শেল-থুম মন্ত্রালয়
গঙ্গা অমুক হিঙ্গৎহনবদা মতেং পাংনবা ৱাল্দ বেঙ্কনা দোল্লর মিল্লিয়ন ৪০০ পীরে
গঙ্গা অনানবা অমসুং অফবা তুরেল অমা ওইনবা মচাক-মথুমশিং অমসুং ইন্সতিতুসনশিং শেমগৎপদা প্রোজেক অসিনা মতেং পাংগনি
07 JUL 2020 5:07PM by PIB Imphal
গঙ্গা অমুক হিঙ্গৎহন্নবা হোৎনরিবা নমামি গঙ্গে শৌগৎনবা লোন অমা পীনবা ঙসি ভারত সরকার অমসুং ৱাল্দ বেঙ্ক য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। অনিসুবা নেসনেল গঙ্গা রিভর বেসিন প্রোজেক অসিনা তুরেল অসি মোৎপদগী কন্নবা অমসুং মীওই মিল্লিয়ন ৫০০ হেন্না খুন্দারিবা তুরেল অসিগী মপান শেমজিন-শাজিনবগী থবকশিং মতেং পাংগনি।
দোল্লর মিল্লিয়ন অসিদা দোল্লর মিল্লিন ৩৮১গী লোন অমা অমসুং দোল্লর মিল্লিয়ন ১৯গী গরেন্তি অমা য়াওরি। দোল্লর মিল্লিয়ন ৩৮১গী লোন অদু ভারত সরকারগী মাইকৈদগী ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী ইকোনোমিক এফেয়ার্স দিপার্তমেন্তগী এদিসনেল সেক্রেতরি সমির কুমার খারে অমসুং ৱাল্দ বেঙ্কগী মাইকৈদগী এক্তিং কন্ত্রি দিরেক্তর(ভারত) ক্বাইসর খান্না খুৎয়েক পীনখি। গরেন্তিগী শরুক অদু তোখাইনা খুৎয়েক পীনগনি হায়রি।
শ্রী খারেনা হায়খি গঙ্গা অসি ভারতকী কলচর, শেন-থুম অমসুং অকোয়বগী য়াম্না মরুওইবা লন অমনি অমসুং তুরেল অসিগী অমোৎপা লৈতবা , অফবা ফিবম অমদা থম্নবা সরকারগী নামামি গঙ্গে প্রোগ্রাম্না থবক পায়খৎলি। অনানবা অমসুং অফবা গঙ্গা অমা ওইহন্নবা লৈবাক্কী অচৌবা থৌরাং অসিদা ভারত সরকার অমসুং ৱাল্দ বেঙ্কগী য়ানচে অসিনা মতেং পাংলগনি।
হৌজিক পায়খৎলিবা নেসনেল গঙ্গা রিভর বেসিন প্রোজেক্কী মখাদা ২০১১দগী সরকারগী থবকশিং ৱাল্দ বেঙ্কনা মতেং পাংদুনা লাক্লি অমসুং তুরেল অসি ফগৎহনবগী থবকশিং নেসনেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গানা নোদেল এজেন্সি ওইদুনা লাক্লি।
নেসনেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গাগী দিরেক্তর জেনেরেল রজিব রঞ্জন্না হায়খি অনিসুবা নেসনেল গঙ্গা রিভর বেসিন প্রোজেক্না মখা তানা মতেং পাংলিবা অসিনা অহানবা ৱাল্দ বেঙ্কগী প্রোজেক অসিগী থবক কনখৎহল্লগনি অমসুং তুরেল অমুক হিঙ্গৎহন্নবগী মতাংদা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পাংথোকপদা নেসনেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গাগী মতেং পাংলগনি।
নেসনেল গঙ্গা রিভর বেসিন প্রোজেক্কী হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং
• নেসনেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গ লিংখৎপদা মতেং পাংবা
• গঙ্গা মপানদা লৈরিবা সহর ২০দা অমোৎপা খোমজিনবা অমসুং লোইশিন্নবা মচাকশিং শেমগৎপদা মতেং পাংবা
• এম.এল.দি ১২৭৫গী অমোৎপা শেংদোকপা ঙম্নবা শেমগৎপা
• কিলোমিতর ৩৬৩২গী সিৱেজ নেতৱার্ক শেমগৎপা
• গঙ্গা অমুক হিঙ্গৎহন্নবা মীয়াম শরুক য়াহন্নবা মতেং পাংবা
ভারত্তা লৈবা ৱাল্দ বেঙ্ক কন্ত্রি দিরেক্তর, জুনাইদ অহমদনা হায়খি অহানবা ৱাল্দ বেঙ্ক প্রোজেক্না তুরেল মপান্দা লৈবা সহর ২০দা অমোৎপশিং লোইশিন্নবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎপদা মতেং পাংখ্রে অমসুং প্রোজেক অসিনা গঙ্গাগী মশা ওইরিবা তুরেলশিং ফাওবা শেমগৎপদা মতেং পাংখি।
