স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়
রুরেল, অর্বান অমসুং অপুনবগী ওইনা ২০১২=১০০দা য়ুম্ফম ওইবা জুন ২০২০গী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর
13 JUL 2020 5:30PM by PIB Imphal
১. স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেস মন্ত্রালয়গী নেস্নেল স্তেতিস্তিকেল ওফিস(এন.এস.ও.)না থোকপা প্রেস নোত অসিদা রুরেল, অর্বান অমসুং অপুনবগী ওইনা ২০১২=১০০দা য়ুম্ফম ওইবা জুন ২০২০(প্রোবিজনেল)গী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর ফোংলগনি। ভারত পুম্বগী রুরেল, অর্বান অমসুং অপুনবগী ওইনা মতিক-মপা চারবা কঞ্জুমর ফুদ প্রাইস ইন্দেক্স(সি.এফ.পি.আই.)সু ফোংখ্রে।
২. মমলগী দেতা অসি স্তেতিস্তিক্স অমসুং প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেস মন্ত্রালয়গী নেস্নেল স্তেতিস্তিকেল ওফিস(এন.এস.ও.)গী ফিল্দ ওপরেসন দিবিজনগী ফিল্দ স্তাফশিংনা মশানা চত্তুনা য়েংশিনবা খনগৎলবা অর্বানগী কৈথেল ১১১৪ অমসুং খনগৎলবা খুঙ্গং ১১৮১দগী অদুম খোমগৎখি। তমথিরবা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসি শন্দোরকপা থিংনবা সরকারনা পায়খৎলিবা চেকশিন-থৌরাং অমসুং লৈবাক শিন্থুংনা লোকদাউন লাওথোকখিবা অসিগী য়েংলগা মমল খোম্বা চৎপশিংদগী কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্স(সি.পি.আই.) খোমজিনবা অসি য়ৌথোকখ্রে। লোকদাউনগী মনুংদা মমল খোম্বগী থবক অসি ত্রেভেল এদভাইজরীশিংদা মীৎয়েং থম্লগা থংনবা আওতলেৎশিংদগী ত্রাঞ্জেক তৌখ্রবা আইতেমশিংগীদমক্তা ফিল্দ স্তাফনা মশানা লৈবা মতমদা লৌরকপা ই-পাওনা শৌগৎপা খনগৎলবা কৈথেলশিংদা লৈবা দিজিগ্নেতেদ আওতলেৎশিংদগী ফোন তৌদুনা খোমগৎখি। লায়চৎ অসিগা মরি-লৈননা থম্লিবা অথিংবশিং অসি মথং-মথং লৌথোরকখ্রে অমসুং য়াম্না তঙাই ফদবা থবকশিং হান্নগী মওংদা হঞ্জিল্লকখ্রে। এন.এস.ও.না জুন ২০২০গী মতমদা লৈরম্বা অমসুং ত্রাঞ্জেক তৌখিবা পোৎলমশিংগী ওইনা অর্বানগী কৈথেল ১০৩০ অমসুং খুঙ্গং ৯৯৮ খোমগৎখ্রে। অদুম ওইনমক খোম্লকখিবা দেতা অসিদগী রাজ্যগী থাক্তা সি.পি.আই.গী অফবা এস্তিমেৎ অদু মপুং ফাবা ক্রাইতেরিয়াশিং অসি য়ৌবা ঙমখিদে।
৩. মথক্কীশিং অসি য়েংলগা ভারত পুম্বগী ইন্দেক্সশিং অসি রুরেল অমসুং অর্বান সেক্তর অনিমক্কী তোঙান-তোঙান্না নেস্নেল থাক্তা অপুনবা কৈথেল অমা খন্নরগা শেমখ্রে। ভারত পুম্বগী জেনরেল গ্রুপ(গ্রুপ পুম্নমক), গ্রুপ অমসুং সব-গ্রুপশিংগী থাক্কী সি.পি.আই. অমসুং সি.এফ.পি.আই. নম্বরশিং অমসুং মতিক-মপা চানরবা ইনফ্লেসন অসি রুরেল, অর্বান অমসুং অপুনবগী ওইনা জুন ২০২০গী ওইনা শেমখ্রে অমসুং এনেক্সর-Iদা পুথোকখ্রে। মে ২০২০গী ওইনা সি.এফ.পি.আই. ইন্দেক্সশিং অসি রিপোর্ত তৌরকখিবা মমলগী দেতা অদুদা য়েংঙগা রিভাইজ তৌখ্রে। মতিক-মপা চানরবা ইনফ্লেসনগী মমলশিং অদু মখাদা শম্লপ্না পীরিঃ
তেবল ১: ভারত পুম্বগী ওইনা সি.পি.আই.(জেনরেল) অমসুং সি.এফ.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন রেতশিং
ইন্দেক্সশিং
মে ২০২০
জুন ২০২০ (প্রোবিজন)
রুরেল
অর্বান
অপুনবা
রুরেল
অর্বান
অপুনবা
সি.পি.আই. (জেনরেল)
-
-
-
৬.২০
৫.৯১
৬.০৯
সি.ই.পি.আই.
