Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Department of Food & Public Distribution refutes a news report published in ‘The Wire’ regarding distribution of food grains & pulses
04 JUN 2020 9:02PM by PIB Delhi
The Department of Food & Public Distribution (DFPD), Ministry of Consumer Affairs, Food & PD, has issued a rebuttal to a news report published in ‘The Wire’ titled “PM Garib Kalyan: 144 Million Ration Card Holders Not Provided Grain in May” by Shri Kabir Aggarwal today. The article claims that 144 million people in April and 64.4 Million ration card holders in May have not received foodgrains under PM-GKAY.
The Department has pointed out the lifting and distribution of 120 LMT of foodgrains is ongoing. The FCI and agencies have maintained supply chain very efficiently even during complete lockdown. So far, nearly 103 LMT food grains under PM-GKAY have been delivered to States/UTs which meant covering a total of 2060 million people over a three month cycle ie 680 million in a month. The balance population would get covered during distribution in June. FCI has transported 1.72 LMT foodgrain on an average per day in April and in May this is 1.29 LMT and in June so far it is 1.39 LMT per day.
On an average, the monthly lifting under regular NFSA is about 95% which means that there are nearly 6 Crore people who may be outside the State and can avail the facility of portability under One Nation One Ration Card, which is currently operational in 20 States/UTs. However, this depends on the state government. As far as Central government is concerned sufficient stocks have been made made available in all states.
11 States are distributing foodgrains in one-go for upto two or three months quota to beneficiaries to avoid multiple trips to Fair Price Shops. In some States due to ongoing distribution cycles for NFSA, the distribution under PM-GKAY scheme shall be done thereafter to manage the supply chain and ensure timely distribution when earlier stocks are consumed, while observing Social Distancing norms.
States have also been given foodgrains assistance of about 13 LMT catering to about 13 Crore persons through liberalised Open Market Sales Scheme (OMSS) to cover the non-NFSA State ration card holders/NGOs during the months of April and May 2020.
In addition to this, free foodgrains distribution to nearly 8 Crore migrants is also being done under Atma Nirbhar Bharat scheme and currently 10 Lakh migrants have been provided free foodgrains and the distribution is progressing to cover migrants, stranded migrants, migrants in transit and migrants in quarantine centres.
So far, about 74 Crore out of 80 Crore beneficiaries have obtained the benefit under PM-GKAY, while distribution process in some States is operational for the month of April and more beneficiaries may get covered.
While it is claimed that 200 million people are left out in April in the initial part of the article, the latter part of the article mentions that it is only about 64 million in April which is contradictory and highlights lack of understanding of complex and varying distribution system in various states.
For the month of May the distribution under PMGKAY has already touched 68 Crore people, while the article claims the figures of 65.5 Crore people, which is outdated. It means that the continuous distribution process has not been taken into account. It also implies that in coming days more people will get covered. DFPD is transparently putting data in public domain urging states to speed up and cover all entitled beneficiaries.
Coverage of people under NFSA (about 81.3 Crore) is based on statutory provisions and enumeration under 2011 Census. However, revision of coverage is linked to census of 2021 where numbers will be determined based on identified persons in each State/UT. However, states do run their own Ration Card Scheme to cover such population and today more than 6 crore State Ration Cards exist to cover over 25 crore additional population over and above NFSA.
As regards the distribution of Pulses under PMGKAY, NAFED, the agency responsible for its supply to the States and UTs, has clarified its role is limited to making the stock available at designated delivery locations given by State/UT governments. Once receipt of stock is acknowledged by the states/UTs, responsibility for further distribution lies with the state/UT machinery. State Governments are distributing the received pulses as per their distribution plans.
As of now, around 88% of the pulses have been dispatched to 36 states and UTs. Dispatch for three months requirement has been completed in 26 states. 77% stock has been received by the states.
Under Atma Nirbhar Bharat scheme, 63% approx of Gram Whole has been dispatched to the states and 64% of total dispatch quantity has reportedly been received by the states. Dispatches to some of the consuming states were delayed for want of firm indent. Some states have changed the single delivery point to multiple locations whereas few states have revised their requirement. Dispatch plans were recalibration to accommodate such changes resulting in delay in dispatch.
The total number of beneficiaries under the PMGKAY scheme announced by the Union Finance Minster under the scheme is 80 crores. This translates into 19.55 crore households, which was reported by the States/UTs. Therefore, the total monthly quantity to be distributed under the scheme is about 1.95 Lakh MT of Preferred pulses as against 2.36 Lakhs reported in the article, the NAFED has clarified.
