ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রক্সা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহ, গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহ অমসুং হকশেল মন্ত্রী হর্শ ভর্ধননা দিল্লীদা লৈবা সর্দার বলভভাই পাতেল কোবিদ হোস্পিতালদা চৎখ্রে;
আই.সি.য়ু. ফমুং ২৫০গা লোয়ননা ফমুং ১,০০০ থাবা হোস্পিতাল অসি ঙসিদগী মথৌ তৌবা হৌরগনি
05 JUL 2020 5:24PM by PIB Imphal
রক্সা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহ অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী শ্রী হর্শ ভর্ধনগা লোয়ননা ঙসি ইন্তেন্সিব কেয়র য়ুনিৎ (আই.সি.য়ু.) ফমুং ২৫০গা লোয়ননা ফমুং ১,০০০ থাবা সর্দার বলভভাই পতেল কোবিদ হোস্পিতালদা চৎখ্রে। খুদোংচাবা অসি অতেনবা মতম নুমিৎ ১২দা দিফেন্স রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত ওর্গনাইজেসন (দি.আর.দি.ও.)না হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.), হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐ.এফ.দবল্যু.) আর্ম ফোর্সেস, তাতা সন্স অমসুং ইন্দস্ত্রী প্লেয়রশিংগা লোয়ননা খুদোল তমখিবনি। রক্সা মন্ত্রী অসি দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অর্বিন্দ কেজ্রিৱাল অমসুং হোমগী মিনিস্তর ওফ স্তেৎ শ্রী জি. কিশন রেদ্দিগা লোয়ননখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা হোস্পিতাল অদুদা চৎলুরা মতুংদা অপেনবা ফোঙদোকখি। অতেনবা মতম অসিদা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং অসি শেমগৎপগী স্তেকহোল্দরশিংনা হোৎনখিবা অদুবু মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি। লৈবাক্কী কোনুং অসি অনা লায়েং মথৌ তাবা অনাবশিংগা লোয়ননা হৌজিক কোবিদ-১৯ অনাবা মশিং হেনগৎপা থেংনরিবনি। কোবিদ-১৯ অনাবশিংগী দিল্লীগী হোস্পপিতালশিংগী হৌজিক লৈরিবা ফমুংগী মশিং অসি অথুবা মতমদা হেনগৎনবা নুমিৎ ১৪দগী অতেনবা মতমগী মনুংদা ফমুং ১,০০০ অমা লৈবা হোস্পিতাল অমা পীনবা এম.ঐচ. এ. অমসুং এম.ও.দি. অনিগী মরক্তা খনখি। দি.আর.দি.ও.দা হোস্পিতাল অসি শেমগৎনবা খংহনখি।
মসি লানগী ওইবা মওংদা দিজাইন, দিবেলপ অমসুং চল্লাইবা অদুগুম্না শাখি। ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স (আই.এ.এফ.)তগী অয়াবা লৌরবা মতুংদা ন্যু দিল্লী দোমেস্তিক এয়রপোর্ত তর্মিনল তি.১.গী মনাক্তা লৈবা লম অসি লৌখৎখি অমসুং কন্ত্রোল্লর জেনেরল ওফ দিফেন্স একাউন্তস (সি.জি.দি.এ.) হেদক্বাতর্সকা থংনবা উলান বতার রোদতা লৈবা মফম অসিদা জুন ২৩দগী দি.আর.দি.ও.না শেমগৎপগী থবক হৌখি।