৯.৬৮
৮.২৯
৯.২০
৮.৪১
৬.৯২
৭.৮৭
নিংশিংগদবশিং: মে ২০২০গী ওইনা প্রো. – প্রোবিজনেল, অপুনবা – অপুনবা; ‘–‘ : সি.পি.আই. (জেনরেল) অসি ফোংখিদ্রে।
৪. এপ্রীল অমসুং মে, ২০২০গী মতমদা তোহান-তোঙানবা গ্রুপ মচাশিংগী দেতা ফংদবা অদুগী মতাংদা ৱাফম ফোংদোক্নবা এন.এস.ও.শিংনা মে ২০২০দা ইন্তর-সেত্রতরিএৎ ৱর্কিং গ্রুপ ওন প্রাইস স্তেতিস্তিক্স(আই.এস.দব্লয়ু.জি.-পি.এস.) (আই.এল.ও., ইয়ুরোস্তেত, ও.ই.সি.দি., য়ু.এন.ই.সি.ই, ৱর্ল্দ বেঙ্ক অমসুং আই.এম.এফ.)না পুথোরকপা ‘ব্যুজিনেস কন্তিন্যুতী গাইদলাইনশিং’দা পীবা থংজিনবগী মেথোদোলোজীদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাংথোকপা তোঙানবা থবক অমা পায়খৎখ্রে। পাক-চাওবা মওংদা, মসিগী ৱাফম অসি ফংদবা(দেতা ফংদবনা মরম ওইদুনা) সব-গ্রপ ইন্দেক্স অসি থংজিনবগা লোয়ননা মথংগী অৱাংবা থাক্তা এগ্রিগেসন তৌনবা অফংবা/অউবা দেতাদগী শেমগৎখি। মসিগী মেথোদোলোজী অসিদা মরিক চুম্বা ‘তেক্নিকেল নোত’ অমা মন্ত্রালয় অসিগী ৱেবসাইত্তগী সি.পি.আই. শিজিন্নরিবশিংদা কান্নবা ফংহন্নবা ফংহনখ্রে। ফলশিং অদু এনেক্সর-IIদা পুথোকখ্রে।
৫. নেস্নেল ইনফোর্মেসন সেন্তরনা নিংথিজনা য়েংশিল্লিবা ৱেব পোর্তেলদগী প্রাইস দেতাশিং অসি ফংখি।
৬. জুলাই, ২০২০গী ওইনা ফোংনবগী মথংগী তাং অসি অগস্ত ২০২০(য়ুমশকৈশ)দা লেপখ্রে।
এনেক্স I
জুন ২০২০(প্রোবিজনেল)ভারত পুম্বগী ওইবা কঞ্জুমর প্রাইস ইন্দেক্সশিং অমসুং চহি-চহিগী ওইবা ইনফ্লেসন রেৎশিং (%)
(য়ুম্ফম ওইবা: ২০১২=১০০)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
দেস্ক্রিপ্সন
রুরেল
অর্বান
অপুনবা
অরুম্বশিং
জুন ২০গী ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ইনফ্লেসন রেৎ
(%)
অরুম্বশিং
জুন ২০গী ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ইনফ্লেসন রেৎ
(%)
অরুম্বশিং
জুন ২০ ইন্দেক্স
(প্রোবিজনেল)
ইনফ্লেসন রেৎ
(%)
(১)
(২)
(৩)
(৪)
(৫)
(৬)
(৭)
(৮)
(৯)
(১০)
(১১)
(১২)
১.১.০১
চেং-হৱাই, মহৈ-মরোং অমসুং প্রদকশিং
১২.৩৫
১৪৬.৮
৬.৫৩
৬.৫৯
১৪৯.৮
৬.৪৭
৯.৬৭
১৪৭.৭
৬.৪৯
১.১.০২
শাদোং অমসুং ঙা
৪.৩৮
১৮৭.৮
১৪.৮৬
২.৭৩
১৮৯.৫
১৮.৭৩
৩.৬১
১৮৮.৪
১৬.২২
১.১.০৩
য়েরুম
০.৪৯
১৪৬.২
৭.৩৪
০.৩৬
১৫০.৮
৭.৪১
০.৪৩
১৪৮.০
৭.৪০
১.১.০৪
শঙ্গোম অমসুং প্রদকশিং
৭.৭২
১৫৫.৫
৮.৫৯
৫.৩৩
১৫৫.৩
৮.৩০