গঙ্গা তুরেলনা ভারতকী অপুনবা ঈশিং লৈবা লৈমায়গী শরুক অহুমগী শরুক অমা ওইরি অমসুং ভারত্তা ঈশিং ফংহনবদা অমসুং চীঞ্জাক ফংহনবদা মরুওইবা ওইরি। ভারতকী জি.দি.পিগী চাদা ৪০ মী কুংনা থাবা তুরেল মপান অসিনা পুথোক্লি। অদুবু হৌজিক গঙ্গা তুরেল অসি মীওইবা অমসুং শেন-থুমগী থবকশিংনা চৈথেং পীবদগী মসিগী ঈশিংগী ফিবম অমসুং ইচেলদা অকায়বা পীরে।
লিদ ৱাতর এন্দ সেনিতেসন স্পিসিএলিস্ত জেবিয়র চৌবোত দে বিউচেনে অমসুং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন স্পিসিএলিস্ত উপনিত সিংহনা হায়খি প্রোজেক অসিনা গঙ্গা তুরেল মপানদা অমোৎপা লোইশিন্নবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। মসিনা তুরেল মপান শেম-শাজিন্নবা খ্বাইদগী নৌবা খুৎলায়শিং শেমগৎপদা নেসনেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গা মতেং পাংগনি।
গঙ্গাদা থারক্লিবা অমোৎপশিংগী চাদা ৮০ হেন্না তুরেল মপানদা লৈরিবা সহরশিংদগী থাদরকপা অমোৎপা ইমুং-মনুংগী ফত্তবা ঈশিংনি। প্রোজেক অসিনা অখন্নবা সহরগী মফম খরদা সিৱেজ নেতৱার্কশিং শেমগৎপা অমসুং অমোৎপা শেংদোক্নবা প্লান্তশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি। হায়রিবা মচাকশিং অসিগী শেন থাদবা অমসুং থবক পীবদা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ফিবম শোক্লবা ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
হায়রিবা মচাক-মথুমশিং অসি ফজনা মথৌ পাংথোক্নবা অমসুং শীজিন্ননবা প্রোজেক অসি হায়ব্রিদ এন্নুইতি মোদেল(হাম)গী পব্লিক প্রাইবেদ পার্তনরশিপগী মখাদা পায়খৎকনি অমসুং সিৱেজ ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত অমা শেমগৎপদা চঙবা অপুনবা শেনফমগী চাদা ৪০ সরকারনা প্রাইবেত ওপরেতরশিংদা পীগনি অমসুং লেমহৌরিবা চাদা ৬০ অদুনা চহি ১৫ হেন্না ওপরেতর অদুনা প্লান্ত অদু ফজনা থবক তৌবগী মতুংইন্না মখোয়গী থবক য়েংলগা পীগনি।
দোল্লর মিল্লিয়ন ৪০০গী শেনফম অসিগী মনুংদা, গঙ্গাগী ত্রিবুতরিশিংদা পায়খৎকদবা হায়ব্রিদ এন্নুইতি মোদেল(হাম)গী পব্লিক প্রাইবেদ পার্তনরশিপ অহুমদা সরকারনা পীগদবা দোল্লর মিল্লিয়ন ১৯গী গরেতন্তি অমা য়াওরি।
দোল্লর মিল্লিয়ন ৩৮১গী লোন অসি অহেনবা চহি ৫গী মতম য়াওনা চহি ১৮.৫ চঙনা শিংগনি। দোল্লর মিল্লিয়ন ১৯গী গরেন্তি অসি চৎনখিবা হৌখিবা নুমিৎতগী চহি ১৮ চৎনগনি।

Ministry of Finance
World Bank provides $400 million to enhance support for rejuvenating the Ganga
Project will help build infrastructure and institutions needed to make the Ganga a clean and healthy river
07 JUL 2020 5:07PM by PIB Delhi
The World Bank and the Government of India today signed a loan agreement to enhance support for the Namami Gange programme that seeks to rejuvenate the Ganga river. The Second National Ganga River Basin Project will help stem pollution in the iconic river and strengthen the management of the river basin which is home to more than 500 million people.