হোস্পিতাল অসি আর্ম ফোর্সেস মেদিকেল সর্ভিসেস (এ.এফ.এম.এস.)গী দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং মতেং পাংনবা স্তাফকী মেদিকেল তীমনা চল্লাইগনি অদুগা ফেসিলিতি অসিবুনা দি.আর.দি.ও.না য়েংশিনগনি। অহেনবা ওইনা অনাবশিংগী পুক্নিং ৱাখল নুংঙাইনা লৈহন্নবা হোস্পিতাল অসিদা দি.আর.দি.ও.না চল্লাইবা সাইকোলোজিকেল কাউন্সিলিং সেন্তর অমসু থমখ্রে।
দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসননা রিফর তৌরকপা কোবিদ-১৯গী অনবশিং ফেসিলিতি অসিদা এদমিৎ তৌদুনা অমদি শেল তিংদনা লেম্না লাইয়েংগনি। ফীম লুবা কেসশিংনা ওল ইন্দিয়া ইন্সতত্যুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (এমস), ন্যু দিল্লীদা রিফর তৌগনি।
প্রোজেক্ত অসিগী ফন্দগী অচৌবা শরুক্তি তাতা সন্সনা থাদরি। অতোপ্পা ফন্দ অসিদা শরুক তম্লকপশিং অদুদি ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ (বেল), ভারত দাইনমিক্স লিমিতেদ (বি.দি.এল.), অস্ত্রা মাইক্রোৱেফ প্রদক্তস লিমিতেদ (এ.এম.পি.এল.), শ্রী ভেঙ্কতেস্বরা ইঞ্জিনীরস, ব্রাহমোস প্রাইবেৎ লিমিতেদ, ভারত ফোর্জ অমসুং দি.আর.দি..গী এমপ্লোইয়ীশিংনা মশানা তলপকী নোংমগী শেল অদু কৎলকখি।
তোপ-তোপ্পা কেন্দ্রগী ওইবা এয়র-কন্দিসন ওইবা মেদিকেল ফেসিলিতি অসি স্ক্যের মিতর ২৫,০০০ পাকই অমসুং আই.সি.য়ু. বেদ ২৫০ লৈ। আই.সি.য়ু. বেদ খুদিংমক মোনিতরিং ইক্বিপমেন্ত অমসুং ভেন্তিলেতর য়াওই। লাইনা শন্দোক্তুনা খুদোংথিহন্দনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি নেগেতিব ইন্তর্নেল প্রেসর গ্রেদিয়নগা লোয়ননা শাখি। ওক্তানোর্ম মোদ্যুলসতা য়ম্ফম ওইবা রেপিদ ফেব্রিকেসন তেক্নিক শীজি্নদুনা ফেসিলিতি অসি শাখি।
হোস্পিতাল অসিদা রিসেপসন লোয়ননা পেশেন্ত এদমিসন ব্লোক তোঙাননা লৈ, ফার্মাসি অমসুং লেবোরেতরি য়াওবা মেদিকেল ব্লোক, মথৌ তৌরিবা দোক্তরশিং অমসুং নর্সশিংগী লৈফ, অমসুং বেদ ২৫০-২৫০ থাবা মোদ্যুলর পেশেন্ত ব্লোক মরি লৈ। দোক্তরশিং অমদি স্তাফনা চত্থোক-চৎশিন তৌবগা অনাবা মীওইশিংনা চত্থোক-চৎশিন তৌফমগা তোঙান থম্নবা কোরিদোরগী নেৎৱারক লৈরি। অনাবা মীওইশিং অমসুং ফেসিলিতি অসিগী পর্সনেলনা লাইনা শীজিন্নবা য়ানবা সেনিতেসন ফেসিলিতিশিং অমদি তোইলেৎশিং অসি ব্লোকশিংগী মরক্তা থম্মী।
পেশেন্তশিংগী ব্লোকশিং অসি অনাবশিং অমদি মেদিকেল ক্যের স্তাফকী খুদোংচাবশিংগী অৱাৎপা লৈতে। অনাবাদা ফংহল্লিবা খুদোংচাবশিং অসিদা বেদ খুদিংদা ওক্সিজেন সপ্লাই য়াওবা, এক্স-রে, ইলেক্ত্রোকার্দিওগ্রাম (ই.সি.জি.), ঐমাতোলোজীকেল তেস্ত ফেসিলিতিশিং, ভেন্তিলেতরশিং, কোবিদ তেস্ত লেব, ৱিল চ্যেরশিং, স্ত্রেচরশিং অমসুং অতোপ্পা মেদিকেল ইক্বিপমেন্ত য়াওরি। সি.আর.দি.ও.না কোবিদ-১৯গী তেক্নোলোজীশিং দিবেলপ তৌদুনা ইন্দস্ত্রীনা থা ৩দা পুথোক্লিবা ভেন্তিলেতরশিং, দিকোন্তামিনেস তর্নেলশিং, পর্সনেল প্রোতেক্তিব ইক্বিপমেন্ত (পি.পি.ই.শিং), এন৯৫ মাস্কশিং, কন্তেক্ত-ফ্রী সেনিতাইজর দিসপেন্সরশিং, সেনিতাইজেসন চেম্বরশিং অমসুং মেদিকেল রোবোৎ ত্রোলীশিং অসিগুম্বা অসি ফেসিলিতি অসিদা শীজিন্নগনি।