৬.৬১
১৫৫.৪
৮.৪৪
১.১.০৫
থাওশিং অমসুং ফেৎশিং
৪.২১
১৩৯.৮
১২.৪৭
২.৮১
১৩২.৭
১১.৮৯
৩.৫৬
১৩৭.২
১২.২৭
১.১.০৬
উহৈ-ৱাহৈশিং
২.৮৮
১৪১.৯
-০.৯৮
২.৯০
১৫০.৩
-০.৪০
২.৮৯
১৪৫.৮
-০.৬৮
১.১.০৭
এঞ্জাং-নাপীশিং
৭.৪৬
১৪৭.২
৪.৬৯
৪.৪১
১৬৫.২
-২.৭১
৬.০৪
১৫৩.৩
১.৮৬
১.১.০৮
হৱাই-মরুশিং অমসুং প্রদকশিং
২.৯৫
১৪৯.৪
১৬.০৮
১.৭৩
১৫০.২
১৭.৯০
২.৩৮
১৪৯.৭
১৬.৬৮
১.১.০৯
চিনি অমসুং অথুম-অহাওশিং
১.৭০
১১৫.৩
৪.২৫
০.৯৭
১১৭.০
৪.৬৫
১.৩৬
১১৫.৯
৪.৪১
১.১.১০
মরু-মরাংশিং
৩.১১
১৫৭.৯
১২.৪৬
১.৭৯
১৫৫.৫
১০.২৮
২.৫০
১৫৭.১
১১.৭৪
১.২.১১
অলকোহোলিক ওইদবা থক্নবশিং
১.৩৭
১৪২.৮
৩.৪৮
১.১৩
১৩৬.৬
৫.৮৯
১.২৬
১৪০.২
৪.৪৭
১.১.১২
শেম-শারবা চাকলেনশিং, স্নেকশিং, অথুম্বশিং
৫.৫৬
১৬৩.১
৪.১৫
৫.৫৪
১৬২.০
৪.৪৫
৫.৫৫
১৬২.৬
৪.৩০
১
চান-থক্নবশিং
৫৪.১৮
১৫২.০
৭.৮০
৩৬.২৯
১৫৫.১
৬.৫২
৪৫.৮৬
১৫৩.১
৭.২৯
২
ক্বা, হিদাক মনা অমসুং ময়াই কাবা নিশাশিং
৩.২৬
১৮০.৫
৯.৯৩
১.৩৬
১৮১.৯
৯.১২
২.৩৮
১৮০.৯
৯.৭০
৩.১.০১
ফিরোলশিং
৬.৩২
১৫৬.৫
৩.৩৭
৪.৭২
১৫০.৪
৪.২৩
৫.৫৮
১৫৪.১
৩.৭০
৩.১.০২
খোংউপ-শেন্দলশিং
১.০৪
১৪৯.০
১.৭১
০.৮৫
১৩৭.১
৪.১০
০.৯৫
১৪৪.১
২.৬৪
৩
ফিরোল অমসুং খোংউপ-শেন্দলশিং
৭.৩৬
১৫৫.৪
৩.১২
৫.৫৭
১৪৮.৪
৪.২১
৬.৫৩
১৫২.৬
৩.৫৩
৪
য়ুম শাবা
#
#
#
২১.৬৭
১৫৪.৭
৩.৫৫
১০.০৭
১৫৪.৭
৩.৫৫
৫
ফ্যুএল অমসুং লাইত
৭.৯৪
১৪৬.৫
-০.৮৮
৫.৫৮
১৪২.৫
৯.২০
৬.৮৪
১৪৫.০
২.৬৯
৬.১.০১
ইমুং-মনুংগী পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং
৩.৭৫
১৫০.২
০.৪০
৩.৮৭
১৪৩.৭
৪.৫৯
৩.৮০
১৪৭.১
২.২৯
৬.১.০২
হকশেল
৬.৮৩
১৫৭.৮
৪.০২
৪.৮১
১৪৬.৬
৪.৪৯
৫.৮৯
১৫৩.৬
৪.২১
৬.১.০৩
চত্থোক-চৎশিন অমসুং ই-পাও
৭.৬০
১৩৮.৯
৬.৬৮
৯.৭৩
১২৮.৭
৭.৬১
৮.৫৯
১৩৩.৫
৭.১৪
৬.১.০৪
রিক্রিএসন অমসুং এম্যুজমেন্ত
১.৩৭
১৫১.৫
৩.৪৮
২.০৪
১৩৭.৯
২.৬৮
১.৬৮
১৪৩.৮
৩.০১
৬.১.০৫
এদজুকেসন
৩.৪৬
১৬৯.২
৭.২৯
৫.৬২
১৫৫.০
৪.১০
৪.৪৬
১৬০.৯
৫.৫১
৬.১.০৬
পর্সোনেল কেয়র অমসুং ইফেকশিং
৪.২৫
১৫০.৪
১১.৫৭
৩.৪৭
১৫১.৮
১৩.৫৪
৩.৮৯
১৫১.০
১২.৪৩
৬
অতৈ-অতৈশিং
২৭.২৬
১৫০.৯
৫.৩০
২৯.৫৩
১৪১.৮
৬.১৪
২৮.৩২
১৪৬.৫
৫.৭০
জেনরেল ইন্দেক্স (গ্রুপ পুম্নমক)
১০০.০০
১৫২.৫
৬.২০
১০০.০০
১৫০.৫
৫.৯১
১০০.০০
১৫১.৬
৬.০৯
কঞ্জুমর ফুদ প্রাইস ইন্দেক্স (সি.ই.পি.আই.)
৪৭.২৫
১৫০.৯
৮.৪১
২৯.৬২
১৫৪.৫
৬.৯২
৩৯.০৬
১৫২.২
৭.৮৭
Notes:
