হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন ঐচ.আর.দি. মিনিস্তরনা ‘কনক্লেব ওন ত্রান্সফোর্মেসনেল রিফোর্মস ইন হাইয়র ইজুকেসন’গী মিফমগী অরোইবদা ৱা ঙাংখ্রে
য়ুনিয়ন ঐচ.আর.দি. মিনস্তরনা এপরেন্তিসশিপ/ইর্ন্তনশিপ ইমবিদেদ দিগ্রী প্রোগ্রাম খুদোল তৌনবা হাইয়র ইজুকেসন ইন্সতিত্যুসন য়ু.জি.সি. গাইদলাইন ফোংখ্রে
এপরেন্তিসশিপ ইমবিদেদ প্রোগ্রাম নহাশিংগী থবক ফংবা হেনগৎলগনিঃ শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’
07 AUG 2020 7:09PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তর শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না ‘কনক্লেব ওন ত্রান্সফোর্মেসনেল রিফোর্মস ইন হাইয়র ইজুকেসন অন্দর নেস্নেল ইজুকেসন পোলিসি’গী মতাংদা সেসনগী অরোইবদা ভিদিও কনফরেন্সগী খুত্থাংদা ৱা ঙাংখি। এম.ও.এস. ইজুকেসন শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেসু থৌরম অদুদা য়াওখি। দিপার্তমেন্ত ওফ হাইয়র ইজুকেসনগী সেক্রেতরী শ্রী অমিত খারে; য়ু.জি.সি.গী চেয়রমেন, শ্রী দি.পি. সিংহ অমসুং মিনিস্ত্রীগী অমসুং য়ু.জি.সি.গী মথক থোংবা ওফিসিএলশিংসু থৌরম অদুদা য়াওখি। থৌরম অদুদা ঐচ.আর.দি. মিনিস্তরনা য়ু.জি.সি.গী হাইয়র ইজুকেসন ইন্সতিত্যুসনগী এপরেন্তিসশিপ/ইর্ন্তনশিপ দিগ্রী প্রোগ্রামগী গাইদলাইন শেমখ্রে।
মিতিং অসিগী সেসনগী অরোইবদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা অমুক হন্না হাখি মদুদি প্রধান মন্ত্রী মিয়েং অমসুং ওইগনি হায়না খল্লিবা অমসুং হাইয়র ইজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা ৱেবিনার অমা এন.ই.পি. মখোয়গী মরী লৈনবা ইন্সতিত্যুসনশিংদা শেমগৎনবা হায়জখ্রে। মহাক্না মিতিং অসিগী থাক ৱাংলবা মিয়েংশিং অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ৱাফম অসিবু কমপেদিয়ম ওইনা থম্নবা ৱাহৌদোকখ্রে। মহাক্না অমুকসু হায়খি মদুদি নহাশিংদা থবক ফংহনবা অসিনা অহানবা লৌখৎকদবা খোঙথাংনি অমসুং মসিনা এন.ই.পি.-২০২০ মমি তারি।
য়ু.জি.সি.গী গাইদলাইনশিং হৌদোকলদুনা শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায় মদুদি ২০৩০দা ইন্দিয়ানা মালেমদা থবক থৌবা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ওইগনি। ইন্দিয়ানা মীশিংগী য়েংলগা শক্তী লৈবা অমা ওইনবা ক্বালিতি ইজুকেসন খক্না মপুং ফাবা ওইরোই অদুনা মখোয়গা চান্নবা থবক্কী খুদোংচাবা ফংহনবা তঙাইফদনা লৈ। মহাক্না হায় মদুদি ইজুকেসন অসিদসু মসিগী মিয়েংদা ইন্দস্ত্রীগা চান্নগবা য়েংলগা শেম্দোকদবনি।
শ্রী পোখ্রিয়ালনা হায় মদুদি য়ু.জি.সি.গী গাইদলাইনশিং হাইয়র ইজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা এপরেন্তিসশিপ/ইর্ন্তনশিপ দিগ্রী প্রোগ্রামগীনা হাইয়র ইজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংদা মোদেল অমা শেম্দুনা জেনেরেল স্ত্রীম দিগ্রী প্রোগ্রাম অমসুং থবক ফংনবা। হায় মদুদি য়ু.জি.সি.গী গাইদলাইনশিং হাইয়র ইজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা এপরেন্তিসশিপ/ইর্ন্তনশিপ দিগ্রী য়ু.জি.সি.গী সেক্সন ২২(৩) য়ু.জি.সি. এক্ত, ১৯৫৬.