ফেসিলিতি অসিদা সেক্যুরিতি স্তাফশিং, ক্লোস-সরকিৎ তেলিভিজন (সি.সি.তি.ভি.) সর্বিলেন্স অমসুং কন্ত্রোল সিস্তেমশিং লৈহনগনি। হোস্পিতাল অসিদা মৈহৌ লাংপোক্তগী ঙাকথোক্নবা চেকশিল থৌরাং অমসুং কন্ত্রোল সিস্তেম য়াওরি। মহৌশাদা খুদোংথিবা থোক্তনবা অমসুং ৱেস্ত দিস্পোজেলগী প্রোসেসশিং চল্লাইনবা মওংদা দিজাইন তৌদুনা শাখি। স্তাফ, মীয়াম, এমব্যুলেন্স অমসুং ফাইয়র ফাইত্তিং সের্ভিসেসকীদমক অচৌবা পার্কিংগী মফম অমসুং লৈরি।
হোস্পিতাল অসি নুমিৎ ১২দা শাদুনা ঙসিদগী চল্লাইবা হৌখ্রে। হোস্পিতাল অসি শীজিন্নবনা দিল্লীগী কোবিদ-১৯গী বেদ মশিংদা অহেনবা ওইনা চাদা ১১ হেনগৎহনখি, মসিনা হৌজিক ওইরিবা অরুবা ফীভম অসি মায়োকনবা ঙমহল্লগনি।
হোস্পিতাল অসি ইমর্জেন্সি অসি মায়োকনবা ঙম্নবা দি.আর.দি.ও., এম.ঐচ.এ., এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু, আর্ম ফোর্সশিং, ইন্দস্ত্রী, সাউথ দিল্লী ম্যুনিসিপাল কোর্পরেসন (এস.দি.এম.সি.) অমসুং দিল্লী এদমিনিস্ত্রেসননা পুন্না হোৎনখিবগী ওইথোকপা ঙমহনবা তোপ-তোপ্পা হোৎনজমন অমনি। অথোইবা মীথুংলেনশিংদা দি.আর.দি.ও.গী চ্যেরমেন দোক্তর জি. সতিশ রেদীনা ফেসিলিতিশিং অসিগী মরমদা শুগাইনা তাকখি।

Ministry of Defence
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, Home Minister Shri Amit Shah and Health Minister Harsh Vardhan visit Sardar Vallabhbhai Patel COVID Hospital in Delhi;
1,000-bedded hospital with 250 ICU beds operational from today
05 JUL 2020 5:24PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh along with Home Minister Shri Amit Shah and Minister of Health & Family Welfare Shri Harsh Vardhan visited 1,000-bedded with 250 intensive care units (ICU) beds Sardar Vallabhbhai Patel COVID Hospital here today. The facility was built in a record time of 12 days by Defence Research and Development Organisation (DRDO) along with Ministry of Home Affairs (MHA), Ministry of Health and Family Welfare (MoHFW), the Armed Forces, Tata Sons and other industry players. Raksha Mantri was also accompanied by Delhi Chief Minister Shri Arvind Kejriwal and Minister of State for Home Shri G Kishan Reddy.
