জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা ভি.সি.গী খুত্থাংদা অসমগী চীফ মিনিস্তরগা লোয়ননা কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রীগা খন্ন-নৈনখ্রে
07 JUL 2020 6:11PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্রা সিংহ শেখৱতনা অসমগী চীফ মিনিস্তর শ্রী সারবনন্দা সোনোৱলগা লোয়ননা স্তেৎ অসিদা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ঙসি খন্ন-নৈনখ্রে। ভারত সরকারনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামদা তঙাই ফদবা সর্ভিসেস ফংহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা পান্দম থম্বগা লোয়ননা ফংহন্ননবা হোৎনরি। থক্নবা ঈশিং পীবা হায়বা অসি সর্ভিস দেলিবরি অমনি, মসিদা মরাং কাইনা ফংহনবা, ফংহল্লিবা ঈশিংগী ক্বালিতি অমসুং ঈশিং পীবা অসি মতম চানা চাং নাইনা ফংহন্নবা হোৎননবা মরু ওইবা প্রোগ্রাম জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা থবক পাইখৎলি। মিসন অসিগী পান্দমদি মীপুম খুদিংদা য়ৌহনবা অসিনি মদুদি খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক মখোয়গী য়ুমথোংদা তোতি ইশিং ফংহনবনি।
স্তেৎ অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা পান্দম অসি ২০২৪ ফাওবদা ১০০% য়ৌহনবা ঙম্নবা অসমনা থৌরাং তৌরি। হীরম অসিদা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা স্তেৎ অসিগী সি.এম.গা লোয়ননা মিসন অসিগী থবক থৌরমগী মতাংনা কুপনা খন্নখ্রে। অককনবা মতমগী মনুংদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমগী তোতি ঈশিং পীনবা পান্দমদা সি.এম.না মিসন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী খোংজেল য়াংশিন্নবা থাজবা পীখ্রে।
খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি ফগৎনবা মিসন অসিগী কান্নবা অদুগী মতাংদা শ্রী শেখৱতনা হৌজিক লৈরিবা ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং অসিগী শেমজিন-শাজিনবা অমসুং চাওথোকনবা অমসুং থবক অসি কেম্পেন মোদতা পাইখৎতুনা হৌজিক লৈরিবা পব্লিক স্তেন্দ-পোস্তশিংদগী য়ুমথোংদা তোতি ঈশিং পীনবা খঙহনখি। রিতর্নী মাইগ্রেন্তশিংদা থবক পীনবা ৱাতর সপ্লাইগী ধবক-থৌরমশিং পাইখৎপা হৌনবা মহাক্না মখা তানা হায়রকখি। ২০২০ দিসেম্বর ফাওবদা স্তেৎ অসিগী অর্সেনিক অমসুং ফ্লোরাইদনা শোকহল্লবা মফম ৩,৮৮১দা থক্নবা অফবা ঈশিং পীনবা মীৎয়েং চংনবা মহাক্না সি.এম.দা হায়খি। জে.ই./এ.ই.এস.না শোকহল্লবা জিলা ১০গী খুঙ্গং ১৪,৭২৫তা পাইপকী ৱাতর সপ্লাই পীনবসু হায়খি।
শ্রী শেখৱতনা কেন্দ্র সরকারনা পান্দম অসি ফংবা ঙম্নবা স্তেৎ অসিদা মতেং পুম্নমক পীগনি হায়না নৌহৌনা নিংশিংখি। জল জীবন মিসনগী ওইনা ভারত সরকারনা তোতি ঈশিং পীবা অমসুং কেন্দ্রগী অমদি স্তেৎকী মেতচিং সিয়রগী লৈরিবা ফন্দশিং অদু শীজিন্নবগী ফমশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা ফন্দশিং অসি পীথৈ। স্তেৎ অসি ‘১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.শিং’ ওইরবা স্তেৎ অমা ওইহন্নবা অসমগী সি.এম.দা মহাক্কী অঙম্বা মতেং পীগনি হায়না জল শক্তিগী মন্ত্রীনা থাজবা পীরকখি।
অসমগী স্তেৎকী খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ৬৩.৩৫কী মনুংদা, লাখ ১.৭২ খক্তদা তোতি ঈশিং ফংহল্লি। অসমনা ২০২০-২১গী মনুংদা য়ুম,থোং লাখ ১৩.১৫দা তোতি ঈশিং পীনবা থৌরাংশিং তৌরি।
-২১দা লুপা কোতি ১,৪০৭ কায়থখি অমসুং স্তেৎকী সিয়র য়াওরগা লুপা কোতি ২,০৭২ লৈরগনি। থবক শুবা অমদি শেল শীজিন্নবগী মখা পোন্না স্তেৎ অসিদা অহেনবা শেল কায়থগনি। অসমদা পি.আর.আই.শিংগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তগী মখাদা লুপা কোতি ১,৬০৪ এল্লোকেৎ তৌখ্রে অমসুং মসিগী ৫০% অসি ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসনগী থবক থৌরমদা শীজিন্নগদবনি, খুঙ্গংগী ৱাতর সপ্লাই, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং মরু ওইনা মতম শাংনা চল্লাইনবা অমদি ৱাতর সপ্লাই স্কিমশিং য়েংশিন্নবদা মসিগী ফন্দশিং অসি শীজিন্ননবা সি.এম.না থৌরাং তৌনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা খঙহল্লকখ্রে।
খুঙ্গংগী ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবগী থৌদাং লৌনবা য়ামদ্রবদা নুপীগী মীহুৎ ৫০% য়াওবগা লোয়ননা ভিলেজ এক্সন প্লানশিং অমদি ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতি/পানি সমিতি শেম্নবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা সি.এম.দা হায়খ্রে। থক্নবা ঈশিং পীরিবশিং, ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিং, গ্রে-ৱাতর অমুক হন্না শীজিন্নবা অমসুং চল্লাইবা অমদি মচাক-মথুমশিং শেমগৎপা/চাওথোকপা মরু ওইনা য়াওবা খুঙ্গং পুম্নমক্না ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) শেম্নবসু হায়রকখি। খুঙ্গং পুম্নমক্তা, জল জীবন মিসন অসি তশেংবা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা মীয়াম মোবিলাইজেসন তৌবগা লোয়ননা আই.ই.সি. কেম্পেন তৌবা মথৌ তারি।
কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুংদা খুঙ্গংগী মীয়ামনা মীয়ামগী ঈশিং শোকফমদা চৎতুনা ঈশিং শোকপগী অৱাবা কোকনবা খুঙ্গংগী য়ুমথোংশিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা খুদোংচাবা পীদুনা হোৎনবা অসি সরকারগী পান্দমনি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti held discussion with Assam Chief Minister through VC for implementation of Jal Jeevan Mission
07 JUL 2020 6:11PM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat held discussion with Chief Minister of Assam, Shri Sarbananda Sonowal regarding implementation of Jal Jeevan Mission in the State through video conferencing today. Government of India is committed to provide assured basic services to the people living in rural areas of the country with focus on improving their living standard. Drinking water supply is a service delivery, wherein the quantity, quality of water supplied and periodicity of water supply has to be ensured for which the flagship programme Jal Jeevan Mission (JJM) is under implementation. The objective of the Mission is universal coverage i.e. every family in the village gets tap water connection in their households.
Assam is planning 100% coverage by 2024 to accomplish the ambitious target of providing tap connection to every rural household of the State. In this context, the central Minister had a detailed discussion on the progress of the Mission in the State with the CM. The CM assured expeditious implementation of the Mission in the State so as to achieve the target of providing household tap connections in rural areas in time-bound manner.
Emphasizing the importance of the Mission to improve the lives of rural people, Shri Shekhawat stressed on retrofitting and augmentation of existing water supply schemes and urged to start this work in campaign mode to provide household tap connections from existing public stand-posts. He further requested to commence the water supply works so as to provide employment to returnee migrants. The CM was requested to give undivided focus to provide safe drinking water in 3,881 Arsenic and Fluoride affected habitations of the State by December 2020. It was also requested to provide piped water supply to 14,725 villages in 10 JE/ AES affected districts.
Shri Shekhawat reiterated the commitment of Union Government to provide all assistance to the State to achieve this goal. For Jal Jeevan Mission, funds are provided by Government of India based on the output in terms of tap connections provided and the utilization of available central and matching state share. Minister of Jal Shakti assured Assam CM of his full support to make the State a ‘100% FHTCs’ State.
Out of 63.35 lakh rural households in the State of Assam, only 1.72 lakh are provided with tap connections. Assam plans to provide tap connections in 13.15 lakh households during 2020-21.
In 2020-21, 1,407 Crore have been allocated and including State share there is assured availability of 2,072 Crore. State is eligible for additional allocation based on physical and financial performance. Since Assam has been allocated ₹ 1,604 Crore under 15th Finance Commission Grants to PRIs and 50% of it is to be used for water supply and sanitation, Central minister requested the CM to plan for utilizing this fund for rural water supply, grey-water treatment and reuse and most importantly for ensuring long-term operation and maintenance of water supply schemes.
Union Minister further emphasized on preparation of Village Action Plans as well as constitution of village water and sanitation committee/ Paani Samiti as a sub-committee of Gram Panchayat with minimum 50% of women members, responsible for planning, designing, implementing and operating & maintaining of in-village water supply infrastructure. All villages have to prepare Village Action Plan (VAP) which essentially will comprise of development/ augmentation of drinking water sources, water supply, grey-water management and operation and maintenance component. In all villages, IEC campaign along with community mobilization needs to be taken up to make Jal Jeevan Mission truly a people’s movement.
It’s the endeavour of the Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 situation, so that rural people don’t have to go through the hardship of fetching water from public stand-posts.