সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবশিংনা অনৌবা এস.তি.আই.পি. ২০২০ শেম্বগী রাউন্দ তেবলদা খন্নবদা শরুক য়াখ্রে
আর. এন্দ দি.দা শেল থাদবগী মরু ওইবগী মরমদা খন্নখ্রে
ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদমিয়াগী মরক্তা মরী হেন্না লৈনহন্নবগী মতাংদা ইন্দস্ত্রীগী মকোকশিংগী ৱাফম থমখি
এস.তি.আই.পি. ২০২০না অচৌবা সোসিও-ইকোনোমিক ৱেলফিয়ার অমগীদমক্তা তৌগদবশিং, সেক্তরশিংদা মিৎয়েং চংবা অমসুং রিসর্চ তৌবগী থৌওং অমসুং তেক্নোলোজী চাউখৎহনবগী নৌনা থৌরাং য়াৎপদা পান্দম থম্লি
অনৌবা পোলিসী অসি চহী অসি লোইশিল্লকপদা পুথোকপা য়ারি অমসুং মসিনা ইং ২০১৩দা শেমখিবা অদুগী মহুৎ শিল্লগনি
03 JUL 2020 4:09PM by PIB Imphal
ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবশিংনা ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদবাইজর অমসুং প্রোফঃ কে. রাঘবন অমসুং দি.এস.তি.সেক্রেতরী প্রোফঃ অশুতোশ শর্মগা লোয়ননা অনৌবা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন পোলিসী এস.তি.আই.পি. ২০২০ শেম্বগী অৱাংবা থাক্কী রাউন্দ তেবলগী খন্নবদা শরুক য়াখি অমসুং পোলিসী অসি মপাঙ্গল কনবা অমা ওইহন্দুনা ইন্দস্ত্রীশিংনা আর. এন্দ দি.গী হীরমদা শরুক য়ারকপা হেলহন্নবগী মতাংদা খন্নখি।
মীফম অদুবু মকোক থোংলদুনা প্রোফঃ কে. রাঘবন্না আর. এন্দ দি.দা শেল থাদরকপা হেনগৎহন্নবা থৌরাংশিংগী মরমদা খন্নদুনা অসিগুম্বা শেল থাদরকপা অসিনা ইন্দস্ত্রীদা কান্নবা পীবতা নত্তনা রিস্ক হন্থহনবগী মতাংদা খন্নখি। অশুতোশ শর্মনা ইন্দস্ত্রীগী মীওইশিংদা ৱা ঙাংবদা আর. এন্দ দি.দা শেল থাদবগী মরু ওইবশিংগী মরমদা পল্লদুনা ইন্দস্ত্রীশিংনা আর. এন্দ দি.দা শেল শেল থাদবতা নত্তনা মসিদগী কান্নবশু লৌগদবনি হায়খি। মহাক্না ইন্দস্ত্রীগী মকোকশিংনা ইন্দস্ত্রীনা একাদেমিয়াগা নকশিলহন্নবা অৱাৎপা ইলিমেন্তশিং মশক খংদোক্তুনা পোলিসী অসিনা অহাংবশি শম্নহনবা ঙমহনসি হায়না হায়খি।
সি.আই.আই.গী দাইরেক্তর জেনেরেল শ্রী চন্দ্রজিৎ বেনর্জীনা মহাক্কী মীয়াম ওকপগী ৱা ঙাংবদা ঐখোয়না পান্দম থমগদবদি ইন্দস্ত্রীশিংনা মান্নবা মওংদা শরুক য়াদুনা ভারতকী জি.দি.পি. হেনগৎহনবা অসিনি অমসুং ঐখোয়না পোলিসী শেম্বা মতমদা অচৌবা অহোঙবা অমা পুরকপগী তঙাই ফদবা লৈ হায়নশু হায়খি। “ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা পাম্লিবা অসি তপ্না অহোঙবা পুরকপনদি ফংবা ঙম্লোই” হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
