক থোংবশিংগী মায়োক্তা চৎখি। ভেলোর মুতিনী অমসুং ১৮৫৭ রিভোল্ত ৱাখলদা লাকখি। অসুম তৌদুনা ১৮৫৭ রিভোল্ত মতুংদা ভারত অসি ব্রিতিশকী মখাদা লৈখি। শাংলবা চহি ৯০গী মতম অসিবু ব্রিতিশ রাজ হায়না ঙসি খঙনরি। আর্মীসু খুদুম চনশিনখি অদুবু মসি মসি মথৌ তৌবদি লেপখিদে। হুন্দোক্তুনা মাংহনবদা পম্মুবা খুৎলাই অমা ওইখি। অমসুং ৱারীদা ঐখোয়না তারি মদুদি ভারত মচা কোতি ২ হেনবনা ব্রিতিশকী মায়োক্তা অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাও শোক্নখি অমসুং থৌনা লৈনা শোক্নখি।
D) ব্রিতিশ ইন্দিয়াদা ইংলিশ এজুকেসন -
ব্রিতিশনা ভারতকুম্বা অচৌবা লৈবাক অমা লৈঙাকপদা অৱাবা থেংনরম্মি। মরম অদুনা মখোয়না ভারত মচাশিং মহৈ তমহল্লগা শিজিন্ননবা ৱারেপ লৌরম্মি। মখোয়না ইংলিশনা মেদিয়ম ওফ ইন্সত্রক্সন ওইনা শিজিন্ননবা ৱারেপ লৌখি। মখোয়না মদ্রাস, কোলকতা অমসুং বোম্বেদা য়ুনিভর্সিতীশিং লিংখৎখি - হৌজিকসু মসিশিং অসি লৈরি।
মতমগী মতুং ইন্না ইংলিশ ঙাংবা অমসুং ফজনা ঙাংবা ভারত মচাশিংগী চারোন শুরোন অনৌবা অমা লাকখি। মখোয়না ওফিসশিং, বেঙ্কশিং, আর্মি, রেলৱেজ- মফম খুদিংমক্তা সরকারগী থবকশিং পাইখি। মখোয়না ভারত মচাশিং অসি নমথবীরে হায়বা থুনা খঙলকখি। মমিং লৈরবা নিংতম লান্মীশিং অসিনা অচুম্বা ইংলিশ ঙাংবা খক্তা নত্তনা মখোয়গী মরক্তা খরদি ইংলেন্দদা ত্রেন তৌখি: গান্ধী, নেহরু, জিন্নাহ, বোস অমসুং অতোপ্পা ময়াম অমা। মরম অদুনা ব্রিতিশনা ভারত্তা লিংখৎখিবা এজুকেসন সিস্তেম অসিনা ইখং খংহৌদনা মখোয়গী মায়োক্তা লাকখি।
4) মদুরাই - মাসি স্ত্রিৎ
খাদিগী ফীরোলদা ময়াং কংনা উরিবা মহাত্মা গান্ধীগী ফোতো অসি তোপ-তোপ্পা মশক অমনি। মহাক্না ফৈজো, সাল অমসুং শেন্দল তোংলগা ইংলেন্দদা নিংথৌ জোর্জ ভি. ফাওবা উনবা চৎখি। গান্ধীনা মহাক্কী ফীরোলনা ৱারোল অমা ফোঙদোক্লি, ভারতকী শেলথুমগী ফীভমগী ওইবা ৱারোল অমা। ভারত অসি মতম পুম্বদা মহাক্কী লশিংগী ফীরোলগী মমিং চৎখি। ব্রিতিশনা মফম অসিদা লাক্লবা মতুং হনখিবদা মখোয় লোয়ননা লশিং ময়াম অমা পুখি। তপ্না তপ্না মখোয়না মফম অসিদগী শুংদ্রোক্ত্রিবা লশিং পুরগা ইংলেন্দদা ফী শারগা ফীশিং অদু ভারত্তা শেন্দোং লৈনা য়োনখি। মসিনা তাকপদি লং নাইবশিং অমসুং ফী শাবশিং ভারত্তা থবক ফংখিদে। তপ্না তপ্না মপুং ফানা চাউখৎলবা লশিংগী ইন্দস্ত্রী পুম্বা পুংমুৎ মুৎখি।
১৯২১দা তামিল নাদুগী মদুরাইদা গান্ধীনা খোংচৎ অমা চৎখি। লম্বীদা উখিবা লাইরবগী ফীভম অদু উবদা মহাক্না থমোয় শোকখি। মী ময়াম অমা য়াম্না লায়রম্মী মদুদি মখোয়গী খ্বাং ফাওবা খক্তগী ফী শেৎনবা লৈরম্মি। গান্ধীনা য়াম্না শাউনিংলম্মি। মদুদগী মহাক্না লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লায়রবা মীওইনা শেৎপা ফীরোল অদু শেৎনবা ৱারেপ লৌখি। মথংগী অয়ুক ১৯২১ সেপ্তেম্বর ২২দা গান্ধীনা মদুরাইগী মহাক্কী কাদগী অতেনবা ফৈজোম অমা, মখোংদা চপল অমসুং শাল অমগা লোয়ননা থোরক্লম্মি। মদুগী মতুংদগী মসিগী ফীরোল অসিনা মহাক্না নোঙ্গাদ্রি ফাওবা মহাক্কী ফেসন অমসুং মহাক্কী শক্লোন ওইখি।
