জল শক্তি মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রীনা হিমাচল প্রদেশকী চীফ মিনিস্তরগা লোয়ননা খন্ন-নৈনখ্রে
স্তেৎ অসিনা ২০২২ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহল্লগনি
04 JUL 2020 11:53AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্রা সিং শেখাৱতনা হিমাচল প্রদেশকী চীফ মিনিস্তর শ্রী জাইরাম থাকুরগা জল জীবন মিসন ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মতাংদা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা খন্নখ্রে। লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎনবা পান্দমগা লোয়ননা ভারত সরকারনা মরু ওইবা তঙাই ফদবা সর্ভিসশিং পীনবা হোৎনরি। থক্নবা ঈশিং ফংহনবা হায়বা অসি সর্ভিস দেলিবরি অমনি, মসিদা পীরিবা ঈশিংগী চাং অমদি ক্বালিতি অমসুং চাং নাইনা ঈশিং পীবা ঙম্নবা জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মিসন অসিগী পান্দমদি মীপুম খুদিংদা য়ৌহনবনি অমসুং ‘মীচং-মীখাই নাইদনা অমসুং মফম খুদিংদা য়ৌহনবা’ হায়বা অসিদা মীৎয়েং থম্লি মদুদি খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংহনবা অমসুং অমত্তা চিত্থদবা হায়বনি।
লৈবাকনা থম্লিবঅ ২০২৪ ফাওবা হায়বা পান্দমগী মমাংদা হিমাচল প্রদেশনা ২০২২ ওগস্ত ফাওবা তোতি ঈশিং য়ুমথোং পুম্নমক্তা ১০০% ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। অসুম তৌদুনা, খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং পীবগী অচৌবা পান্দম অসি ফংবা ঙম্বগী মাংজিল থারিবা স্তেৎশিংগী মরক্তা হিমাচল পরদেশসু অমা ওইরগনি। হীরম অসিগী মতাংদা কেন্দ্রগী মন্‌রীনা স্তেৎ অসিগী সি.এম.গা লোয়ননা ৱারী শাখি অমসুং পীরিবা মতম অসিগী মনুংদা থম্লিবা পান্দম ফংবা ঙম্নবা স্তেৎকী খুঙ্গংশিংগী থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিং খোংজেল য়াংশিল্লগনি হায়না সি.এম.না থাজবা পীখ্রে।
স্তেৎ অসিদা হৌজিক ফাওবদা য়ুমথোংদা তোতি ঈশিং ফংহনবগী থবক্কী ফীভম অসিবু থাগৎলদুনা, খুঙ্গংগী ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিং মচাক-মথুমশিংগী প্লানিং তৌবা, ইমপ্লেমেন্ত তৌবা, শীল-লাংবা, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবগী থৌদাং লৌনবা ভিলেজ এক্সন প্লানশিং শেম্বা লোয়ননা য়ামদ্রবদা নুপীগী মীহুৎ ৫০% য়াওবগা লোয়ননা ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতি/পানি সমিতি শেম্নবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা থম্লকখ্রে। থক্নবা ঈশিং পীরিবশিং, ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিং, গ্রে-ৱাতর অমুক হন্না শীজিন্নবা অমসুং চল্লাইবা অমদি মচাক-মথুমশিং শেমগৎপা/চাওথোকপা মরু ওইনা য়াওবা খুঙ্গং পুম্নমক্না ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) শেম্নবসু হায়রকখি।
ৱাতর সপ্লাই সিস্তেমশিং চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবগী তোঙান তোঙানবা হীরমশিং অমসুং মফম অদুগী মীয়াম্না লৌগদবা থৌদাংগী মরমদা শ্রী শেখাৱতকা খন্নখি। মহাক্না সি.এম.দা গ্রেবিতিদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং লোক লৈবা মফমদা য়ুম্ফম ওইবা ঈশিং ফংহন্নবা সিস্তেম মরম শাংনা চৎনবা থৌরাং তৌ হায়না সি.এম.দা খঙহল্লকখি। খুঙ্গং খুদিংদা মীওই ৫ মরু ওইনা নু্পী ৫বু ফিল্দ তেস্ত কিত্তা বেজ তৌবা খুঙ্গংগী থাক্তা পীরিবা ঈশিং তেস্ত তৌনবা অসি শীজিন্ননবা ত্রেন তৌনবা মখা তানা খঙহল্লকখি।
হিমাচল প্রদেশ স্তেৎকী খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ১৭.০৪গী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ৯.৫২ (৫৫.৮৭%) এফ.ঐচ.তি.সি.শিং ফংহনখ্রে। ২০২০-২১গী মনুংদা, লেমহৌরিবা য়ুমথোং লাখ ৭.৫২গী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ২.৪৪তা হিমাচল প্রদেশনা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা থৌরাং তৌরি। চৎলিবা চহি অসিদা স্তেৎ অসিদা লৈরিবা খুঙ্গং ১৭,২৫০গী মনুংদা খুঙ্গং ৪,৩১৩তা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা স্তেৎনা থৌরাং তৌরি।
২০২০-২১দা লুপা কোতি ৩২৬.২০ কায়থরকখ্রে অমসুং স্তেৎকী শরুক্কা লোয়ননা লুপা কোতি ৩৭১ লৈরগনি। স্তেৎনা থবক শুবা অমসুং শেল শীজিন্নবগী মখা পোন্না অহেনবা কায়থবগী অয়াবা পীগনি। হিমাচল প্রদেশতা পি.আর.আই.শিংগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তগী মখাদা লুপা কোতি ৪২৯ কায়থখ্রে অমসুং মসিগী ৫০% অসি ৱাতর সপ্লাই অমসুং সেনিতেসনগী থবক থৌরমদা শীজিন্নগদবনি, খুঙ্গংগী ৱাতর সপ্লাই, গ্রে ৱাতর ত্রীৎমেন্ত অমদি অমুক হন্না শীজিন্ননবা অমসুং মরু ওইনা মতম শাংনা চল্লাইনবা অমদি ৱাতর সপ্লাই য়েংশিন্নবদা মসিগী ফন্দশিং অসি শীজিন্ননবা সি.এম.না থৌরাং তৌনবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা খঙহল্লকখ্রে।