১. প্রোবিজনেল : প্রোবিজনেল
২. : হাউসিংগী সি.পি.আই. (রুরেল) শেমদ্রি
- . সি.ই.পি.আই. : সব-গ্রুপশিং ১২ অসিগী মরক্তগী ‘ফুদ অমসুং থক্নবশিং’গী কাংলুপ্তা, সি.ই.পি.আই. অসি ‘অলকোহোলিক নত্তবা থক্নবশিং’ অমসুং ‘অথোংবা চাকলেনশিং, স্নেকশিং, অথুম্বনচিংবাদা য়াওদনা সব-গ্রুপ তরাদা য়ুম্ফম ওই।
এনেক্স II
এপ্রীল ২০২০ অমসুং মে, ২০২০গী ভারত পুম্বগী সি.পি.আই.ওইনা সব-গ্রুপশিং/গ্রুপশিংগী থংজিনখিবা ইন্দেক্সশিং @
(য়ুম্ফম: ২০১২=১০০)
গ্রুপ কোদ
সব-গ্রুপ কোদ
দেস্ক্রিপ্সন
রুরেল
অর্বান
অপুনবা
অরুম্বশিং
এপ্রীল ২০ ইন্দেক্স
মে ২০ ইন্দেক্স
অরুম্বশিং
এপ্রীল ২০ ইন্দেক্স
মে ২০ ইন্দেক্স
অরুম্বশিং
এপ্রীল ২০ ইন্দেক্স
মে ২০ ইন্দেক্স
(১)
(২)
(৩)
(৪)
(৫)
(৬)
(৭)
(৮)
(৯)
(১০)
(১১)
(১২)
১.১.০১
চেং-হৱাই, মহৈ-মরোংশিং অমসুং প্রদকশিং
১২.৩৫
১৪৭.২
১৪৭.৫
৬.৫৯
১৫১.৮
১৫০.৪
৯.৬৭
১৪৮.৭
১৪৮.৪
১.১.০২
শাদোং অমসুং ঙা
৪.৩৮
১৬৮.৯ @
১৮১.৫
২.৭৩
১৭১.৩ @
১৮৮.১
৩.৬১
১৬৯.৭ @
১৮৩.৮
১.১.০৩
য়েরুম
০.৪৯
১৪৬.৯
১৪৬.৪
০.৩৬
১৫১.৯
১৫০.০
০.৪৩
১৪৮.৮
১৪৭.৮
১.১.০৪
শঙ্গোম অমসুং প্রদকশিং
৭.৭২
১৫৫.৬
১৫৪.৯
৫.৩৩
১৫৫.৫
১৫৫.৪
৬.৬১
১৫৫.৬
১৫৫.১
১.১.০৫
থাও অমসুং ফেৎশিং
৪.২১
১৩৭.১
১৩৯.২
২.৮১
১৩১.৬
১৩১.৯
৩.৫৬
১৩৫.১
১৩৬.৫
১.১.০৬
উহৈ-ৱাহৈশিং
২.৮৮
১৪৭.৩
১৪৬.২
২.৯০
১৫২.৯
১৫৩.০
২.৮৯
১৪৯.৯
১৪৯.৪
১.১.০৭
এঞ্জাং-নাপীশিং
৭.৪৬
১৬২.৭
১৪৫.১
৪.৪১
১৮০.০
১৬১.৮
৬.০৪
১৬৮.৬
১৫০.৮
১.১.০৮
হৱাই-মরু মরাং অমসুং প্রদকশিং
২.৯৫
১৫০.২
১৫১.১
১.৭৩
১৫০.৮
১৫১.৪
২.৩৮
১৫০.৪
১৫১.২
১.১.০৯
চিনি অমসুং অথুম-অহাও
১.৭০
১১৯.৮
১১৬.২
০.৯৭
১২১.২
১১৭.২
১.৩৬
১২০.৩
১১৬.৫
১.১.১০
মরু-মরাংশিং
৩.১১
১৫৮.৭
১৫৮.৭
১.৭৯
১৫৪.০
১৫৪.৭
২.৫০
১৫৭.১
১৫৭.৪
১.২.১১
অলকোহোলিক ওইদবা থক্নবশিং
১.৩৭
১৩৯.২
১৪১.৪
১.১৩
১৩৩.৫
১৩৪.১
১.২৬
১৩৬.৮
১৩৮.৪
১.১.১২
থোংলবা চাকলেনশি, স্নেকশিং, অথুম্বশিংনচিংবা
৫.৫৬
১৬২.১ @
১৬১.৯ @
৫.৫৪
১৬২.৭ @
১৬২.৪ @
৫.৫৫
১৬২.৪ @
১৬২.১ @
১
চান-থক্নবশিং
৫৪.১৮
১৫২.৮ @
১৫১.৪ @
৩৬.২৯
১৫৬.১ @
১৫৪.৮ @
৪৫.৮৬
১৫৪.০ @
১৫২.৭ @
২
ক্বা, হিদাক মনা অমসুং ময়াই কাবা নিশাশিং
৩.২৬
১৭১.১ @
১৭১.২ @
১.৩৬
১৭৯.১ @
১৮৩.৪
২.৩৮
১৭৩.২ @
১৭৪.৪ @
৩.১.০১
ফিরোল
৬.৩২
১৫৩.৯ @
১৫৪.০ @
৪.৭২
১৫২.৬ @
১৫৩.০ @
৫.৫৮
১৫৩.৪ @
১৫৩.৬ @
৩.১.০২
খোংউপ-শেন্দল
