সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
মতম শাংনা সেলশিং অমসুং তিসুশিং য়েংশিন্নবা অমসুং হিদাক থাবদা ফংবা কান্নবশিং, তিসু ফগৎহনবা অমসুং নৌনা মচা পোকপগী মতাংদা থিজিন্নবা পাউতাক
20 JUL 2020 6:46PM by PIB Imphal
সেকেন্দরি সেল লাইনশিং, প্রাইমারি সেলশিং অমসুং প্রাইমারি তিসু এক্সপ্লান্তশিং পুং কয়া ইনকুবেতরগী ৱাংমদা থম্নবা অমসুং হিদাক থানবগীদমক লেপ্তনা গ্রোথ য়েংশিনবা অমসুং ইলেকত্রোফিজিওলোজি রেকোর্দিং তৌবা অসি য়াম্না দরকার ওইবা অমনি।
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা জৱাহরলাল নেহরু সেন্তর ফোর এদভান্স সাইন্তিফিক রিছর্স(জে এন সি এ এস আর)গী কাংবু অমনা চৎনবা খুৎলায়গা লোয়ননা মখোয়গী লেবোরেতোরিদা নন-ভাইবো ইনভাইরোনমেন্তদা অপাম্বা পোৎলমশিংদা পুং কয়া সেলশিং চাউখৎলকপগী মওংশিং অমসুং মথৌ পাংথোকপা য়েংশিল্লি।
কাংবু অসিনা ওতো ববল গাইদেন্স জিওমেত্রি অমা লৈবা ৩দি-ফ্লুদিক দিভাইস(৩দি-এফদি) অমা শীজিন্নদুনা মহি য়ুরকপা অমসুং কোঙ্গোল শেম্বা অদু য়াওদনা মেতাবোলাইতশিং থম্নবা য়েংশিল্লি। ওতো ববল গাইদেন্স জিওমেত্রি(হেলিকেল পাথৱে) অমসুং মেদিয়ম কন্ত্রোল তৌবা অসিনা হিদাক অমসুং স্ক্রিন্নিং তৌনবা প্লেতফোর্ম অমা পীরে অমসুং নিউরো-তেক্নোলোজিগী হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা অঙকপা অমনি। মসি জর্নেল বাইওফাইব্রিকেসনদা ফোঙনবা অয়াবা পীরে অমসুং হন্দক খুৎলায় অসিগীদমক পেতেন্ত অমা লৌনবা থবক পায়খৎলে।
প্রোফেসার কে.এস নরায়ন, কে অনিলকৃষ্ণ, সি.এস দিপক অমসুং পি সুমুখকী জে.এন.সি.এ.এস. আরগী কাংবু অমনা খুৎনা পায়বা বেঞ্জ-তোপ মাইক্রো ইনকুবেতর তেক্নোলোজি অমা দিজাইন তৌখি অমসুং পানখৎখি অমসু দ্রগ রিএজেন্তশিং(চেন্নেল ব্লোক্করশিং) ফজনা মথৌ পাংথোকপা অমসুং মখোয়গী কান্নবশিং অদু উৎখি।
থিজিনবা অদু দি.এস.তি অমসুং জে.এন.সি.এ.এস.আর-দি.বি.তিনা পুন্না শেন থাদবনি অমসুং ইন ভিত্রো অমসুং ইন ভাইবোগী অনৌবা মোদেলশিং য়াওরি অমসুং বাইওকম্পেতিবিলিতি অমসুং থবক তৌবগী মতাংদা মরুওইবা ই-পাউশিং পীনবা লেপ্তনা য়েংশিল্লি। মসিনা এক্তিব সেলশিংগী ইলেকত্রোফিজিওলোজিকেল তাইম-সেরিজশিং লৌশিনবা ঙমগনি অমসুং মমি য়াম্না শেংবা তিসুশিংগী অপীকপা মমি লৌবা ঙমগনি।
সেকেন্দরি সেল লাইনশিং(এস ঐচ এস ৱাই ৫ ৱাই) অমসুং প্রাইমারি তিসু কলচর অনিমক মখোয়গী লেবোরেতোরিদা মতম শাংনবা রেকোর্দিং তৌবদা খুৎলায় অসিগী কোঙ্গোল য়াওদবা অদু উবা ফংখি। য়েন্নাউগী এমব্রাইওশিংগী প্রাইমারি রেতিনা এক্সপান্তদা চাউখৎলকপগী তাঙ্কক কয়াদা মতম শাংনবা রেকোর্দিং তৌবদা মসিগী থবক অসিগী কান্নবা অদু উবা ফংখি।
জে.এন.সি.এ.এস.আরগী কাংবু অসিনা ৩দি-এফ.দি শীজিন্নবা অসিনা তোঙান-তোঙানবা মচাকশিং থিদোকপা অমসুং মখোয়না খুৎশেমগী রেতিনাদা পীরিবা কান্নবশিংগী মতাংদা থিজিন্নবগী খুদোংচাবা অমা পীরে। সেল কলচরশিংদা কমদৌনা তিসুশিং চাউখৎলকই অমসুং ফিজিওলোজি শেমগৎলকপগে হায়বগী মতাংদা বাইওমেদিকেল ইঞ্জিনিয়ারিংদা থিজিনবগী খুদোংচাবা অমা পীরে।

Ministry of Science & Technology
A device for long-term monitoring of cells & tissues and study drug delivery effects, tissue repair and regeneration
20 JUL 2020 6:46PM by PIB Delhi
Preservation of secondary cell lines, primary cells, and primary tissue explants outside the incubator environment for long hours and continuous monitoring of the growth and electrophysiology recording for controlled drug delivery is a major requirement.
The need for monitoring of growth patterns of cells over long hours on desired substrates and the functionality of an explant-tissue in a non-vivo environment in their laboratory triggered ateam from Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research(JNCASR) an autonomous institute under the Department of Science & Technology (DST), Government of India to come up with a suitable device.
