লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, হরিয়ানা অমসুং বিহার স্তেৎশিংগী লম হেক্তর লাখ ২.৭৫ হেনবদা এপ্রিল ১১দগী জুলাই ৬, ২০২০ ফাওবা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থখ্রে
এন্তি-লোকস্ত ওপরেসনশিংগী নোংথক্তগী স্প্রে কাপথোকপগী চাং হেনগৎহনখ্রে; রাজস্থানদা বেল হেলিকোপ্তর অমা শীজিন্নবগা লোয়ননা, ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সনসু এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তর অমা শীজিন্নদুনা এন্তি-লোকস্ত ওপরেসনশিংগী চাংয়েংশিং তৌখ্রে
মখা তানা, অৱাংবা উ-পাম্বীশিং অমসুং মী চংবদা খুদোংচাদবা মফমশিংদা কৌজেং লাকশিন্নবা রাজস্থানগী বার্মর, জেসলমের, বিকানের, নাগোর অমসুং ফালোদিদা দ্রোন ১৫গা লোয়ননা কম্পনি ৫ থাজিনখ্রে
07 JUL 2020 7:32PM by PIB Imphal
এপ্রিল ১১, ২০২০দগী হৌদুনা জুলাই ৬, ২০২০ ফাওবা লোকস্ত সর্কল ওফিসরশিং (এল.সি.ও.শিং)না রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানা স্তেৎশিং অসিগী লম হেক্তর ১,৪৩,৪২২দা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থখ্রে। জুলাই ৬, ২০২০ ফাওবা রাজস্থান, মধ্য প্রদেশ, পঞ্জাব, গুজরাত, উত্তর প্রদে, শমহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, হরিয়ানা অমসুং বিহার স্তেৎশিংগী স্তেৎ সরকারনা লম হেক্তর ১,৩২,৪৬৫দা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসনসু চত্থখ্রে।
জুল ৬-৭, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা রাজস্থানগী জিলা ৭ মদুদি বার্মর, বিকানের, জোধপুর, নাগোর, সিকার, অমসুং জাইপুর হায়রিবশিংগী মফম ২২দা অমসুং উত্তর প্রদেশকী ঝান্সি জিলাগী অমসুং মধ্য প্রদেশকী তিকামগর জিলাগী মফম ১-১দা এল.সি.ও.শিংনা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখি। মসিগী মথক্তা উত্তর প্রদেশকী স্তেৎ লৌউ-শিংউ বিভাগনা ঝান্সি জিলাগী মফম ৩দা অমসুং মধ্য প্রদেশকী স্তেৎ লৌউ-শিংউ বিভাগনা তিকামগর জিলাগী মফম ১দা মশিং য়ামদবা অমদি চাইথোক্লগা লৈবা কৌজেংশিংদা জুলাই ৬-৭, ২০২০গী লোন্নবা অহিংদা কন্ত্রোল ওপরেসনশিং চত্থখি।
এন্তি-লোকস্ত ওপরেসনশিংগী নোংথক্তগী স্প্রে কাপথোকপগী চাং হেনগৎহনখ্রে। রাজস্থানগী সেদ্যুল্দ দেজর্ত এরিয়াদা মথৌ তাবগী মখা পোন্না বেল হেলিকোপ্তর অমা থাজিনখ্রে। ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সনসু এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তর অমা শীজিন্নদুনা এন্তি-লোকস্ত ওপরেসনশিংগী চাংয়েংশিং তৌখ্রে। ফলশিং অদু য়াম্না কান্নবা ওইখি। আই.এ.এফ.না জুলাই ৫দগী হৌনা জোধপুর জিলাদা নোংথক্তগী স্প্রে কাপথোক্নবা এম.আই.-১৭ হেলিকোপ্তর শীজিন্নদুনা এন্তি লোকস্ত ওপরেসনশিংদা শরুক য়াবা হৌখি। ভারতকী কৌজেং লাকশিনবগী থবক-থৌরমশিংগী ইতিহাস্তা মসিনা খ্বাইদগী অহানবা ওইরগনি
মখা তানা, অৱাংবা উ-পাম্বীশিং অমসুং মী চংবদা খুদোংচাদবা মফমশিংদা তিলহীদাকশিং কাপথোক্তুনা কৌজেং লাকশিন্নবা রাজস্থানগী বার্মর, জেসলমের, বিকানের, নাগোর অমসুং ফালোদিদা দ্রোন ১৫গা লোয়ননা কম্পনি ৫ থাজিনখ্রে। কৌজেং লাকশিন্নবা দ্রোনশিং শীজিন্নবা অহানবা লৈবাক ভারতনা ওইরি। তোঙান তোঙানবা ঙাকনা চৎকদবা কাংলোনশিংগী মখাদা এনতি-লোকস্ত কন্ত্রোলগী ওইনা মে ২১, ২০২০দা এম.ও.সি.এ.না রিমোৎনা চল্লাইবা এয়র ক্রাফ সিস্তেম অদু সরকারগী ওইবা মীওইনা শীজিন্নবা য়ানবা কোমথোকখি। মখা তারকপা ওইনা জুন ২৭, ২০২০দা এম.ও.সি.এ.না ঙাকনা চৎকদবা কাংলোনশিং কোমথোক্তুনা ইঞ্জিন্না চল্লাইবা দ্রোনদা কে.জি. ৫০ ফাওবা পুবা য়ানবা অমসুং এন্তি-লোকস্ত ওপরেসনশিংগী ওইনসু নুমিদাংগী মতমশিংদা দ্রোনশিং শীজিন্নবা য়ানবা অয়াবা পীখি।
হৌজিক রাজস্থান, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ অমসুং উ্তর প্রদেশকী স্তেৎশিংদা স্প্রে য়াওবা গারিগা লোয়ননা কন্ত্রোল তীম ৬০ মথৌ তৌরি অমসুং কেন্দ্র সরকারগী পর্সনেল ২০০ হেন্না লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসনশিংদা শীজিন্নরি। মসিগী মথক্তা স্প্রেগী খুৎশু-খুৎলাই ২০ ঙসি ভারত্তা য়ৌরকখ্রে।
