সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ঈশিং শেংদোক্নবা তেক্নোলোজিশিংদা মিৎয়েং থম্বা এম.এস.এম.ইশিংগী কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা পোৎথোকশিংগী অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী ৱেবিনার পাংথোকখ্রে
08 AUG 2020 3:11PM by PIB Imphal
২০২০গী ওগস্ত ৭দা পাংথোকপা ৱেবিনার অমদা সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইগী দিরেক্তর, দোক্তর হারিস হিরানি অমসুং এম.এস.এম.ই-দি.আই, পাতনাগী দিরেক্তর, বিশ্বা মোহন ঝানা ঈশিং শেংদোক্নবা তেক্নোলোজিশিংগী মিৎয়েং থম্বা সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইনা পুথোকপা কোবিদ-১৯গী তেক্নোলোজিশিং উৎখ্রে।
ৱেবিনার অসিগী মরুওইবা পান্দমদি সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইনা শেমগৎপা তেক্নোলোজিশিং হৌজিক সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইদা ফংলিবা ইঞ্জিনিয়ারিংগী পাম্বৈশিং অমসুং কান্নবশিং এম.এস.এম.ইগী মখাদা লৈবা ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংদা খঙহনবনি।
সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইগী তেক্নোলোজিশিং উৎলদুনা দোক্তর হিরানিনা হায়খি, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি অমসুং মেনুফেকচরিংদা দরকার ওইরকপশিং ফংহনবা ঙম্নবা লমদম অসিগী হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিং শেমগৎনবা হোৎনবা অসি ঐখোয়গী পান্দমনি। মসিনা লমদম অমগী মীওইশিং শেমগৎকনি অমসুং অকক্নবা লমদম অমগী শেন-থুমগী খুদোংচাদবশিং কোকহনবা ঙমগনি। খেন্নবা লমদম কয়া লৈবা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চেকশিন্না শেমগৎপা দিজাইন থিঙ্কিংনা ভারত চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমদা য়ৌবা ঙমগনি।
মীয়ামগী অমোৎপশিং শেংদোক্নবা লৈরিবা ওথোরিতিশিংদা য়াম্না অৱাবা অমা ওইরিবা য়াম্লবা দিস্পোসেবল মাক্সশিং অসি লোইশিনবদা প্লাজমা আর্ক মেদিকেল ৱেস্ত দিস্পোসেল সিস্তেম্না মতেং পাংগনি। ইন্তেলি মাস্ত তেক্নোলোজি, হোস্পিতালগী মতেং পাংনবা রোবোতকী খুৎলায়শিং, খুৎ শোক্তনা সাপোন অমসুং ঈশিং তারক্নবা খুৎলায়, বেত্তরিগী মহিক হাৎনবা ইসপ্রেয়র অমসুং মেকানাইজ ভেন্তিলেতর অমসুং ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতর ৱেবিনার অদুদা উৎখি অমসুং হায়রিবা তেক্নোলোজিশিং অসিনা এম.এস.এম.ই সেক্তর হিংবদা মতেং পাংগনি। মমাংদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা তেক্নোলোজিশিং এম.এস.এম.ই ১৩দা ফংহনখ্রে।
দোক্তর হিরানিনা হায়খি, সহরশিংদা ঈশিং ইচাউ থোকপগী মরুওইবা মরমদি খোঙবাল ফুনবদগীনি। সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইনা শেমগৎপা মেকানাইজ দ্রেনেজ ক্লিনিং সিস্তেম্না চহি খুদিংগী থেংনবা খুদোংচাদবা অসি কোকহনবা ঙমগনি। বিহারদা ঈশিং মোৎপদগী থেংনরিবা অৱাবশিং সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইগী ঈশিং শেংদোক্নবা তেক্লোলোজিশিংনা ফজনা অমসুং ইনর্জি চঙহন্দনা শেংদোকপা য়াগনি। আইরন, আরসেনিক অমসুং ফ্লোরাইদ লৌথোক্নবা তেক্নোলোজিনা সহর অমসুং খুঙ্গংদা ঈশিং শেংদোকপদা মতেং পাংগনি। সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইনা পুথোকপা ঈশিং শেংদোক্নবা তেক্নোলোজিশিং মাংজৌননা এম.এস.এম.ই ৪৭দা ফংহনখ্রে। লম য়াম্না কন্দবা সোলার তেক্নোলোজিশিং অমসুং স্মার্দ লাইত্তিং সিস্তেমশিংনা ইনর্জি য়াম্না চঙহন্দনা মৈ শীজিন্নবগী লমদা অওনবা পুরকপা ঙমগনি।
মালেমগী ওইনা থেংনরিবা লাইচৎ মনুং অসিদা সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইগী থবকশিং মাংজিল থাদুনা পায়খৎপগীদমক বিশ্বা মোহন ঝা অমসুং বিহার ইন্দস্ত্রি এসোসিএসনগী মীহুৎশিং, ভোজপুর চেম্বর ওফ কমর্স অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিংনা দোক্তর হিরানি থাগৎখি।
সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইগী তেক্নোলোজিশিংগী খুৎথাংদা লৈবাক অসি চাউখৎনবা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্ননিংবগী মহাক্কী অপাম্বা শ্রী ঝানা ফোংদোকখি।

Ministry of Science & Technology
Webinar on New Technologies for various Products related to COVID 19 for MSMEs with focus of Water Purification Technologies
08 AUG 2020 3:11PM by PIB Delhi
Prof.(Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI and ShriVishwa Mohan Jha, Director, MSME-DI, Patna,deliberated upon the latest CSIR-CMERI developed COVID 19 technologieswith focus on Water Purification Technologiesin an engagingWebinar held on 7th August 2020.
The main objective of this Webinar was to make the industries/ entrepreneur under MSME aware about the technologies developed by CSIR-CMERI, provide total engineering solution and the facilities available in CSIR-CMERI
Prof.Hirani gave a thorough and highly analytical presentation on the array of CSIR-CMERI technology interventions. Dr. Hirani stated that our primary focus should be to invest in building the local talent pool so that India is ready to handle the influx of S&T and Manufacturing demand in the most capable manner. “This will also help in sustaining the local communities as well as create Socio-Economic solutions for region specific problems. India can achieve new heights through carefully developed Design Thinking which emphasizes building strong fundamentals for a regionally diverse nation like ours”, he said.
The Plasma Arc Medical Waste Disposal System can substantially help in the disposal of the large quantities of disposable masks which are creating a lot of trouble for the Civic Waste Management Authorities. The technology of Intelli MAST, Hospital Care Assistive Robotic Device, Touchless Soap cum Water Dispenser, Battery Operated Disinfectant Sprayers & Mechanized Ventilator with Oxygen Concentrator were exhibited and these can help the MSME sector to sustain itself. Already the Anti-COVID 19 technologies have been transferred to 13 MSEs.
Dr. Hirani stated that most important reason for flooding in urban areas is choked Drainage Systems. The CSIR-CMERI developed Mechanized Drainage Cleaning system can solve this perennial problem through innovative technological solutions. The CSIR-CMERI complete Water Purification Technologies can help in easing the Water Contamination related woes of Bihar through cost-effective and energy efficient water purification solutions. The High Flow Rate Iron, Arsenic and Fluoride removal technology can help in effective purification and management of Water Resources in both Urban and Rural scenarios. The CSIR-CMERI developed Water Purification technologies have already been transferred to 47 MSEs., which showcase their tremendous popularity and acceptability. The Space Rationalized Solar technologies and the Smart Lighting systems can revolutionize energy efficient power resource management.
ShriVishwa Mohan Jha and representatives of Bihar Industry Association, Bhojpur Chamber of Commerce and other eminent attendees expressed their appreciation to Dr. Hirani for the pioneering and inclusive efforts of CSIR-CMERI even during this global health pandemic of epic proportions.
Shri Jha also expressed his keenness to continue working together for the development of the nation through the intervention of technologies of CSIR-CMERI.