রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
এম.ও.আর.তি.ঐচ.না বেতরী য়াওদবা ইলেক্ত্রিক্কী গারীশিং য়োনবা অমসুং রেজিস্ত্রেশন তৌবগী অয়াবা পীরে
12 AUG 2020 7:20PM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রী ওফ রোদ ত্রান্সপোর্ত এন্দ হাইৱেজনা বেতরী হাপতবা ইলেক্ত্রিক্কী গারীশিং য়োনবা অমসুং রেজিস্ত্রেশন তৌবগী অয়াবা পীখ্র। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংগী ত্রান্সপোর্ত সেক্রেতরীশিংদা ইখিবা চেরোল অমদা মন্ত্রলয় অসিনা তেস্ত এজেন্সীনা পীবা অপ্রুভল সার্তিফিকেতকী মখল অদুগী মতুং ইন্না বেতরী বাওদবা গারীশিং য়োনবা অমসুং রেজিস্তর তোবা য়ারগনি হায়না শেংদোরকখ্রে। মখাতানা, রেজিস্ত্রশন অসিগীদমক্তা বেতরীগী মখল নত্রগা অতোপ্পা অকুপ্পা মরোলশিং অদু তাকপগী মথৌ তাদে হায়খি। তৌইগুম্বশুং, ইলেক্তিক্ গারী, অমসুং বেতরী (অচম্বা বেতরী নত্রগা শিন্দোকপা য়াবা বেতরী) অদুগী প্রোতোতাইপ অদু সেন্ত্রেল মোতোর ভেইকলস রুলেস, ১৯৮৯গী রুল ১২৬কী মখাদা পল্লিবা অখন্না তেস্ত এজেন্সী অদুনা অয়াবা পীখিবা মখল অদু ওইবা মথৌ তাই।
সেন্ত্রেল মোতোর ভেইকলস রুলস, ১৯৮৯গী মখাদা লৈবা, ভিজ. ফোর্ম-২১ (সেল সার্তিফিকেত), ফোর্ম-২২ (মেন্যুফেকচরে অদুনা পীবা রোদ ৱর্দিনেস সার্তিফিকেত) অমসুং ফোর্ম- ২২-এ (বোদী অদু তোঙান্না শেমখিবগী মোতোর ভেহিকলসনা পীবা রোদ ৱর্দিনেস সার্তিফিকেত), রুল ৪৭ (মোতোর ভেহিকলশিংগী রেজিস্ত্রেশনগীদমক্তা ওইবা এপ্লিকেশন)গী মখাদা মোতোর ভেহিকলশিংগী রেজিস্ত্রেশন তৌবগীদমক্তা মথৌ তাবা মরী লৈনবা ফোর্মশিং অসিদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী পুক্নীং চিংশিল্লি, মসিদা ইঞ্জিন নম্বর/ মোতোর নম্বর (বেতরীনা চেনবা গারী ওইরবদি) অদু ময়াক শেংনা তাক্লি।
সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা ইলেক্তিক্না চেনবা গারীশিংগী অপতেক হেনগৎহন্নবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবা কন্না হোৎনরি। ভেহিক্যুলর পোল্যশন অমসুং ওইল ইমপোর্ত বিল হন্থহন্নবা লৈবাক অসিগী ওইবা চাউরবা এজেন্দা অসি ফংনবা ঐখোয় ময়াম পুন্সিন্দুনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতম ওইরে। মসিনা অখোইবদা লৈরিবা মহৌশাগী ফিভম অসি কনবা অমসুং ওইল ইমপোর্ত বিল হন্থহনবদা নত্তনা অনৌবা ইন্দস্ত্রী মরু ওইনা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং তেলিকম্যুনিকেশন চাউখৎহন্নবা খুদোংচাবা কয়াশু পীগনি।
ইলেক্ত্রিক্কী ওইবা মখোং অনি পানবা গরীশিং অমসুং মখোং অহুম পানবা গরীশিং য়োকখৎনবগীদমক্তা,গারীগী মমলদগী বেতরীগী মমল (অপুনবা মমল অদুগী ৩০-৪০% ওইবা) অদু লৌথোক্নবগী রিকমেন্দেশনশিং অদু মন্ত্রালয় অসিদা খঙহল্লকখ্রে। অদু ওইরবদি গারীশিং অসি বেতরী য়াওদনা মার্কেত্তা য়োনবা য়ারগনি। মসিনা ইলেক্ত্রিক্কী ওইবা মখোং অনি পানবা গরীশিং (২ দবল্যু.) অমসুং মখোং অহুম পানবা গরীশিং (৩ দবল্যু.)গী মাংজৌননা থিবা মমল অদুনা আই.সি.ই. ২ অমসুং ৩ দবল্যু. দগী হন্থগনি। বেতরী অদুনা ও.ই.এম. নত্রগা ইনর্জী সার্বিস প্রোভাইদরনা তোঙান্না পীবা য়াগনি।

Ministry of Road Transport & Highways
MoRTH allows Sale and Registration of Electric Vehicles without batteries
12 AUG 2020 7:20PM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH) has allowed registration of electric vehicles without pre-fitted batteries. In a letter to Transport Secretaries of all the States and UTs, the ministry has clarified that vehicles without batteries can be sold and registered based on the type approval certificate issued by the Test Agency. Further, that there is no need to specify the Make/Type or any other details of the Battery for the purpose of Registration. However, the prototype of the electrical vehicle, and the battery (regular battery or the swappable battery) is required to be type approved by the test Agencies specified under Rule 126 of the Central Motor Vehicles Rules, 1989.
Attention of the States/UTs has been drawn to the relevant FORMS under Central Motor Vehicles Rules, 1989. Viz. FORM-21 (Sale certificate), FORM -22 (Road worthiness certificate issued by the manufacturer) and FORM-22-A (Road worthiness certificate issued for Motor vehicles where fabrication of the body is done separately), required for the registration of Motor Vehicles under Rule 47 (Application for registration of Motor Vehicles), clearly specify Engine number/Motor number (In case of battery operated vehicles).
The Government is striving to create an ecosystem to accelerate the uptake of electric mobility in the country. It is time to come together to work Jointly to achieve the broader national agenda to reduce vehicular pollution and oil import bill. This will not only protect the environment and reduce the oft import bill but also provide opportunities to sun rise industry.
For the promotion of electrical two wheelers and three wheeler vehicles, there are recommendations brought to the notice of the Ministry to delink the cost of battery (which accounts for 30-40% of the total cost) from the vehicle cost. Vehicles could then also be sold in the market without the battery. This will make the upfront cost of the electrical 2 wheeler (2W) and 3 wheelers (3W) to be lower than ICE 2 and 3W. The battery could be provided separately by the OEM or the energy service provider.