১. জোধপুরগী ঝলামান্দদা এল.দবল্যু.ও. কন্ত্রোলগী গারিনা মথৌ তৌবা
২. রাজস্থানগী জোইপুরগী বিরাতনগরদা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থবা
৩. মধ্য প্রদেশকী শিবপুরিদা এল.দবল্যু.ও. কন্ত্রোলগী গারিনা মথৌ তৌবা
৪. উত্তর প্রদেশগী ঝান্সিগী ছিরগাউদা কৌজেং লাকশিন্নবা স্প্রে কাপথোকপা
৫. রাজস্থানগী জোইপুর-অজমের জিলাগী ঙমখৈদা লৈবা মারৱাদা লোকস্ত কন্ত্রোল ওপরেসন চত্থবা
৬. রাজস্থানগী নাগোরদা কৌজেংগা লান্থেংনরিবা লান্মীশিংগী কাংলুপ অমা
গুজরাত, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ছত্তিসগর, বিহার অমসুং হরিয়ানাদা মহৈ মরোং থোইদোক্না অমাং অতা থোকপগী পাউ লৈতে। অদুম ওইনমক রাজস্থানগী জিলা খরদা মহৈ-মরোং খরা অমাং অতা থোকপগী পাউ লাক্লি।
ঙসি (০৭.০৭.২০২০)দা রাজস্থান স্তেৎকী বার্মর, বিকানের জোধপুর, নাগোর, অজমের, সিকার, অমসুং জাইপুর জিলাশিং, উত্তর প্রদেশকী ঝান্সি জিলা অমসুং মধ্য প্রদেশকী তিকামগরগী মফমদা মপুং ফাদ্রিবা লৈ মচুগী কৌজেং অমসুং মপুং ফারবা হঙ্গাম মপালগী কৌজেংগী শঙ্গু লাকখি।
ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর ওর্গনাইজেসনগী ০৩.০৭.২০২০গী লোকস্ত স্তেতস অপদেৎকী মতুং ইন্না, কুমগী নোংজু লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা য়াম্লবা য়েনিংথাদা মরুম কোকপা শঙ্গুশিংনা ইনদো-পাক ঙমখৈদা মাইগ্রেৎ তৌখ্রবশিংনা নোংপোক তম্না লাক্তুনা ভারতকী অৱাং থংবা স্তেৎশিং অমসুং কাংবু খরা নেপাল য়ৌখ্রে।মসিগী শঙ্গুশিং অসিনা কুমগী নোংজু লাকপগা লোয়ননা লাক্লিবা নুমিৎ খরা অসিদা ইরান অমসুং পাকিস্তানদগী লাক্কদৌরিবা অতোপ্পা শঙ্গুশিংগা পুন্না রাজস্থানদা হল্লকপা য়াই হায়না মাংজৌননা খঙবা ঙমখ্রে হায়রিবা অসি জুলাইগী ময়াই চল্লকপদা হোর্ন ওফ এফ্রিকাদগী শঙ্গুশিংনা লাক্তুনা য়াওশল্লবা য়াই হায়না পান্নরি। ইন্দো-পাকিস্তান ঙমখৈরোমদা ঙন্না মরুক কোকপা হৌখ্রে মসিদা মশিং য়াম্বা মরুম ওন্দুনা অমদি বেন্দশিং জুলাইদা শেমদুনা ওগস্তকী ময়াই চল্লকপদা কলেনগী শঙ্গুশিংগী অহানবা চারোন শেমহল্লগনি।
খা-নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাকশিংগী (অফঘানিস্তান, ভারত, ইরান অমসুং পাকিস্তান) দেজর্ত লোকস্তকী চয়োলগী ওইবা ভর্চ্যুল মীফম এফ.এ.ও.না শীল্লি। হৌজিক ফাওবদা খা-নোংচুপ এসিয়াগী লৈবাকশিংগী ভর্চ্যুল মীফম ১৫ পাঙথোকখ্রে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Locust control operations carried out in more than 2.75 lakh hectares area in the states of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Chhatisgarh, Haryana and Bihar from 11th April till 6th July 2020
Aerial spraying capacity strengthened for anti-locust operations; Along with a Bell helicopter deployed in Rajasthan, Indian Air Force has also conducted trials in anti-locust operations by using an Mi-17 helicopter
Further, 5 companies with 15 drones are deployed at Barmer, Jaisalmer, Bikaner, Nagaur and Phalodi in Rajasthan for locust control on tall trees and in inaccessible areas
07 JUL 2020 7:32PM by PIB Delhi
Starting from 11thApril 2020 till 6th July 2020, control operations have been done in 1,43,422hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh and Haryana by Locust Circle Offices (LCOs). Till 6thJuly 2020, control operations have also been done in 1,32,465 hectares area in States of Rajasthan, Madhya Pradesh, Punjab, Gujarat, Uttar Pradesh, Maharashtra, Chhatisgarh, Haryana and Bihar by State Governments.