গান্ধীনা ভারতকী প্রজাশিংদা মখোয়গী মশাগী লং নাইদুনা মসিদগী খাদিগী ফীরোলশিং শানবা তরেং অমা –চর্খা অমা শিজিন্ননবা অপাম্বা ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কাংলুপ খুদিংমক্না মসিবু থৱায় হকচাং য়াওনা পাঙথোকখি। মসিগী থৌওং অসিনা গান্ধীনা নিংতম্বগী ইহৌ অসি লাইরিক হৈবা কাংলুপ্তগী মীয়ামদা খুৎশিন্নখি। মদুগী মতুংদগী খাদি হায়না কৌবা খুৎনা শাজবা লশিংগী ফী অসি নিংতম লান্মীশিংগী ফিজোল অমসুং নিংতম ইহৌগী সিম্বল অমা ওইখি।
গান্ধীনা মহাক্কী ফীজোল হোংখিবা য়ুম অদু হৌজিকসু মদুরাইদা লৈরি। ঙসিদি গ্রাউন্দ ফ্লোর অসি খাদিগী ক্রাফ স্তোর অমা ওইরে। মসিগী ইতিহাসিক ওইরবা ইহৌ অসি হকপা নুংগী তেব্লেৎ অমগা লোয়ননা অহানবা ফ্লোরদা অপীকপা ম্যুজিয়ন অমা লৈরি।
কুমারী রুপিন্দর ব্রারনা মহাক্কী লোয়শিনবগী ৱারোলদা প্রজাশিংনা ওনলাইন তম্বা য়াবা অমসুং সর্তিফাইদ ফেসিলেতেতর অমা ওইহন্দুনা ঐখোয়গী ফজরবা লৈবাক অসি ময়ামদা উৎনবা খুদোংচাবা অমা পীগদবা তুরিজম মন্ত্রালয়গী ইনক্রিদিবল ইন্দিয়া তুরিস্ত ফেসিলিতেতর প্রোগ্রামগী মরমদা ফোঙদোকখি। মসিনা মখাতানা মখোয়বু থৌদাং লৌবা অমসুং মখোয়গী মশাগী মথৌশিং ফজনা পাঙথোকপদা থৌনা হাপলগনি।
দেখো অপনা দেস ৱেবিনার সিরিজ অসি নেস্নেল ই-গভর্নেন্স দিপার্তমেন্ত, মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগা লোয়ননা তেক্নিকেল ওইনা পুন্না পাঙথোকমিন্নবনি। ৱেবিনার অসিগী সেসনশিং অসি হৌজিক https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featuredদা অমসুং ভারত সরকারগী তুরিজম মন্ত্রালয়গী সোসিএল মেদিয়া হেন্দলশিংদা ফঙগনি।
জালিয়নৱালা বাঘ: এ তর্নিং পোইন্ত ইন দি ফ্রীদম স্ত্রগল হায়না মমিং থোনবা ৱেবিনার অসিগী মথংগী তাঙ্কক্না ২০২০গী অগস্ত ১৪গী ১১.০০ এ.এম.দা পাংথোক্লগনি অমসুং ৱেবিনার অসিগী রেজিস্ত্রেসন তৌবা হৌরে: https://bit.ly/JallianwalaBaghDAD

Ministry of Tourism
Ministry of Tourism presents the 47th Webinar titled "Lesser known stories of India’s struggle against the British" under Dekho Apna Desh webinar series
The next webinar titled "Jallianwala Bagh: A turning point in the freedom struggle" will be held tomorrow
13 AUG 2020 7:57PM by PIB Delhi
As India gears up to celebrate its 74th Independence Day celebrations, the Ministry of Tourism’s Dekho Apna Desh Webinar Series presented a webinar titled “Lesser known stories of India’s struggle against the British” on 12th August 2020.
