রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
রোদ ত্রান্সপোর্ত মন্ত্রালয়না মালেমগী চৎনবী মতুং ইন্না স্তেন্দর্দ ওইহল্লবা ত্রান্সপোর্ত গারীশিংগী পাক চাউবা লাউথোকখ্রে
01 JUL 2020 5:29PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমদি হায়ৱেজ মন্ত্রালয়না জুন ২৬, ২০২০দা থোকখিবা জি.এস.আর. নম্বর ৪১৪(ই)গী খুত্থাঙদা সেন্ত্রেল মোতোর ভেহিকল রুল্স ১৯৮৯গী মখাদা মোতোর ভেহিকলশিংগী পাক চাউবগা মরী লৈনবা রুল-৯৩ শেমদোক্নবা নোতিফিকেসন ফোঙখ্রে‍।
শেমদোকপা অসিনা মালেমগী চৎনরিবা স্তেন্দর্দকা চাননা হেন্না পাথোক চাউথোরক্কদবনা অহেনবা পেসেঞ্জর পুবা চনবা নৎত্রগা অপীবা অরুমবগী মনুংদা পোৎ হেন্না পুবা য়াহন্দুনা লোজিস্তিককী মতিক হেনগৎহনগদবা মন্ত্রালয়গী খোঙথাং অমা ওইনা মোতোর ভেহিকলশিংগী স্তেন্দর্দ ওইহল্লবা পাক চাউবা পীগনি‍।
শেমদোকপা অসিদা য়াওরিবসিদা হৌজিকফাওবা লৈত্রিবা মওংদা কাংখোঙ অনি পানবা গারীশিং (এল১ অমদি এল২)গী পাক চাউবা য়াওরি‍। এল২গী অশাংবা য়াম্লবদা মীতর ৪ অৱাংবা য়াম্লবদা মিতর ২.৫ ই.য়ু.দা চৎনরিবগী মতুং ইন্না, কাংখোঙ অহুম পানবা গারীশিংগী (এল৫ এম/ এল৫ এন)গী অৱাংবা মিতর ২.২দগী মিতর ২.৫দা হেনগৎলে অমদি নোতিফিকেসন অসিগী খুত্থাঙদা নিউমেতিক ত্রেলরসু মোদুলর হাইদ্রোলিক ত্রেলরগা মান্নহল্লে অমদি কা হেন্না শাংবা পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবা য়ানবা লোদ হেনগত্তনা মিতর ৫০ ফাওবা শাংদোকপা য়াহল্লে‍।
রোদ ত্রেনশিং ই.য়ু.দা চৎনবগা মান্ননা অশাংবা মিতর ২৫.২৫ ফাওবা খনগৎলবা লম্বীশিংদা লৈহন্নবা ৱাফমসু য়াওগদৌরি‍।
কা-কা খায়দোক্লবা পোৎ পুথোক পুশিন তৌবা য়াননবা এন. কাঙলুপকী গারীশিং (পোৎ পুনবা গারীশিং)গী পাক চাউবা, মরুওইনা অৱাংবা শেমদোক্লে‍।
ইন্তরনেসনেল য়ু.এন.ই.সি.ই. স্তেন্দর্দকা মান্ননা এরপোর্ত পেসেঞ্জর বস (মিতর ৩.৮তা অদুম থম্লি) নত্তনা এম কাঙলুপকী গারীশিংগী পাক চাউবা, মরুওইনা অৱাংবা মিতর ৩.৮দগী মিতর ৪.০দা হেনগৎহল্লে‍।
এক্সল অনি পানবা এম৩ (বস)গী অশাংবা মিতর ১২দগী মিতর ১৩.৫তা শেমদোক্লে‍।
এন কাঙলুপকী পোৎ পুনবা গারীশিংগী অৱাংবা মিতর ৩.৮দগী মিতর ৪.০দা শেমদোক্লে অদুবু এন১ কাঙলুপগী গারীশিংগীদি (এন১ অসি জি.ভি.দব্লিউ. তোন ৩.৫ ফাওবগী ওইবা য়ুতিলিতী গারীশিংনি) অৱাংবসি মিতর ৩.০দগী হেনবা য়াদে‍।
ত্রেলরশিংগী (তি কাঙলুপ) অশাংবা ফিত ৪৫ শাংবা আই.এস.ও. স্তেন্দর্দ কন্তেনর হাপ্পা চন্নবা মিতর ১৮.০দগী মিতর ১৮.৫দা শেমদোক্লে‍। ত্রেলরগী অৱাংবা অকক্নবা খর নত্তনা মিতর ৩.৮দগী মিতর ৪.০দা শেমদোক্লে‍।
আই.এস.ও. সেরিজ/ ফ্রৈত কন্তেনর নৎত্রগা ফেব্রিকেতেদ/ রিফ্রিজরেতেদ কন্তেনর নৎত্রগা কাখল খায়দোক্লবা বোদীশিং পুবা সেমি ত্রেলরশিং মিতর ৪.৫২দগী হেনবা য়ারোই‍।
ক্লোজ বোদীদা ওতো মেনুফেকচররশিংনা মোতোর ভেহিকলশিং পুবা/ কনস্ত্রক্সন ইকুইপমেন্ত মোতোর ভেহিকল/ লাইভস্তোক/ হ্বাইত গুদ্স পুবা নৎত্রগা খাইদোকপা য়াদবা পোৎলমশিং পুবদা শীজিন্নবা ত্রক ত্রেলরশিং/ ত্রেক্তর ত্রেলরশিংগী মতাংদা গারীগী অপুনবা অৱাংবা মিতর ৪.৭৫তগী হেনবা য়ারোই‍।
ইনভিজিবল লোদশিংগী মতাংদদি পাক চাউবগী মতাংদা মখাগী কোমথোকপশিং অসি পীরি:
-অকক্নবা ফীভমগা লোয়ননা অৱাংবা মিতর ৪.৭৫ ফাওবা ওইবগী মতুং ইন্না অশেংবা অপাকপা মিতর ২.৬ ওইবা মোতোর ভেহিকলশিংগীদমক্তদি নাকল অনিমক্তা এম.এম. ২০০গী প্রোজেক্সন থমবা য়াই‍।
-কা হেন্ন শাংবা পোৎলমশিং (খুদম ওইনা ৱিন্দ মিলগী মশা) পুবা মেকানিকেল ত্রেলরশিংগীদি শাংদোকপা য়াবা ত্রেলগী অশাংবা য়াওহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।

Ministry of Road Transport & Highways
Road Transport Ministry notifies standardised transport vehicles dimesions on international norms
