ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রকশা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ নাইকনা এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং তেক্নোলোজীশিংগী কনফরেন্স হৌদোকখ্রে
15 JUL 2020 8:25PM by PIB Imphal
রকশা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ নাইকনা হায় ভারতকী দিফেন্স অমসুং এরোস্পেস ইন্দস্ত্রী অসি ঙসিদি ভারত সরকারগী ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ অমসুং ‘অত্মানির্ভর ভারত’ অভিয়ান অসি থৌগৎনবা লৌখৎপা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মখাদা অওনবা পুরকপা ঙম্লগনি। ঙসি এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং তেক্নোলোজীশিংগী কনফরেন্সকী ৫শুবা ইদিসনদা থৌরম হৌদোকপগী ৱারোল মহাক্না পীখি। কনফরেন্স অসিগী হীরমদি ভারত অসি ‘অত্মা নির্ভর ভারত মিসন’গা লোয়ননা চাওখৎপা পুরকপা হায়বনা ওইখি।
শ্রী শ্রীপদ নাইনা হায়খি দিফেন্স প্রদক্সন পোলিসীগী পান্দম ওইরিবা দিফেন্স প্রদক্সনদা লৈবাক অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং ২০২৫ ফাওবদা য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ২৬কী দোমেস্তিক প্রদক্সন হেনগৎহনবদা ভারতকী এ অমসুং দি ইন্দস্ত্রীনা অচৌবা থৌদাং লৌবা মথৌ তাই।
কোবিদ-১৯না পীরিবা খোংদোংচাদবা অসিগী মতাংদা রকশা রাজ্য মন্ত্রী হায়, “কোবিদ অসিনা মালেম পুম্বদা শেন্মীৎলোন অমসুং খুন্নাইদা ফীভম শোক্না খুদোংচাদবশিং থোকহল্লি… হৌখিবা থা মরি অসিদা ঐখোয়গী মীশিং য়াম্লবা প্রজাশিংগী মরক্তা অহানবদা এৱের্নেস পীবা, তেস্তিং চাং মরাং কাইহনবা অমসুং হেল্থ ক্যের পীবা, অমসুং ভাইরস অসি শন্দোকপদা তপথহনবদা মায় পাকখ্রে।” ঐখোয়গী মীয়ামগী পুন্সি কন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎতুনা ঐখোয় লৈবাক অসিনা হোৎনবরিবা অসিগী মথংগী তাঙ্কক অদুদা হৌজিক লৈরে – মদুদি হিংনবগী পাম্বৈশিং য়োকখৎপা অদুনি মহাক্না মখা তারদুনা হায় কোবিদ মমাংদা লৈরম্বা অদুগুম্না ইন্দস্ত্রী অমসুং শেন্মীৎলোন অমুক হন্না হান্নগুম মথৌ তৌবা ঙম্নবা আশা তৌরি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা দিফেন্স সেক্তর অসি চাউখৎপা হেল্লক্লি। ২০০৮দগী ২০১৬ ফাওবদা সি.এ.জি.আর.দা চাদা ৯.৭ হেনগৎতুনা ২০১৭-২০১৮গী চহিদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৪২.৮৩গী থাক হৌজিক য়ৌরে। ভারতকী এরোস্পেস অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রীনা ২০৩০ ফাওবদা বিলিয়ন দোলর ৭০ রোম য়ৌবা ঙমগনি পান্নরি। শ্রী শ্রীপদ নাইকনা হায়খি, “ভারতকী এরোস্পেস অমসুং দিফেন্সকী কৈথেল অসি মালেমগী ওইনা চাংদম্নবদা চাউখৎপা পোতেন্সিএল অমসুং ফন্দমেন্তেলশিং য়াম্না লৈ অমসুং মখা তানা মাংজিল থারিবা হব অমদি দিজাইন, মেন্যুফেকচরিং, ইঞ্জিনীয়রিং, তেক্নোলোজীগী দিবেলপমেন্ত অমসুং সর্ভিসেসতা নেৎ এক্সপোর্তর অমা ওইবা ঙমগনি।”
ভারতকী সিবিল এভিএসনগী কৈথেল অসি তুরিজম ফুদবোলগা লোয়ননা চহি খুদিংগী চাদা ২০ হেনগৎতুনা মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলিবা কৈথেলশিংগী মরক্তা অমনি অমসুং ২০২৬ ফাওবদা এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী দিবেলপমেন্তদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১.৮৩ রোম ইনবেসমেন্তশিং তৌবগী থৌরাংগা লোয়ননা মখা তানা চাউখৎপা হেল্লকনি পান্নরি। মালেমগী এয়রক্রাফ মেন্তেনেন্স, রিপিয়র, ওবরহোল (এম.আর.ও.)গী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা রকশা রাজ্য মন্ত্রীনা হায়, “ভারতকী কৈথেল অসি ফগৎলকখিগনি। ভারতকী এম.আর.ও.গী কৈথেল অসি দোলর মিলিয়ন ৮০০ ওইরি অমসুং মালেমগী ওইবা চাংচৎতা চাদা মরি ওইরিবা অসিগা য়েংনবদা চহিদা চাদা নিপালগী চাংদা ফগৎলক্লি।” ভারতকী সিবিল এভিএসন এম.আর.ও. কৈথেল অসি হৌজিক দোলর মিলিয়ন ৯০০দা লৈরি অমসুং ২০২৫ ফাওবদা দোলর বিলিয়ন ৪.৩৩ ওইদুনা সি.এ.জি.আর.দা চাদা ১৪-১৫ হেনগৎলগনি।
হৌখিবা চহিশিং অসিদা ঙাকশেল মন্ত্রালয়না হোৎনরিবশিং অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী শ্রীপদ নাইকনা হায়খি “দেফেন্স প্রদক্সন বিভাগনা ওর্দিনান্স ফেক্তরীশিং, দিফেন্স পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংস (দি.পি.এস.য়ু.শিং) অমসুং লনাই দিফেন্স ইন্দস্ত্রীশিং থৌনা হাপ্পগী খুত্থাংদা তোঙান তোঙান দিফেন্স ইক্বিপমেন্তকী পাক শন্না প্রদক্সনগী ফেসিলিতীশিং লিংখৎখ্রে।”
তামিল নাদু তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত অমসুং প্রমোসন সেন্তর (তি.এন.তি.দি.পি.সি.), সোসাইতী ওফ ইন্দিয়ন দিফেন্স মেন্যুফেকচর্রশিং (এস.আই.দি.এম.), অমসুং কনফিদরেসন ওফ ইন্দিয়ন (সি.আই.আই.)না পুন্না ৱেবিনার অসি শিনখি।
