Ministry of Information & Broadcasting
Press Information Bureau and Regional Outreach Bureau organize webinar on ‘Mental Health in the time of COVID-19’
Compassion – for self, family and community as a whole, is very important in the time of COVID-19: Savita Goswami, Clinical Psychologist, Tata Memorial Hospital, Mumbai
Need for a whole of community approach, need to make more and more resources available to everyone to fight mental health issues: Prof. Asha Banu Soletti, Tata Institute of Social Sciences
Speak with friends and family, seek professional help if required, cultivate hobbies, engage in activities you enjoy – Experts’ Advice to fight Mental Health issues
23 JUL 2020 1:59PM by PIB Mumbai
Mumbai/Goa, July 23, 2020
The disruption of normal life as a result of lockdown or stay at home orders has significantly impacted the mental health of people. “It is about everyone”, says Prof. Asha Banu Soletti, Centre for Health and Mental Health, of Mumbai’s Tata Institute of Social Sciences. Children and students, adults and elderly, women, LGBTQI community, health care professionals and essential service providers, economically vulnerable groups, bereaved families and, of course, persons with disabilities and those with pre-existing mental health conditions – COVID-19 has taken its toll on the mind of many of them, explains the Professor. She was addressing a webinar on ‘Mental Health in the time of COVID-19’, jointly organized by the Ministry of Information and Broadcasting’s Press Information Bureau (PIB) and Regional Outreach Bureau (ROB) offices in Maharashtra and Goa, in association with Panaji-based Goa College of Home Sciences (GIHS), on July 23, 2020 . The expert panelists also included Ms. Savita Goswami, Clinical Psychologist and Psycho-Oncologist in Tata Memorial Hospital, Mumbai, who threw light on the types of mental health conditions being experienced by various groups of population and advice to cope up with it. Besides, Ms. Larissa Rodrigues, Assistant Professor of Human Development in GIHS, shared her experiences on how the community is dealing with mental health in course of the ongoing pandemic, with special focus on students.
Prof. Soletti said that COVID-19 has led to a "perfect storm", an especially bad situation caused by a combination of unfavourable circumstances. “A recent study on outcomes of quarantine and similar prevention strategies has found that depression, anxiety disorders, mood disorders, panic, stigmatization, lack of self-control are highly prevalent among individuals affected by physical isolation. Another recent review has exposed that mental health stressors have resulted in long-lasting post-traumatic stress symptoms such as confusion, anger in the mass population and so on”. This apart, other problems associated with this phenomenon include rise in domestic violence which manifested itself quite early in the pandemic, she stated. “This is very common in the New Normal”, says the mental health expert. While efforts are being taken by the government and others to reach out to the community, as a whole, to address these issues by means of internet and communication based services; but accessibility and availability of mental health resources (and professional help) remains a challenge, especially in rural and tribal belts, stated Prof Soletti.
Speaking on the mental health concerns of different groups, Ms. Goswami said, “There is an atmosphere of uncertainty and helplessness that is confronting people. It is something extraordinary, never felt or experienced before. Common fears centre around contracting and spreading the infection unknowingly, in spite of taking all possible precautions. This lockdown has induced complete change in our social behaviours as well. Changes in working procedures and new concepts like ‘work from home’ which was not so popular before, has become a commonly adopted practice now. Addictions and alcoholism have also significantly increased. In short, all these situations have given rise to conflicts, new adjustments, loneliness and understanding issues. In extreme cases, it leads to hopelessness and suicidal tendencies.”
Speaking on the mental impact of lockdown, Ms. Rodrigues said, what has been lost in the whole new concept of social distancing is that people have to find new ways of connecting with each other, new methods of adjustment, which may often lead to loneliness and depression. However, on a positive note, she said that, it has been noticed that communities are increasingly engaging with each other, people are cultivating their neglected hobbies now.
Prof. Soletti informs, WHO’s mental health policy framework, especially for this ongoing pandemic, recommends a whole of community approach and making more and more resources to fight mental health issues available to everyone. WHO has advocated a pro-active reach-out to reduce pandemic related adversities that are known to harm mental health and cause acute impoverishment. Also, sharing manuals and video documentaries on mental health is a way of reaching out.
