তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
ওগস্ত ৭, ২০২০দা নেস্নেল হেন্দলুম দে; থৌরম অসি তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না বর্চুএল প্লেৎফোর্মদা শীনগনি
থৌরম অসিদা হেন্দলুম মার্ক স্কিমগী মোবাইল এপ অমসুং বেক-এন্দ ৱেবসাইৎ, মাই হেন্দলুম পোর্তেল, কুল্লুদা লৈবা ক্রাফৎ হেন্দলুম বিলেজ মশক খঙহনবা অমসুং মেলা লোঞ্চ তৌবা য়াওগনি
06 AUG 2020 3:01PM by PIB Imphal
হেন্দলু সেক্তর অসি ভারতকী মমিং চৎলবা নাৎকী চৎনবীগী খুদম অমসুং লৈবাক মীয়ামগী মরু ওইবা শেন্থোক লম্বী অমা ওইদুনা লাক্লি। সেক্তর অসিদা হেন্দলুমগী ফিশা-লোনশা অমসুং মরী লৈনবশিংগী থবক তৌরিবশিং অসি নুপীনা ৭০% ওইবনা নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগী মরু ওইবা মফম অমা ওইরি।
ওগস্ত ৭, ২০২০দা তাবা ৬শুবা হেন্দলুম নুমিৎকী থৌরমদা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি য়েংদুনা মীয়াম পুনবা থিংনবা হায়দুনা তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না বর্চুএলগী খুত্থাংদা থৌরম অমা শীল্লি। তেক্সতাইল অমসুং নুপী-অঙাং চাউখৎপগী মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি ইরানিনা থৌরম অসিগী অথোয়বা মীথুংলেন অমসুং তেক্সতাইল সেক্রেতরী শ্রী রবি কপুরনা গেস্ত ওফ হোনর ওইগনি। হিমাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীসু শিমলা, ঐচ.পি.দগী বর্চুএলগী খুত্থাংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি।
মসিগী মথক্তা, ভারত পুম্বগী এন.আই.এফ.তি. কেম্পস খুদিংমক; ৱীবর সর্বিস সেন্তর (দবল্যু.এস.সি.); নেস্নেল হেন্দলুম দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন (এন.ঐচ.দি.সি.); হেন্দলুম এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল (ঐচ.ই.পি.সি.)গা লোয়ননা কুল্লু (হিমাচল প্রদেশ)গী ক্রাফৎ হেন্দলুম বিলেজ; মুম্বাইগী তেক্সতাইল কমিতী অমসুং চেন্নইগী ঐচ.ই.পি.সি.না পাঙথোকপা বর্চুএল মেলাসু থৌরম অসিদা পুনগনি। মসিগা লোয়ননা দবল্যু.এস.সি.শিং অমসুং এন.ঐচ.দি.সি.গুম্বা দিবেলপমেন্ত কম্মিস্নর ওফ হেন্দলুমগী লোয়শঙশিং অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফেশন তেক্নোলোজী (এন.আই.এফ.তি.)গী কেম্পস ক্যাদসু মসিগা মরী লৈনবা থৌরমশিং পাঙথোক্কনি।
ওগস্ত ৭ অসি ইং ১৯০৫দা হৌদোকখিবা স্বাদেশি ইহৌবু নীংশিংবা ওইনা লৈবাক্কী হেন্দলুমগী নুমিৎ হায়না খনবনি। মসিগী পান্দমদি মীয়ামদা হেন্দলুম ইন্দস্ত্রী অমসুং মসিনা সোসিও-ইকোনোমিক বিবেলপমেন্ততা শরুক য়ারিবা অসিগী মরমদা পাক শন্না খঙহনবনি।
থৌরম অসিবু মশক থোকহনবা অমসুং মীয়ামদা ফিশা-লোনশাগী থবকশিংগী মরমদা চাউথোকচবগী ইথিল ফাওহন্নবা হায়দুনা হেন্দলুমগী খুন্নাইগী ওইবা সোসিএল মীদিয়া কেম্পেন অমা পাঙথোকপগী থৌরাংলি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়াম খুদিংনা ভারতকী হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফৎকী পোত্থোকশিং শিজিন্ননবা অমসুং অতোপ্পদসু মসিগী মরমদা হায়ফম থোকই হায়খি। মালেমনা মসিগী পোত্থোকশিং অসিগী মরমদা খঙবা হেল্লিবমখৈ ঐখোয়গী আর্তিসানশিং অমসুং ফিশা-লোনশা তৌবশিংদা কান্নবা পীবা হেনগদৌরিবনি হায়খি।
তেক্সতাইল মন্ত্রী শ্রীমতি স্মৃতি ইরানিনা কেন্দ্র সরকারগী মন্ত্রীশিং, লেফতেনেন্ত গবর্নরশিং, রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিং অমসুং মমিং লৈরবা ইন্দস্ত্রীলিএলিস্ত অমসুং মখোয়গী মরুপশিংনা ফিশা-লোনশা তৌরিবা মীওইশিংগী খুন্নাইদা মখোয়গীদমক্তা ঐখোয়না অমত্তা ওইনা লেপ্লি খঙহন্নবা সোসিএল মীদিয়াদা ৱাফম ফোঙদোক্নবা অমসুং অতোপ্পদসু থৌওং অসি পাঙথোক্নবা হাইয়ু হায়না হায়খি।
তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না অসিগা মান্নবা মওংদা ভারত সরকারগী সেক্রেতরীশিং অমসুং মখোয়গী থাক মান্নবা ওফিসারশিংদসু মসিগী ৱাফম অসি থমখ্রে। মসিগী মথক্তা রাজ্যগী সেক্রেতরী খুদিংমক, এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলশিং, সেন্ত্রেল সিল্ক বোর্দ, নেস্নেল জ্যুত বোর্দকুম্বা সিস্তর তেক্সতাইল বোদীশিংদসু কম্মন হেশ্তেগ অমগী মখাদা সোসিএল মীদিয়া কেম্পেন অসি চাউথোকহন্নবা অমসুং মখোয়গা লোয়নবা মীওইশিং অমসুং থৌমীশিংদা হেন্দলুমগী ফি শিজিন্ননবগী ইথিল পীননবা হায়খ্রে। ই.-কম্মর্স এন্তিতীশিং অমসুং দিজাইনর বোদীশিংসু তাক্সতাইল মন্ত্রালয়গী খোঙথাং অসিদা তেংবাংদুনা হেন্দলুমগী পোত্থোকশিং খুমাং চাউশিলহন্নবা হায়খ্রে।
মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিদা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিগী য়েংলদুনা মহৌশাগুম্না পাঙথোকপা মেলাগুম্বা পোত্থোক য়োনবগী থৌরম পাঙথোকপা য়াদবা অসিনা মরম ওইদুনা সরকারনা ফি শাবা অমসুং হেন্দলুমগী পোত্থোক পুথোকপা মীওইশিংগী ওইবা ওনলাইন্দা পোৎ য়োন্নবা খুদোংচাবা কয়া পীরি। “আত্মানির্ভর ভারত”পু ওইথোকহনবগী খোঙথাং অমা ওইনা হেন্দলুম এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিলনা বর্চুএল মেলা অমা পাঙথোক্কনি। মেলা অসিনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী শরুক য়ারকপা কাংবু ১৫০ হেন্না পুলহন্দুনা মখোয়গী তোপ তোপ্পা মখুৎ মশা অমসুং শেম শাবগী মতৌ কয়াবু মীয়ামদা উবা ফংহনগনি।
ইন্দিয়ন তেক্সতাইল সোর্সিং মেলা অসি ওগস্ত ৭, ১০ অমসুং ১১দা পাঙথোক্কনি। মেলা অসিনা মালেমগী পোৎ লৈবা মীওই কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লে। ফজরবা পতোলাশিং, পাইথানিশিং, ইকৎশিং, কদংগীশিং, মহেশ্বরিশিং, বেঙ্কতাগীরিশিং অমসুং অতোপ্পা জি.আই. তেগ তৌরবা পোত্থোক কয়া অসি মালেমগী পোৎ লৈবা মীওইশিংদা মসিবু শারিবা মীওইশিংদগী হকথেংননা উৎকনি।
তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না ওগস্ত ৭, ২০২০দা পাঙথোক্কদৌরিবা থৌরম অসিগী মনুং চনগদবশিংদা কুল্লু জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংগা খুৎশম্নদুনা শীল্লিবা কুল্লু ক্রাফৎ হেন্দলুম বিলেজপু মশক তাকপা প্রেজেন্তেসন অমা য়াওগনি। মসিদা য়াওগদবা অতোপ্পা থৌরমশিংদি হেন্দলুম মার্ক স্কিমগী মোবাইল এপ অমসুং বেক-এন্দ ৱেবসাইৎ, মাই হেন্দলুম পোর্তেল লোঞ্চ তৌবা অমসুং চেন্নইগী ঐচ.ই.পি.সি.না শীনবা পোৎ লৈবা মীওইশিংগা হেন্দলুম এক্সপোর্তরশিংগা শম্নহনগদবা বর্চুএল মেলা শঙ্গাবগী থৌরম য়াওগনি।
অহানবা লৈবাক্কী হেন্দলুমগী নুমিৎ অসি ওগস্ত ৭, ২০১৫দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াদুনা চেন্নইদা পাঙথোকখি। নুমিৎ অসিদা ফি শাবগী খুন্নাইবু ইকাই খুম্নবা উৎখি অমসুং লৈবাক অসি সোসিও-ইকোনোমিক্কী ফিভম চাউখৎহন্নবা মখোয়না শরুক য়াখিবশিংবু নৌহৌননা নীংশিংখি। ঐখোয়গী হেন্দলুমগী চৎনবী ঙাক শেনবা অমসুং ফি শাবা মীওইশিংবু অহেনবা খুদোংচাবা পীদুনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লসি হায়নসু য়ানবা পুরকখি। সরকারনা হেন্দলুম সেক্তরবু তুং কোয়না চাউখৎহন্দুনা ঐখোয়গী ফি শাবা মীওইশিংদা শেলগী তেংবাং পীদুনা মথৌনা হাপ্তুনা থবক অসিদা চাউথোকচবা ফাওহন্নবা থবক কয়া পাঙথোক্লি।

Ministry of Textiles
National Handloom Day on 07th August 2020- Function being organized by Ministry of Textiles on Virtual Platform
The events include launching of Mobile App & Backend Website for Handloom Mark Scheme, launching of My Handloom Portal, a Virtual Fair and showcasing of Craft Handloom Village, Kullu
06 AUG 2020 3:01PM by PIB Delhi
Handloom sector is a symbol of the country’s glorious cultural heritage and an important source of livelihood in the country. The sector is key to women empowerment as over 70% of handloom weavers and allied workers are women.