In the intervening night of 6th-7thJuly 2020, control operations were carried out at 22 places in 7 districts viz.Barmer, Bikaner, Jodhpur, Nagaur, Ajmer, Sikar and Jaipur of Rajasthan State and 1 place each in Jhansi district of Uttar Pradesh and Tikamgarh districts of Madhya Pradesh by LCOs. Besides this, State Agriculture Department of Uttar Pradesh also carried out control operations at 3 places in Jhansi district, while that of Madhya Pradesh State Agriculture Department at 1 place in Tikamgarh district, in the intervening night of 6th-7th July 2020 against small groups and scattered population of locusts.
Aerial spraying capacity has been strengthened for anti-locust operations. A Bell helicopter has been deployed in Rajasthan for use in Scheduled Desert Area as per the need. Indian Air Force also has conducted trials in anti-locust operation by using an Mi-17 helicopter. The results are encouraging. IAF started participating in anti-locust operations from 5th July by deploying the Mi-17 helicopter for aerial spraying in Jodhpur district. This is first of its kind event in the history of locust control in India.
Further, 5 companies with 15 drones are deployed at Barmer, Jaisalmer, Bikaner, Nagaur and Phalodi in Rajasthan for effective control of locusts on tall trees and in inaccessible areas through spraying of pesticides. India is the first Country that is using drones for locust control. On 21st May, 2020 MoCA granted conditional exemption to the Government Entity for use of remotely Piloted Air Craft System for anti-locust operations subject to various terms and conditions. Further, on 27th June, 2020, MoCA further relaxed the terms and conditions and permitted the use of engine-powered drone up to 50kg and use of drones during night times also for anti-locust operations.
Presently 60 control teams with spray vehicles are deputed /deployed in State of Rajasthan, Gujarat, Madhya Pradesh and Uttar Pradesh and more than 200 Central Government personnel are engaged in locust control operations. In addition, today 20 spray equipments have reached India.
1. LWO control vehicle in action in Jhalamand, Jodhpur
2. Locust control operation at Viratnagar, Jaipur, Rajasthan
3. LWO control vehicle in operation in Shivpuri, Madhya Pradesh
4. Spraying for locust control at Chirgaon, Jhansi, Uttar Pradesh
5. LWO control operation at Marwa on Jaipur-Ajmer district border, Rajasthan
6. A party of Locust warriors in Nagaur, Rajasthan
No significant crop losses have been reported in the States of Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Maharashtra, Chhatisgarh, Bihar and Haryana. However, some minor crop losses have been reported in some districts of Rajasthan
Today (07.07.2020), swarms of immature pink locusts and adult yellow locusts are active in Barmer, Bikaner, Jodhpur, Nagaur, Ajmer, Sikar and Jaipur districts of Rajasthan State, Jhansi district of Uttar Pradesh and in Tikamgarh districts of Madhya Pradesh.
As per the Food and Agriculture Organization’s Locust Status Update of 03.07.2020, many of the spring-bred swarms that migrated to Indo-Pak border before the monsoon rains, some continued east to northern states of India and a few groups reached Nepal. The forecast is that these swarms will return to Rajasthan with the start of the monsoon in the coming days to join other swarms still arriving from Iran and Pakistan, which is expected to be supplemented by swarms from the Horn of Africa in about mid-July. Early breeding has already occurred along the Indo-Pak border where substantial hatching and band formation will take place in July that will cause the first-generation summer swarms to form in mid-August.
Weekly virtual meeting on Desert Locust of South-West Asian countries (Afghanistan, India, Iran and Pakistan) is being organised by FAO. 15 virtual meetings of the technical officers of South West Asian countries have taken place so far.