ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ফিল্দ মার্সেল এস.ঐচ.এফ.জে. মনেকশো, পদ্ম ভিভুশন, পদ্ম ভুশন, এম.সি.গী ১২শুবা লৈখিদবগী কুমওনগী প্রেস রিলিজ
27 JUN 2020 8:09PM by PIB Imphal
দিফেন্স সর্বিসেস স্তাফ কোলেজ, ৱেলিংতন্না শীন্দুনা জুন ২৭, ২০২০দা ফিল্দ মার্সেল এস.ঐচ.এফ.জে. মনেশো, পদ্ম ভিভুশন, পদ্ম ভুশন, এম.সি.গী ১২শুবা লৈখিদবগী কুমওন থৌরম নীংশিংবা ওইনা উধগমন্দলমদা লৈবা পার্সি জোরোস্ত্রিয়ন সিমিতরীদা রীথ লেয়িং থৌরম অমা পাঙথোকখ্রে‍। ত্রাই-সর্বিসেস ফ্রেতর্নিতীগী মায়কৈদগী, দিফেন্স সর্বিসেস স্তাফ কোলেজকী কম্মান্দেন্ত লেফ্তনেন্ত জেনরেল ৱাই.ভি.কে. মোহন, এ.ভি.এস.এম., এস.এম., ভি.এস.এম.না লমদমদুগী পার্সি ফুরুপকী মীয়াম্না শরুক য়াখিবা থৌরমদুদা ইকায়খুম্ননিংঙাই ওইরবা লান্মী অদুনা অরোয়বা য়াহিপ তানখিবা মফমদুদা রীথ কৎখি‍।
ফিল্দ মার্সেল এস.ঐচ.এফ.জে. মনেশো অমৃতসরদা এপ্রিল ০৩, ১৯১৪দা পোকখি‍। মহাক্কী দিকেদ মরি শাংনা মশক থোকপা মিলিতরী করিয়র লৈরম্মী‍। অনিশুবা মালেমগী লাঞ্জাওদা নহা ওইরিবা কেপ্তেন অমা ওইনা মহাক্না বর্মাদা লান য়াওখি অমদি শাথিনা শোকখি‍। মহাক্না য়েক্নবগা লান্থেংনবদা উৎখিবা থৌনা অদুগীদমক ১৯৪২দা মিলিতরী ক্রোস লান্থোকখি‍। ইং ১৯৪৬-৪৭দা ফিল্দ মার্সেল মনেশো মিলিতরী ওপরেসন দাইরেক্তরেততা থবক পুরম্মী অমদি পার্তিসনগা মরী লৈনবা তোঙান তোঙানবা থৌশিলগী অমদি লৈঙাক্লোনগী ৱাফমশিং অমদি মখা তারকপা ওইনা জম্মু এন্দ কাশ্মিরদা মিলিতরী ওপরেসন য়েংশিল্লম্মী‍। ইং ১৯৬২গী ওপরেসনদা কোর কম্মান্দর অমা ওইনা মহাক্না মশক থোকপা লমজিং উৎখি অমদি ওপরেসন অদুদা অফবা শাফু পীখি‍। মহাক ইনফেন্ত্রী স্কুল, মো অমদি দিফেন্স সর্বিসেস স্তাফ কোলেজ, ৱেলিংতনগী কম্মান্দেন্ত ওইনা লৈরম্মী‍। মঙোনদা ইং ১৯৬৮তা পদ্ম ভুশন লান্থোকখি‍।
ফিল্দ মার্সেল এস.ঐচ.এফ.জে. মনেশো জনুৱারী ০৮, ১৯৬৯দা চীফ ওফ আর্মী স্তাফ ওইনা থৌ পুরম্মী‍। মহাক্না ১৯৭১ ওপরেসনদা ইন্দিয়ন আর্মীবু লুচিংদুনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা লান্মীগী মায় পাকপা পুরক্তুনা নুমিৎ ১৩নিগী তেনখ্রবা মতমদা বঙ্গলাদেশপু মনীং তমহনখি‍। মহাকপু ইং ১৯৭২দা পদ্ম ভিভুশন পীখি‍। লান্মীদা অমদি লৈবাকসিদা জেনরেল ওফিসর অদুনা লৌরম্বা থৌদাংবু ইকায় খুম্নবা ওইনা মহাকপু ফিল্দ ওফিসরগী রেঙ্কতা জনুৱারী ১৫, ১৯৭৩দা ফম থীন্দোকখি‍। মহাক জুন ২৭, ২০০৮দা অরোয়বা য়াহিপ তানখি‍।
ফিল্দ মার্সেল এস.ঐচ.এফ.জে. মনেকশোনা মহাক্কী থবক মতুংদা ৱেলিংতনদা লৈখি‍। মহাক্কা এসোসিএসন অদুগা লৈনবা মরী অসি মহাক্না দিফেন্স স্তাফ কোলেজকী কম্মান্দেন্ত ওইনা লৈরিঙৈ মতমদগীনি‍। মহাক্কা নিলগিরিগা অখন্নবা মরী অমা লৈরম্মী অমদি মদুগা মান্ননা লমদমদুগী মীওইশিংনা মহাকপু নুংশিরম্মী‍। ফিল্দ মার্সেল এস.ঐচ.এফ.জে. মনেশোনা লমদমদুগী মীয়ামগা লৈনরমবা নক্নবা মরী অদু নীংশিংদুনা দিফেন্স স্তাফ কোলেজনা লমদমদুগী এন.জি.ও.শিংগী খুত্থাঙদা চঙদ্রবা য়াদ্রবা পোৎলমশিং লৈত-লায়রশিংদা য়েন্থোক্তুনা তেংবাং পীরম্মী‍। অকনবা লমচৎ অমদি শিংথানিংঙাই ওইবা লুচিংবগী মতিক চেনবা নুপা অমা ওইনা মহাক্কী পুন্সিবু মতম পুম্নমক্তা লৈবাক অসিগগী অমদি লান্মীগী থৌনাগী হৌরকফম অমা ওইনা লৈহৌরগনি‍।