To overcome these mental health concerns, Ms. Goswami suggests:
1. Need for more compassion and empathetic approach – for self, family and community as a whole
2. Educating different groups of population (eg. children, elderly) about the situation in a manner that is understandable to them
3. Speaking with friends and family about the problems confronting them. People should not shy away from seeking professional assistance and guidance.
4. Restricting sources of information to only verified and reliable ones.
5. Physical exercises, building a routine, engaging in activities that one enjoys, which in turn, will lead to building up positive thoughts
6. Bonding with family through activities done together, eg. watching a television show with family members
Delivering the Vote of Thanks, D V Vinod Kumar, Deputy Director, PIB Goa said that COVID-19 presents a historic opportunity to give a renewed focus on mental health, to give it the attention it deserves.
Dheep Joy Mampiily, Deputy Director, PIB Mumbai, who moderated the interaction, informed that Government of India has adopted mental health as an integral part of India's national response in the fight against COVID-19. Bengaluru-based premier institution NIMHANS has started a psycho-social helpline number 080-46110007. Also, Ministry of Human Resource Development has launched the MANODARPAN portal and helpline (8448440632) for providing psychosocial support to students, teachers and parents.
The presentations given by the experts can be found here - Prof. Soletti, Ms. Goswami.
Also read: Centre urges states to strengthen mechanism to address impact of COVID-19 on mental health

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো অমসুং রিজনেল আউৎরিচ ব্যুরোনা 'কোবিদ-১৯গী মতমদা মেন্তেল হেলথ' হায়বসিগী মতাংদা ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
ইশা, ইমুং অমসুং খুনাইবু অপুনবা ওইনা নুংশিবা হায়বসি কোবিদ-১৯গী মতমদা য়াম্না মরু ওইঃ সবিতা গোস্বামী, ক্লিনিকেল সাইকোলোজিস্ত, তাতা মেমোরিএল হোস্পিতাল, মুম্বাই
ৱাখলগী ওইবা লাইনা থেংননবগীদমক মীয়ামদা রিসোর্স হেন্না ফংহন্নবা খুনাই অপুনবা ওইনা হোৎনমিন্নবগী তঙাই ফদবা লৈঃ প্রোফেসর আসা বানু সোলেতী, তাতা ইন্সতিত্যুৎ ওব সোসিএল সাইন্স
