Ministry of Culture
Have a Glimpse of Comet NEOWISE Before it Disappears
22 JUL 2020 5:11PM by PIB Mumbai
This is after many years that you can see a comet with your naked eye in Earth’s night sky, a rare celestial event that occurs after many years.
Nehru Science Centre in its ‘Lockdown Lecture’ series organised ‘Comet NEOWISE – A Primer’ to discuss the exploration aspects related to comets. Director, Nehru Planetarium, New Delhi Dr. N Ratnashree explained comets, their position in the sky and how one can observe a comet through a telescope, DSLR camera or even naked eye.
Comet Neowise officially known as C/2020F3 is the brightest comet that can be seen in the sky and will be visible across the globe as it is closest to the earth these days. The Neowise, once disappears will be visible only after 6800 years.
‘Comet Neowise’ was first spotted by NASA's spacecraft mission Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) on 27 March 2020 and hence the name NEOWISE.
Comet is an icy small body which consists mostly of rocky materials, dust and ice. As they come closer to the sun there is evaporation of volatile contents from these comets. When they start melting, the particles start glowing by the reflected sunlight. This makes the 'dust tail' of Comets.
Dr. N Ratnashree told, “the Neowise comet has been found close to the sun during early July, which came in the view of NASA's solar mission SOHO, which exclusively studies the sun and its activities. India also has a similar space venture Aditya-L1 mission which is due to go up in the sky, to study the corona of the Sun.”
She also shared images captured by amateur astronomers across the country at different points of time during July 2020. She even mentioned how the comet has been visible in cities that have high light pollution.
During her lecture Dr. Ratnashree spoke in detail about locating the comet and capturing it through a DSLR camera. “Point your camera towards North West direction and try to take a long exposure shot. Try clicking regular photographs on different days at the same time with the same camera settings to find out the trajectory of the comet in relation to the horizon,” she said.
Though the comet is visible to the naked eye, one may find it difficult to locate it in the sky especially those trying it for the first time.
“Those trying to observe the Comet should first locate the constellation Big Dipper (Ursa Major) or Saptarishi, the seven stars in the sky. Once it is located, try to find the part which is pointing towards Polaris. The comet will be visible in the opposite direction of the Polaris or the Pole Star,” she said.
She also suggested websites that will help in finding out the celestial bodies. Star gazers who are interested in observing such celestial events can use https://calsky.com/ and https://darksitefinder.com/ to find the coordinates of the exact location of the celestial objects. Also with the help of https://mausam.imd.gov.in/ one can know in advance the position of clouds which may hinder the clear view of the sky. The speed of the wind can also give us an idea as to predict the movement and the direction of the cloud over a particular area.
She also mentioned that one should try to have a glimpse of this comet soon as the object is moving away from the sun and is becoming fainter day by day. Even when it is at its closest point to the earth the angle between the sun and the comet is increasing gradually and hence it fades away.
The comet can be seen in clear sky conditions in areas with lesser light pollution and will be perfectly visible when the sky is dark.
The lecture brought in all astronomers, space enthusiasts, star gazers and kids who seek to learn and observe heavenly objects and the fantasies associated with them.