It is worth mentioning the Minister of CA, F&PD Shri Ram Vilas Paswan has twice reviewed the distribution of foodgrains under NFSA and PM-GKAY with Food Ministers of all States/UTs on 13.04.2020 and 22.05.2020. The Minister also urged all States/UTs for expeditious distribution to migrants under Atma Nirbhar Bharat during the time of need.
Secretary (F&PD) Shri Sudhanshu Pandey has also reviewed the distribution of foodgrains under NFSA and PM-GKAY in all States/UTs on three occasions during April and May 2020. Further, daily monitoring of distribution under all schemes is being done by the Department and figures/data is being shared transparently.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
চানবা চেং-চাক অমসুং হৱাই-চেংৱাই য়েন্থোকপগী মতাংদা ‘দা ৱাইয়র’দা ফোংখিবা পাও অদু ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগনা অরানবনি ফোংদোকখ্রে
04 JUN 2020 9:02PM by PIB Imphal
‘দ ৱায়র’দা “প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান: মে থাদা রেসন কার্দ হোল্দর মিলিয়ন ১৪৪দা হাৱাই চেংৱাই ফংহনখিদ্রে” হায়বা মীংথোনবা পাও অমা ফোংখিবা অদু ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন বিভাগ (দি.ই.পি.দি.), কঞ্জুমর এফ্যির্স, ফুদ অমসুং পি.দি.গী মন্ত্রালয়াগী শ্রী কবির অগর্ৱালনা অরানবনি হায়না ঙসি ফোংদোকখ্রে। আর্তিকল অসিনা এপ্রিলদা মীওই মিলিয়ন ১৪৪ অমসুং মেদা রেসন কার্দ হোল্দর মিলিয়ন ৬৪.৪না পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা হৱাই-চেংৱাই ফংখিদে হায়না ক্লেম তৌখি।
বিভাগ অসিনা হৌজিক চৎথরিবা হৱাই-চেংৱাই এল.এম.তি. ১২০গী লৌখৎপা অমসুং য়েন্থোকপগী থবক অদু পুথোকখি। এফ.সি.আই. অমসুং এজেন্সিশিংনা পুল্লপ লোকদাউন তৌরিঙৈ মনুংদসু সপ্লাই চেন অদু য়াম্না মপুং ফানা য়েংশিনখি। হৌজিক ফাওবদা হৱাই-চেংৱাইশিংগী চাওরকনা এল.এম.তি. ১০৩ পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা পীথখ্রে, মসি থা অহুমগী সাইকলগী মনুংদা অপুনবা মীওই মিলিয়ন ২০৬০ কোনশিনখ্রে হায়রি, মদুদি থা অমদা মিলিয়ন ৬৮০নি। জুনগী য়েন্থোকপা মতমদসু চাং মান্নবা মীশীং অদু কোনশিনগনি। এফ.সি.আই.না এপ্রিলদা চাংচৎতা নোংমদা হৱাই-চেংৱাই এল.এম.তি. ১.৭২ অমসুং মেদা এল.এম.তি. ১.২৯ অমসুং জুনদা নোংমদা এল.এম.তি. ১.৩৯ হৌজিক ফাওবগী ওইনা থাদোকখ্রে।
চাংচৎতা, নাফশাগী মখাদা চাং নাইনা থাগী ওইনা লৌখৎলিবা অসি ৯৫%নি মসিনা হায়বদি চাওরকনা মীওই কোতি ৬ স্তেৎকি ৱাংমদা লৈবা লৈ অমসুং হৌজিক স্তেৎ/য়ু.তি, ২০দা চৎনরিবা ৱান নেসন ৱান রেসম কার্দকী মখাদা খুদোংচাবা ফংবা য়াগনি হায়বনি। কন্দ্রা লৈঙাকনা মীৎয়েং চংদুনা স্তেৎ পুম্নমক্কী ওইনা ফংহন্ননবা স্তোকশিং কোন্ননবা শীনখ্রে।
