Finance Commission
Finance Commission holds meeting with The Ministry of Panchayati Raj
25 JUN 2020 5:58PM by PIB Delhi
For forming up its recommendations for the years 2020-21 to 2025-26, the Commission today held a detailed meeting with the Ministry of Panchayati Raj (MoPR) headed by Shri Narendra Singh Tomar, the Union Minister of Rural Development, Agriculture and Farmers Welfare & Panchayati Raj. Discussions on behalf of the Commission was led by Chairman, Shri N. K. Singh.
The Terms of Reference of the 15th Finance Commission mandates it to recommend “the measures needed to augment the Consolidated Fund of a State to supplement the resources of the Panchayats and Municipalities in the State on the basis of recommendations made by the Finance Commission of the State.” The Commission had considered this matter and submitted its recommendation for the local bodies in its report for the year 2020-21 and also indicated a broad roadmap for the rest of its award period. It will be recalled that Rs. 60,750 crores were allocated to RLBs for this period in two instalments : 50% as Basic Grants, and 50% as Final Grants.
The MoPR has now submitted that XV FC may consider to keep its Award to the PRIs for the revised period 2021-2026 at Rs. 10 Lakh Crores. It has requested that in conformance with the provisions of the XVFC interim report for 2020-21, the devolution of grants to PRIS may be kept as 50 % untied for ensuring basic services and 50 % tied towards Drinking Water Supply and Sanitation, for the initial 4 years of the Award period, namely, 2021-25, after which it may be kept as 25% tied for Drinking Water and Supply and Sanitation and 75% as untied funds for 2025-26 taking into account the progressive saturation levels expected to be achieved in Drinking Water Supply and Sanitation in the Rural Bodies. Out of the untied grants, the PRIs may be allowed to carry out the basic services through various modes of outsourcing, on contract or self-engagement. They may also utilize the grants towards various revenue/recurring expenditure such as operation, maintenance, wage payments, internet & telephone expenses, fuel expenses, rentals, contingency expenditure during calamities etc. It has also expressed an additional requirement of Grants for Rs. 12,000 crores for the five year period 2021-26 towards enabling the States to construct Gram Panchayat Bhawans, in all the Gram Panchayats lacking such structures, in a time-bound manner, Additionally, the need for multi-purpose Community Halls/Centres in all Gram Panchayats as a critical rural infrastructure has been felt necessary for the holistic development of rural areas.
Today’s discussions focused on:
• Status on the State-wise devolution of Funds, Functions and Functionaries to the RLBs, in context with the 29 functions enshrined in the Eleventh Schedule of the Constitution and whether this progress commensurate with the increased share of FC’s grants over a period of time.
• Status on the State Finance Commission (SFC) constitution, the key recommendations of the latest SFC and implementation, State-wise criteria for distribution of FC and SFC within a State.
• Constitution of a Property Tax Board by States.
• State-wise pattern of ‘own resources’ generated by RLBs since 2011-12 and the impact of GST on RLB’s revenue.
• Release of performance grants to States.
• Details of the States in which the RLBs fulfilled the conditions and have been able to draw the performance grants (PG).
• Identification of the States which have gained substantially by drawing
PG after complying with the conditions that led to permanent improvement in the functioning of local bodies.
On 1 June 2020, the Department of Expenditure had issued the Operational Guidelines for the implementation of the recommendations on Rural Local Body (RLB) grants contained in Chapter 5(Local Bodies Grants) of the Fifteenth Finance Commission (FC-XV) Report. The Ministry of Finance on communication dated 17 June 2020, had released the first instalment for Rs. 15177 cr. (25% of Rs. 60750 cr.) to the Rural Local Bodies based on the broad principles stated in the FC 2020-21 Report. It also stated in the notification that the State Governments will distribute the amount to all excluded areas with population weightage of 90% and area weightage of 10%.