১.০৪
১৪৮.১ @
১৪৮.২ @
০.৮৫
১৩৮.৩ @
১৩৮.৬ @
০.৯৫
১৪৪.০ @
১৪৪.২ @
৩
ফিরোল অমসুং খোংউপ-শেন্দল
৭.৩৬
১৫৩.১ @
১৫৩.২ @
৫.৫৭
১৫০.৪ @
১৫০.৮ @
৬.৫৩
১৫২.০ @
১৫২.৩ @
৪
হাউসিং
#
#
#
২১.৬৭
১৫৫.৬
১৫৫.৬
১০.০৭
১৫৫.৬
১৫৫.৬
৫
ফ্যুএল অমসুং লাইত
৭.৯৪
১৪৮.৪
১৪৬.৪
৫.৫৮
১৩৭.১
১৩৬.২
৬.৮৪
১৪৪.১
১৪২.৫
৬.১.০১
ইমুং-মনুংগী পোৎলমশিং অমসুং থবকশিং
৩.৭৫
১৫২.০ @
১৫২.১ @
৩.৮৭
১৪৫.৫ @
১৪৫.৯ @
৩.৮০
১৪৮.৯ @
১৪৯.২ @
৬.১.০২
হকশেল
৬.৮৩
১৫৪.৩
১৫৭.০
৪.৮১
১৪৪.৮
১৪৬.১
৫.৮৯
১৫০.৭
১৫২.৯
৬.১.০৩
চত্থোক-চৎশিন অমসুং ই-পাও
৭.৬০
১৩৬.৩ @
১৩৬.৩ @
৯.৭৩
১২৮.৭ @
১২৯.১ @
৮.৫৯
১৩২.৩ @
১৩২.৫ @
৬.১.০৪
রিক্রিএসন অমসুং এম্যুজমেন্ত
১.৩৭
১৫১.৭ @
১৫১.৮ @
২.০৪
১৪২.৫ @
১৪২.৯ @
১.৬৮
১৪৬.৫ @
১৪৬.৮ @
৬.১.০৫
এদজুকেসন
৩.৪৬
১৬১.৭ @
১৬১.৮ @
৫.৬২
১৫৭.৬ @
১৫৮.০ @
৪.৪৬
১৫৯.৩ @
১৫৯.৬ @
৬.১.০৬
পর্সোনেল কেয়র অমসুং ইফেকশিং
৪.২৫
১৪৫.৬ @
১৪৫.৭ @
৩.৪৭
১৫০.১ @
১৫০.৫ @
৩.৮৯
১৪৭.৫ @
১৪৭.৭ @
৬
অতৈ-অতৈশিং
২৭.২৬
১৪৮.৪ @
১৪৯.২ @
২৯.৫৩
১৪২.৫ @
১৪৩.০ @
২৮.৩২
১৪৫.৫ @
১৪৬.২ @
জেনরেল ইন্দেক্স (গ্রুপ পুম্নমক)
১০০.০০
১৫১.৯ @
১৫১.২ @
১০০.০০
১৫০.৯ @
১৫০.৬ @
১০০.০০
১৫১.৪ @
১৫০.৯ @
কঞ্জুমর ফুদ প্রাইস ইন্দেক্স (সি.ই.পি.আই.)
৪৭.২৫
১৫২.১ @
১৫০.৫
২৯.৬২
১৫৫.৭ @
১৫৪.২
৩৯.০৬
১৫৩.৪ @
১৫১.৮
খংজিনগদবশিং:
- : হাউসিং গী সি.পি.আই. (রুরেল) অসি শেমদ্রি।
২. : এপ্রীল অমসুং মে ২০২০গী ওইনা ইন্দেক্স থংজিনখ্রে। ইন্দেক্সশিং অসি তেক্নিকেল নোতশিংগা লোয়ননা পাগদবনি।

Ministry of Statistics & Programme Implementation
Consumer Price Index Numbers on base 2012=100 for Rural, Urban and Combined for the Month of June 2020
13 JUL 2020 5:30PM by PIB Delhi
The National Statistical Office (NSO), Ministry of Statistics and Programme Implementation is releasing Consumer Price Index (CPI) on Base 2012=100 for Rural, Urban and Combined for the month of June 2020 (Provisional) in this press note. The corresponding Consumer Food Price Index (CFPI) for all India Rural, Urban and Combined are also being released.