Photo Courtesy:
1. Malay Patra ; 2. Gautam Deka; 3. Kartik Jayashankar
The lecture can be watched at the following links (in four parts)
https://www.facebook.com/watch/?v=3222113797849519
https://www.facebook.com/watch/?v=2021723044631632
https://www.facebook.com/watch/?v=967790263692144
https://www.facebook.com/watch/?v=359188478400811

কল্চর মন্ত্রালয়
কোমেৎ এন.ই.ও.দবল্যু.আই.এস.ই. অসি মাংখিদ্রিঙৈদা য়েংহৌ
22 JUL 2020 5:11PM by PIB Imphal
পৃথিবীগী নুমিদাংগী অতিয়াদা মিৎনা কোমেৎ অমা উবা ফংবা অসি চহী কয়াগী মতুংদা থোক্লকপা য়াম্না তাংবা সেলেসিএল ইবেন্ত অমনি।
নেহরু সাইন্স সেন্তরনা মখোয়গী লোকদাউনগী লেকচরগী পরিংদা ‘কোমেৎ এন.ই.ও.দবল্যু.আই.এস.ই.- এ প্রাইমর’ হায়বা অমা শিন্দুনা কোমেৎশিং য়েংশিনবা অমসুং থিদোকপগী হীরমগা মরী লৈনবা কয়া খন্নবগী থৌরম অমা পাংথোকখ্রে। নই-দিল্লীগী নেহরু প্লানেতরিয়মগী দাইরেক্তর দাঃ এন. রত্নাশ্রীনা কোমেৎশিং, অতিয়াদা মখোয়গী লৈফমশিং অমসুং মীওই অমনা তেলেস্কোপ, দি.এস.এল.আর. কেমেরেয়া নত্ত্রগা ইশাগী মিৎ না মতৌ করম্না য়েংগদগে হায়বগী মতাংদা তাকখি।
ওফিসিএল ওইনা সি./২০২০এফ.৩ হায়না খংনবা কোমেৎ নেওৱাইস অসি অতিয়াদা উবা খ্বাইদগী লংবা কোমেৎনি অমসুং মসিনা হৌজিক হৌজিক পৃথিবীগা নক্ননা লৈবনা মালেম শিনবা থুংনা উবা ফংগনি। নেওৱাইস অসি হেক মাংখ্রবদি চহী ৬৮০০গী মতুংদতা অমুক উবা ফংগনি।
“কোমেৎ নেওৱাইস” অসি অহানবা ওইনা নাসাগী স্পেস্ক্রাফত মিসন ন্যার-আর্থ ওবজেক্ত ৱাইদ ফিল্দ ইনফ্রারেড সর্বে এক্সপ্লোরর (এন.ই.ও.দবল্যু.আই.এস.ই.)না মার্চ ২৭, ২০২০দা উবা ফংলকপনি মরম অদুনা মসিগী মমিং অসি নেওৱাইস হায়না কৌরিবনি।
কোমেৎ অসি অকনবা বরফকী অপিকপা পোৎশক অমনি অমসুং মসিদা অয়াম্বা ওইনা নুংগী মেতরিএলশিং, উফুল অমসুং বরফ য়াওই। মখোয়না নুমিত্তা নকশিল্লকপা মতমদা মসিদা য়াওবা বোলাতাইল ওইবা শরুকশিং অসি মনিল ওন্দুনা পায়থোকখি। মখোয়না মহি লাংথোকপা হৌরকপা মতমদা পার্তিকলশিং অদুনা নুংশা মঙাল থক্তোক্লকপদা লংনা উই। মসিনা কোমেৎকী মমৈ হায়রিবা অদু ওই।
দাঃ এন. রত্নাশ্রীনা হায়বদা,”নেওৱাইস কোমেৎ অসি জুলাইগী অঙনবা মতমদা নুমিৎকা নক্ননা লৈবদা নুমিৎ অমসুং মসিগী মওংশিংবু স্তদী তৌরিবা নাসাগী সোলার মিসন সোহোনা উরকখি। ভারতকিশু অসিগা মান্নবা অদিত্য-এল.১ কৌবা অতিয়াদা থাদুনা নুমিৎকী কোরোনা স্তদী তৌনবা স্পেস্কী বেঞ্চর অমশু লৈ”।
মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংবা মফমদা লৈবা এমাচর ফোতোগ্রাফর কয়ানা জুলাই ২০২০গী মনুংদা তোঙান তোঙানবা মতমদা নম্বা ফোতো কয়া অমসু মীয়ামদা য়েংহনখি। লাইত পোল্ল্যুসন য়াম্না থোকপা শহর কয়াদশু কোমেৎ অসি মতৌ করম্না উবা ফংলিবনো হায়না মীয়ামদা পনখি।