মরুপ-মপাং অমসুং ইমুং-মনুংগা ৱারী শান্নবীয়ু, তঙাইফদবা লৈরবদি প্রোফেসনেলগী ওইবা মতেং লৌবীয়ু, হৈনবী থম্বীয়ু, অদোম্না নুংঙাইজবা থবক তৌদুনা লৈবীয়ু – ৱাখল লাইনা থেংননবা হোৎনবদা এক্সপর্তশিংনা পীবা পাউতাক
23 JUL 2020 1:59PM by PIB Imphal
মুম্বাই/গোৱা, জুলাই ২৩, ২০২০
লোকদাউননা মরম ওইদুনা মহৌশাগী পুন্সিদা অকায়বা পীবা নত্ত্রগা য়ুমদা লৈনবগী য়াথংনা মীয়ামগী ৱাখলগী হকশেলদা অকায়বা চাউনা পীরে। "মসি মীপুম খুদিংমক্তনি" হায়না প্রোফেসর আসা বানু সোলেতী, মুম্বাইগী তাতা ইন্সতিত্যুৎ ওব সোসিএল সাইন্সকী সেন্তর ফোর হেলথ এন্দ মেন্তেল হেলথনা হায়রি। অঙাং অমসুং মহৈরোইশিং, মীয়াই চল্লবা অমসুং অহলশিং, নুপীশিং, এল.জি.বি.তি.ক্যু.আই.গী সমাজ, হেলথ কেয়র প্রোফেসনেলশিং অমসুং তঙাই ফদবা থবক পীরিবশিং, শেন্থোক লম্বী লৈজদবা কাংবু, অৱাবা তারবা ইমুং, অমসুং মসিগী মথক্তা নাম্মা শোইরবা কাংবু অমসুং হান্নদগী ৱাখল লাইনা লৈরবা মীয়াম য়াওনা কোবিদ-১৯না মখোয় কয়াগী ৱাখলদা চঙদুনা অৱাবা পোকহল্লি হায়না প্রোফেসর অসিনা ফোংদোক্লি। মহাক্না '্কোবিদ-১৯গী মতমদা মেন্তেল হেলথ' হায়বা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী প্রেস ইনফোর্মেসন ব্যুরো (পি.আই.বি.) অমসুং রিজনেল আউৎরিচ ব্যুরো (আর.ও.বি.)গী মহারাস্ত্রা অমসুং গোৱাদা লৈবা ওফিসনা গোৱা কোলেজ ওব হোম সাইন্স (জি.আই.ঐচ.এস.) পনাজিগা খুৎশম্নদুনা জুলাই ২৩, ২০২০দা পাঙথোকখিবা ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখি। এক্সপর্তশিংগী পেনেলিস্ততা তাতা মেমোরিএল হোস্পিতাল, মুম্বাইগী হোস্পিতাল শ্রীমতি সবিতা গোস্বামি, ক্লিনিকেল সাইকোলোজিস্ত অমসুং সাইকো-ওঙ্কোলোজিস্তনা তোঙান-তোঙানবা মীওই কাংলুপনা থেংনরিবা ৱাখল লাইনাগী মওং অমসুং করম্না থেংনগদগে হায়বগী মতাংদা মীয়ামদা ৱা ঙাংখি। মসিগী মথক্তা, জি.আই.ঐচ.এস.কী হ্যুমেন দিবেলপমেন্তগী এসিস্তেন্ত প্রোফেসর ওইরিবী শ্রীমতি লারিসা রোদ্রিগেসনা খুনাই অসিনা মহৈরোইশিংদনা হেন্না মীৎয়েং থমদুনা করম্না ৱাখলগী ওইবা হকশেলবু লাইচৎ অসিগী মরক্তা থেংনরিবগে হায়বগী মতাংদা থমখি।
প্রোফেসর সোলেতীনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯না "অকনবা নোংলৈ" শেমখ্রে, নুংঙাইতবা ফিবম কয়া অয়াম পুনশিন্দুনা কা হেন্না ফিবম শোক্লবা মতাং অমা হায়বদু ওইহনখ্রে। "হন্দক্তা নৌনা ক্বারেন্তিন অমসুং মসিগা মান্নবা লাইচৎ থিংনবগী থৌরাংশিংদা পাঙথোকখিবা নৈনবা অমদা ফংলে মদুদি দিপ্রেসন, এংজাইতী দিসওর্দর, পেনিক, স্তিগমেতাইজেসন, ইশানা ইশাগী ৱাখল ঙাকপা ঙমজদবশিং অসি মীয়ামগা পুন্দনা তোঙান্না লৈরুরবা মীওইশিংদা চাং ৱাংবা থেংনরে। অতোপ্পা অনৌবা নৈনবা অমদনা