মিতিং অদুদা শরুক য়ারিবশিং অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী ধোত্রেনা পুম্নমকপু মিতিং অদু শরুক য়াবগীদমক থাগৎখি। মহাক্না আশা লৈনা ফোংদোকখি মদুদি মসিগী থৌরাং অসি প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদকখিবগী মতুং ইন্না অফবা মওংদা ওইরক্নি অমসুং নেস্নেল ইজুকেসন সিস্তেমদা য়াম্না চাওনা অওনবা অমা লাক্লগনি। মহাক্না অমুকসু শ্রী কে. কস্তুরিরগন জি অমসুং মহাক্কী লোয়নবা কাংবুশিংদা থৌরাং অসিবু শেম শাবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শরুক য়ারিবশিং অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী খারেনা হায় মসিগী এন.ই.পি.না ছাত্রশিংবু সাইন্সকী ওইবা মওংদা শেমগৎপদা মিয়েং চংলি। মহাক্না এক ভারত শ্রেস্তা ভারত অসি নেস্নেল ইজুকেসন পোলিসি মখাদা পাস তৌগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি সেসন কয়া অমা হোলিস্তিক, মল্তিদিসিপ্লিনারি অমসুং ফুচুরিস্তিক ইজুকেসন, ক্বালিতি রিসর্স অমসুং ইক্বিতেবল য়ুজ ওফ তেক্নোলোজি শিজিনদুনা হেন্না ফবা ইজুকেসন অমা ওইনবা মিফম অসিদা ওইহল্লী। সেসন অসি নেস্নেল ইজুকেসন পোলিসি অসিদা মশক থোক্না কৎথোক্লি। য়ুনির্ভাসিতিগী ভাইস চানসচেল্লর, ইন্সতিত্যুসনশিংগী দাইরেক্তরশিং, কোলেজগী প্রিন্সিপাল অমসুং থৌবুশিং থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
মিতিং অসিগী সেসন অহানবদা পাংথোকখিবা থীম অদুদি, “হোলিস্তিক,মল্তিদিসিপ্লিনারি অমসুং ফুচুরিস্তিক ইজুকেসন” অমসুং ফমফমলাংদা প্রোফেসর দি.পি. সিংহ। প্রোফেসর এম.কে. শ্রীধার, মেম্বর, কম্মিতি ফোর দ্রাফ, এন.ই.পি. নাজমা অখতার, ভাইস-চানসেলর, জামিয়া মিলিয়া ইস্লামিয়া অমসুং প্রোফেসর ই. সুরেশ কুমার, ভাইস-চানসেলর, ই.এফ.এল.য়ু.শিংনা সেসন অসিগী গেস্ত স্পিকর ওইখি। স্পিকরশিং অসিনা এন.ই.পি.গী তান্নবা লম্বিদা শোকই অমসুং ২১শুবা শদাব্তি অসিদা লৌশিং হৌদোকফম্নি, মীওইবগী অপুনবা অমসুং কলাগী ওইবশিং এস.তি.ই.এম.গা লোয়ননা মশক থৌকপা ইজুকেসন অমা ওইহনবা।
প্রোফেসর কে.বিজয় রাঘবন, ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর অনিশুবা সেসন অসিগী থীম “কেতালাইজিং ক্বালিতি রিসর্স” না ময়াই তাংবল লৌখি। মমিং লৈরবা মেথমেথিসিয়ান মেম্বর, কম্মিতি ওন দ্রাফ এন.ই.পি. প্রোফেসর মনজুল ভারগব, ভাইস চেয়রমেন, য়ু.জি.সি. প্রোফেসর ভুশন পাত্বার্ধন অমসুং ফোর্মর দাইরেক্তর, বেঙ্গালুরু, প্রোফেসর আনুরাগ কুমারনা সেসন অসিগী মরুওইবা পেনালিসনি।
মথংগী সেসন্দা খন্ন নৈনবা অসি “ইক্যুইতেবল য়ুজ ওফ তেক্নোলোজি ফোর বেত্তর রিচ ইন ইজুকেসন’ মসিদা শরুক য়ারিবা পেনেলিসশিং অদুদি প্রোফেসর ভাস্কর রামামুরথী, দাইরেক্তর, এন.আই.তি., ত্রিচী. প্রোফেসর অনিল সাহাশ্রাবুধে, চেয়রমেন, এ.আই.সি.তি.ই. সেসন অদুদা য়াওখি। স্পিকরশিংনা মতৌ করম্না ইন্দিয়ানা আই.সি.তি. মালেমগী মকোকথোংবা ওইরিবনো হায়বদু উৎখি।
য়ু.জি.সি. গাইদলাইন ওফর এপরেন্তিসশিপ/ইর্ন্তনশিপ দিগ্রী প্রোগ্রাম ইংলিসকীদসক মফম অসিদা ক্লিক তৌবিয়ু:
য়ু.জি.সি. গাইদলাইন ওফর এপরেন্তিসশিপ/ইর্ন্তনশিপ দিগ্রী প্রোগ্রাম হীন্দিগীদসক মফম অসিদা ক্লিক তৌবিয়ু:

Ministry of Education
Union HRD Minister addresses at the concluding session of ‘Conclave on Transformational Reforms in Higher Education’
Union HRD Minister virtually launches UGC Guidelines for Higher Education Institutions to offer Apprenticeship/Internship embedded Degree Programme
Apprenticeship Embedded Programme will increase employability of youth: Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank'
07 AUG 2020 7:09PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' addressed the concluding session at the ‘Conclave on Transformational Reforms in Higher Education under National Education Policy’ here today through video conference. MoS, Education, Shri Sanjay Dhotre also graced the occasion. Secretary, Department of Higher Education Shri Amit Khare ; Chaiman, UGC, Shri D.P. Singh and Senior officials of the Ministry and UGC were also present on the occasion. On the occasion, the HRD Minister virtually launched UGC Guidelines for Higher Education Institutions to offer Apprenticeship/Internship embedded Degree Programme.