মহাক্কী লেকচর মনুংদা দাঃ রত্নাশ্রীনা কোমেৎ অসিগী লৈফম করম্না খংগদগে অমসুং দি.এস.এল.আর. কেমেরা অমগী খুত্থাংদা ফোতো নমগদগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। “নখোয়গী কেমেরাশিং অসু অৱাং-নোংচুপলোমদা মাইওল্লো অদুদা লোং এক্সপোজর শোত অমা লৌনবা হোৎনৌ। তোঙান তোঙানবা নুমিৎকী চপ মান্নবা মতমদা চপ মান্নবা কেমেরা সেত্তিং শিজিন্নদুনা নুংতিগী ফোতো কাপ্পু অমসুং অতিয়াগা মরী লৈননা কোমেৎকী ত্রেজেক্তরী অদু পুথোকপাঙম্নবা হোৎনৌ”।
কোমেৎ অসি মিৎনা উবা ফংলবশু মীওই অমনা মসিবু অতিয়াদা থিবদা খরা ৱানাদি থোক্কনি, মরু ওইনা অহানবা ওইনা থিরিবা মীওইশিং।
“কোমেৎ অসিবু থিনিংলিবা মীওইশিংনা অহানবদা বিগ দিপ্পর (উরসা মেজর) নত্ত্রগা সাপ্তারিশি, অতিয়াদা থৱানমিচাক ৭ থোক্লিবা কন্সতেলেসন অদু হান্না থিদোকউ। মদু হেক ফংবগা পোলারিসকী মাইওন্দা থিল্লিবা শরুক অদু খংদোকউ। কোমেৎ অসি পোলারিস নত্ত্রগা পোল স্তারগী মায়োক্নবদা উবা ফংগনি”।
মহাক্না সেলেসিএল বোদী অসিবু থিবদা তেংবাংবা ৱেবসাইৎ খরগী মিংশু হায়খি। অসিগুম্বা সেলেসিএলগী থৌদোকশিংদা থৱাই য়াওজবা থৱানমিচাক য়েংবা মীওইশিংনা https://calsky.com/ অমসুং https://darksitefinder.com/ দা চংদুনা সেলেসিএল পোৎশক অসিগী চপ চাবা লৈফম খংবা য়াগনি। মসিগা লোয়ননা https://mausam.imd.gov.in/ দা চংদুনা পোৎশক অসিবু য়েংবদা অয়েৎপা পীগদবা লৈচিলশিংগী লৈফমশু মাংজৌননা খংদোকপা য়াগনি। নুংশিৎকী খোংজেলনশু অকক্নবা মফম অমদা লৈচিলনা লেংবা অমসুং মসিগী মাইকৈ খংবদশু খরদি তেংবাংগনি।
পোৎশক অসি নুমিত্তগী লাপ্না চত্থোকখিবা ওইবনা নোংম নোংমগী মমি শামিবা হেনগৎলিবা কোমেৎ অসি মীওইশিংনা য়েংহৌনবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা পৃথিবীগা য়াম্না নক্ননা লৈরবশু কোমেৎ অমসুং নুমিৎকী মরক্তা লৈরিবা এঙ্গল অসিনা অসুম হেনগৎলকপনা কোমেৎ অসি মমি শামখ্রিবনি।
কোমেৎ অসি অহাংবা অতিয়া ওইবা অমসুং মঙাল য়ামদবা মতমদা উবা ফংবা য়াই অমসুং অতিয়ানা পুম্মম মম্লবদি নিংথিজনা উবা ফংই।
লেকচর অসিনা এস্ত্রোনোমরশিং, স্পেস্তা থৱাই য়াওজবশিং, থৱানমিচাক য়েংবশিং অমসুং হেবনলী ওবজেক্তশিংগী মরমদা অমসুং মসিগে মরী লৈনবা ৱারীশিংদা থৱাই য়াওজনা খংনিংবা অঙাং কয়া অমশু পুলহনখি।
ফোত মপুঃ
১) মলয় পারা; ২) গৌতম দেকা; ৩) কার্তিক জয়াশঙ্কর
লেকচর অসি মখাদা পীরিবা লিঙ্কশিং অসিদা য়েংবা য়াগনি (পার্ত মরিদা)
https://www.facebook.com/watch/?v=3222113797849519
https://www.facebook.com/watch/?v=2021723044631632
https://www.facebook.com/watch/?v=967790263692144
https://www.facebook.com/watch/?v=359188478400811