স্তেৎ ১১গী ওইনদি হৱাই-চেংৱাই য়েন্থোকপগী বেনিফিসরিশিংনা ফিয়র প্রাইজকী দুকানশিংদা হঙ্গন-হন্দা লাকপা অদু তৌদনবা থা অনি নত্রগা অহুমগী চাংথুং অদু অমুক্তা য়েন্থোকখ্রে। স্তেৎ খরাদা নাফশাগী হৌজিক চৎথরিবা য়েন্থোকপগী সাইকল অসিনা মরম ওইদুনা, সপ্লাই চেন য়েংশিনবা অমসুং মমাংগী স্তোকশিং চাবা লোয়রকপদা মতম চানা য়েন্থোকনবা সোসিএল দিস্তেন্সিং চৎনা কাংলোনশিং ঙাকলগা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী স্কিমগী মখাদা মসিগী মতুংদা য়েন্থোকলগনি।
চাওরকনা মীওই কোতি ১৩দা ফংহন্ননবা ওপন মার্কেৎ সেল্স স্কিম (ও.এম.এস.এস.) গী খুত্থাংদা চাং মান্ননা শীন্দুনা ২০২০গী এপ্রিল অমসুং মে থাশিংগী মনুংদা নাফশাগী স্তেৎ রেসন কার্দ হোল্দর নত্তবশিং/এ.জি.ও.শিং কোনশিন্নবা স্তেৎশিংদা মতেং ওইনা হৱাই-চেংৱাইগী এল.এম.তি. ১৩ পীথখি।
মসিগী মথক্তা, আত্মা নির্ভর ভারত স্কিমগী মখাদা মাইগ্রেন্ত কোতি ৮রোমদা লেম্না হৱাই-চেংৱাইশিং য়েন্থোকখ্রে অমসুং হৌজিক্কী ওইনা মাইগ্রেন্ত লাখ ১০দা লেম্না হৱাই-চেংৱাইশিং পীথখ্রে অমসুং মাইগ্রেন্তশিং, পান্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং, ত্রাঞ্জিৎতা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং অমসুং ক্বারন্তিন সেন্তরদা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংদা য়েন্থোকবা অসি মখা চৎথরি।
হৌজিক ফাওবদা পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা বেনিফিসরি কোতি ৮০গী মনুংদা কোতি ৭৪ রোমনা কান্নবা লৌখ্রে, অমরোমদা স্তেৎ খরাদা য়েন্থবগী প্রোসেস অসি এপ্রিল থাদগী চৎনবা হৌখ্রে অমসুং অহেনবা বেনিফিসরিশিংদসু ফংহল্লবা য়াই।
অমরোমদা আর্তিকল অসিগী অহৌবা শরুক্তা এপ্রিলদা মীওই মিলিয়ন ২০০দা পীবিরমদ্রে হায়না ক্লেম তৌরি, মখা তরকপা শরুক্তনা এপ্রিলদা মীওই মিলিয়ন ৬৪ খক্তা পীবিরমদ্রে হায়না পল্লি মসি কোন্তদিক্তরি ওই অমসুং তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিংদা লৈরিবা য়েন্থবগী অৱাবা অমসুং মান্নদবা সিস্তেম অসি খঙবা ৱাৎপগী মমি উই।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা মে থাগী ওইনা য়েন্থোকপা অসিদা মীওই কোতি ৬৮ য়ৌখ্রে অমরোমদা আর্তিকল অসিদা ইরিবা মশীং অসি মীওই কোতি ৬৫.৫নি, মসি চৎনবা য়াদনবি। মসিনা তাকপদি লেপ্পা লৈতনা য়েন্থোকপগী প্রোসেস অসি মুন্না য়েংশিন্দবনি। মসিনসু তাকলি মদুদি লাকলিবা নুমিৎ খরা অসিদা অহেনবা মীওই কয়াসু কোনশিল্লগনি। দি.এফ.পি.দি. না অরোৎপা থমদনা স্তেৎশিংদা পীফম থোকপা বেনিফিসরিশিং ফংহন্ননবা খোঙজেল য়ংখৎনবা দাতা অদু মীয়ামদা উহল্লি।
২০১১গী সেন্সসকী স্তেতুতরী প্রোভিজনশিং অমসুং মশীং থীবদা য়ুম্ফম ওইরগা নাফশাগী (কোতি ৮১.৩ রোম) মখাদা মীওইশিং কোনশিল্লি।অদুম ওইনমক কোনশিনবা অসি ২০২১গী সেন্সসতা লিঙ্ক তৌদুনা স্তেৎ/য়ু.তি. খুদিংমক্কী শকখঙলবা মীওইশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা মশীং খঙদোক্কনি। অদুম ওইনমক, হায়রিবা মীয়াম অসি কোনশিনবা স্তেৎশিংনসু মখোয় মশাগী ওইবা রেসন কার্দ স্কিম চল্লাইজৈ অমসুং নাফশাগী মথক্তা অহেনবা মীশীং কোতি ২৫ অসি কোনশিন্নবা ঙসি স্তেৎ অসিদা রেসন কার্দ কোতি ৬ লৈরি।