2. The Price data are usually collected from selected 1114 urban markets and selected 1181 villages through personal visits by field staff of Field Operations Division of NSO, MoSPI on a weekly roster. In view of the preventive measures and announcement of nation-wide lockdown by the Government to contain spread of COVID-19 pandemic, the price collection of Consumer Price Index (CPI) through personal visits of price collectors was suspended. During the lockdown period, prices were collected through telephonic call from the designated outlets in selected markets, which was supplemented by information collected during the personal purchase of field staff for the items being transacted from neighborhood outlets keeping in view the travel advisories. As the various pandemic related restrictions were gradually lifted and non-essential activities started resuming operations, NSO collected prices from 1030 urban markets and 998 villages, for commodities that were available and transacted during the month of June, 2020. The data collected, however, did not meet the adequacy criteria for generating robust estimates of CPIs at the State-level.
3. In view of above, all India indices have been compiled by considering a common market at the national level in both Rural & Urban sectors separately. All-India General (all-groups), Group and Sub-group level CPI and CFPI numbers and corresponding inflation for June 2020 (P) for Rural, Urban and Combined have been compiled and presented at Annex-I. The CFPI indices for May 2020 have also been revised based on the price data additionally reported. The corresponding inflation rates are summarized below:
Table 1: All India Inflation Rates (%) based on CPI (General) and CFPI
Indices
May 2020
June 2020 (Prov.)
Rural
Urban
Combd.
Rural
Urban
Combd.
CPI (General)
-
-
-
6.20
5.91
6.09
CFPI
9.68
8.29
9.20
8.41
6.92
7.87
Notes: Prov. – Provisional, Combd. – Combined; ‘–‘ : CPI (General) was not released for May 2020.