01 JUL 2020 5:29PM by PIB Delhi
The Ministry of Road Transport and Highways through GSR No. 414 (E) dated 26th June 2020, has published a notification to amend Rule-93 relating to dimensions of motor vehicles under the Central Motor Vehicle Rules 1989.
These amendments would provide for standardization in the dimensions of the Motor Vehicles which would be in line with international standards and further a step by the Ministry to improve the logistics efficiency in the country as the enhanced dimensions would provide for extra passengers or extra carrying capacity within the prescribed weight.
The Amendments inter-alia include to provide for Dimensional details in respect of two wheeled vehicles (L1 and L2) which were not prescribed till now has been prescribed. L2 to Length of max 4 mtr height 2.5 mtr as per EU norms , three wheeler (L5 M/L5 N) height has been increased from 2.2 to 2.5 mtrs and Pneumatic trailer through this notification has been made at par with Modular Hydraulic Trailer and it is expendable upto 50 MTR without increase in load to facilitate transport of goods of exceptional length.
Road Trains with length at par with EU as 25.25 mtrs have been proposed to be included on select routes.
The dimension, particularly the height of the N category vehicles (goods vehicles) has been amended to encourage containerized transport.
The dimensions, particularly the height of the M category vehicles has been amended from 3.8 meter to 4.0 meter except in the case of Airport passenger bus (retained at 3.8 meter), in line with international UNECE standards.
The length of the M3 (buses) with two axles is amended from 12 meters to 13.5 meter.
In case of N category of goods vehicles, height has been amended from 3.8 meter to 4.0 meter except in case of N1 category of vehicles (N1 are utility vehicles with GVW up to 3.5 tons) where the height has been restricted to 3.0 meter.
The length of the Trailers (T category) is amended from 18.0 meters to 18.75 meter to accommodate ISO standards containers of 45 ft. The height of the trailer is amended from 3.8 meter to 4.0 meter with certain exceptions.
Semi trailers carrying ISO series/ freight containers or fabricated/refrigerated containers or with containerized body shall not exceed 4.52 meter.
In case of Truck-trailers/ Tractor-trailer engaged by Auto manufacturers to carry motor vehicles/ construction equipment Motor vehicle/ livestock / white goods with closed body or meant to carry indivisible loads, the overall height of the motor vehicle shall not exceed 4.75 meter.
In case of invisible load following relaxations are made with respect to dimensions namely:
-200 mm projection on each lateral side permissible in case motor vehicle has the actual width as 2.6 meter subject to height up ato 4.75 with certain conditions namely.
-In case of mechanical trailers carrying goods of exceptional length (for eg. wind mill blades), the trailers with extendable length are proposed to be included.