The 47th in the series of Dekho Apna Desh webinars, the Lesser known stories of India’s struggle against the British” was presented by Ms. Akila Raman and Ms. Nayantara Nayar. They both represent a company called Storytrails, an organisation that designs story-based walking tours, audio tours, local experiences and learning programmes for children and adults. Their stories showcase the history, culture and the way of life in India. On this webinar, their presenters took us through the lesser known stories of India’s struggle against the British. Dekho Apna Desh Webinar Series is an effort to showcase India’s rich diversity under Ek Bharat Shreshtha Bharat.
1) Sivaganga- Velu Nachiar
This story is set in Sivaganga, during the rule of Muthu Vaduganatha Peria Odaya Thevar. He was married to the princess of Ramanathapuram, Velu Nachiar. King Muthu came into conflict with his neighbour, the powerful king of Arcot. At that time, the British power too was rising in South India, and the British had a strong alley in the Nawab of Arcot. In 1772, the British attacked Sivaganga, intending to capture it for the Nawab. Muthu sent out emissaries to negotiate with them. It seemed though the British agreed to talk with them, so the Sivaganga forces relaxed their guard. The British forces swept in and massacred all of them, including King Muthu.
The crux of the story was the heroic battle waged by Velu Nachiar. She was determined to avenge her husband’s death. She had the support of the Marudu Brothers, fierce warlords who stood by her, along with a band of loyalists. Velu Nachiar was protected by Udaiyal, the leader of her bodyguards. The British captured her and tortured her to get her to reveal the whereabouts of Velu Nachiar. Udaiyal did not give in, and was killed. The brave Velu raised one more battalion of women and named it Udaiyal Regiment. It was commanded by the fiercely loyal Kuyili. Velu Nachiar met Haidar Ali, the king of Mysore, and convinced him to help her. Haider Ali sent 5,000 men to help Velu Nachiar to get back Sivaganga.
But, by now, Sivaganga had been handed over to the British, and they had fortified the place. Kuyili smuggled some female guerillas in, and while they held the British at bay, she entered the ammunition store, and set it on fire. She died in the process.
Velu Nachiar became Queen of Sivaganga and ruled for ten years. Sivaganga remained under the rule of her family until the merger of princely states happened in 1947. The Government of India has released a stamp in her honour in 2008.
2) Mumbai- Benjamin Horniman
The Horniman Circle Gardens is a large park in South Mumbai, situated in the busy Fort district of Mumbai. It got its name in honour of Benjamin Horniman, the British editor of a newspaper called The Bombay Chronicle.
The Bombay Chronicle was begun by Sir Pherozeshah Mehta. As its editor, Horniman spoke up against colonialism. He used the Bombay Chronicle to speak about Indian nationalist causes.
Then in 1919, the Jallianwala Bagh massacre happened in Amritsar. The British knew that there would be a terrible backlash over the incident. They immediately clamped down on the press. Horniman defied the censorship. He smuggled a first-hand report of the massacre out of Punjab and published it. He continued publishing follow ups to the story and got the British really worried. They deported Horniman to England. Horniman smuggled reports and photos of British atrocities with him and broke the same stories to an equally shocked British public. All this forced the British to confront many of the harsher truths of colonial rule. The Jallianwala Bagh massacre was brought before the Parliament and condemned by several British politicians. Horniman continued to protest against the cruelties of the British rule in India in all his writings from England. In 1926, he exploited a loophole in his deportation order and returned to India to continue his work.
Even today, in the Horniman Circle, one can see a red building that is the office of the Bombay Samachar, a newspaper printed in Gujarati. It is the oldest functioning newspaper in all of Asia. It was started in 1822 and is still running after nearly 200 years, today as the Mumbai Samachar. That building was also the birthplace of the Bombay Chronicle and the place where Horniman worked from.
Horniman died in 1948, soon after Indian independence. That’s when this circle where the Bombay Chronicle functioned from, was renamed Horniman Circle - in honour of an Englishman who showed Indians the power of a free press.
3) Institutions to Control India
The British East India Company was a private Company ruling over parts of the Indian Subcontinent. The East India Company was a private limited company, reporting to a board of directors in London. Gradually, as their landholdings in India increased, they found it more and difficult to rule in India. So they introduced some British institutions to manage and control India, including the Judiciary, the Railways, the Army and English education.
A) Judiciary-
The British found the Indian legal system very difficult to use. So they just imported their own law into India, and even set up three courts, one each in the presidencies of Madras, Bombay and Calcutta. These courts functioned as the Supreme Courts of those presidencies. One can still see the three beautiful court buildings in the three cities.
These courts declared that everyone was equal under the law. But an Indian judge could never sit in judgement over a European. Lord Ripon, a Governor General of India, tried to set this right with the Ilbert Bill, but it wasn’t really successful.