4. To address the non-availability of data for several sub-groups during April and May, 2020, NSO undertook a separate exercise based on the imputation methodology recommended in ‘Business Continuity Guidelines’, brought out by Inter-Secretariat Working Group on Price Statistics (ISWG-PS) (combined forum of ILO, EuroStat, OECD, UNECE, World Bank and IMF) in May, 2020. Broadly, this approach advocated imputing the missing (due to non-availability of data) sub-group index with the index computed using the index at the next higher level of aggregation, compiled based on available/observed data. A detailed ‘Technical Note’ on this methodology is available on the Ministry’s website for benefit of the users of CPI. The results are presented at Annex-II.
5. Price data are received through web portal, maintained by the National Informatics Centre.
6. Next date of release is scheduled for 12th August, 2020 (Wednesday) for the month of July 2020.
*****
Annex I
All India Consumer Price Indices and year-on-year Inflation rates (%) for June, 2020 (Provisional)
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Weights
Jun. 20 Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Weights
Jun. 20 Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
Weights
Jun. 20 Index
(Prov.)
Inflation Rate
(%)
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
12.35
146.8
6.53
6.59
149.8
6.47
9.67
147.7
6.49
1.1.02
Meat and fish
4.38
187.8
14.86
2.73
189.5
18.73
3.61
188.4
16.22
1.1.03
Egg
0.49
146.2
7.34
0.36
150.8
7.41
0.43
148.0
7.40
1.1.04
Milk and products
7.72
155.5
8.59
5.33
155.3
8.30
6.61
155.4
8.44
1.1.05
Oils and fats
4.21
139.8
12.47
2.81
132.7
11.89
3.56
137.2
12.27
1.1.06
Fruits
2.88
141.9
-0.98
2.90
150.3
-0.40
2.89
145.8
-0.68
1.1.07
Vegetables
7.46
147.2
4.69
4.41
165.2
-2.71
6.04
153.3
1.86
1.1.08
Pulses and products
2.95
149.4
16.08
1.73
150.2
17.90
2.38
149.7
16.68
1.1.09
Sugar and Confectionery
1.70
115.3
4.25
0.97
117.0
4.65
1.36
115.9
4.41
1.1.10
Spices
3.11
157.9
12.46
1.79
155.5
10.28
2.50
157.1
11.74
1.2.11
Non-alcoholic beverages
1.37
142.8
3.48
1.13
136.6
5.89
1.26
140.2
4.47
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
5.56
163.1
4.15
5.54
162.0
4.45
5.55
162.6
4.30
1
Food and beverages
54.18
152.0
7.80
36.29
155.1
6.52
45.86
153.1
7.29
2
Pan, tobacco and intoxicants
3.26
180.5
9.93
1.36
181.9
9.12
2.38
180.9
9.70
3.1.01
Clothing
6.32
156.5
3.37
4.72
150.4
4.23
5.58
154.1
3.70
3.1.02
Footwear
1.04
149.0
1.71
0.85
137.1
4.10
0.95
144.1
2.64
3
Clothing and footwear
7.36
155.4
3.12
5.57
148.4
4.21
6.53
152.6
3.53
4
Housing
#
#
#
21.67
154.7
3.55
10.07
154.7
3.55
5
Fuel and light
7.94
146.5
-0.88
5.58
142.5
9.20
6.84
145.0
2.69
6.1.01
Household goods and services
3.75
150.2
0.40
3.87
143.7
4.59
3.80
147.1
2.29
6.1.02
Health
6.83
157.8
4.02
4.81
146.6
4.49
5.89
153.6
4.21
6.1.03
Transport and communication
7.60
138.9
6.68
9.73
128.7
7.61
8.59
133.5
7.14
6.1.04
Recreation and amusement
1.37
151.5
3.48
2.04
137.9
2.68
1.68
143.8
3.01
6.1.05
Education
3.46
169.2
7.29
5.62
155.0
4.10
4.46
160.9
5.51
6.1.06
Personal care and effects
4.25
150.4
11.57
3.47
151.8
13.54
3.89
151.0
12.43
6
Miscellaneous
27.26
150.9
5.30
29.53
141.8
6.14
28.32
146.5
5.70
General Index (All Groups)
100.00
152.5
6.20
100.00
150.5
5.91
100.00
151.6
6.09
Consumer Food Price Index (CFPI)
47.25
150.9
8.41
29.62
154.5
6.92
39.06
152.2
7.87
Notes:
1. Prov. : Provisional
2. : CPI (Rural) for Housing is not compiled
3. CFPI : Out of 12 sub-groups contained in ‘Food and Beverages’ group, CFPI is based on ten sub-groups, excluding ‘Non-alcoholic beverages’ and ‘Prepared meals, snacks, sweets etc.’.