The researchers implemented a 3D-Fluidic device (3D-FD),which has an auto bubble guidance geometry which allows controlled medium exchange to maintain the metabolites without a trace of fluid leakage and bubble formation. The auto bubble guidance geometry (Helical pathway) and controlled delivery of the medium make it efficient as a drug screening platform and unique in the current scenario of Neuro-Technology. It has been accepted for publishing by the journal Biofabrication, and a patent for the device has also been applied recently.
The JNCASR team of Prof. K.S. Narayan, K. Anilkrishna, C.S. Deepak, and P. Sumukh designed and fabricated a hand-held bench-top micro incubator technology and demonstrated the ability to introduce and deliver drug reagents (channel blockers) in a controlled manner and see their effects.
The studies partially funded by DST and JNCASR-DBT partnership program comprises innovative models for in vitro and in vivo efficacy testing and selection of therapeutic compounds with long-term continuous monitoring possibilities providing valuable information on the biocompatibility and functioning. More specifically, the possibility of obtaining electrophysiological time-series recordings from active cells and tissues at high spatial resolution juxtaposed with microscopy imaging has wide implications for development studies.
The implications of the bubble-free feature of the device are evident in long-term recordings carried out in their laboratory of both secondary cell lines (such as SHSY5Y cells) and primary tissue culture (such as a developing chick-retina). The efficacy of this setup was demonstrated through long-term recordings of the primary retina explant of chick embryos at different stages of development.
The availability of 3D-FD by the JNCASR team offers a testbed to explore various elements and their effects in the pursuit of artificial retina. This system has broad applications for the research community in biomedical engineering to understand how the tissue grows and the physiology development of cell cultures. Also, this device implementation will help in exploring the intricate tissue/cellular environment and dynamic behaviour of cells.
Figure. Represents device assembly (A,B,C,D). E. Cross-sectional view of after the device integrated with multi-electrode array (MEA). F. whole assembly 3D-FD-MEA
Schematic representation of the 3D assembly and the flow-system integrated to the microscope and electrophysiology recording setup.
[Publication details:
Anil Krishna Konduri, CS Deepak, Sumukh Anil Purohit, KS Narayan,
An integrated 3D-fluidic device with bubble guidance mechanism for long-term primary and secondary cell recordings on multielectrode array platform (2020), Accepted Manuscript
https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1758-5090/aba500/meta
For more details, Prof. K. S. Narayan (99166 19847, narayan@jncasr.ac.in can be contacted.]