On the occasion of the 6thNational Handloom Day on 07th August 2020, Ministry of Textiles is organizing a function through Virtual Platform to avoid public gathering considering Covid-19 pandemic. Union Minister of Textiles and Women & Child Development, Smt Smriti Irani will grace the occasion as Chief Guest and Secretary Textiles. Shri Ravi Capoor will be the Guest of Honour for the function. Chief Minister of Himachal Pradesh, Shri Jai Ram Thakur will also be joining the function from Shimla, HP through virtual mode.
In addition, during the function, handloom clusters across India, NIFT campuses, all the 28 Weaver Service Centres(WSCs), National Handloom Development Corporation (NHDC), Handloom Export Promotion Council (HEPC), along with Craft Handloom village at Kullu (Himachal Pradesh), Textiles Committee at Mumbai, and Virtual Fairbeing organized by HEPC at Chennai will be connected online. Also, functions befitting the occasion will be organized in all the subordinate offices of Development Commissioner of Handlooms viz. WSCs and NHDC as also in various campuses of National Institutes of Fashion Technology (NIFT).
7th August was chosen as the National Handloom Day to commemorate the Swadeshi Movement which was launched on the same date in the year 1905. The objective is to generate awareness about Handloom Industry amongst public at large and its contribution to the socio-economic development.
To mark this occasion and to instil pride of workmanship of handloom weaving amongst citizens, social media campaign is planned for the handloom weaving community. Hon’ble Prime Minister has urged that it should be an endeavour on part of all of us to use Indian Handlooms and Handicrafts and also communicate to other people about them. The more the world knows about the richness and diversity of these products, the greater our artisans and weavers will benefit.
Minister of Textiles Smt Smriti Irani has appealed to all Hon’ble Central Government Ministers, Lieutenant Governors, Chief Ministers of States, Members of Parliament and eminent Industrialists with friends and family to express solidarity with the weaving community through their social media accounts so as to motivate others to do the same.
Ministry of Textiles has extended a similar request to Secretaries to the Govt. of India and equivalent level officers. Besides, all the Secretaries of the States, Exports Promotion Councils, Sister Textile Bodies like Central Silk Board, National Jute Board have been requested to amplify the Social Media Campaign under the common hashtag and inspiring associates and employees to embrace handloom fabric. The e-commerce entities, Retail Companies and Designer Bodies have also been requested to promote and amplify the efforts of Ministry of Textiles to promote Handloom products.
In the face of the unprecedented Covid-19 pandemic, and inability to hold conventional marketing events such as exhibitions, melas, etc., the Government is providing online marketing opportunities to weavers and handloom producers. By taking a step towards realizing “Atmanirbhar Bharat”, Handloom Export Promotion Council is organizing a Virtual Fair. The fair will connect more than 150 participants from different regions of the country showcasing their products with unique designs and skills.
The Indian Textile Sourcing Fair will be open on 7, 10 and 11th August. The show has already attracted considerable attention of the International Buyers. Exquisite Patolas, Paithanis, Ikats, Kandangis, Maheshwaris, Venkatagiris and numerous other GI tagged products will be on display for the International buying community to source their products directly from the masters themselves.
The schedule of activities for the National Handloom Day function being organized by the Ministry of Textiles on 07th August 2020 includesa presentation showcasing the Craft Handloom Village, Kullu, being established in association with District Administration, Kullu. Other events include launching of Mobile App & Backend Website for Handloom Mark Scheme (HLM), launching of My Handloom Portal, inauguration of Virtual Fair on linking Handloom exporters with prospective buyers being organized by HEPC at Chennai.
The first National Handloom Day was held on 7th August 2015 by Prime Minister Shri Narendra Modi in Chennai. On this day, the handloom weaving community is honoured and the contribution of this sector in the socio-economic development of this country is highlighted. The resolve to protect our handloom heritage and to empower the handloom weavers and workers with greater opportunities is reaffirmed.The Government endeavours to ensure sustainable development of the handloom sector thereby empowering our handloom weavers and workers financially and instilling pride in their exquisite craftsmanship.