মসিগী অসিনা অচৌবা সোসিও-ইকোনোমিক ৱেলফিয়ার অমগীদমক্তা দিসেন্ত্রেলাইজদ ওইবা, বোত্তম-অপ, দিজাইন প্রোসেস য়াওহনবা, তৌগদবশিংবু নৌনা থৌরাং য়াৎপগী পান্দম থম্বা, সেক্তরশিংদা মিৎয়েং চংবা অমসুং অমসুং রিসর্চ তৌবগী থৌওং অমসুং তেক্নোলোজী চাউখৎহনবগী পান্দম থম্বা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন পোলি অমা শেম্বগী খ্বাইদগী ইহানবা হানবা ইন্দস্ত্রীগী মীওইশিংগা ৱা তান্নবগী মীফম্নি। মসিগী রাউন্দ তেবলগী মীফম অসি এস.তি.আই.পি. ২০২০ সেক্রেতরিএৎনা কনফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রী (সি.আই.আই.) অমসুং সাইন্স পোলিসী ফোরমগা খুৎশম্নদুনা বর্চুএল প্লেৎফোর্মদা পাংথোকখিবনি।
ৱা তান্নখিবা অদুনা লৌশিংদা য়ুম্ফম ওইবা শেন্মিৎলোন অমা ওইনবা লম্বী য়াৎপা হৌজিক লাক্কদৌরিবা এস.তি.আই.পি. ২০২০গী হীরমদা ইন্দস্ত্রীগী মীওইশিংদগী পাউতাক কয়াশু পীরক্নবা হায়খি। রাউন্দতেবল মীফম অসিগী অহানবা নুমিত্তা ইন্দস্ত্রীগী মরু ওইবা মীওই ১৫না শরুক য়াখি অমসুং অনৌবা এস.তি.আই.পি. ২০২০ অসিগী মতাংদা মখোয়গী ৱাফমশিং ফোংদোকখি অমসুং খুন্নাইগী খুদোংচাদবশিং অসিগী ৱারোইশিন পুরকপা য়ানবা তুং কোয়না চৎকদবা আর. এন্দ দি.গী অকোয়বা অমা মতৌ করম্না শেমগদগে হায়নশু খন্নখি। দাঃ নাউশাদ ফোর্বস, কো-চেয়রমেন, ফোর্বস মার্শেল প্রাইবেৎ লিমিতেদ; শ্রী এস. গোপালাকৃষ্ণন, কো-ফাউন্দর ইনফোসীস লিমিতেদ অমসুং চেয়রমেন এক্সিল্লোর বেঞ্চর্স; শ্রী সি.পি. গুর্নানি, চীফ একজেক্যুতিব ওফিসার অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর তেক মহিন্দ্র লিমিতেদ; শ্রী আর. মুকুন্দন, মেনেজিং দাইরেক্তর টাটা কেমিকেলস লিমিতেদ; দাঃ রমেশ দতলা, চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর ইলিকো লিমিতেদ; দাঃ রাজেশ জেন, মেনেজিং দাইরেক্তর পেনাসিয়া বাইওতেক লিমিতেদ; মিস অনু অচার্য়া, সি.ই.ও. মেপমাইজিনোম; দাঃ রজিব আই. মোদী, চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর, কেদিলা ফার্মাস্যুতিকেলস লিমিতেদ; শ্রী সুমন্ত সিনহা, চেয়রমেন অমসুং মেনেজিং দাইরেক্তর, রিন্যু পাৱর লিমিতেদ; দাঃ গোপিচান্দ কত্রাগদ্দা, ফাউন্দর এন্দ সি.ই.ও. মাইলিনি ফাউন্দ্রি; দাঃ দেবাশিশ ভত্তচার্য়, ভাইস প্রসিদেন্ত, তেক্নোলোজী এন্দ ন্যু মেতরিএলস ব্যুজিনেস, টাটা স্তীল লিমিতেদ; দাঃ স্রেশ জধব, একজেক্যুতিব দাইরেক্তর সেরম ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়ন প্রাইব্বেৎ লিমিতেদ অমসুং দাঃ বেঙ্কতা রমানা, চীফ সাইন্তিফিক ওফিসার, রিলাএন্স লাইফ সাইন্সকুম্বা ইন্দস্ত্রীগী মকোকশিংনা মখোয়গী ৱাখল অমসুং মখোয়না এস.তি.আই.পি. ২০২০দা থম্বা থাজবশিংগী মতাংদা ৱাফম কয়া ফোংদোক্নখি।
ইন্দস্ত্রীগী কেপ্তেনশিংনা ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা হেন্না নক্নবা মরী লৈনবগী হীরম অমসুং জি.দি.পি.গী চাদা ওইবা শরুক অমা ওইনা আর. এন্দ দি.দা শেল থাদবা হেনগৎপগী তঙাই ফদবশিংগী মরমদা মিৎয়েং চংখি। এস.তি.আই.পি. ২০২০ সেক্রেতরিএৎকী মকোক অমসুং দি.এস.তি.গী এদবাইজর ওইরিবা দাঃ অখিলেশ গুপ্তনা এস.তি.আই.পি. ২০২০ সেক্রেতরিএৎনা হৌদোকপা ত্রেক ১দ্গী ৪ ফাওবা য়াওবা এস.তি.আই.পি. ২০২০ শেম্বগী থৌওংশিংগী চাউরাকপা ৱাফম অমা থমখি। ইন্দস্ত্রীশিং অসিদগী সরকারনা থম্বা মরু ওইবা থাজবশিংশু ফোংদোকখি।