The MoPR has also sought for the support for the RLBs in view of the Covid Pandemic to enable the PRIs to face the new emerging challenges. The Ministry further reported that during the pandemic the Panchayats have implemented a range of preventive and protective measures in an effective manner that has earned the praise of the Prime Minister, Shri Narendra Modi on the National Panchayati Raj Day. However, the major challenge that has emerged during the pandemic was the system’s inability to provide cooked food at short notice to affected population in event of the exigencies. For this the MoPR has proposed the concept of ‘community kitchens’ and equipping the SHGs in partnership with PRIs to operationalise ‘community kitchens’. The Ministry has sought the support of the XVFC to strengthen the rural communities.
The MoPR has also informed the Commission that as per its recommendations, the Ministry has launched AuditOnline software application to facilitate the timely completion of the auditing process of the accounts of Panchayats and bring about financial discipline and transparency with regard to the utilization of the Finance Commission’s grants.
The Commission has assured the Minister and his team its full support.

শেল-থুম কমিসন
ফাইনান্স কম্মিসন্না পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয়গা মীফম পাঙথোকখ্রে
25 JUN 2020 5:58PM by PIB Imphal
চহি ২০২০-২১দগীনা ২০২৫-২৬কী ওইবা রিকমেন্দেসনশিং শেম্নবগীদমক, কম্মিসন অসিনা ঙসি পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রালয় (এম.ও.পি.আর.)গা লোইননা কেন্দ্রগী খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফথৌরাং অমসুং পঞ্চায়তী রাজ মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা লুচিংদুনা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। কম্মিসনগী মহুৎ শিন্দুনা চেয়র্মেন ওইরিবা শ্রী এন.কে. সিংহনা খন্ন-নৈনবদু পাঙথোকখি।
১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী তার্মস ওব রিফরেন্সনা "রাজ্য অমগী ফাইনান্স কম্মিসন্না পীরকপা পাউতাক্তা য়ুম্ফম ওইদুনা রাজ্য অদুগী পঞ্চায়ৎ অমসুং ম্যুনিসিপালিতীশিংগী রিসোর্সশিংদা মতেং পাংনবা রাজ্য অদুগী কন্সোলিদেতেদ ফন্দবু হেনগৎহন্নবা খোংথাং" লৌখৎপসি তঙাই ফদে হায়না পল্লি। কম্মিসন্না মখোয়গী ২০২০-২১গী ওইনা মসিগী থবক অসিবু লৌখৎপীদুনা অমসুং লোকেল বোদীশিংগীদমক মখোয়গী রিকমেন্দেসন থাজিনবীখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা এৱার্দ পেরদকী ওইবা পাক চাউরবা তৌগদবশিং তাকখ্রে। পনবা য়াই, হন্দক্কী পেরদকী ওইনা আর.এল.বী.শিংগীদমক লুপা কোতি ৬০,৭৫০ তাংকক অনী থোক্না খাকখ্রেঃ বেসিক গ্রান্তস ৫০% অমসুং ফাইনেল গ্রান্তস্কীদমক ৫০%।