কোবিদ-১৯ লায়চৎনা ওইহল্লিবা ফীভম অসিগী মনুংদা খুঙ্গংগী মীয়াম্না মীয়ামগী ঈশিং শোকফমদগী ঈশিং শোকপগী অৱাবা কোকহন্নবা খুঙ্গংগী মফমশিংদা খুদোংচাবা পীদুনা তোতি ঈশিং য়ুমথোংদা ফংহনবা হোৎনবা অসি সরকারগী পান্দমনি।

Ministry of Jal Shakti
Union Minister of Jal Shakti held discussion with Himachal Pradesh Chief Minister
State to provide tap connections to all rural households by 2022
04 JUL 2020 11:53AM by PIB Delhi
Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat discussed implementation of Jal Jeevan Mission in Himachal Pradesh with Chief Minister Shri Jairam Thakur through video conferencing. Government of India accords top priority to assured basic services to the people living in rural areas of the country with focus on improving their living standard. Drinking water supply is a service delivery, wherein the quantity, quality of water supplied and periodicity of water supply has to be ensured for which Jal Jeevan Mission (JJM) is under implementation. The objective of the Mission is universal coverage and emphasis is on the principle of ‘equity and inclusiveness’ i.e. every family in the village gets tap water connection in their household and none is left behind.
Himachal Pradesh is planning 100% coverage by August, 2022, ahead of national goal by 2024. By doing so, Himachal Pradesh will be one of the leading states to accomplish the ambitious target of providing tap connection to each rural household. In this context, the central Minister had a discussion with the State CM and the CM assured of faster execution of rural drinking water supply works in the State so as to achieve the target in time-bound manner.
Appreciating the progress made so far in providing household tap connections in the State, Union Minister emphasized on preparation of Village Action Plans as well as constitution of village water and sanitation committee/ Paani Samiti as a sub-committee of Gram Panchayat with minimum 50% of women members, responsible for planning, designing, implementing and operating & maintaining of in-village water supply infrastructure. All villages have to prepare Village Action Plan (VAP) which essentially will comprise of development/ augmentation of drinking water sources, water supply, grey-water management and operation and maintenance component.
Shri Shekhawat discussed various aspects of operation & maintenance of water supply systems and the role of local community. He urged the CM to plan for gravity based and spring-shed based water supply systems for long-term sustainability. It was further highlighted to train 5 persons in every village, especially 5 women for use of field test kits-based testing of water supplied at village level.
Out of 17.04 lakh rural households in the State of Himachal Pradesh, 9.52 lakh (55.87%) are already provided with FHTCs. Out of the remaining 7.52 lakh households, Himachal Pradesh plans to provide tap connections in 2.44 lakh households during 2020-21. During this year, the State is planning to provide tap connections to all households in 4,313 villages out of total 17,250 villages.
In 2020-21, Rs. 326.20 Crore have been allocated and including State share there is assured availability of Rs. 371 Crore. State is eligible for additional allocation based on physical and financial performance. Since Himachal Pradesh has been allocated Rs. 429 Crore under 15th Finance Commission Grants to PRIs and 50% of it is to be used for water supply and sanitation, Central minister requested the CM to plan for utilizing this fund for rural water supply, grey-water treatment and reuse and most importantly for ensuring long-term operation and maintenance of water supply schemes.
It’s the endeavour of the Government to provide tap connections in rural households on priority basis during prevailing CoVid-19 situation, so that rural people don’t have to go through the hardship of fetching water from public stand-posts.