The $400 million operation comprises a loan of $381 million and a proposed Guarantee of up to $19 million. The agreement for the $381 million loan was signed today by Shri Sameer Kumar Khare, Additional Secretary, Department of Economic Affairs, Ministry of Finance on behalf of the Government of India and Mr Qaiser Khan, Acting Country Director (India), on behalf of the World Bank. The Guarantee instrument will be processed separately.
Shri Khare said that the Ganga is India’s most important cultural, economic and environmental resource, and the government’s Namami Gange program seeks to ensure that the river returns to a pollution-free, ecologically healthy state. The new project will extend the Government of India and World Bank’s engagement in this critical national programme to make the Ganga a clean, healthy river.
The World Bank has been supporting the government’s efforts since 2011 through the ongoing National Ganga River Basin Project, which helped set up the National Mission for Clean Ganga (NMCG) as the nodal agency to manage the river, and financed sewage treatment infrastructure in several riverside towns and cities.
Shri Rajiv Ranjan Mishra, Director General of the National Mission for Clean Ganga, said that the continuity provided by the Second National Ganga River Basin Project will consolidate the momentum achieved under the first World Bank project, and help NMCG introduce further innovations, and benchmark its initiatives against global best practices in river rejuvenation.
Ongoing National Ganga River Basin Project
• Helped set up the National Mission for Clean Ganga
• Helping build sewage collection and treatment infrastructure in 20 towns along the mainstem of the Ganga
• 1,275 MLD sewage treatment capacity created
• 3,632 km of sewage network built
• Helped foster public mobilization for Ganga rejunivation
“The government’s Namami Gange Program has revitalized India’s efforts to rejuvenating the Ganga,” Mr Junaid Ahmad, World Bank Country Director in India. “The first World Bank project helped build critical sewage infrastructure in 20 pollution hotspots along the river, and this Project will help scale this up to the tributaries. It will also help government strengthen the institutions needed to manage a river basin as large and complex as the Ganga Basin.”
The sprawling Ganga Basin provides over one-third of India’s surface water, includes the country’s largest irrigated area, and is key to India’s water and food security. Over 40 percent of India’s GDP is generated in the densely populated Basin. But the Ganga river is today is facing pressures from human and economic activity that impact its water quality and flows.
“The Project will help expand the coverage of sewage treatment infrastructure to more towns in the Ganga Basin, and focus on making sure that these assets are operated and maintained efficiently in the long term,” said Mr Xavier Chauvot de Beauchene, Lead Water & Sanitation Specialist and Shri Upneet Singh, Water & Sanitation Specialist, both co-task team leaders (TTL) for the SNGRBP. “The Project will also help NMCG develop state-of-the-art tools to help manage the river basin more effectively.”
Over 80 per cent of the pollution load in the Ganga comes from untreated domestic wastewater from towns and cities along the river and its tributaries. The SNGRBP will finance sewage networks and treatment plants in select urban areas to help control pollution discharges. These infrastructure investments and the jobs they will generate will also help India’s economic recovery from the COVID-19 (Coronavirus) crisis.
To ensure that these infrastructure assets function effectively and are well maintained, the Project will build on the innovative Hybrid Annuity Model (HAM) of public private partnership introduced under the ongoing NGRBP, and which has become the solution of choice for sewage treatment investments in the Ganga Basin. Under this model, the government pays a private operator 40 percent of the capital cost to build a sewage treatment plant during the construction period; the remaining 60 percent is paid as performance-linked payments over 15 years to ensure that the operator runs and maintains the plant efficiently.
The $400 million operation includes a proposed Guarantee of up to $19 million to backstop the government’s payment obligations for three Hybrid-Annuity-Model Public Private Partnership (HAM-PPP) investments on the Ganga’s tributaries. “This is the first-ever IBRD Guarantee for wastewater treatment and the first IBRD Guarantee in the water sector in India and is expected to help free up public resources in the current economic situation,” said Shri Satheesh Sundararajan, Senior Infrastructure Financing Specialist and co-TTL for the Guarantee.
The $381 million variable spread loan has a maturity of 18.5 years including a grace period of 5 years. The $19 million Guarantee Expiry Date will be 18 years from the Guarantee Effectiveness Date.