Annex II
Imputed Indices@ of Sub-Groups/Groups of All India CPI for the month of April, 2020 and May, 2020
(Base: 2012=100)
Group Code
Sub-group Code
Description
Rural
Urban
Combined
Weights
Apr. 20 Index
May 20 Index
Weights
Apr. 20 Index
May 20 Index
Weights
Apr. 20 Index
May 20 Index
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
(8)
(9)
(10)
(11)
(12)
1.1.01
Cereals and products
12.35
147.2
147.5
6.59
151.8
150.4
9.67
148.7
148.4
1.1.02
Meat and fish
4.38
168.9 @
181.5
2.73
171.3 @
188.1
3.61
169.7 @
183.8
1.1.03
Egg
0.49
146.9
146.4
0.36
151.9
150.0
0.43
148.8
147.8
1.1.04
Milk and products
7.72
155.6
154.9
5.33
155.5
155.4
6.61
155.6
155.1
1.1.05
Oils and fats
4.21
137.1
139.2
2.81
131.6
131.9
3.56
135.1
136.5
1.1.06
Fruits
2.88
147.3
146.2
2.90
152.9
153.0
2.89
149.9
149.4
1.1.07
Vegetables
7.46
162.7
145.1
4.41
180.0
161.8
6.04
168.6
150.8
1.1.08
Pulses and products
2.95
150.2
151.1
1.73
150.8
151.4
2.38
150.4
151.2
1.1.09
Sugar and Confectionery
1.70
119.8
116.2
0.97
121.2
117.2
1.36
120.3
116.5
1.1.10
Spices
3.11
158.7
158.7
1.79
154.0
154.7
2.50
157.1
157.4
1.2.11
Non-alcoholic beverages
1.37
139.2
141.4
1.13
133.5
134.1
1.26
136.8
138.4
1.1.12
Prepared meals, snacks, sweets etc.
5.56
162.1 @
161.9 @
5.54
162.7 @
162.4 @
5.55
162.4 @
162.1 @
1
Food and beverages
54.18
152.8 @
151.4 @
36.29
156.1 @
154.8 @
45.86
154.0 @
152.7 @
2
Pan, tobacco and intoxicants
3.26
171.1 @
171.2 @
1.36
179.1 @
183.4
2.38
173.2 @
174.4 @
3.1.01
Clothing
6.32
153.9 @
154.0 @
4.72
152.6 @
153.0 @
5.58
153.4 @
153.6 @
3.1.02
Footwear
1.04
148.1 @
148.2 @
0.85
138.3 @
138.6 @
0.95
144.0 @
144.2 @
3
Clothing and footwear
7.36
153.1 @
153.2 @
5.57
150.4 @
150.8 @
6.53
152.0 @
152.3 @
4
Housing
#
#
#
21.67
155.6
155.6
10.07
155.6
155.6
5
Fuel and light
7.94
148.4
146.4
5.58
137.1
136.2
6.84
144.1
142.5
6.1.01
Household goods and services
3.75
152.0 @
152.1 @
3.87
145.5 @
145.9 @
3.80
148.9 @
149.2 @
6.1.02
Health
6.83
154.3
157.0
4.81
144.8
146.1
5.89
150.7
152.9
6.1.03
Transport and communication
7.60
136.3 @
136.3 @
9.73
128.7 @
129.1 @
8.59
132.3 @
132.5 @
6.1.04
Recreation and amusement
1.37
151.7 @
151.8 @
2.04
142.5 @
142.9 @
1.68
146.5 @
146.8 @
6.1.05
Education
3.46
161.7 @
161.8 @
5.62
157.6 @
158.0 @
4.46
159.3 @
159.6 @
6.1.06
Personal care and effects
4.25
145.6 @
145.7 @
3.47
150.1 @
150.5 @
3.89
147.5 @
147.7 @
6
Miscellaneous
27.26
148.4 @
149.2 @
29.53
142.5 @
143.0 @
28.32
145.5 @
146.2 @
General Index (All Groups)
100.00
151.9 @
151.2 @
100.00
150.9 @
150.6 @
100.00
151.4 @
150.9 @
Consumer Food Price Index (CFPI)
47.25
152.1 @
150.5
29.62
155.7 @
154.2
39.06
153.4 @
151.8
Notes:
1. : CPI (Rural) for Housing is not compiled
2. : Index imputed for April and May 2020. The indices are to be read along with the Technical Note.