The Ilbert bill left the Indians disillusioned and awoke them to the injustice that was being meted out to them. It became one more rallying point for the Indian independence struggle.
b) Railways-
The Royapuram station in Chennai is the oldest existing railway station in the whole of India. So why did the British gift the railway system to the Indians? Because they were here for trade and they needed to move their goods quickly and efficiently. Another reason was to move their troops fast for security. By the 1850s, the British had laid out railway lines connecting their big ports to the interiors. But the Indian railway system had some unintended consequences.
Those old Indian trains had carriages reserved for the white man. The other carriages were for ALL Indians - every social class and caste, bunched up together in one compartment, without giving any leeway for class and caste distinctions. This was very difficult for the Indians to accept. The idea that all people were equal was a new concept for most Indians. But a ride on a train quickly taught them this. It was on the railways that Indians started thinking of themselves as fellow Indians.
Funnily enough, the idea of equality under the law started in the second class railway carriages and rose up as a surge of nationalism. Ironically, the system which the British designed to hold on to India eventually made them lose it.
c) Armed Forces-
Did you know that the Madras regiment is the oldest regiment of the Indian Army? It was formed by Major Stringer Laurence, who gathered a willing bunch of Indians and made them into a fighting force. The army grew and was a great protection to the British. But there were some places where the army turned against their British masters The Vellore mutiny and the 1857 revolt come to mind. It was after the 1857 revolt that India was taken over by the British crown. This period, lasting 90 years, is today called the British Raj. The army too was taken over. But it was not demobilised. It was too precious an instrument of control to be abandoned. And it showed in the fact that more than 2 million Indians fought for the British in the 2 World Wars, and very honourably at that.
D) English Education in British India-
The British found it very difficult to govern a country the size of India. So they decided to educate the Indians and use them. They settled on using English as the medium of instruction. They also set up universities in Madras, Calcutta and Bombay – all of which are still standing.
In time, there was a whole new generation of Indians speaking English, and quite well too. They took up government jobs in offices, banks, army, railways -everywhere. They quickly realised that Indians were being exploited. Alll the prominent freedom fighters not only spoke clear English, and some of them were actually trained in England: Gandhi, Nehru, Jinnah, Bose, and many more. And so it was the education system that the British established in India, that unexpectedly rebounded on them.
4) Madurai- Masi street
The image of a frail-looking Mahatma Gandhi in his khadi attire is an iconic one. He even went to England to meet King George V, wearing his Dhoti, shawl and chappals. Gandhi was actually making a statement with his clothes, a statement about economic conditions in India. India was always famous for her cotton cloth. When the British came here, they too took back lots of cotton with them. Gradually, they began taking raw cotton from here, weaving it in England, and selling the finished cloth in India, for a high profit. This meant the spinners and weavers were left jobless in India. Gradually, the entire well-established cotton weaving industry ground down to almost nothing.
In 1921, Gandhi was on a visit to Madurai in Tamil Nadu. He was shocked by the poverty he saw on the streets. Many people were so poor that they only had a length of cloth around their waists, and little else. Gandhi was horrified. He decided that he would only wear what the poorest in the nation wore. The next morning, on the 22st of September, 1921, Gandhi emerged from his room in Madurai, clad in a short dhoti, sandals on his feet, and a shawl. And from then on, these clothes became his fashion statement and his identity, until his death.
Gandhi urged Indians to use a spinning wheel - the charkha - to spin their own yarn and to make khadi cloth with it. People of all classes across the country, took to this enthusiastically. With this act, Gandhi took the freedom movement out of the hands of the educated elite and handed it over to the masses. From then on, the hand spun cotton called khadi became the uniform of the freedom fighters and a symbol of the freedom movement.
The house where Gandhi adopted his new attire still stands in Madurai. Today, the ground floor is a Khadi Kraft store. There is a small museum on the first floor with a stone tablet marking this historic moment.
Ms. Rupinder Brar in her concluding remarks spoke about Ministry of Tourism’s Incredible India Tourist facilitator certification programme which will enable citizens to learn online, and become a Certified facilitator that will give them the opportunity to showcase our beautiful Country. This will further empower them to be responsible and do their rights and duties properly.
The Dekho Apna Desh Webinar Series are presented in technical partnership with National e Governance Department, Ministry of Electronics and Information Technology. The Sessions of Webinar are now available on the https://www.youtube.com/channel/UCbzIbBmMvtvH7d6Zo_ZEHDA/featured and also on all social media Handles of Ministry of Tourism, Government of India.
The next episode of the Webinar scheduled on 14th August 2020 at 11:00 am, is titled Jallianwala Bagh: A turning point in the freedom struggle and registration is open for the webinar: https://bit.ly/JallianwalaBaghDAD