এম.ও.পি.আর.না এক্স.ভি. এফ.সি.না মখোয়গী এৱার্দ অদু ২০২১-২৬কী শেমদোক্লবা পেরদকীদমক লুপা কোতি লাখ ১০ খাক্নবা থাগৎখি। ২০২০-২১গী এক্স.ভি. এফ.সি. ইন্তরিম রিপোর্তকী মতুং ইন্না পি.আর.আই.শিংদা পীবা গ্রান্তশিং দিবোলুসন তৌবসু এৱার্দ পেরদ অদুগী চহি ৪ হায়বদি ২০২১-২৫ ফাওবগী ওইনা বেসিক সর্বিস শোইদনা পীনবা ৫০% ফাজিন্দনা থম্বা অমসুং থক্নবা ঈশিং অমসুং লুব-নানবগী ওইনা ৫০% অমা ফাজিনবা, মসিগী মতুংদা থক্নবা ঈশিং অমসুং লুবা নানবগী ওইনা ২৫% ফাজিনবা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা থক্নবা ঈশিং পীনবা অমসুং লুব-নানবগী চাং হেনগৎলক্কনি খল্লগা থক্নবা ঈশিং পীনবগী অমসুং লুব-নানবগীদমক ৭৫% ফাজিন্দনা খাকপনি। ফাজিন্দনা পীগদবা গ্রান্তশিং অসিগী মনুংদগী, পি.আর.আই.শিংনা আউৎসোর্সিংশিং, কন্ত্রেক্ততা নত্ত্রগা সেল্ফ এঙ্গেজ ওইনা তঙাই ফদবা সর্বিসশিং পীবগী অয়াবা পীরি। মখোয়না গ্রান্তশিংবু থবক পায়খৎপগী, শেমজিন-শাজিনবগী, খুৎশুমল পীবগী, ইন্তর্নেত অমসুং তেলিফোনগী চৎকদবা শেল, থাউগী চৎকদবা, ভারা, খুদোংথীবা থোরকপা মতমদা কাইথোক্নবনচিংবা তোঙান-তোঙানবা রেবিন্যু/রিকরিং এক্সপেন্দিচরদা শীজিন্নবগী অয়াবা পীরি। মসিনা মখা তানা অহেনবা চঙগদবা গ্রান্ত ওইনা লুপা কোতি ১২,০০০সু চহি মঙাগী মতম, ২০২১-২৬ ফাওবগী ওইনা রাজ্যশিংনা গ্রাম পঞ্চায়ৎ ভাবন লৈতবা গ্রাম পঞ্চায়ৎশিংদা অকক্নবা মতমদা শানবা পল্লি। মসিদগী হেন্না, খুঙ্গংগী মফমশিং অমত্তা ওইনা চাউখৎনবগীদমক গ্রাম পঞ্চায়ৎ খুদিংমক্তা মলতি পর্পোস কম্ম্যুনিতী হোল/সেন্তর শাবগী তঙাইফদবদুসু য়াওরি।
ঙসিগী খন্না নৈনবদুদা মরুওইনা খন্নখিবা ৱাফমশিংদিঃ
• রাজ্য-রাজ্যগী ওইনা ফন্দ, ফংসন অমসুং ফংসনরীশিং আর.এল.বি.শিংদা, সংবিধানগী তরামাথোইশুবা সেদ্যুলদা পল্লিবা ফংসন ২৯গী মতুং ইন্না দিবোলুসন তৌবগী ফিবম, অমসুং চাউখৎলিবশিং অসি মতমগী মতুং ইন্না এফ.সি.গী গ্রান্তশিং হেনগৎলক্লিবসিদা চান্নরিব্রা হায়বদুগী ফিবম।
• স্তেত ফাইনান্স কম্মিসন (এস.এফ.সি.) শেম্বগী ফিবম, খ্বাইদগী নৌবা এস.এফ.সি.গী রিকমেন্দেসন অমসুং থবক থৌরমশিং, রাজ্যগী ওইনা এফ.সি. অমসুং এস.এফ.সি. রাজ্য অমগী মনুংদা য়েন্থোকপগী ক্রাইতরিয়াশিং।
• রাজ্যনা প্রোপর্তী তেক্স বোর্দ শেম্বা
