Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Central Consumer Protection Authority established to promote, protect and enforce the rights of consumers; will function from Indian Institute of Public Administration premises
30 JUL 2020 8:03PM by PIB Delhi
The Consumer Protection Act, 2019 has come into force from 20th July, 2020. As provided in section 10 of the Act, the Central Consumer Protection Authority (CCPA) has been established w.e.f. 24th July, 2020.
For operationalization of the CCPA, Additional Secretary in the Department of Consumer Affairs, Smt. Nidhi Khare has been assigned the charge of Chief Commissioner, Joint Secretary in the Department Shri Anupam Mishra as Commissioner, Director General, BIS Shri Pramod K Tiwari as Director General (Investigation) and Director General, National Test House, Shri Vineet Mathur as Additional Director General (Investigation) in the Central Consumer Protection Authority w.e.f. 29th July, 2020 to exercise the powers and discharge the functions under the Act.
Meanwhile, the CCPA will start functioning in the premises of IIPA. The support staff is being arranged from the Centre for Consumer Studies of The Indian Institute of Public Administration (IIPA) and the National Consumer Helpline, which have been financially aided by the Department since 2007.
The objective of the Central Consumer Protection Authority (CCPA) is to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class. It will be empowered to conduct investigations into violation of consumer rights and institute complaints / prosecution, order recall of unsafe goods and services, order discontinuation of unfair trade practices and misleading advertisements, impose penalties on manufacturers/endorsers/publishers of misleading advertisements.
For giving effect to the provisions of the Act, the following rules have also been notified and made effective from 20th July, 2020:
1. The Consumer Protection (General) Rules, 2020
2. The Consumer Protection (Central Consumer Protection Council) Rules, 2020.
3. The Consumer Protection (Consumer Disputes Redressal Commissions) Rules, 2020.
4. The Consumer Protection (Mediation) Rules, 2020.
5. The Consumer Protection (Salary, allowances and conditions of service of President and Members of the State Commission and District Commission) Model Rules, 2020.
6. The Consumer Protection (Qualification for appointment, method of recruitment, procedure of appointment, term of office, resignation and removal of the President and members of the State Commission and District Commission) Rules, 2020.
7. The Consumer Protection (E-Commerce) Rules, 2020. [effective from 23 July, 2020].
The National Consumer Disputes Redressal Commission has also notified the following Regulations effective from 24th July, 2020:
1. The Consumer Protection (Consumer Commission Procedure) Regulations, 2020.
2. The Consumer Protection (Administrative Control over the State Commission and the District Commission) Regulations, 2020.
3. The Consumer Protection (Mediation) Regulations, 2020.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
কঞ্জুমরশিংগী হক শৌগৎনবা, ঙাক-শেন্নবা অমসুং শাফু পীহন্নবা সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতী লিংখৎখিবা; ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন্দগী থবক পাংথোক্কনি