In the concluding session of the Conclave, the Union Minister reiterated the views and expectations of Prime Minister and requested all the higher educational institutions to organise webinars on NEP in their respective institutions. He also appreciated the enriching insights from the conclave and suggested to preserve the takeaways in the form of a compendium. He also said employment generation coupled with improving employability of the youth is the priority concern of the Government and was reflected in the NEP – 2020.
While launching UGC guidelines Shri Pokhriyal said that India is going to have the largest working age population in the world by 2030. To capitalise on India’s remarkable demographic dividend, it is essential not only to improve the quality of education but also to make it relevant in terms of providing employment opportunities. He said that this requires a new vision for education driven dynamically by changing industry needs. The Minister added that improving employability of the youth being the priority concern of the Government, the Union Budget of 2020-21 set out for the introduction of Apprenticeship Embedded Degree Programme to improve employability of general stream students.
Shri Pokhriyal said that UGC Guidelines for Higher Education Institutions to offer Apprenticeship/Internship embedded Degree Programme will enable the Higher Education Institutions to bring about a paradigm shift in general stream degree programmes and to embed employability support into the curriculum. He added that the UGC Guidelines will provide an option for Higher Education Institutions to embed Apprenticeship/Internship to all UG degree programme as specified by UGC under section 22 (3) of the UGC Act, 1956.
While addressing the participants Shri Dhotre thanked everyone participating in the Conclave. He expressed hope that this policy will be rolled out in a manner best articulated by the Prime Minister, and will be able to bring transformational change in the national education system. He also expressed special thanks to Sri K. Kasturirangan ji and his team for their immense contribution in terms of the draft of the policy.
Addressing the participants Shri Khare said said this NEP focuses on overall development of students with scientific temperament. He stressed upon equity and inclusiveness and said the road to Ek Bharat Shreshta Bharat will pass through this National Education policy. He added that several sessions on Holistic, Multidisciplinary and futuristic education, Quality Research, and Equitable use of technology for better reach in Education held during the day long conclave. These sessions are dedicated to significant aspects of education covered under the National Education Policy. Vice-Chancellors of universities, Directors of Institutions and Principals of colleges and other stakeholders participated in the programme.
The session I of the Conclave was held on the theme “Holistic, Multidisciplinary and Futuristic Education” and was chaired by Prof. D.P. Singh. Prof. M.K. Sridhar, Member, Committee for draft NEP, Prof. Najma Akhtar, Vice-Chancellor, Jamia Millia Islamia and Prof. E. Suresh Kumar, Vice-Chancellor, EFLU were the guest speakers on the session. The speakers touched upon the journey of consultation process of the NEP, exponential growth of knowledge in 21st century, integration of humanities and arts with STEM; and Value based education.
Prof. K. VijayRaghavan, the Principal Scientific Adviser of Government of India chaired the Session II on the subject “Catalysing Quality Research”. Renowned Mathematician and Member, Committee on draft NEP Prof. Manjul Bhargav, Vice Chairman, UGC Prof. Bhushan Patwardhan and former Director IISc, Bengaluru Prof. Anurag Kumar were the esteemed panellist in the session. This session provided an insight into critical role played by academic research nation’s development. The speakers emphasised on the societal challenges India faces and the solutions rooted in top-notch scientific research and innovations.
The thematic discussion moving on to the next session was on ‘Equitable use of Technology for better reach in Education’ and featured the panellists Prof. Bhaskar Ramamurthi, Director, IIT Madras, Prof. Nageshwar Rao, Vice-Chancellor, IGNOU, Dr. Mini Shaji Thomas, Director, NIT, Trichy. Prof. Anil Sahashrabudhe, Chairman, AICTE moderated the session. The Speakers elaborated on how India as a global leader in ICT needs to integrate technology to expand the reach of higher education. The speakers highlighted the need for paying particular attention to emerging disruptive technologies.
Click here to see the UGC Guidelines to offer Apprenticeship / Internship embedded Degree Programme in English :
Click here to see the UGC Guidelines to offer Apprenticeship / Internship embedded Degree Programme in Hindi :