এস.তি.আই.পি. ২০২০ সেক্রেতরিএৎ অসি প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদবাইজরগী লোয়শঙ (পি.এস.এ.) অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীনা খুৎশম্নদুনা এস.তি.আই.পি. ২০২০গী অপুনবা পোলিসী শেম্বগী থবকশিংবু পান্ননবা অমসুং পাংথোক্নবা লিংখৎপনি।
সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন পোলিসী (এস.তি.আই.পি. ২০২০) অসি ভারত অমসুং মালেমসিনা কোবিদকী ইরাংগী মতমসিদা নৌনা শেমদোরকপা অসিদা পি.এস.এ. অমসুং দি.এস.তি.না পুন্না হৌদোকখিবনি। অনৌবা পোলিসী অসি চহীসিগী লোয়শিল্লকপদা ইং ২০১৩দা শেমখিবা হৌজিক চৎনরিবা পোলিসী অসিগী মহুৎ শিনবা ওইনা থাদোক্কনি।
এস.তি.আই.পি. ২০২০ শেম্বগী থৌওং অসি চেৎনা মরী লৈনবা ত্রেক ৪ থোক্না শিন্দোকই অমসুং পোলিসী অসি শেম্নবগীদমক স্তকহোলদর চাউরাকপা ১৫০০০ রোমগা তাথোক তাশিন তৌগনি। ত্রেক ১দা সাইন্স পোলিসী ফোরমগী খুত্থাংদা মীয়াম অমসুং অখং অহৈশিংগা পাক শন্না তান্নবগী থৌওং য়াওই। সাইন্স পোলিসী ফোরম অসি মীয়াম অমসুং অখং অহৈশিংদগী পোলিসী দ্রাফতিং তৌরিঙৈ অমসুং লোইরবা তুংদা ইনপুৎ খোম্বগী মরু ওইবা প্লেৎফোর্ম অমনি। ত্রেক ২দা পোলিসী দ্রাফতিং তৌবগী থৌওংসিদা ইবিদেন্স-ইনফোর্মদ রিকম্মেন্দেসন হাপ্নবা অখং অহৈশিংগা হীরম খায়দোক্তুনা খন্নবা য়াওই। মসিগী ওইনা হীরম খুদিংগী ওইবা কাংলুপ ২১ শেমখ্রে। ত্রেক ৩দা মন্ত্রী অমসুং রাজ্যশিংগা খন্ন-নৈনবা য়াওরি অমসুং ত্রেক ৪দা মকোক থংবা থাক্তা লৈবা স্তেকহোলদরশিংগা খন্ন-নৈনবা য়াওরি।

Ministry of Science & Technology
Top leaders of industries participate in industry consultation roundtable for the formulation of the new STIP 2020
Emphasize on importance of investment in R&D
Industry captains stressed on the need for more collaboration between industry & academia
STIP 2020 aims to re-strategize priorities, sectoral focus, and methods of research and technology development for larger socio-economic welfare
The new policy is expected to be released later this year, replacing the existing policy, which was formulated in 2013
03 JUL 2020 4:09PM by PIB Delhi
Top leaders of industries interacted with Principal Scientific Advisor to the Government of India and Professor K VijayRaghavan and DST Secretary Professor Ashutosh Sharma at the high-level Industry consultation roundtable for the formulation of the new Science, Technology & Innovation Policy STIP 2020 and discussed ways to make the policy a strong one that would encourage more industry participation in R&D activities.