30 JUL 2020 8:03PM by PIB Imphal
কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত, ২০১৯ অসি জুলাই ২০, ২০২০দগী চৎনবা হৌখি। এক্ত অসিগী সেক্সন ১০দা পীরিবা অসিগী মতুং ইন্না সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতী(সি.সি.পি.এ.) অসি লিংখৎখিদুনা জুলাই ২৪, ২০২০দগী চৎনবা হৌখি।
সি.সি.পি.এ. অসি থবক পাংথোকহনবগী মওংদা ওইহন্নবা সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতীদা কঞ্জুমর এফেয়র্স বিভাগকী এদিস্নেল সেক্রতরী শ্রীমতী নিধী খরেনা চীফ কম্মিস্নরগী, বিভাগ অসিগী জোইন্ত সেক্রতরী শ্রী অনুপম মিশ্রানা কম্মিস্নর ওইনা, বি.আই.এস.কী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী প্রমোদ কে তিৱারীনা দিরেক্তর জেনরেল(ইনভেস্তিগেসন) ওইনা অমসুং নেস্নেল তেন্ত হাউসকী দিরেক্তর জেনরেল শ্রী বীনিত মাথুরনা এদিস্নেল দিরেক্তর জেনরেল (ইনভেস্তিগেসন) ওইনা থৌ পুদুনা জুলাই ২৯, ২০২০দগী পাৱরশিং পাংথোকপা হৌনবা এক্ত অসিগী মখাদা তৌগদবা মথৌশিং শিন্নখ্রে।
তাল্লক অসিদা সি.সি.পি.এ.না আই.আই.পি.এ.গী থবক পাংথোকপা হৌরগনি। ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন(আই.আই.পি.এ.)গী সেন্তর ফোর কঞ্জুমর স্তদিজ অমসুং দি নেস্নেল কঞ্জুমর হেল্পলাইন্দগী মতেং পীনবা স্তাফশিং থৌরাং তৌদুনা বিভাগ অসিনা শেলগী তেংবাং পীরি।
সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতী(সি.সি.পি.এ.)গী পান্দম অসি থাক অমা ওইনা কঞ্জুমরশিংগী হক শৌগৎনবা, ঙাক-শেন্নবা অমসুং শাফু পীহন্নবনি। মসিনা কঞ্জুমরশিংগী হকশিং খোঙ্গোইনবশিংবু থিগৎনবা থবকশিং পাংথোকপদা অমসুং শোইনিংঙাই ওইবা পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং অমুক হন্না তৌদনবা ওর্দর, অরানবা মওংদা লল্লোন-ইতিক্কী থবকশিং মখা তানা চত্থদুনা পাংথোক্তনবা ওর্দর অমসুং লান্না লমজিংবা এদভর্তিজমেন্তশিং, লান্না লমজিংবা এদভর্তিজমেন্তশিংগী মেনুফেকচর তৌবশিং/ইন্দোর্সরশিং/পব্লিসরশিংগী মথক্তা পেনাল্তী পীবগী ইন্সতিত্যুত কম্প্লেন্তশিং/প্রোজিক্যুসনগী থবক পাংথোকপদা মঙম হাপকনি।
এক্ত অসিগী প্রোবিজনশিং অসিদা শাফু পীনবা মখাদা পীরিবা চৎন-কাংলোনশিং অসি পীখ্রে অমসুং জুলাই ২০, ২০২০দগী চৎনবা হৌখ্রেঃ
1. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন(জেনরেল) রুল্স, ২০২০
2. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন কাউন্সিল) রুল্স, ২০২০
3. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (কঞ্জুমর দিসপ্যুত্স রিদ্রেসেল কম্মিসন্স) দিসপ্যুত্স রিদ্রেসেলনা কম্মিসন্স) রুল্স, ২০২০
4. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (মেদিএসন) রুল্স, ২০২০।
5. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (অধ্যক্ষ অমসুং স্তেত কম্মিসন অমদি দিস্ত্রিক্ত কম্মিসনশিংগী মীহুৎশিংগী থবকশিংগী সেলরী, এলাওৱেন্সশিং অমসুং কন্দিসনশিং) মোদেল রুল্স, ২০২০।
6. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ((অধ্যক্ষ অমসুং স্তেত কম্মিসন অমদি দিস্ত্রিক্ত কম্মিসনশিংগী মীহুৎশিংগী এপোইন্তমেন্তকীদমক মহৈগী থাক, রিক্রুইতমেন্তকী মেথদ, এপোইন্তমেন্তকী প্রোসিদ্যুর, ওফিসকী তর্ম, থবক থাদোকপা অমসুং লৌথোকপা) রুল্স, ২০২০।
7. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (ই.-কম্মর্স ) রুল্স, ২০২০। [জুলাই ২০, ২০২০দগী চৎনবা হৌবা]।
জুলাই ২০, ২০২০দগী থবক চৎনবা হৌদুনা নেস্নেল কঞ্জুমর দিসপ্যুত্স রিদ্রেসেলনা মখাদা পীরিবা চৎন-কাংলোনশিং অসি থোকখ্রেঃ
1. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (কঞ্জুমর কম্মিসন প্রোসিদ্যুর) রিগুলেসন্স, ২০২০।
2. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (এদমিনিস্ত্রেতিব কন্ত্রোল ওভর দি স্তেত কম্মিসন অন্দ দি দিস্ত্রিক্ত কম্মিসন) রিগুলেসন্স, ২০২০।
3. দি কঞ্জুমর প্রোতেক্সন (মেদিএসন) রিগুলেসন্স, ২০২০।