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা হৱাইশিং য়েন্থোকলিবা অসিগী মতাংদা, স্তেৎশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা পীথবগী থৌদাং লোরিবা এজেন্সি অমা ওইরিবা, এন.এ.এফ.ই.দি.না মাগী মথৌদি লৈরিবা স্তোক অদু স্তেৎ.য়ু.তি. লৈঙাকনা পীনবা হায়রিবা পীফমথোকপা মফমশিংদা পীথবা অসি খক্তনি হায়না শেংদোকখি। স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা স্তোক অদু ফংলে হেক খঙহল্লকপগা, মখা তানা মদু য়েন্থোকপগী থৌদাং অসি স্তেৎ/য়ু.তি.গী থবকনি। স্তেৎ লৈঙাকনা ফংলবা হৱাইশিং অদু মখোয়গী য়েন্থবগী প্লান মতুং ইন্না য়েন্থোক্কনি।
হৌজিক ফাওবদা, চাউরাক্না হৱাই ৮৮%দি স্তেৎ অমসুং য়ু.তি. ৩৬তা থাদোকখ্রে। থা অহুমগী মথৌ তাবা হৱাইশিং অদু স্তেৎ ২৬কী থাদোকপা লোইখ্রে। স্তোক্কী ৭৭%দি স্তেৎশিংনা ফংখ্রে।
অত্মা নির্ভর ভারত স্কিমগী মখাদা স্তেৎশিংদা চনাগী চাওরাকপা ৬৩% থাদোকখ্রে অমসুং অপুনবা থাদোকখিবা শরুক্কী ৬৪%না স্তেৎশিংনা ফঙলে হায়না রিপোর্ত তৌখ্রে। কঞ্জ্যুমিং স্তেৎ খরদা থাদোকপা অসি ফর্ম ইন্দেন্ত পাম্বদগী থেংথখি। স্তেৎ খরনা সিঙ্গল দিলিবরি পোইন্ততগী মফম কয়াদা হোংদোকখিবা অদুগা লোয়ননা স্তেৎ খরনা মখোয়গী মথৌ তাবা অদু শেমদোরকপা দিসপেচ প্লানশিং মসিগী অহোংবাশিং অসিনা মরম ওইদিনা থাবা থেংথবদগী অমুক থানবা শেমদোকখ্রে।
পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই. স্কিমগী মখাদা কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা লাউথোকখিবা অপুনবা বেনিফিসরিগী মশীং অসি কোতি ৮০নি। স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা পীরকপা রিপোর্তকী মতুং ইন্না মসিনা য়ুমথোং কোতি ১৯.৫৫কী মনুংদা চল্লি। মরম অদুনা স্কিম অসিগী মখাদা থা অমদা য়েন্থোক্কদবা মথৌ তাবা চেং-হৱাই অসি আর্তিকল অসিদা রিপোর্ত তৌরিবা ২.৩৬ লাখকী মহুত্তা ১.৯৫ এম.তি.নি হায়না এন.এ.এফ.ই.দি.না শেঙদোকখ্রে।
সি.এ., এফ অমসুং পি.দি.গী মন্ত্রী রাম ভিলাস পস্বননা ১৩.০৪.২০২০ অমসুং ২২.০৫.২০২০দা নফসা অমসুং পি.এম-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগী ফুদ মিনিস্তরশিংগা লোয়ননা চেং-হৱাই থেন্থোখিবা অদু অনি য়েঙশিনখি হায়বসি খঙজিনবদা কান্নবা ওইগনি। মন্ত্রীনা মথৌ তাবা মতমদা অত্মা নির্ভর ভারতকী মখাদা মাইগ্রেন্তশিংদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংনা থুনা য়েন্থোক্বা খঙহনখ্রে।
(এফ. অমসুং পি.দি.) সেক্রেতরি শ্রী সুধানশু পান্দেনসু নফসা অমসুং পি.এম-জি.কে.এ.ৱাই.গী মখাদা স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংদা এপ্রিল অমসুং মে ২০২০গী মনুংদা তাঙ্কক অহুমদা চেং-হৱাইশিং য়েন্থোকখিবা অদু য়েঙশিনখ্রে। মখাতানা দিপার্তমেন্তনা স্কিম খুদিংমক্কী য়েন্থোকপা খুদিংমক নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিল্লগনি অমসুং ফিগরশিং/দাতা মনুং মপান ফাওনা শেয়র তৌরগনি।