Shri Rajnath Singh expressed satisfaction after visiting the hospital. He appreciated the efforts of stakeholders in building this facility in such a short span of time. The national capital is currently experiencing a surge in number of COVID-19 infections with an increasing number of patients requiring medical care. An urgent need to augment the existing hospital beds capacity of Delhi for the COVID-19 patients was discussed between MHA and MoD on the modalities of deploying a 1,000 bed hospital in a span of less than 14 days. The DRDO was asked to establish the hospital.
It undertook the design, development and operationalisation of the facility on a war footing. With the permission from the Indian Air Force (IAF), land situated near the New Delhi Domestic Airport Terminal T1 was identified and construction work by DRDO commenced the 23rd of June at the site on Ulan Batar Road adjacent to Controller General of Defence Accounts (CGDA) Headquarters.
The hospital will be operated by medical team of doctors, nurses and support staff from the Armed Forces Medical Services (AFMS) while the facility will be maintained by the DRDO. Additionally, for the mental wellbeing of patients, the hospital has a dedicated DRDO managed psychological counselling centre.
The COVID-19 patients referred by the district administration will be admitted and treated free of cost at this facility. Critical cases will be referred to All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), New Delhi.
The project has been funded with major contribution of Tata Sons. Other contributors are Bharat Electronics Limited (BEL), Bharat Dynamics Limited (BDL), Astra Microwave Products Limited (AMPL), Sri Venkateswara Engineers, Brahmos Private Limited, Bharat Forge and the DRDO employees voluntarily contributing one day salary.
The unique centrally air-conditioned medical facility is spread over 25,000 square metres and is equipped with 250 ICU beds. Each ICU bed is equipped with monitoring equipment and ventilator. The infrastructure is built with negative internal pressure gradient for safe contagion containment. The facility has been engineered using rapid fabrication technique based on octanorm modules.
The hospital consists of a separate reception-cum-patient admission block, medical block with pharmacy and laboratory, duty doctors and nurses accommodation and four modular patient blocks each consisting of 250 beds. The corridor network has been designed to keep the patient’s movement separate from the doctors and staff movement. Sanitation facilities and toilets are situated between the blocks for easy access to patients and facility personnel.
The patient blocks are self-sufficient with facilities for patients and medical care staff. Patient facilities include oxygen supply to each bed, x-ray, electrocardiogram (ECG), haematological test facilities, ventilators, COVID Test Lab, Wheel Chairs, Stretchers and other medical equipment. The DRDO developed COVID-19 technologies productionised by the Industry in the last 3 months such as ventilators, decontamination tunnels, personal protective equipment (PPEs), N95 masks, contact-free sanitiser dispensers, sanitisation chambers and medical robots trolleys will be utilised at the facility.
The facility will be secured with security staff, closed-circuit television (CCTV) surveillance and access control systems. The hospital is equipped with an integrated fire safety and control system. Environmental safety and waste disposal processes have been built in to the design of operations. A large parking area has been designated for staff, public, ambulances and firefighting services.
The hospital has been made operational from today, having been constructed in 12 days. Commissioning of this Hospital has contributed to an increase of 11 per cent additional COVID-19 beds in Delhi, thus overcoming the current critical situation.
The hospital is a unique effort made possible by the synergy between DRDO, MHA, MoHFW, the Armed Forces, industry, South Delhi Municipal Corporation (SDMC) and Delhi Administration who have come together in tackling this emergency. The DRDO Chairman Dr G Satheesh Reddy explained about the facilities to the visiting dignitaries.