দিফেন্স আর এন্দ দি বিভাগকী সেক্রেতরী অমসুং দিফেন্স রিসর্চ এন্দ দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন (দি.আর.দি.ও.)গী চ্যেরমেন, দা. জি. সতিশ রেদী, তামিল নাদু সরকারগী তামিল নাদু ইন্দস্ত্রিএল কোর্পোরেসন (তি.আই.দি.সি.ও.)গী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী/চ্যেরপর্সন অমসুং মেনেজিং দিরেক্তর কুমারি ককরলা উশা অমসুং ইন্দিয়ন দিফেন্স মেন্যুফেকচরর্শিং (এস.আই.দি.এম.)গী প্রসিদেন্ত শ্রী জয়েন্ত পতিল থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Defence
Raksha Rajya Mantri Shri Shripad Naik inaugurates conference on Aerospace and Defence Manufacturing Technologies
15 JUL 2020 8:25PM by PIB Delhi
Raksha Rajya Mantri Shri Shripad Naik has said Indian Defence and Aerospace industry today is on the threshold of transformation, under the several initiatives of Government of India to promote ‘Make in India’ and ‘Atmanirbhar Bharat’ Abhiyaan. He was delivering the Inaugural address at the 5th edition of the conference on Aerospace and Defence Manufacturing Technologies here today. Theme of the conference is Empowering India with ‘Aatma Nirbhar Bharat Mission’.
Shri Shripad Naik exhorted that the Indian A&D industry has to rise to the occasion to shoulder greater responsibility in making the nation self-reliant in Defence Production and achieve 26 Billion US Dollar domestic production by 2025, which is the stated objective of the Defence Production Policy.
Speaking about the challenge posed by COVID-19, Raksha Rajya Mantri said, “COVID has caused, across the globe, severe economic and social challenges… In our national efforts over the last four months, we have been successful to first create high awareness among our large population, build adequate capacity for testing and providing health care, and manage the rate of spread of virus.” Having taken steps to save lives of our people, we are now into the next phase of our national effort – That is to Save Livelihoods, he added hoping that the industry and economy will bounce back to their growth trajectories, as before COVID.
In recent years, the defence sector has grown extensively. It has increased at a CAGR of 9.7 per cent from 2008 to 2016, reaching current levels of USD 42.83 billion in the year 2017-18. The Aerospace and Defence industry in India is estimated to reach around 70 billion Dollar by 2030. Shri Shripad Naik said, “India's aerospace and defence market has tremendous growth potential and strong fundamentals to be globally competitive and further develop into a leading hub and net exporter for design, manufacturing, engineering, technology development and services.”
The Indian civil aviation market is one of the fastest growing markets in the world with tourist footfall increasing at 20 per cent every year and the growth is expected to continue with the plan of investments of about USD 1.83 billion in the development of airport infrastructure by 2026. Speaking about global Aircraft Maintenance, Repair, Overhaul (MRO ) Raksha Rajya Mantri said , “Indian market is yet to catch up. The Indian MRO market is estimated at $800 million and is growing at about eight per cent annually against a four per cent world average.” The Indian civil Aviation MRO market, at present, stands at around $900 million and is anticipated to grow to $4.33 billion by 2025 increasing at a CAGR of about 14-15 per cent.
Speaking about efforts made by Ministry of Defence over the years, Shri Shripad Naik said, “The Department of Defence Production has established wide ranging production facilities for various defence equipment through the Ordnance Factories, Defence Public Sector Undertakings (DPSUs) and encouraging private defence industry.”
The webinar was jointly organised by Tamil Nadu Technology Development & Promotion Centre (TNTDPC), Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM), and the Confederation of Indian Industry (CII).
Secretary Department of Defence R&D & Chairman Defence Research and Development Organisation (DRDO) Dr G Satheesh Reddy, Principal Secretary/Chairperson & Managing Director of Tamil Nadu Industrial Development Corporation (TIDCO), Government of Tamil Nadu Ms Kakarla Usha and President of Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) Mr Jayant Patil were also present on the occasion.