ৱাখলদা অৱাবা পীরিবা পোৎশিং অসিনা কনাগুম্বা অমদা চমম্নবা, খোইশাউনবা অমসুং অসিনচিংবা মতম কুইনা লৈগনবা পোস্ত-ত্রোমেতিক স্ত্রেস সিন্দ্রোম কয়া লৈহল্লে।" মসিনা নাকন্দা থমখ্রগা, মসিগী থৌওংশিং অসিগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিংদি লাইচৎ অসিগী অঙনবা শরুক্তা ইমুং মনুং খৎন-চৈনবা থোকপসিসু অমনি। "হায়রিবসি অনৌবা মহৌশা, ন্যু নোর্মেলগী মতমদনা হেন্না থোকই" হায়না মেন্তেল হেলথ এক্সপর্তশিংনা হায়রি। সরকার অমসুং অতোপ্পশিংনা খুনাইদা অপুনবা ওইনা, হায়রিবা খুদোংচাদবশিং অসিবু ইন্তর্নেত অমসুং কম্ম্যুনিকেসন্দা য়ুম্ফম ওইবা সর্বিসশিং থেংননবগীদমক ৱাখল তাহন্নবা কন্না হোৎনরবসু মরুওইনা খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেল তাবা লমশিংদা মেন্তেল হেলথ রিসোর্সশিং (অমসুং প্রোফেসনেল হেল্প)শিং পীনবা হোৎনবদি খুদোংচাদবা অদুমক মাইয়োক্নরি হায়না প্রোফেসর সোলেতীনা ফোংদোকখি।
তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংদা থোকপা ৱাখলগী হকশেলগী সমশ্যাশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রীমতি গোস্বামিনা হায়খি, "মীয়ামদা তম্বা ঙমদবা অমসুং উপাই লৈতবগী ফিবম অমা লৈরে। হায়রিবসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা তোপ-তোপ্পী। খ্বাইদগী য়াম্না থেংনরিবা অকিবশিং অসি চেকশিন থৌরাং কয়া লৌখৎচবা তারবসু মফম খঙদনা লাইচৎ অসি শন্দোক্কদ্রা অমসুং লান্নরক্কদ্রা হায়বসিনি। লোকদাউন অসিনা মীয়ামগী হৌন-লোনচত্তা চাউনা অহোংবা অমা পুরকখ্রে। থবক তৌবগী মওং অমসুং অনৌবা কন্সেপ্ত 'য়ুমদগী থবক শুবা' হায়বা মমাংদা কয়া চৎনরমদবশিংনা হৌজিক্তি মীয়াম্না শীজিন্নবা থবক ওইরক্লে। এদিক্সন অমসুং য়ু থকপগী চাংসু হেনগৎলে। শম্না হায়রবদা, হায়রিবা ফিবমশিং অসিনা কনফ্লিক্ত, নৌনা হৈননবা হোৎনবা, নাইতোম তাবা অমসুং সমশ্যা কয়া খঙবা হেল্লকপা থোকহল্লে। কা হেন্না শাথীবা ফিবমদনা, আশা মাঙলকপা অমসুং শিনিংবগী ৱাখল ফাওবা পোকহল্লি।
লোকদাউননা ৱাখলগী হকশেলদা পীরিবা শাফুগী মতাংদা ঙাংলদুনা শ্রীমতি রোদ্রিগেজনা হায়খি, পুম্নৌ নৌবা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী ৱাখল্লোন অসিনা মাংহল্লিবসি করিনো হায়ববু মীয়াম্না অমগা অমগা পাউ ফাওননবা হোৎনবা মতমদা, অনৌবা হৈনবী শেম্নবা হোৎনবা মতমদা তোইনা নাইতোম তাহল্লি অমসুং দিপ্রেসন লাকহল্লি। অদুমওইনমক, খরা শাফবা মওংদা হায়রগদি, মীয়াম পুম্বা অমগা অমগা হেন্না পাউ ফাওনবগী চাং হেনগৎলক্লি অমসুং মমাংদা হুন্দোক্লম্লবা হৈনবীশিং মীয়াম্না লৌখৎনরক্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রোফেসর সোলেতীনা হায়খি, দব্ল্যু.