• আর.এল.বি.শিংনা ২০১১-১২দগী হৌদুনা পুথোকখিবা রাজ্য-রাজ্যগী ওইবা 'মশাগী রিসোর্স'কী পেতর্ন অমসুং ফি.এস.তি.না আর.এল.বি.শিংগী কারকপা শেনফমদা পীবা শাফু।
• রাজ্যশিংদা পরফোর্মেন্স গ্রান্ত থাদোকপা।
• আর.এল.বি.শিংনা কন্দিসনশিং থুংহন্দুনা পরফোর্মেন্স গ্রান্তশিং লৌবা য়ারবা রাজ্যশিংগী অকুপ্পা মরোল।
• লোকেল বোদীশিংগী মথৌ মতম চুপ্পগী ওইনা ফগৎহন্দুনা কন্দিসনশিং মপুং ফানা ইল্লবা মতুংদা পি.জি. লৌদুনা কান্নবা মতীক চানা ফংলবা রাজ্যশিং খঙদোকপা।
জুন ১, ২০২০দা, এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তনা তরামঙাশুবা ফাইনান্স কম্মিসন (এফ.সি.-এক্স.ভি.) রিপোর্তকী ৫শুবা পন্দুপ (লোকেল বোদিজ গ্রান্তস)দা পল্লিবা রুরেল লোকেল বোদী (আর.এল.বি.) গ্রান্তশিংগী রিকমেন্দেসনশিং থবক ওইনা পায়খৎপগী ওপরেসনেল গাইদলাইন অমা ফোংখ্রে। শেল-থুম মন্ত্রালয়না জুন ১৭, ২০২০দা থোকখিবা কম্ম্যুনিকেসন অমগী মতুং ইন্না অহানবা ইন্সতোলমেন্তকী ওইনা লুপা কোতি ১৫১৭৭ (লুপা কোতি ৬০৭৫০গী ২৫%) খুঙ্গংগী লোকেল বোদীশিংদা শেনবা চহি ২০২০-২১ রিপোর্ত্তা পল্লিবা ব্রোদ প্রিন্সিপালদা য়ুম্ফম ওইরগা থাদোকখ্রে। নোতিফিকেসন অদুদা মসিমসু পল্লি মদুদি, রাজ্য সরকারনা শেনফম অসি পুপুলেসন ৱেতেজ ৯০% অমসুং এরিয়া ৱেতেজনা ১০% লৈবা এক্সক্লুদেদ এরিয়াশিংদা য়েন্থোক্কদবনি।
এম.ও.পি.আর.না কোবিদ লাইচৎ অসি য়েংদুনা থোক্লকপা খুদোংথীবা থৌদোকশিংদা পি.আর.আই.শিং চৎনবা য়ানবগীদমক আর.এল.বি.গী সপ্পোর্ত লৌনবা হোৎনরি। মন্ত্রালয় অসিনা মখা তানা হায়রি মদুদি, লাইচৎ অসিগী মনুংদা পঞ্চায়ৎশিংনা লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা, থিংননবা কান্নরবা থবক থৌরম কয়া অমা পায়খত্তুনা জাতিগী পঞ্চায়তী রাজ নুমিত্তা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পুক্নিং চিংশিনখি। অদুমওইনমক, লাইচৎ অসিগী মনুংদা মরুওইনা থেংনখিবা খুদোংচাদবদি অতেনবা মতমদা অৱাবা তারবা মীয়ামদা থোংলবা চাক ইনশাং পীবা ঙমখিদবা অসিনি। মসিগীদমক্তা, এম.ও.পি.আর.না 'কম্ম্যুনিতী কিৎচন'গী ৱাখল্লোন অমসুং এস.ঐচ.জি.শিংদা পি.আর.আই.শিংগা পুন্দুনা 'কম্ম্যুনিতী কিৎচন' চৎনবা হৌনবা হৌদোকখিবনি। মন্ত্রালয় অসিনা এক্স.ভি.এফ.সি.শিংনা মতেং পাংদুনা খুঙ্গংগী সমাজদা চাউখৎপা পুরক্নবা পুক্নিং চিংশিল্লকখি।
এম.ও.পি.আর.না কম্মিসন্দা পাউদমখি মদুদি, মখোয়গী রিকমেন্দেসনগী মতুং ইন্না, মন্ত্রালয় অসিনা ওদিৎওনলাইন কৌবা সোফৱেয়র এপ্লিকেসন অমা পঞ্চায়ৎশিংগী ওদিতিংগী থবকশিং মতম চানা তৌনবা অজমসুং ফাইনান্সিএল দিসিপ্লিন ঙাক্নবা অমসুং ফাইনান্স কম্মিসন্না থাদখিবা শেনফমশিং মনুং মপান ফাওনা উনবা হৌদোকখ্রে।
কম্মিসন অসিনা মন্ত্রী অমসুং মহাক্কী কাংবুদা মখোয়না মতেং চপ চানা পাংগনি হায়না থাজবা পীখি।