Ministry of Defence
PRESS RELEASE ON 12th DEATH ANNIVERSARY OF FD MARSHAL SHFJ MANEKSHAW, PADMA VIBHUSHAN, PADMA BHUSHAN, MC
27 JUN 2020 8:09PM by PIB Delhi
A wreath laying ceremony was organised by Defence Services Staff College, Wellington on 27 Jun 20 at Parsi Zoroastrian Cemetery, Udhagamandalam to commemorate the 12th death anniversary of Field Marshal SHFJ Manekshaw, Padma Vibhushan, Padma Bhushan, MC. On behalf of the tri-services fraternity, Lt Gen YVK Mohan, AVSM, SM, VSM, Commandant Defence Services Staff College, Wellington laid a wreath at the final resting place of the revered soldier amidst presence of local Parsi community.
Field Marshal SHFJ Manekshaw was born on 03 April 1914 at Amritsar. He had an illustrious military career spanning over four decades. As a young Captain in WW-II, he saw action in Burma and was severely wounded. He was awarded Military Cross in 1942 for the conspicuous gallantry displayed in the face of enemy. During 1946-47 Field Marshal Manekshaw was posted in Military Operations Directorate and oversaw the planning and administration of various issue related to partition and subsequently military operations in Jammu and Kashmir. As Corps Commander during the 1962 operations, he demonstrated distinguished leadership and positively impacted the conduct of operations. He was also the Commandant of Infantry School, Mhow and Defence Services Staff College, Wellington. He was awarded the Padma Bhushan in 1968.
Field Marshal SHFJ Manekshaw took over as Chief of Army Staff on 08 January 1969. He successfully crafted India’s greatest military triumph by leading Indian Army into 1971 Operations which resulted in the liberation of Bangladesh within a short duration of 13 days. He was awarded the Padma Vibhushan in 1972. In recognition of the outstanding contribution made by the General Officer to the armed forces and the nation, he was elevated to the rank of Field Marshal on 15 January 1973. He breathed his last on 27 Jun 2008.
Field Marshal SHFJ Manekshaw had settled down at Wellington after active service. His association with the station goes back to the time when he was Commandant of Defence Services Staff College. He shared a special bond with the Nilgiris and was equally endearing to the local population. In remembrance of the close association of Field Marshal SHFJ Manekshaw with the populace, assistance was provided by Defence Services Staff College to the needy by distribution of essential items through local NGOs. A man with unflinching moral courage and exemplary leadership qualities, his life would always remain a source of inspiration to the armed forces and the Nation.