ঐচ.ও.গী মেন্তেল হেলথ পোলিসী ফ্রেমৱার্কনা হৌজিক লৈরিবা লাইচৎ অসিদা মরুওইনা পল্লদুনা, খুনাই অপুনবগী ওইবা মওংদা হোৎনদুনা অমসুং মেন্তেল হেলথতা থেংনরিবা সমশ্যাশিং থেংননবা হোৎনবা মতমদা মীয়াম পুম্বদা রিসোর্স ফংহন্নবা হোৎনগদবনি হায়রি। দব্ল্যু.ঐচ.ও.না প্রো-এক্তিব ওইবা লাইচৎকা মরী লৈননা থোক্লকপা মেন্তেল হেলথতা অকাইবা পীবা অমসুং কা হেন্না ফিবম শোকচিলহনবা য়াবা থবকশিং থোকখ্রে। মসিগী মথক্তা মেন্তেল হেলথকী মতাংদা মেনুএল অমসুং ভিদিও দোক্যুমেন্তরীশিং মীয়ামদা ফংহন্নবগীদমক পুথোকখ্রে।
মেন্তেল হেলথকা মরী লৈনবা হীরমশিং কোক্নবগীদমক শ্রীমতি গোস্বামিনা মখাগীশিং অসি হায়রিঃ
১. মিনুংশিগা লোইননা অৱাবা উবীবা মওংদা ইশাগীদমক, ইমুং মনুং অমসুং খুনাইদা অপুনবা ওইনা হোৎনমিন্নবা
২. তোঙান-তোঙানবা কাংলুপকী মীওই (খুদম ওইনা অঙাং অমসুং অহল) খুদিংমক্তা মখোয়না লৌশিনবা ঙমগদবা মওংদা ৱাখল লৌশিং পীবা
৩. মরুপ মপাংশিং অমসুং ইমুং মনুংগা মখোয়দা থেংনরিবা নুংঙাইতবশিংগী মরমদা ৱারী শাবা। মীয়াম্না প্রোফেসনেলগী ওইবা মতেং অমসুং পাউতাক লৌবদা ইকাইরোইদবনি।
৪. ঈ পাউ লৌবা মতমদা চুম্লে হায়না খঙলবা অমসুং থাজবা য়াবতমক লৌনবা হোৎনবা
৫. পুক্নিং ৱাখলদা অফবা পোকহনবা ঙমগদবা হকচাং শাজেল, নোংমগী তৌগদবা থবক শেম্বা, নুংঙাইবা থবক থৌরমদা থবক চিলহনবা
৬. ইমুং মনুং তৌমিন্নবা য়াবা থবকশিং তৌমিন্নদুনা ইমুংগী মীওইশিংগা লোইনদুনা লৈবা খুদম ওইনা ইমুং মনুংগা লোইননা তেলিবিজন য়েংবা
থাগৎ ৱাহৈ ফোংদোক্লদুনা দি.ভি. বিনোদ কুমার, দিপুতী দিরেক্তর, পি.আই.বি. গোৱানা হায়খি, কোবিদ-১৯না ৱাখলগী হকশেলনা ঙাইদুনা লৈরকপা মীৎয়েং চঙবীনবগীদমক মতম অমা পীবীরে।
থৌরম অদুগী ৱাতেম্বা ওইখিবা ধীপ জোই মাম্পিতী, দিপুতী দিরেক্তর, পি.আই.বি. মুম্বাইনা হায়খি মদুদি ভারত সরকারনা মেন্তেল হেলথপু ভারতকী জাতী অসিনা কোবিদ-১৯ থেংননবা হোৎনবদা লৌখৎলিবা থৌরাংশিংগী শরুক অমা ওইনা লৌরি। বেঙ্গলুরুদা লৈবা মকোক থোংবা ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা নিমহান্সনা সাইকো-সোসিএল হেল্পলাইন নম্বর 080-46110007 হাংদোকখ্রে। মসিগী মথক্তা মহৈরোই, ওজা অমসুং মমা মপাশিংদা সাইকোলোজিকেলগী সপ্পোর্ত পীনবগীদমক হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তনা মনোদর্পন পোর্তেল অমসুং হেল্পলাইন (8448440632) হাংদোকখ্রে
এক্সপর্তশিংনা পীখিবাই প্রজেন্তেসনশিং অসি মখাগীশিং অসিদসু ফংবীগনি - প্রোফেসর সোলেতী , শ্রীমতি গোস্বামী
মসিসু পাবীয়ুঃ কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা কোবিদ-১৯না মেন্তেল হেলথতা পীরিবা শাফুশিং কোকহন্নবা মেকানিজম মপাঙ্গল কলহনগদবনি