While chairing the consultation meeting, Professor K VijayRaghavan, called for discussions about disruptive strategies to boost investment in R&D, ensuring benefits for industry from such investment as well as ways to mitigate investment risk. In his address to the industry leaders, Prof Ashutosh Sharma outlined the importance of investment in R&D and said that industry should not just invest in R&D but benefit more from R&D. He requested Industry leaders to identify missing elements that could connect industry to academia so that gap can be filled in the new policy.
In his welcome address, Mr Chandrajit Banerjee, Director General, CII highlighted that the aspiration should be to enhance India’s GDP in R&D with matching contribution from Industry and we need to bring in disruptive change in policy making and structural change in implementation of the policy. “Incremental changes will not take us where we as a nation aspired to be.”
This is the first-ever high-level industry consultation for the formulation of a Science, Technology, and Innovation Policy, which by way of its decentralized, bottom-up, and inclusive design process, aims to re-strategize priorities, sectoral focus, and methods of research and technology development for larger socio-economic welfare. The roundtable meeting was held over a virtual platform by the STIP 2020 Secretariat in partnership with Confederation of Indian Industry (CII) and Science Policy Forum.
The consultation was focused on inviting suggestions from Industry leaders for the upcoming STIP 2020 that will pave the way towards a knowledge-based economy. About 15 industry stalwarts participated in the first day of the roundtable meeting and shared their views and suggestions for the new STIP 2020 and discussed how to create an R&D ecosystem in a sustainable way to solve social problems. Top leaders from industry like Dr. Naushad Forbes, Co-chairman, Forbes Marshall Private Limited; Mr. S Gopalakrishnan, Co-Founder, Infosys Limited and Chairman Axilor Ventures; Mr. C P Gurnani, Chief Executive Officer & Managing Director Tech Mahindra Limited; Mr. R Mukundan, Managing Director, Tata Chemicals Limited; Dr. Ramesh Datla, Chairman & Managing Director, ELICO Limited; Dr. Rajesh Jain, Managing Director, Panacea Biotec Limited; Ms. Anu Acharya, CEO, Mapmygenome; Dr. Rajiv I Modi, Chairman & Managing Director, Cadila Pharmaceuticals Limited; Mr. Sumant Sinha, Chairman and Managing Director, ReNew Power Limited; Dr. Gopichand Katragadda, Founder & CEO, Myelin Foundry; Dr. Debashish Bhattacharjee, Vice President, Technology & New Materials Business, Tata Steel Limited; Dr. Suresh Jadhav, Executive Director, Serum Institute of Indian Pvt. Ltd; and Dr. Venkata Ramana, Chief Scientific Officer, Reliance Life Sciences, shared their insights and expectation on the STIP 2020.
The industry captains stressed on the need for more collaboration between industry & academia and also need to increase the investment in R&D as a percentage of GDP. Head of STIP 2020 Secretariat & Advisor, DST, Dr. Akhilesh Gupta, presented an outline of the STIP2020 formulation process from Track 1 to Track 4 initiated by STIP 2020 secretariat. He also placed before the industry captains some of key expectations of government.
The STIP 2020 Secretariat has been established jointly by the Office of Principal Scientific Adviser (PSA) and Department of Science and Technology (DST) to coordinate and execute the entire STIP 2020 policy-making process.
The Science, Technology, and Innovation Policy (STIP 2020) was flagged off jointly by the (Office of PSA), and DST as India and the world reorient in the wake of the COVID-19 crisis. The new policy is expected to be released later this year, replacing the existing policy, which was formulated in 2013.
The STIP 2020 formulation process is organised into 4 highly interlinked tracks, which will reach out to around 15,000 stakeholders for consultation in the policy formulation. Track I involves an extensive public and expert consultation process through Science Policy Forum - a dedicated platform for soliciting inputs from larger public and expert pool during and after the policy drafting process. Track II comprises experts-driven thematic consultations to feed evidence-informed recommendations into the policy drafting process. Twenty-one (21) focused thematic groups have been constituted for this purpose. Track III involves consultations with Ministries and States, while Track IV constitutes apex level multi-stakeholder consultation.